peta nedelja trudnoce

5. nedelja trudnoće: kako izgleda i šta donosi?

Kakva sve iznenađenja nosi 5. nedelja trudnoće ? Proverite! Sve o simptomima i razvoju bebe u ovoj nedelji saznajte u redovima koji slede.

Da li ste znali da je 5. nedelja trudnoće gotovo uvek ona u kojoj saznajete tu radosnu vest? Pored potvrde da ste u drugom stanju, u ovoj nedelji se dešavaju mnoge promene; od prvih simptoma trudnoće pa do prvog ultrazvuka.

5. nedelja trudnoće – koji je to mesec?

 

Spomenuli smo da se ova nedelja obično smatra onom u kojoj se saznaje za trudnoću. Zašto baš ova pitate se?

Zato što je to vreme u kom vam je ciklus već izostao i ono, nazovimo “dozvoljeno vreme za kašnjenje menstruacije” je prošlo. Tada vam pada na pamet da je možda u pitanju drugo stanje, pa se brže bolje radi test na trudnoću!

Nakon testa, pogotovo ako je pozitivan, se čim pre dogovara ultrazvučni pregled kod ginekologa. Tada saznajete tačno šta se dešava, koliko nedelja ste trudni i koji je to zapravo mesec.

Slobodno možemo reći da je 5. nedelja zapravo drugi mesec trudnoće. Tada je vaša beba veličine semena susama, brzo se razvija  raste. Možda vam je ovo čudno. Kako drugi mesec, a tek ste saznali srećne vesti? O tome više saznajte u ovom tekstu o kalendaru trudnoće.

Trudnica u petoj nedelji trudnoće: simptomi

 

Što se vas tiče, vrlo je izvesno da ćete u ovom periodu iskusiti mučninu, smetaće vam neki mirisi, a možda ćete se sresti i sa umorom.

 

peta nedelja trudnoće simptomi

 

Često se desi da prve simptome trudnoće pomešamo sa prehladom jer su slični: učestalo mokrenje, pospanost i iscrpljenost, ponekada praćene i curenjem nosa. 

Sve u svemu, ova nedelja trudnoće je praktično početak svega, pa zato nije loše da znate šta vas sve tada čeka!

Evo šta je ono najvažnije i najkarakterističnije što možete da primetite u toku 5. nedelje trudnoće. To su simptomi poput predmenstrualnih:

Upravo ovi znaci mogu biti izvor zabune, jer vi očekujete da će ciklus otpočeti svaki dan, a ustvari je u pitanju nešto potpuno suprotno!

Ukoliko ste trudnoću planirali, onda ste već po merenjima bazalne temperature primetili da je u pitanju trudnoća.

U ovom periodu bazalna temperatura ostaje malo viša i ukazuje na to da je vreme za test i posetu lekaru.

Neki smatraju da peta nedelja trudnoće, kako je to nedelja saznanja, u stvari predstavlja početak i prvu nedelju, ali nije tako.

Prva nedelja trudnoće je zapravo ona nakon vašeg ciklusa kada ploda još ni nema. U petoj nedelji je plod već prisutan i vrlo je izvesno da je srce počelo da kuca. Međutim prve otkucaje ćete i vi primetiti tek nakon 6. ili 7. nedelje od začeća.

Ali šta ako simptomi izostanu?

Peta nedelja trudnoće bez simptoma

 

Šta znači kada se simptomi ne pojave?

Zapravo, postoji neki mali broj žena koji simptome trudnoće na samom početku i ne osete ili ih prosto ne primete. To je uglavnom specifično za same početke odnosno između druge nedelje trudnoće i šeste.

Uzrok ove asimptomatske trudnoće je najčešće što se telo trudnice ili priviklo na varijacije hormona pa ih ne detektuje, ili ih sama žena ne primećuje. Simptomi i promene su tu svakako, samo su neprimetni.

Ukoliko saznate da ste trudni i u početnim mesecima, a ne osećate simptome možda se zabrinete i pomislite na pobačaj, ili vantelesnu trudnoću ili neki sličan problem. Ono što trebate da znate jeste da i vanmaterična trudnoća i pobačaj imaju svoje simptome koji su vrlo specifični i neugodni. Obično su praćeni bolovima, krvarenjem i drugim neprijatnostima. 

Sve ovo je važno da znate i da se informišete da bi mogli da prepoznate ukoliko nešto slučajno nije kako treba.

Ako ipak imate strah i niste sigurni šta se tačno dešava sa vašom trudnoćom , posetite svog izabranog lekara. Tako ćete biti u toku, znaćete tačno zašto se neki simptomi javljaju, a neki izostaju i dobićete odgovore na pitanja koja vas muče!

