glavobolja u trudnoći

Glavobolja u trudnoći i šta koristiti protiv nje

Često vas boli glava od kako ste u drugom stanju? Saznajte zašto se javlja glavobolja u trudnoći i šta smete da popijete, a šta nikako ne.

Uzroci glavobolja u trudnoći

 

Zašto se javlja bol u glavi u toku trudnoće?

Nekada se čak i u prve znake trudnoće ubraja upravo glavobolja. Uzroci su poprilično šareni, nekada su u pitanju unutrašnje promene, a nekada spoljašnji okidači.

 Neki stručnjaci kažu da je ova pojava toliko česta da se javlja kod čak 39% trudnica. Kažu da je to najčešće u periodu prva dva tromesečja.

Za uzroke se najčešće navode sledeće situacije:

 • Hormonske promene
 • Vrijacije krvnog pritiska (hipo ili hipertenzija)
 • Nepravilno držanje kičme
 • Kofein ili nikotin
 • Stres
 • Nedostatak sna

Što se tiče unutrašnjih faktora pojave glavobolje u trudnoći, najčešći jeste nizak pritisak.

Nizak pritisak kao uzrok glavobolje

 

Varijacije krvnog pritiska u toku trudnoće su izuzetno česte i potencijalno opasne. Od njih zavisi i razvoj ploda i tok trudnoće, a to nije mala stvar.

Međutim, glavobolja kao posledica niskog pritiska nije nešto što će lako proći. Ako se ustanovi da je ovo uzrok bola, neophodno je reagovati na više frontova.

Na primer tada bi bilo dobro da promenite ishranu tako da ne utiče na pritisak.

Zatim je dobro da se više odmarate i uzimate (ukoliko je doktor prepisao) određenu terapiju.

Merenje i zabeležavanje pritiska će vam tada postati rutina, kao i određena brza rešenja da bi se pritisak normalizovao. Nekada se nizak pritisak (ili visok) dešavaju kao posledice anemije ili hormonskih promena. Kao i u drugim slučajevima, i tada je najbolje rešenje savet i preporuka terapije od strane odabranog lekara.

 

 

Glavobolja od cigareta

 

Verovali ili ne, vaše telo vam samo govori šta je potpuno neophodno da zaboravite u toku trudnoće – cigarete, a ponekada i kafa. Naša odluka da ga ne poslušamo se nekada završi upravo bolom u glavi, mučninom pa čak i vrtoglavicama i nesvesticama.

Nikotin i ostali elementi koji se nalaze u cigaretama nisu dobri po zdravlje, a pogotovo nisu dobri u toku trudnoće. Pored užasne glavobolje oni mogu da uzrokuju prevremeni porođaj, pobačaj ili defekte na plodu. Iako ćete često čuti onu “ja sam pušila pa ništa nije bilo” nemojte to uzimati za merilo, jer je evidentno da cigarete štete zdravlju!

Kafa kao uzrok glavobolje u trudnoći

 

Što se kafe i kofeina u trudnoći tiče, nisu zabranjeni u potpunosti, ali se ne preporučuju. Međutim, kako je onda kafa povezana sa glavoboljama? Odgovor vas možda iznenadi jer nije u pitanju preterivanje sa kafom ili sastojak koji je u njoj i budi bol, već upravo prekidanje konzumacije dovodi do glavobolje.

Trudnice koje prestanu da piju kafu ili konzumiraju cigarete često osete nesnosne glavobolje. Uzrok je zavisnost od ovih elemenata! Detoksikacija kroz koju organizam tada prolazi je uvek praćena glavoboljama, znojenjem, vrtoglavicama, slabošću. Srećom ovo stanje traje oko 2 nedelje i posle toga se stanje popravlja.

Isto je i sa šećerom – od apstinentske krize od ozdravljenja sigurna je samo glavobolja. Ne dozvolite da vas to obeshrabri i da zbog toga prekinete vašu odluku da ostavite ove loše navike, makar u toku trudnoće.  Ako vi malo istrpite, vaša beba će vam biti zahvalna, a kasnije i vaše telo!

Ostali uzroci bola u glavi u toku trudnoće

 

U ovu grupu spadaju oni na neki način sporedni uzroci, ali su ujedno i vrlo česti.

Na primer hormonske promene utiču na toliko mnogo stvari u ovom periodu. Sve promene raspoloženja, izbijanje bubuljica ili njihovo povlačenje, lepa kosa ali i njeno opadanje nakon trudnoće – pogađate… uzrok su hormoni.

