vrtoglavica u trudnoći

Vrtoglavica u trudnoći i kako protiv nje

Vrtoglavica u trudnoći je česta pojava. A kada je signal za brigu i reagovanje? Može li se sprečiti i zašto se uopšte javlja? Proverite.

Vrtoglavica tokom drugog stanja uglavnom je posledica svih promena koje nastaju u organizmu. Mnogi faktori utiču na njenu pojavu . Na neke se može samostalno uticati, dok pojedini zahtevaju odlazak kod lekara i dodatna ispitivanja.

Zašto se javlja vrtoglavica u trudnoći?

 

Tokom trudnoće dešavaju se brojne promene u telu žene. U zavisnosti od generalnog zdravstvenog stanja, te promene će kod nekoga biti manje, a kod nekoga više izražene.  Osim početnih uobičajenih simptoma trudnoće,  poput mučnine, umora, promene raspoloženja, može se javiti i vrtoglavica.

Svi ovi simptomi su posledica promena u hormonskom statusu, posledica rasta ploda i materice i generalno povećanih zahteva koje organizam treba da ispuni kako bi se razvoj bebe nesmetano odvijao.

Najčešći uzrok osećaja vrtogavice jeste taj što progesteron povećava protok krvi do bebe i na taj način snižava krvni pritisak i dotok krvi do mozga žene. Upravo ova dešavanja dovode do nekog konstantnog osećaja vrtoglavice koji je kod većine žena manje ili više prisutan u pojedinim momentima.

Postoje još mnogi razlozi koji dovode do vrtoglavice poput nedovoljnog unosa tečnosti, neadekvatne ishrane i  naglih pokreta.

Trudnoća se ne zove džabe drugo stanje, sada je sve drugačije i potrebno je voditi računa i o aspektima o kojima ranije nije bilo potrebe razmišljati.

Kada se javlja vrtoglavica?

 

Vrtoglavica se može javiti u bilo kojem delu trudnoće, tu zaista nema nekih pravilnosti. Nekada je prvi simptom trudnoće, a nekada je posledica povećanih zahteva organizma tokom bebinog razvoja u materici.

 

trudnička vrtoglavica

 

Postoji nekoliko generalnih uzroka koji mogu uticati na ovu pojavu, a oni su:

 • Anemija odnosno nedostatak gvožđa u krvi. Postojanje anemije se utvrđuje redovnim praćenjem stanja krvne slike i to je česta  pojava kod trudnica. U tom slučaju vaš ginekolog će vam prepisati suplemente gvožđa kako bi ste nadoknadili nedostatak. Anemija ume biti jako neprijatna, jer dovodi do toga da se lakše zamarate, gubite dah prilikom najmanjeg naprezanja i stalno imate osećaj da vam fali snage. Iako je stanje neprijatno, adekvatnom terapijom se situacija može popraviti. Poslušajte savete lekara jer će i vama biti mnogo lakše da se krećete i budete aktivnii kada povećate nivo gvožđđa u svom organizmu.
 • Dehidratacija se može desiti u bilo kojem periodu trudnoće, a često se javlja u početku pogotovo kada je simptom mučnine prisutan i učestao. U poodmakloj trudnoći vaše telo će zahtevati unos povećane količine tečnosti i ako mu to ne pružite lako se može desiti da dehidrirate i osetite vrtoglavicu. Najbolje bi bilo da uz sebe uvek imate flašicu sa vodom ili nekim prirodnim sokom. Ponekad žene zbog mučnina nemaju potrebu za unosom tečnosti, ali potrudite se da tečnost  unosite često barem  po par gutljaja. To će vašem organizmu značiti i možete sprečiti pojavu vrtoglavice.

Vrtoglavica u prvom tromesečju

 

Vrtoglavica u prvom trimestru trudnoće javlja se kao posledica promena koje omogućavaju nesmetan razvoj ploda u materici.

Te promene se odnose na hormonske promene koje omogućavaju povećan protok krvi u vašem telu, jer to pomaže razvoju ploda u materici.

Snižen krvni pritisak je uglavnom normalna pojava u trudnoći i kod većine žena nije razlog za zabrinutost, ali može dovesti do vrtoglavice. Nizak krvni pritisak je kod mnogih žena prisutan do samog kraja trudnoće tako da o tome vodite računa.

U prvom trimestru vrtoglavica se može pojaviti i kada je prisutna jaka mučnina i povraćanje. Najčešće su to simptomi koji se vezuju za početak trudnoće, a posledica su promena u hormonskom statusu žene.

