umor u trudnoći

Taj nesnosan umor u trudnoći! Šta raditi sa njim?

Umor u trudnoći česta je pojava pogotovo u prvom i trećem trimestru. Iako se smatra dobrim znakom, nije lako sa njim. Evo kako izaći na kraj.

Ovaj problem izazvan je brojnim promenama u organizmu i utiče na svakodnevno funkcionisanje trudnice. Zahteva puno truda i  prilagođavanja, ali ima načina da se sa njim na kraju izborimo. O svemu tome detaljno u nastavku teksta.

Uzrok umora tokom trudnoće

Trudnoća se sa razlogom zove drugo stanje, jer dolazi do brojnih i ogromnih promena u organizmu žene. Sve te promene upravo su uzrok umora tokom trudnoće.

 

umor tokom trudnoće

 

Evo nekih od najčešćih uzroka za pojavu umora:

 • Promena u hormonskom statusu često se navodi kao najznačajniji uzrok svih promena i simptoma. Da bi se trudnoća održala i razvijala kako treba neophodno je da se povećaju nivoi hormona u telu žene, jer su upravo oni zaslužni za bebin razvoj u materici. Neki od njih su svakako estrogen i progesteron čija je jedna od funkcija da potpomognu matericu i posteljicu u razvoju i snabdevanju bebe neophodnim nutrijentima. Rast materice i posteljice, svakako crpi organizam trudnice i samim tim dolazi do pojave umora.
 • Rast i razvoj bebe ne odvija se sam od sebe. Kako se beba razvija potrebno joj je sve više hranljivih materija koje crpi iz vašeg organizma. Kada je telo na taj način iscrplljeno umor je sasvim očekivana pojava.
 • Anemija odnosno nedostatak gvožđa problem je koji se javlja kod velikog broja trudnica. Kada dođe do pada nivoa hemoglobina, neophodno je njegovo nadoknađivanje putem ishrane ili odgovarajuće suplementacije. Imajte na umu da beba crpi vaše zalihe hemoglobina kako bi se razvila, a vašem telu je on takođe potreban. Zato reagujte na vreme i ne zanemarujte svoju krvnu sliku. Čim primetite pojavu čestog zamaranja to može biti znak da je došlo do anemije.
 • Težina stomaka odnosno bebe uzrok je umora u poodmakloj trudnoći. Nije lako svakodnevno funkcionisati sa teretom koji je non stop prisutan.  Iako je to teret koji se voli, on svakako izmori telo.

 

 • Problemi sa spavanjem ne zaobilaze skoro nijednu trudnicu. Kada ste nenaspavani logično je da ste i umorni. Razloga za nesanicu je puno. Neki od njih su potreba za čestim mokrenjem, nemogućnost pronalaženja udobnog položaja, naleti vrućine, bebini nemirni pokreti.  Na neke ne možemo uticati, ali mnogi se ipak mogu ublažiti.
 • Niži krvni pritisak karakterističan je za period drugog stanja, upravo on i izaziva osećaj umora i potrebe za ležanjem i spavanjem.
 • Mučnine umeju zaista da iscrpe telo trudnice. Ukoliko se sa njima suočavaju duže vreme i veoma su izražene, nije ni čudo što dovode do iscrpljenja organizma i osećaja umora.
 • Stres i prilagođavanje promenama ne pada svima lako. Osobe kojima promene teže padaju i pobuđuju razne emocije, mogu biti dodatno iscrpljene.
 • Bolovi do kojih dolazi usled rasta bebe i stomaka, kao i širenja karlice mogu značajno doprineti pojavi umora. Još ako je vaša beba budući fudbaler pa je izuzetno nemirna, to može dodatno otežati funkcionisanje.

Hronični umor u trudnoći

 

Umor se može definisati kao nedostatak energije i bezvoljnost da se pokrenemo i nešto uradimo.

Kod pojediinih trudnica ovo može potrajati i prerasti u hronično stanje, odnosno hroničan umor. Iako se i to dešava, nije na odmet proveriti sa lekarom šta bi mogao biti uzrok tome.

Ponekad je to konstantno niži pritisak, a nekad anemija. Šta god da  je u pitanju bilo bi dobro da se na vreme otkloni odgovarajućom terapijom. Zato, ukoliko ste stalno umorni, recite to svom lekaru. Verovatno će biti nepohodno uraditi laboratorijske analize krvi kako bi se ustanovilo da li je u pitanju anemija ili nešto drugo.

Umor u ranoj trudnoći

 

Sam početak trudnoće zna biti veoma iscrpljujuć za mnoge žene. Kod pojedinih trudnica prvi simptomi trudnoće mogu biti veoma intenzivni i veoma izraženi. Neki od njih su mučnina, vrtoglavica,  povraćanje. Kada je telo stalno izloženo ovakvom naporu, sasvim je očekivano da se pojavi umor u trudnoći.

