bubuljice u trudnoći

Šta kada se pojave bubuljice u trudnoći?

Pored svih promena, samo su vam još bubuljice u trudnoći nedostajale. One su ponekad pratioci drugog stanja, ali pazite čime ih lečite.

Informišite se  o bezbednosti pojedinih medikamenata za ovu namenu, jer mnogi mogu oštetiti razvoj vaše bebe, a da to niste ni znali.

Zato smo tu da vas informišemo o svemu što je vezano za ovu temu.

Zašto se javljaju bubuljice u trudnoći?

 

Veliki broj žena se susreće sa problemom pojave bubuljica u trudnoći. One se najčešće javljaju tokom prvog i drugog trimestra.  Ukoliko se one ne pojave u prvom trimestru smanjuje se šansa njihovog pojavljivanja u kasnijoj trudnoći.

Glavni uzrok pojave bubljica jeste nagli porast nivoa hormona progesterona .

On utiče na pojačano lučenje sebuma u koži. Sebum luče lojne žlezde i on je jako važan za održavanje vlažnosti naše kože.  Kada ga ima previše on začepi pore i na tim mestima se stvaraju bakterije i upale koje se na licu pojavljuju u vidu bubuljica.

Žene koje su imale problema sa bubuljicama tokom svojih menstrualnih ciklusa, imaju veću verovatnoću da im se ovaj problem pojavi i tokom trudnoće.

Loša kozmetika koja nije prilagođena potrebama vaše kože takođe može uzrokovati pojavu bubuljica,  kao i njeno neredovno ili nepravilno skidanje pred spavanje. Nezdrava ishrana koja sadrži puno masti i šećera uzrok je mnogih stanja, a isto tako se odražava i na promenama na licu u vidu bubuljica i akni.

 

 

Stres je jedan od današnjih najvećih neprijatelja. Utiče na mnoge promene u organizmu pa i na promene na koži u vidu bubuljica. Trudnice su zbog svog stanja posebno osetljive na uticaj stresa. Zato se trudnicama često savetuje da se klone stresnih situacija i da što više odmaraju za vreme trudnoće.

Da vas utešimo trudničke bubuljice ugavnom prolaze nakon trudnoće i porođaja kada se hormoni vrate u normalu.

Jasno nam je da je to neprijatno stanje i kod nekih će izazvati veći stepen nelagode, ali je privremeno i to je ono što ohrabruje.

Da li sve žene dobiju bubuljice u trudnoći?

 

Verujem da mnoge žene brinu promene koje donosi trudnoća, a ima ih zaista puno. Jedna od tih promena jeste i pojava bubuljica u trudnoći.

 

akne u trudnoći

 

Statistički gledano više od polovine trudnica se susreće sa tim problemom u određenom obliku i periodu trudnoće.

Niko ne može predvideti da li ćete baš vi imati taj problem, ali su vam šanse svakako veće ukoliko ste i pre trudnoće imali problema sa bubuljicama i aknama.

Veliki broj žena ima problem sa bubuljicama koje su povezane sa hormonskim promenama u toku menstrualnog ciklusa i to svakako povećava šansu za pojavu bubuljica u trudnoći.

One se najčešće javljaju u toku prvog trimestra kada dolazi do nagle promene u hormonskom statusu. Ukoliko se bubuljice ne pojave u tom periodu, manja je verovatnoća da će se javiti kasnije kada se hormoni u određenoj meri stabilizuju.

U nekim slučajevima, trudnoća deluje vrlo povoljno na kožu trudnice pa reši probleme sa bubuljicama.

Pojedine trudnice izgledaju rumeno i sa blistavo sjajnim licem. Za ovu  pojavu su takođe krive promene u nivoima hormona estrogena, progesterona i gonadotropina.

Potkožne bubuljice u ranoj trudnoći

 

Za sve su krivi hormoni. Kada je trudnoća u pitanju i za potkožne bubuljice krivimo njih, mada nailazimo i na mišljenja da genetika jako utiče na pojavu potkožnih bubuljica. Ako je neko od vaših predaka imao problema sa ovom pojavom šanse su veće da ona ni vas neće zaobići.

Potkožne bubuljce mogu biti velike u vidu čvrstih čvorova, male bubuljice kojih uglavnom ima puno i potkožne bele bubuljice koje se uglavnom javljaju u predelu oko nosa i očiju.

Bubuljice na leđima u trudnoći

 

Kada kažemo “bubuljice” uglavnom mislimo na problem koji se javlja na licu. Međutim bubuljice se mogu pojaviti i na drugim delovima tela poput leđa.