Beta hCG u petoj nedelji trudnoće

 

Sigurni smo da ste čuli za termin “vađenje bete” ili test trudnoće preko krvi. U pitanju je test određenog hormona koji se obeležava hCG i aktivira se samo onda kada ste u drugom stanju.

On se povećava izuzetno brzo i može da detektuje i trudnoću u veoma ranim nedeljama – najčešće se to uradi baš u ovoj koja je naša tema.

  • Kada trudnoće nema beta iznosi <2 mlU/ml.
  • Kada je trudnoća stara oko 5 nedelja beta hCG će iznositi oko 7000 mlU/ml.

Ipak više o tome šta je beta hCG kako se meri i kolike vrednosti trebaju da budu, pogledajte ovde:

Beta hCG u trudnoći i šta znače vrednosti ovog hormona?

Ultrazvuk u toku 5. nedelje trudnoće

 

Redovno praćenje trudnoće, posete ginekologu i prenatalni pregledi su vrlo važna i obavezna stvar za svaku trudnicu!

Većina prvih pregleda se obavlja upravo u petoj ili šestoj nedelji trudnoće, jer kada test pokaže pozitivan rezultat obično ne čekamo previše do prvog ultrazvuka.

Oni što možete očekivati jeste da se pregled obavi ultrazvučnom sondom koja će bolje detetktovati plod jer je on u ovoj nedelji veoma mali.

Takođe možete očekivati da će vam doktor preporučiti neke prenatalne vitamine ili folnu kiselinu. Oni su veoma važni, jer omogućavaju pravilan rast i razvoj ploda i sve nutrijente koji su vam neophodni u trudnoći!

Na ultrazvučnom pregledu u ovako ranim nedeljama trudnoće može da se desi da se otkucaji srca ploda još ne čuju. U tom slučaju će vas lekar uputiti za sledeći pregled par nedelja kasnije. Do tog perioda će srdašce ojačati, plod porasti i moći ćete da čujete ritmično damaranje vašeg mališana.

Ono što je najvažnije jeste da pregled ne preskačete, da pratite šta vam stručno lice savetuje i ne brinete previše u napred.

Razvoj ploda tokom 5 nedelje drugog stanja

 

Znamo da vas zanima kako izgleda kao i kolika je vaša beba u ovoj nedelji. Zato, da odmah pređemo na stvar:

Vaša beba je u petoj nedelji trudnoće više nalik na malog punoglavca nego na dete. Velika je kao zrno susama, odnosno mala je kao zrnce. Naziva se embrion u ovoj fazi razvoja.

Ono što je posebno zanimljivo je da beba u petoj nedelji trudnoće prolazi kroz niz promena i razvija se neverovatnom brzinom.

 

pet nedelja trudnoće

 

Sada se ona sastoji iz 3 osnovna sloja ćelija:

  • Prvi sloj je ektoderm i od njega će se razviti neuralna cev. Ona će kroz par nedelja postati mozak i kičmena moždina vaše bebe. Nervni završeci i čitav sistem nastaje ujedno sa razvojem ova dva osnovna dela našeg tela. Ektoderm će takođe razviti i kožu, nokte, kosu, zube kao i žlezde za znojenje i mlečne žlezde. Fantastično zar ne?
  • Sledeći sloj je mezoderm zadužen za postojanje srca i cirkulatornog sistema! Baš u ovoj nedelji se srce pokreće i počinje da kuca i pumpa krv kroz fetus. Od mezoderma se razvijaju i kosti odnosno potporni sistem, mišići, hrskavice, potkožno tkivo.
  • Treći sloj je endoderm i iz njega će nastati pluća i disajni organi, stomačni odnosno sistem za varenje kao i jetra, pankreas i ostali unutrašnji organi. Stvaraju se i urinarni sistem i bubrezi kao i štitna žlezda.

Na početku samo dve ćelije, zatim samo tri sloja i nekih 8 meseci kasnije, čitavo biće. Razvoj i rađanje deteta je pravo čudo prirode!

5 nedelja trudnoće, bol u stomaku i krvarenje

 

U toku trudničkih dana povremeni blagi grčevi i neugodnosti su potpuno normalni. Tako ćete u petoj nedelji najverovatnije iskusiti bol u donjem delu stomaka poput menstrualnih grčeva.

Ovaj vid nelagode je normalan i ne treba da budi brigu.