Umor se ujedno smatra i jednim od najranijih znakova trudnoće, a evo i zašto do njega dolazi već u prvim nedeljama nakon začeća.

 • Nagle promene u hormonskom statusu utiču na pojavu umora.
 • Da bi se trudnoća održala i beba adekvatno razvijala neophodna je posteljica. To je organ koji raste isključivo u trudnoći, a da bi došlo do njegovog formiranja troše se ogromni resursi iz tela žene. Naravno da to dodatno iscrpljuje i umara.
 • Bebi je za razvoj neophodna i dovoljna količina krvi. Da bi ste joj to omogućili vaše telo ulaže dodatne napore kako bi proizvelo veće količine krvi i bebu snabdelo potrebnim nutrijentima za razvoj.

Umor u kasnoj trudnoći

 

Čini vam se kao da je tek došao kraj umoru iz prvog trimestra, malo ste došli k sebi, kad eto ga treći trimestar i ponovno zamaranje.

Zašto dolazi do toga?

Pogledajte se u ogledalo. Vaša beba raste, stomak vam je sve veći i teži. Tu težinu itekako treba svakodnevno nositi. Kako da ne budete umorni od toga.

 

umor u kasnoj trudnoći

 

Ne samo to, već ima još razloga koji dovode do ponovnog pojavljivanja umora na svakodnevnom nivou, a evo i koji su:

 • Problemi sa spavanjem retko koju trudnicu zaobiđu. Bez obzira da li je uzrok lošem spavanju emotivni ili nemogućnost pronalaženja odgovarajućeg položaja za spavanje, to iscrpljuje. Kad noćima ne spavate kako treba, naravno da ćete danju biti umorni.
 • Anksioznost odnosno briga da li će sve biti u redu može doprineti tome da se osećate umorno i iscrpljeno. Ako emotivno niste stabilni, verovatno lošije spavate, lošije se hranite, niste dovoljno aktivni i to sve u krug rezultira pojavom umora.
 • Pred sam kraj trudnoće roditelji kao da odjednom postanu svesni šta ih čeka pa u poslednjem momentu rešavaju mnoge stvari. Niko vas ne osuđuje, to je velika promena i treba vremena da se na nju naviknete. Međutim svim mamama savetujemo da na vreme krenu sa rešavanjem raznih formalnosti i kupovinom stvari za bebu. Nećete nigde zakasniti, ali pred sam kraj trudnoće to će vam biti mnogo teže i dodatno će vas iscrpeti. Zašto da u pripremi ne uživate na tenane i bez potrebe da se nepotrebno umarate.

Prateći simptomi trudničkog umora

 

Trudnoća je stanje koje prate brojni simptomi. Koji će vas zahvatiti ostaje vam samo da vidite i nadate se da će njihov broj biti minimalan, a evo šta sve može pratiti umor u trudnoći.

Umor i pospanost u trudnoći

 

Ova dva nekako i idu zajedno u paketu. Kada ste umorni naravno da će vam se spavati. Isto tako nedostatak noćnog spavanja utiče na pojavu umora. Zato, kada god imate prilike i potrebu, počastitie se  dremkom jer će vam to puno značiti i osećaćete se mnogo bolje.

Glavobolja i umor u trudnoći

 

Kada ste umorni i nenaspavani to često za posledicu ima glavobolju. Znate da je dovoljno sna jako važno i ako niste naspavani, može doći do problema sa glavoboljom. Iako se ona vezuje za sam početak trudnoće, može se nastaviti i tokom cele trudnoće. To se najčešće dešava  ukoliko se ne hidrirate dovoljno, imate nizak nivo šećera u krvi ili ste izloženi stresu i emocioanlnim problemima.

Vrtoglavica i nesvestica

 

Mnoge trudnice iskuse vrtoglavicu tokom trudnoće. Najčešće je to simptom koji se vezuje za sam početak trudnoće.  Kako kaže medicina to je zato što trudnoća  utiče na cirkulaciju. Ako vaš mozak ne dobija dovoljno krvi, a nivo kiseonika u organizmu se snizi može se desiti da vam se zavrti u glavi i da se čak onesvestite.

Ovo se najčešće događa prilikom naglih promena položaja kao što je naglo ustajanje iz sedećeg ili ležećeg položaja na leđima. Ukoliko ste skloni vrtoglavici obratite pažnju na svoje pokrete i ne pravite nagle promene položaja, barem dok se telo ne navikne na nove okolnosti.