Na leđima se najčešće pojavljuju krupne potkožne bubuljice. One ponekad mogu stvarati nelagodu, mogu biti čak i bolne. Taj osećaj će vas sigurno terati da ih nasilno cedite, ali preporučuje se da to nikako ne radite.

Dermatolozi ne savetuju nasilno ceđenje bubuljica jer u tim slučajevima mogu ostati ožiljci.

Poznato je da se pojedine trudnice više znoje i da to može doprineti pojavi  bubuljica na leđima. U tom slučaju vodite više računa pre svega o higijeni, kozmetici koju koristitie i ishrani. Redovno se tuširajte, izbegavajte jake sapune da ne biste isušivali i iritirali kožu. Nosite pamučnu odeću i redovno je menjajte kada se oznojite.Obratite pažnju na deterdžent za veš, ne bi bilo loše da uzmete neki koji je namenjen za osetljivu kožu.

Ukoliko imate dugu kosu, vodite računa  o higijeni kose i o tome da dobro isperete šampon i ostala sredstva za negu kose. Ne bi bilo loše i da vam je kosa podignuta u rep kako ne biste pojačavali znojenje.

O preparatima za  borbu protiv bubuljica u trudnoći bi ipak bilo najbolje da se posavetujete sa dermatologom.

Bubuljice na bradi u trudnoći

 

Bubuljice na bradi u trudnoći nisu ništa drugo nego posledica hormona. Te promene se u trudnoći najviše manifestuju upravo promenama na bradi, ali nije isključeno da se pojavljuju i na drugim delovima lica.

Prema kineskoj mapi lica, lice se smatra ogledalom našeg zdravlja. Kada se primete promene na licu u vidu crvenila i bubuljica u zavisnosti od dela na kojem se javljaju možemo odrediti u kojim unutrašnjim organima nastaju promene.

Bubuljice na bradi su odraz ginekoloških promena, odnosno najčešće se u trudnoći  javljaju baš na tom delu lica.

Postoje mišljenja da su akne na bradi posledica nezdrave ishrane, pa nije na odmet povesti više računa o ovom aspektu, posebno u trudnoći kada je ishrana jako važna. Savetuje se da pre svega izbegavate namirnice koje su pune masti i šećera. 

Da bi ste ublažili pojavu bubuljica na bradi obratitie pažnju i na šminku koju koristite. Trudite se da ona bude kvalitetna i da odgovara vašem tipu kože. Redovno je skidajte pre spavanja i nakon toga dobro očistitie kožu jer i nakupljeni ostaci šminke mogu uzrokovati bubuljice na tom delu lica.

Bubuljice po stomaku u trudnoći

 

Kod jako malog broja trudnica dešava se pojava sitnih bubuljica po stomaku. One su posledica svraba na tom delu tela i crvenila. Ovo može biti posledica  poremećaja koji se zove pruritične urtikarijske papule i koji se uglavnom vezuje za treći trimestar trudnoće  i nestaje nakon porođaja.

Ukoliko primetite ovu pojavu obratitie se dermatologu kako bi ste dobili adekvatnu terapiju. Važno je napomenuti da se ovo stanje uspešno otklanja, tako da nema potrebe za zabrinutost.

Ženama se tokom drugog stanja češće javljaju strije na stomaku. Ponekad, prekomerna upotreba masnih i komedogenih kozmetičkih sredstava u cilju prevencije strija, može da stvori problem u vidu akni na stomaku. Zato je jako važno šta koristite. Aleksandra je našla idealno sredstvo protiv strija koje svima hvali. Em je bez štetnih sastojaka i iritanasa, em jako prija koži. Uspešno je sprečila strije. Kako? Saznajte sami iz njene priče klikom na ovaj link: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Koje god bubuljice da imate, bitno je da znate sledeće.

Šta sme da se koristi protiv akni u trudnoći, a šta ne!

 

Lečenje bubuljica i akni ponekad je zaista ozbiljan proces koji zahteva primenu ozbiljne farmakološke terapije. Kada niste u drugom stanju uglavnom možete koristiti većinu preparata za ovu namenu, a kada ste trudni tada morate voditi računa koju terapiju primenjujete. 

Kao što smo već rekli pojava bubuljica je sasvim normalna pojava usled hormonskih promena. Ukoliko je ta pojava zaista neprijatna i narušava izgled obratite se dermatologu kako bi vam preporučio terapiju koja neće naškoditi vašoj bebi.