Kao posledica porasta estrogena i ostalih hormona u telu trudnice može se javiti i glavobolja. U ovom slučaju ona nije konstantna i može se smanjiti nakon prva 3 meseca trudnoće, a može se javljati i do samog porođaja. Ponekada se javlja i kao postporođajna neprijatnost usled naglog smanjenja hormona.

Kako bilo, po ovom pitanju se ne može baš mnogo toga učiniti. Jednostavno razmera hormona će se menjati a sa time će se i glavobolje prorediti, a na kraju i potpuno izgubiti.

Što se tiče položaja kičme kao uzroka bola u glavi, u pitanju je loše držanje kičme. Posebno je važno u kakvom položaju je vratni deo leđa. Ukoliko dugo držite glavu pognutu, ili često  spavate u nezgodnom položaju, prokrvljenost u vratu se smanjuje. To dalje dovodi do manjka kiseonika u glavi, odnosno mozgu, a to je izvor glavobolje inače, pa i u trdudnoći.

U ovom slučaju bilo bi dobro da se potrudite da manje savijate vrat, da se trudite da popravite držanje kičme, zamenite jastuk i promenite položaj spavanja. Lek kratkoročno može smanjiti bol, međutim ako se vaše navike pri držanju tela i kičme nastave, bol će se vraćati. 

Ono što se većina vas sigurno najviše pita je sledeće-

Glavobolja u trudnoći – šta raditi, a šta ne?

 

Sada kada smo prošli kroz uzroke vreme je i da se pozabavimo time kako im stati na put i šta je dozvoljeno popiti od lekova protiv glavobolje u trudnoći. 

 

trudnička glavobolja

 

Lekovi za glavobolju u trudnoći

 

Prvo i najvažnije što ćemo istaći jeste da se bez savetovanja sa lekarom ne služite lekovima na svoju ruku!

Lekovi mogu uticati na razne druge probleme pa i na razvoj ploda! Ukoliko imate česte glavobolje a trudni ste, prvo je neophodno da lekar utvrdi uzrok pa da ih tretirate na preporučen način.

 • ✅ Najčešći lek koji možete popiti za bolove u toku drugog stanja, a da lekar odobri, jesu analgetici na bazi paracetamola (febricet, paracetamol) 
 • ❌Lekovi poput Brufena ili Aspirina, Analgina NISU preporučljivi u toku trudnoće i nemojte ih uzimati jer ste pre trudnoće imali naviku da njima smanjite ili rešite problem.

Uvek prvo potražite savet doktora koji vam vodi trudnoću, on je upućen u vaše opšte stanje i najbolje će znati čime da olakšate sebi pojavu glavobolje (ili bilo kog drugog bola – zubobolje, bol u leđima, nogama, stomačne tegobe, čak i prehladu).

Ako ne biste da rizikujete sa lekovima, probajte sledeće-

Prirodni načini za smanjenje bola u glavi u toku trudnoće

 

Što se tiče nekih prirodnih rešenja za ovu neprijatnu pojavu ima par saveta koji mogu pomoći:

 • Svež vazduh – iako se čini banalno, ovo stvarno pomaže. Sam osećaj svežeg vazduha menja stanje osobe i na fizičkom i na psihičkom nivou, donosi osećaj olakšanja. Povećana koncentracija kiseonika pomaže i cirkulaciju i protok krvi kroz telo, a time može umanjiti glavobolju. Dodatni razlog je i taj što boravak u zagušljivim ili zadimljenim prostorijama može doprineti glavobolji. To znači da ih suprotno tome može olakšati – a to je svež vazduh i boravak na otvorenom. To znači redovno provetravanje prostorija, šetnje i boravak u prirodi, aktivnosti za trudnice na otvorenom.
 • Mir, tišina, stres free zona – Još jedna banalnost, znamo, ali nije bez veze! Ako svakodnevno sebi obezbedite makar 5 minuta mira i tišine i ležite zatvorenih očiju, biće vam lakše. Previše obaveza, galama, sve to je stres koji može izazvati bol, i vašem organizmu je potrebna pauza, makar i od 5 minuta.
 • SpavanjeNesanica je čest uzrok glavobolje, zato dobra popodnevna dremka može učiniti čuda za olakšanje te boli. Kada imate priliku za spavanje, makar i kratko, iskoristite je, čak i ako vas ne muči glavobolja!  Kada dočekate svoje čedo, san će biti baš to – samo san i shvatićete koliko ste pre potcenjivali njegovu važnost.
 • Ishrana –  Balansirana ishrana u trudnoći je pola zdravlja, ali stvarno. Prvo što doprinosi pravilnom razvoju ploda i toku trudnoće. Drugo, pomaže da se smanje simptomi mnogih stanja pa i glavobolje. Takođe se na taj način može i regulisati gojenje u trudnoći koje je neminovno, ali ne mora biti preterano.
 • Čajevi za glavobolju u trudnoći –  Ima li nešto za šta ne postoji lek u vidu čaja, pa čak i u toku blagoslovenog stanja? Istina, neki čajevi nisu preporučljivi u toku trudnoće, ali zato ima i onih koji olakšavaju svašta pa i bol u glavi. Na primer čaj od kamilice može da smiri damaranje u glavi kada se pije, ali i u vidu obloga. Čaj od đumbira takođe kažu da pomaže u stišavanju simptoma trudnoće a među njima i glavobolje, međutim u manjim količinama (do pola šolje čaja vrlo blage koncentracije)
 • Inhaliranje –  Kao nadovezivanje na čajeve spomenućemo i inhalacije fiziološkim rastvorom ili čajem od kamilice ili mente, kao mogući lek za glavobolju. Kada su sinusi uzrok bola u glavi, ovo može biti trik koji će poslužiti svrsi.