Vrtoglavica u drugom tromesečju

 

Uzroci vrtoglavice u drugom trimestru ne razlikuju se puno u odnosu na prvi trimestar. Tokom ovog perioda i dalje se dešavaju slične promene i nastavlja se rast bebe, samo se bebine potrebe značajno povećavaju. Ukoliko trudnica ne vodi dovoljno računa o svom zdravlju, ishrani, unosu prenatalnih vitamina i odmaranju to može uzrokovati pojačanu vrtoglavicu.

Uzroci vrtoglavice koji se pojavljuju u drugom trimestru su:

 • Pritisak koji rastuća materica vrši na krvne sudove. To se dešava kada beba počinje naglo da raste, a pogotovo ako je beba veća u odnosu na prosek.
 • Gestacijski dijabetes može biti uzrok vrtoglavice, pogotovo ako se nivo šećera u krvi naglo spusti.  Ova vrsta dijabetesa nastaje kada hormoni poremete produkciju nivoa insulina u telu. Testiranje na gestacijski dijabetes se često radi po preporuci lekara između 24 i 28. nedelje trudnoće. Moguće je da vam lekar preporuči neku terapiju ili način ishrane i zaista je važno da to ispoštujete kako sebe i bebu ne bi doveli do neželjenih posledica.

 

Vrtoglavica u trećem tromesečju

 

Vrtoglavice u trećem trimestru mogu biti izazvane istim uzrocima kao i tokom prva dva trimestra. Najvažnije je da redovno odlazite na preglede i kontrolišete svoje stanje bez obzira šta je uzrok vrtoglavica.

Pred sam kraj trudnoće potrebno je voditi više računa o tome da se odmarate, izbegavate nagle pokrete i promene položaja jer oni mogu uzrokovati vrtoglavice, kao i da se redovno hidrirate. 

Sada su bebini zahtevi zaista povećani i treba imati kapaciteta za njihovo ispunjavanje.

Simptomi vrtoglavice

 

Verovatno ste bar jednom u životu doživeli vrtoglavicu pa vam je ona poznata, a ako niste evo najčešćih simptoma po kojima je možete prepoznati:

 • Imate utisak kao da ćete pasti
 • Lažan osećaj vrtenja, čini vam se kao da se sve okreće oko vas
 • Osećate se nestabilno na svojim nogama
 • Gubitak ravnoteže
 • Osećaj lebdenja

Bilo koji od ovih simptoma da vas zadesi uopšte nije prijatno i bilo bi najbolje da odmah nešto preduzmete kako ne bi ste u potpunosti izgubili balans i povredili se. Najvažnije je ostati pribran i poslušati savete o prevenciji i tome kako da sebi pomognete kada dođe do vrtoglavice.

Nagla vrtoglavica u trudnoći

 

To nije retka pojava  i najčešće brzo prolazi, a može se desiti usled nagle promene položaja, pada krvnog pritiska, pada nivoa šećera u krvi ili nekog drugog uzroka.

Vrtoglavica u ležećem položaju

 

Ležeći položaj na leđima se trudnicama ne preporučuje, a jedan od razloga ima veze upravo sa tim što može izazvati vrtoglavicu.

 

vrtoglavica u ležećem položaju

 

Pitate se kako je to moguće?

Zvuči neobično jer se odmaranje uglavnom trudnicama preporučuje, ali ne na leđima već na boku i to po mogućnosti na levom boku. Ovaj položaj za spavanje u trudnoći se preporučuje jer se na taj način omogućava nesmetan krvotok i dovoljno snabdevanje kiseonikom svih unutrašnnjih organa.

Dok ste u položaju na leđima vaša materica zbog svoje težine može zaustaviti protok krvi od donjih ekstremiteta do srca. To izaziva vrtoglavicu i uopšte nije naivno stanje, već može dovesti do komplikacija.

Vodite računa kako spavate, izbegavajte spavanje na leđima da vam se ne bi bespotrebno slošilo. Verujemo da vam je ponekad teško naći udoban položaj, ali pomagala poput jastuka mogu biti od pomoći da vam bude udobno.

Glavobolja i vrtoglavica u trudnoći

 

Glavobolja i vrtoglavica ponekad mogu doći u paru tokom trudnoće. Uglavnom se to vezuje za sam početak trudnoće.  Često ih smatraju i prvim simptomima trudnoće, a posledica su promena koje nastaju u organizmu i pripremaju se za drugo stanje.

Vrtoglavica i mučnina u trudnoći

 

Vrtoglavica se često javlja kao posledica jakih mučnina i povraćanja. To se uglavnom dešava na samom početku trudnoće zbog promena u hormonskom statusu, mada se kod nekih žena produži i na drugi trimestar.