Nikako nemojte kupovati preparate na svoju ruku, jer neki od njih mogu uzrokovati čak i deformitete kod beba, posebno ako su u vidu pilula.

Hormonska terapija je jako učnikovita u lečenju akni i bubuljica jer utiče na blokiranje određenih hormona i daje zaista dobre rezultate. Međutim u trudnoći se ne preporučuje, jer može negativno uticati na razvoj bebe.

Neki od sledećih  lekova su za izbegavanje u periodu trudnoće:

 • Isotretinoin je lek na bazi vitamina A. Ovaj lek može uzrokovati razne defekte kod bebe poput  srčanih i moždanih deformiteta, a negativno  utiče i na  razvoj intelektualnih sposobnosti bebe.
 • Antibiotici se takođe ne preporučuju  u tretmanu bubuljica za vreme trudnoće jer mogu uticati na razvoj bebinih kostiju i zuba.
 • Topikalni retinoidi su takođe jedna forma vitamina A. Iako je ovaj lek blaži u odnosu na isotretinoin savetuje se njegovo izbegavanje za vreme trudnoće.

Da bi ste bili sigurni da nećete naškoditi vašoj bebi, a da ćete ujedno rešiti problem bubuljica najbolje je da se okrenete prirodi i prirodnoj kozmetici. Prirodni preparati sadrže ekstrakte iz biljaka koji su efikasni u rešavanju problema sa kožom, a vašoj bebi ne remete pravilan razvoj i napredovanje.

Lek za bubuljice i trudnoća – šta je važno da znate?

 

U prethodnom delu teksta smo spomenuli da su lekovi na bazi vitamina A izuzetno štetni za korišćenje u periodu trudnoće jer mogu uzrokovati razne defekte kod bebe.

Važno je da prilikom kupovine bilo kog preparata za negu kože obratite pažnju da NE sadrži sledeće sastojke koji mogu uticati na normalan razvoj fetusa. To se pre svega odnosi na retinol (vitamin A), isotretinoin i salicilnu kiselinu jer mogu uzrokovati probleme u razvoju bebe i nisu bezbedni za korišćenje u trudnoći.

Ukoliko ste na nekoj od ovih terapija za akne i bubuljice, a planirate trudnoću posavetujte se sa dermatologom o prekidu ove, a započinjanju druge bezbedne terapije.

Dešava se da žene zatrudne, a pritom su na terapiji nekim od ovih lekova. U tom slučaju prekinite sa terapijom i posetite vašeg dermatologa i ginekologa kako bi ste na vreme uradili neophodne preglede i utvrdili urednost u razvoju vaše bebe.

Ne očajavajte, postoji mnogo prirodnih načina da se rešite ružnih bubuljica koji su pritom bezbedni za vašu bebu. Evo nekih saveta.

Kako se rešiti bubuljica u trudnoći prirodnim putem?

 

Bez obzira da li ste ranije mučili muku sa bubuljicama ili ne, njihova pojava svakako nije prijatna. Ovde vam nudimo neka rešenja kako možete da se rešite bubuljica prirodnim putem.

 

rešenje za bubuljice u trudnoći

 

 • Korišćenje  soda bikarbone u kozmetičke svrhe se savetuje sa oprezom. Tačno je da ona podstiče zaceljivanje i isušuje preteranu masnoću, ali se ne savetuje za čestu upotrebu, jer može dovesti do iritacija i ukloniti svu vlažnost koja je koži potrebna. Najbolje da je koristitie samo lokalno, odnosno da je nanosite samo na bubuljicu, a ne na celo lice.Ako želite napraviti pastu od sode bikarbone pomešajte jednu kašičicu sode sa jednom kašičicom vode i nanesite na mesto gde je bubuljica. Sačekajte da se osuši, a zatim isperite lice.
 • Citrusno voće poput limuna i limete se često koristi za piling lica. Sadrže kiseline koje deluju antibakterijski i doprinose odčepljivanju pora i skidanju mrtvih ćelija kože. Ovu metodu možete jednostavno koristiti. Dovoljno je da iscedite sok i nanesete ga na mesta zahvaćeno bubuljicama. Ostavite da deluje desetak minuta da se osuši, a zatim isperete vodom.
 • Jabukovo sirće je zaista korisno imati u svom kuhinjskom ormariću. Odlično je za mnoge stvari, a pogotovo za kožu koja se bori protiv bubuljica. Najbolje da kupite sirovo, nefiltrirano jabukovo sirće. Iako je jako, korisno budite pažljivi sa njegovom upotrebom.