I ako se većina ovih prirodnih sredstava čini trivijalno, one su od davnina poznate i koriste se za umirivanje tegoba u trudnoći, i zato nije na odmet isprobati ih.

Mučnina i glavobolja u trudnoći često idu u paru

 

Dve vrlo česte pojave u toku drugog stanja su upravo mučnina i bol u glavi, međutim ukoliko se javljaju razdvojeno odnosno u toku različitih meseci verovatno su samo to – redovni simptomi. 

Ukoliko se ove dve nepogode javljaju zajedno velika ja verovatnoća da je u pitanju migrena, ali tada vam je to već poznato. Osobe koje pate od migrene znaju da su ova dva stanja vrlo usko povezana, a nažalost javljaće se i u toku trudnoće.

Migrene su hronične glavobolje koje su gotovo uvek praćene mučninom, slabošću. U ovim slučajevima migrene u trudnoći neophodno je pratiti savete i terapiju koju prepiše lekar uz pomno praćenje stanja.

 

Glavobolja u potiljku

 

Glavobolja u potiljačnom delu glave je često nazivana i glavobolja od stresa ili napetosti. Zapravo, smatra se da je uzrok napetost u vratu i mišićima koji se tu nalaze. Ona se javlja usled stresa, nepravilnog držanja vratnog dela kičme ili tela uopšte, lošeg spavanja u toku trudnoće (ili uopšte)..

Ukoliko imate iskustva sa ovom podmuklom tupom boli u potiljku, a trudni ste, može vam pomoći blaga masaža tog dela, topli ili hladni oblozi (u zavisnosti od toga šta vam više prija) ili određene terapije koje vam preporuči lekar.

Noćna glavobolja u toku trudnoće

 

Kada glava boli jasno da je u pitanju vrlo neprijatna i iritirajuća stvar u pitanju, a kada se to dešava noću i remeti vaš san, onda je to sasvim drugi nivo neugodnosti!

Kako kažu stručnjaci, noćna glavobolja se smatra jednom od najjačih i najneprijatnijih vidova ovog problema. Takav bol vas iznenadi u toku sna, momentalno vas razbudi a to za rezultat ima iscrpljenost tokom celog dana.

Ovakva glavobolja obično dolazi u ciklusima i traje po nekoliko nedelja zatim prestaje i ponovo nailazi otprilike u isto vreme (meseca, godine zavisi od trajanja ciklusa). Ukoliko ste doživeli ovakvu neprijatnost, velike su šanse da će se one javljati i u trudnoći.

Ukoliko ste prvi put doživeli ovu pojavu u toku trudnoće neophodno je da sve prenesete svom lekaru i sačekate pravi savet , jer postoje šanse da se uzrok nalazi u hormonskim promenama ili neregularnostima u vratnoj kučmi, krvnim sudovima… zato je najbolje da se prvo utvrdi konkretan uzrok a tek tada reaguje sa terapijama.

Glavobolja u prvim danima trudnoće

 

Spomenuli smo da je glavobolja jedan od prvih simptoma čuda stvaranja života, ali ona se dešava poprilično često pa je važno malo prošiririti znanje na tu temu. Kada hormoni urade svoje, celo telo na tren poludi, ali brzo se prilagođava! Zato se može desiti da osetite nervozu i velike promene emotivnih stanja a to može uzrokovati glavobolju. Pogotovo ako se u prvim nedeljama trudnoće često dešava da se rasplačete, tada gotovo uvek možete osetiti blažu glavobolju.