Kada su mučnine jake i praćene povraćanjem tu može doći i do dehidratacije, a samim tim i vrtoglavice. 

Dehidratacija može nastati zbog gubitka puno tečnosti tokom povraćanja. Sa druge strane mnogim  ženama ne prija unos tečnosti kada imaju mučnine i uglavnom izbegavaju hranu i piće. To baš i nije preporučljivo, zato se potrudite  da pronađete namirnice koje vam prijaju i koje će vam pomoći da prebrodite taj početni period i ostanete hidrirani.   

Kako sprečiti vrtoglavicu?

 

Neke stvari je nemoguće sprečiti, ali postoje načini da smanjite šansu da se pojave . Evo nekih korisnih saveta koji vam mogu pomoći u tome: 

 • Obratite pažnju na brzinu kretanja, ustajanja i promenu položaja. Vodite računa da se ne krećete suviše brzo i ne menjate položaj suviše brzo pogotovo u poodmakloj trudnoći.
 • Povedite malo više računa o svojoj ishrani tokom trudnoće. Neka ona bude što zdravija i hranljivija kako bi ste organizmu pružili sve što mu je potrebno. Jedite češće i manje obroke kako bi ste na taj način osigurali da ne gladujete i da vam nivo šećera u krvi uvek bude ujednačen  i bez velikih oscilacija.
 • Unosite dovoljno tečnosti u svoj organizam, a posebno vodu jer je dehidratacija još jedan od uzroka vrtoglavice. 
 • Oblačite se u skladu sa spoljašnjom temperaturom, neka to bude slojevita odeća koju možete skinuti ako osetite vrućinu. Najvažnije je da vam bude prijatno u tome šta nosite. 
 • Izbegavajte spavanje na leđima jer na taj način ometate krvotok  u organizmu i snabdevenost kiseonikom. 
 • Provodite što više vremena na svežem vazduhu i dovoljno se odmarajte, ne preterujte sa aktivnostima u toku dana ako vam ne prijaju. Optimalan nivo aktivnosti je svakako poželjan, ali nemojte ići preko svojih granica izdržljivosti. 

Kako pomoći sebi?

 

Postoje načini kako da pomognete sebi ukoliko vas uhvati vrtoglavica, ali najbolje bi bilo da se držite prethodnih saveta koji se tiču prevencije da do vrtoglavice uopšte i ne dođe. 

 

 • Uvek nosite sa sobom flašicu sa vodom i ukoliko osetite najavu vrtoglavice popijte par gutljaja vode.
 • Nije na odmet da u torbi imate neku čokoladicu koja će vam podići nivo šećera u krvi ukoliko je to uzrok vrtoglavice.
 • Kad god imate priliku odmarajte se i gledajte da ne stojite dugo u jednom mestu.
 • Pažljivo ustajte iz sedećeg položaja i svaki put kada menjate položaj.
 • Poslušajte savete lekara ukoliko vam je preporučio uzimanje nekh suplemenata, verovatno je to sa razlogom i može vam pomoći da ne dolazi do vrtoglavica.

Kada je trudnička vrtogavica razlog za brigu?

 

Trudnička vrtoglavica se uglavnom smatra sastavnim i normalnim pratiocem drugog stanja. Međutim postoje situacije kada je ona razlog za brigu i kada je potrebno otići kod lekara.

Ne oklevajte da to učinite ako se desi sledeće:

 • Ako su vrtoglavice učestale i ometaju normalno funkcionisanje. Učestale vrtoglavice koje ne prestaju uprkos vođenju računa o svim spomenutim aspektima treba ispitati dodatno.
 • Ako su praćene glavoboljama ili povredama glave zbog gubitka ravnoteže
 • Temperatura je još jedan razlog za odlazak kod doktora.
 • Zamagljen vid, gubitak sluha ili nemogućnost govora tokom vrtoglavice nije za šalu i to treba proveriti.

Jednom rečju svako stanje koje je ozbiljnije i nije tipična vrtoglavica treba da bude razlog za odlazak kod lekara. Ne dozvolite da se vi ili vaša beba povredite ukoliko vas sledeći put zadesi jača vrtoglavica koja može ostaviti posledice.

Kada ste trudni, budite spremni na svakakve pojave i simptome. Nije tako kod svake žene, ali nešto od simptoma će vas sigurno zadesiti.

Ukoliko imate problem sa vrtoglavicama poslušajte dobronamerne savete. Pre  svega vodite računa o prevenciji i ne odugovlačite sa odlaskom kod lekara.

Budite odgovorni i prema sebi i prema vašoj bebici, a simptomi trudnoće će ostati samo ružna uspomena  kada  na svet dođe vaš mališan.