Međutim ukoliko se javi jak bol, sa osećajem pritiska na karlicu ili krvarenjem obavezno što pre posetite lekara. Nažalost, u prvim mesecima trudnoće mogu da se dese razne komplikacije. Na primer može da se dogodi vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća ili pobačaj usled nerazvijanja ploda ili problema sa matericom i slično.

Ove nepovoljne situacije su gotovo uvek praćene krvarenjem, jakim bolovima u donjem delu stomaka koji se širi na karlicu i kičmu, i mnoge druge neugodnosti.

Zato je važno da pratite trudnoću, da se javite lekaru čim pre ukoliko primetite krvarenje ili neke druge simptome koji nisu normalni (prebojeni sekret, neprijatan miris, bol…) Menstruacija u trudnoći nije uobičajena stvar. Zato, svako krvarenje zahteva obraćanje lekaru, mada ne mora da znači da je u pitanju nešto fatalno.

Blizanačka trudnoća u petoj nedelji

 

Šta buduće mame blizanaca mogu da očekuju u ovoj nedelji?

Zapravo mogu da očekuju da nivo beta hCG bude veći nego što je to uobičajeno. To ujedno može biti i prvi znak da je u pitanju višeplodna odnosno blizanačka trudnoća

Što se simptoma tiče, mame koje očekuju blizance u ovom periodu mogu očekivati da se javi povećana mučnina. Uzrok je upravo veći nivo bete nego što je uobičajena, ali i drugih hormonskih promena koje su pojačane. Učestalo mokrenje je takođe tu, kao i ostali redovni simptomi trudnoće.

 

 

Koje mame se mogu nadati blizancima, odnosno imaju povećane šanse za ovakvu trudnoću?

U najvećem broju slučajeva to su one trudnice koje imaju slučajeve blizanačke trudnoće u bliskoj porodici (ili partnerovoj porodici). Vantelesna oplodnja takođe povećava šanse za blizanačku ili višeplodnu trudnoću, odnosno da se tokom jedne trudnoće rodi više dece.

U svakom slučaju, ukoliko očekujete dete pa puta dva, sve to će vam reći vaš doktor na prvom pregledu zajedno sa savetima o takvoj vrsti trudnoće!

Saveti za petu nedelju trudnoće

 

Šta je najbolje što možete da učinite u ovom periodu i za sebe i za bebu?

Prvo što ćemo napomenuti jeste da izbegavate gužve!  U većim grupama ljudi gotovo je sigurno da ima i virusa. Iako oni nisu svi opasni za trudnoću, i sigurno ćete se barem jednom prehladiti u tih 9 meseci, zašto rizikovati?

Takođe ako primetite da vam telesna temperatura raste usled prehlade, javite se lekaru za preporučenu terapiju. U toku trudnoće nije preporučeno lečiti se na svoju ruku. Neki lekovi imaju negativna dejstva na plod. Čak ni svi čajevi nisu bezbedni u trudnoći.

Počnite odmah sa adekvatnom negom kože u trudnoći. To podrazumeva da izbegavate štetne sastojke u kozmetici, ali i da posebnu pažnju posvetite koži stomaka koja će pretrpeti najveće promene. Neke, kao što su strije, ostaju kao uspomena do kraja života. Do toga ne mora doći. Aleksandra je, recimo, uspela da ih spreči lako i bez štetnih sastojaka. Prezadovoljna je, a o čemu je reč, saznajte iz njene lične priče koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Sledeći savet je da obavezno uzimate prenatalne vitamine. U prvim mesecima trudnoće, kada se razvija neuralna cev i sve osnove za zdravo telo i zdravu bebu, vitamini su izuzetno važni. Pogotovo folna kiselina za koju se smatra da smanjuje rizike od neuroloških deficita ploda!

Počnite da vodite računa o ishrani i životnim navikama. Zdrava izbalansirana ishrana za trudnice ne znači da treba da jedete samo zeleniš, ali ne znači ni da treba da počnete da jedete količine hrane za dvoje. Umereno, svega po malo i ono što vam prija!

Ukoliko ste pušač ne bi bilo loše da tu naviku izbegavate, kao i puno kofeina.

Pročitajte: Pušenje u trudnoći i zašto to nikad nije dobra ideja!

Peta nedelja trudnoće je možda ispunjena nekim manjim neugodnostima koje početak drugog stanja nosi sa sobom ali je i najlepši period. U njoj se krije najveće iznenađenje i vaš prvi susret sa bebom preko malog ultrazvučnog ekrana. Može se reći da tu vaš put počinje zato uživajte što više možete!

Sledeće: 6 nedelja trudnoće i prvi otkucaji bebinog srca