Ponekada se desi da se u toku trudnoće doživite promene sa vidom, odnosno da vam se vid zamagli i postane slabiji. To često sa sobom nosi i bol u glavi. Ipak, to nije sve. Kada se simptomi bola u glavi i problema sa vidom poklope vrlo je moguće da ukazuju na eklampsiju odnosno probleme sa pritiskom u toku trudnoće. Istraživanja kažu da je ova manifestacija dva simptoma često signal za veći problem, i ako sami po sebi izdvojeni predstavljaju redovne simptome trudnoće.

Prvi trudnički dani obično asociraju na mučninu i povraćanje, a to takođe često može da izazove bol u glavi. Dakle može se reći da neugodni simptomi blaženog stanja često za sobom ostavljaju pulsiranje i potmuli bol u glavi, ali srećom nije trajan, jer čim prestanu prve trudničke muke, prestaju i prateće neugodnosti. Međutim onda vas čekaju druge muke – od problema sa varenjem, zamaranja do potpune iscrpljenosti i nesanice pred kraj trudnoće.

Ne brinite, nije sve tako crno, trudnoća je ujedno i najlepša i vrlo zanimljiva stvar koja će vam se desiti u životu, i nosi više lepih nego ovih neugodnih trenutaka, samo su oni naša tema da bi znali kako da se sa njima izborite!

Glavobolja u kasnoj trudnoći

 

Kada je trudnoća poodmakla i prešli ste u drugi ili treći trimestar, ne znači da ste se otarasili glavobolje. Tada se ona može javiti zbog stvari koje smo spominjali –  nepravilnog držanja tela, povećanja telesne težine, ishrane… 

 

glavobolja toko drugog stanja

 

Da li ste znali da neke namirnice posebno mogu da doprinesu glavoboljama u toku trudnoće?

Da, tako je i to su mlečni proizvodi (pogotovo sir), čokolada, orašasti plodovi, proizvodi koji sadrže kvasac, paradajz.. Naravno ovo može varirati, ali ovo su najčešći okidači pojave bola u glavi kod trudnica.

Povećana telesna težina posebno može da utiče na ovu neugodnu pojavu jer ona sa sobom povlači i probleme sa kičmom, prokrvljenošću i cirkulacijom ali i povećava mogućnosti za trudnički dijabetes.

Nesanica je takođe česta u kasnoj trudnoći pogotovo u 9. mesecu. Neki kažu da je ta nesanica i poremećaj spavanja zapravo prirodan proces pripreme tela na predstojeću brigu o bebi i obavezan manjak sna, dok drugi kažu da je to zbog hormona, pritiska koji vrši poveći stomak na organe i slične promene u telu trudnice. Kako bilo, jedno je sigurno, iscrpljenost verno prati nespavanje, a sa time ponekada i glavobolja. Tada nije na odmet pokušati dremnuti kada se za to stvori prilika.

Veliki stomak znači i dodatni teret na mišiće tela i vrata, oticanje nogu, generalno veće opterećenje na telo. Ta neminovna pojava takođe može doprineti pojavi bola u glavi. Tada je odmor vaš najbolji prijatelj još uz neke vežbe istezanja za trudnice i blage masaže – glava će sigurno manje da boli.

Česte glavobolje u trudnoći nisu za zanermarivanje

 

Česte glavobolje obično znače da se one sporadično javaljaju i u ranim i kasnim mesecima i danima drugog stanja. Nažalost i ako ne često, i ovo se dešava, pa nekako propustite uživanje u lepim promenama koje ovaj period nosi sa sobom. Tada je neophodno da lekar pronađe uzroke i prepiše dozvoljene terapije jer druge, lakše opcije nema.

Kako je to glavobolja koja se javlja ponekada i bez obzira na okidače ili se oni menjaju jako brzo, treba biti pažljiviji.  Trebalo bi izbegavati sve moguće pokretače bola od neonskih svetala i zagušljivih prostora do jakih mirisa i određene hrane. Odmor je preporučen kao i što manje naprezanje očiju, mišića vrata i leđa. Neke mame kažu da se ova neprijatna pojava izgubila nakon porođaja. Ipak kod nekih je trajala još neko vreme u toku postpartum oporavka dok se nivoi hormona nisu vratili na normalu. U svakom slučaju, savet lekara je ipak najvažniji da bi se ovaj period prebrodio.

Jasno da je bilo kakav bol u trudnoći znak na uzbunu, a kada se on javlja u glavi čini vam se da ne može gore.

Glavobolja u trudnoći nije nešto što treba da vas jako plaši ali nije ni potpuno bezazlena pojava. Redovno javljanje lekaru i praćenje njihovih saveta je najbolja pomoć koju možete da dobijete, zato ne oklevajte da kažete i pitate sve oko ovog neprijatnog pratioca trudničkih dana.