Mučnina

 

Jutarnje mučnine su zaista jako neprijatan i iscrpljujući simptom trudnoće. Iako se zovu jutarnje, ove mučnine nekad traju i po ceo dan. Umor i mučnine  uzajamno utiču jedno na drugo. Telo je izmučeno od mučnina, a umor može pojačati osećaj mučnine i mukama kao da nema kraja. Međutim da vas utešimo  i to prolazi, samo je potrebno strpljenje.

Nesanica

 

Nesanica je čest problem u trudnoći. Uglavnom se javlja u poodmlakljo trudnoći iz više razloga. Ponekad je uzrok nesanice često buđenje zbog prepune bešike i potrebe za čestim mokrenjem. Veliki broj žena zbog promene u kilaži i rasta stomaka ne može da nađe udoban položaj za spavanje, a tu je i pojava bolova u leđima, karlici, grčevi u nogama. Sve ove tegobe prekidaju san koji potom teško dolazi na oči.

Umor u blizanačkoj trudnoći

 

Blizanačka trudnoća sa sobom nosi svega duplo, pa i umora.

Logično i zašto. Da b se održala bizanačka trudnoća i razvoj beba, neophodno je da organizam uloži duplo napora. Zato očekujte da će biti i duplo umora. Naš savet je da sebi zato priuštite i duplo više odmora i kvalitetnijeg stila života, ishrane, tečnosti i aktivnosti.

 

 

Jutarnji umor u trudnoći

 

Ništa gore nego kada se ujutru probudite umorni, zar ne ? Pred vama je možda gomila obaveza koje treba da odradite, a nemate snage ustati iz kreveta.

Nećete verovati, ali mnogi lekari kažu da je to ustvari dobar znak, jer govori da se nešto dešava. To nešto su trudnički hormoni koji su zaduženi za razvoj bebe i održanje trudnoće.

Dakle, svaki put kada se probudite umorni, tešite se time da je izgleda sve u redu sa vašom bebom i da to neće večno trajati.

Jutarnji umor je posledica i lošeg noćnog spavanja. Zato nije na odmet da se i time pozabavite i pronađete način da vam noćni san  bude kvalitetniji.

Do kada traje umor u trudnoći?

 

Do kada ćete se osećati umorno u trudnoći, to vam niko ne može reći sa sigurnošću. Iako se umor najčešće pojavljuje u prvom i trećem trimestru do kada će vas mučiti ostaje vam samo da vidite.

Mada ne morate sedeti skrštenih ruku već preduzmite nešto da se izborite sa svojim umorom. Evo nekoliko korisnih saveta u nastavku teksta kako da to učinite.

Kako sprečiti umor u trudnoći?

 

Iako se na mnoge stvari ne može potpuno uticati, ipak možete mnogo toga preduzeti kako biste smanjili umor u trudnoći. Evo šta je najefikasnije u tim situacijama:

 • Praktikujte zdrave životne navike. Pod tim se podrazumeva zdrava, raznovrsna i bogata ishrana. Zatim, jako je važno da unosite dovoljne količine vode i da se hidrirate. Budite aktivni koliko god je to moguće. Iako zvuči kontradiktorno, fizička aktivnost doprineće boljoj cirkulaciji, snabdevenošću kiseonikom pa će i vaš organizam bolje funkcionisati.
 • Dremajte kad god možete i želite. Ukoliko vas savlada umor u toku dana pružite svom telu malo odmora i sna. Dok je beba još u stomaku za to imate vremena, jer ćete kasnije spavati kada vam to beba dozvoli, a ne kada imate potrebu za tim.
 • Svaka trudnoća je drugačija. Ukoliko vas jako iscrpljuje i zamara, reorganizujte svoj život i svoje obaveze. Radite onoliko koliko vam prija i prihvatite svaku vrstu pomoći. U trudnoći ponos ostavite po strani i ako vam se neko nudi da pomogne, ne odbijajte.
 • Pronađite udoban položaj za spavanje i stvorite prijatnu atmosferu u sobi u kojoj spavate. Neka soba bude prijatne temperature, a krevet udoban. Možete nabaviti i jastuk za trudnice koji može doprineti većoj udobnosti tokom spavanja.
 • Pronađite načina da se relaksirate. Svakome prija nešto drugo pa za sebe pronađite načina da se opustite. To mogu biti vežbe opuštanja, masaže, slušanje muzike, boravak u prirodi. Šta god da odaberete, najvažnije je da vam prija.

Nadamo se da su vam ovi saveti korisni i da vas čitanje ovog teksta nije dodatno umorilo. Ukoliko jeste, pravac u krevet. Lezite, opustite se i pružite sebi neophodan odmor dok još možete.