Sirće je jako po svom sastavu zato ga treba koristiti razblaženo da ne bi došlo do iritacije kože. Ako ga do sada niste koristili prvo ga nanesite na kožu podlaktice pa tek onda na lice da proverite reakciju vaše kože.

Ovo je jedan od recepata kako se koristi jabukovo sirće u borbi protiv bubuljica. Napravite smesu od jedne kašike jabukovog sirćeta i osam kašika obične vode. Preporučuje se da ovu blagu varijantu koristitie par dana, najbolje uveče kako bi se koža prilagodila. Postepeno smanjujte količinu vode, ali se savetuje da ona ne prelazi razmeru 3:1.  Ovaj tretman je pristupačan i nije komplikovan pa zašto ga ne isprobati jer možda baš vama pruži odlične rezultate.

 • Med je poznat po svom antibakterijskom i antiseptičkom dejstvu i bezbedan je za korišćenje u trudnoći. Med nanosite na prethodno oprano lice toplom vodom. Nanesite ga na područje zahvaćeno bubuljicama i ostavite da deluje do pola sata. Zatim isperite.
 • Kokosovo ulje je izuzetno dobro za negu kože. Preporučuje se čak i za negu bebine kože prilikom pojave pelenskog osipa zbog svog antibakterijskog dejstva. Vodite računa o kvalitetu kokosovog ulja koje kupujete. Možete ga naneti  na lice pred spavanje i ostaviti da prenoći.

Prevencija je ključna u svemu pa tako i u pojavi bubuljica. Najbolje bi bilo da do njih uopšte  i ne dođe. U nastavku vam nudimo savete kako možete sprečiti pojavu bubuljica pravilnom negom, ishranom i održavanjem higijene kože.

Kako sprečiti nastanak bubuljica u trudnoći?

 

Da biste pravilno negovali svoju kožu lica pre svega je važno da pravilno održavate higijenu lica, da vodite računa o ishrani i preparatima koje korisitite za lice.  Zapamtite da u ovom slučaju ništa što je preterano nije dobro i ne prija koži lica. Ovo su saveti koji vam mogu pomoći u prevenciji nastanka bubuljica.

 

 

 • Ne preterujte sa čestim pranjem lica. Kada govorimo o pranju lica dovoljno je da to učinite ujutru kada se probudite, uveče pred spavanje i ukoliko dođe do pojačanog znojenja u toku dana. Dva tri puta dnevno je sasvim dovoljno kako ne biste uklonili prirodnu vlažnost kože i preterano je isušili. Ne preporučuje se pranje lica sa jako toplom vodom jer i ona isušuje kožu. Najbolje je koristiti mlaku vodu  i bez jakih sapuna.
 • Izbegavajte trljanje lica prilikom umivanja. Dovoljno je da rukama ili mekanom krpicom blagim pritiskom i kružnim pokretima očistitie lice.
 • Za brisanje lica koristite poseban peškir koji uvek mora biti čist kako bi ste eliminisali prisustvo bakterija i nečistoća. Prilikom brisanja takođe izbegavajte jako trljanje. Dovoljan je blagi pritisak peškira na lice kako bi ste ga obrisali.
 • Izbegavajte jake sapune jer oni isušuju kožu.
 • Često menjajte jastučnice na kojima spavate kao i peškire za brisanje lica.
 • Ne dirajte bubuljice rukama, ne cedite, ne grebite jer ćete tako naneti još više bakterija i zakomplikovati situaciju.
 • Pijte dovoljno tečnosti kako bi ste uvek bili dovoljno hidrirani, jer to utiče i na hidriranost vaše kože.
 • Vodite računa da u organizam  ne unosite namirnice koje su pune masti i šećera jer i one doprinose nastanku bubuljica. Umesto toga pojačajte unos svežeg voća, povrća i ostalih zdravih namirnica.
 • Vodite računa da šminka koju koristitie bude prilagođena vašem tipu kože i redovno je skidajte pred spavanje.

Bubuljice u trudnoći i pol bebe

 

Postoje neka narodna verovanja koja kažu da kada ste trudni sa devojčicom, ona vam ukrade lepotu. Bubuljice jesu kradljivci lepote, a da li to znači da sigurno nosite devojčicu?

Nemojte se baš kladiti u to. Ne postoje čvrsti dokazi da ako imate bubuljice u trudnoći nosite devojčicu.

Ne zaboravite da je ovo stanje prolazno i niko vam neće zameriti ako u trudnoći ne izgledate perfektno, jer je to ipak neko drugo stanje.  Srećom po nas – prolazno je!