ogtt test

Šta meri OGTT test u trudnoći i kako se radi!

Šta je to OGTT test, kada i zašto se radi u trudnoći? Vreme je da saznate jer je stvarno važno i tiče se gestacijskog šećera koji nije bezazlen!

Šta je to OGTT test?

 

OGTT test je jedna od najvažnijih analiza koju buduća mama treba da uradi u toku trudnoće!

Ovim testom se proverava nivo šećera u krvi i saznaje da li postoji gestacijski šećer. Pun naziv ovog testa je Oralni test opterećenja glukozom (oral glucose tolerance test) OGTT.

Poenta ovog testiranja je da se meri nivo šećera u krvi pre uzimanja glukoze, u toku i posle njenog uzimanja i upoređuju dobijene vrednosti.

Gestacijski dijabetes ili trudnički šećer može da bude veoma opasan i za bebu i za trudnicu.

Ovo stanje može da izazove povišen pritisak u trudnoći, prevremni porođaj, krupne bebe koje mogu imati povećane rizike za dijabetes, gojaznost, i druge probleme nakon porođaja.

Zato se, ukoliko vaš lekar na redovnim kontrolama trudnoće primeti rizike za pojavu gestacijskog šećera, preporučuju OGTT test u trudnoći i trebali bi da ga uradite!

Šta je gestacijski dijabetes i zašto je važno otkriti ga?

 

Gestacijski dijabetes predstavlja oblik šećerne bolesti koja se razvija u toku trudnoće. Ukoliko je žena pre trudnoće patila od dijabetesa, ona se vodi kao rizična trudnica sa šećerom i pod gestacijskim dijabetesom. Dakle neke trudnice dijabetes već imaju, a neke ga razviju u toku trudnoće. I jedna i druga verzija mogu biti opasne ako se ne drže pod kontrolom, ali srećom do komplikacija retko kad dođe jer postoje terapije i načini da se to spreči.

 

oralni test opterećenja glukozom

 

Gestacijski dijabetes koji nastaje u trudnoći  traje sve do 6. nedelje posle porođaja. On nastaje kao reakcija tela na promene i hormonske varijacije u toku trudnoće i nestaje kada se nakon porođaja sve vrati u normalu.

Trudnički šećer se javlja jer u toku trudnoće telo ne može da obezbedi dovoljnu količinu insulina koji treba da reguliše šećer u krvi. Otkriva se kroz redovne kontrole kod ginekologa i kroz analize krvi, ali najlakše i definitivno se otkriva OGTT testom koji se radi između 24. i 28. nedelje trudnoće, po potrebi i ranije.

Žene koje su i pre začeća imale dijabetes ulaze spremne i sa svim potrebnim terapijama i proverama u trudnoću. Svesne su rizika i obično čine sve što lekar preporuči i savetuje da bi imale urednu trudnoću bez komplikacija. Isti slučaj je i kada se trudnički dijabetes otkrije u toku trudnoće.

Savet lekara i redovne kontrole sprečavaju moguću pojavu komplikacija!

Zašto je važno otkriti ovaj problem na vreme?

 

Nekontrolisani dijabetes lako može uzrokovati preeklampsiju odnosno visok pritisak u trudnoći koji šteti razvoju ploda ali i izaziva brojne komplikacije u trudnoći i pri porođaju.

Gestacijski dijabetes može izazvati i prekomerno stvaranje plodove vode koje može da stvara razne probleme ali i prevremeni porođaj. Takođe može da se desi da beba bude poprilično krupna, sa povećanim rizicima od dijabetesa i gojaznosti. Krvarenje nakon porođaja može da bude produženo i da se teško kontroliše.

Rizici su stvarno brojni i zato je neophodno da se gestacijski dijabetes otkrije i tretira na vreme!

Koji su simptomi gestacijskog dijabetesa?

 

Zapravo, kada su simptomi ovog podmuklog problema u pitanju, one se retko kada uoče. Zato i jeste važno da se ovakvi testovi rade i obavljaju i da pratite sve promene u toku trudnoće. 

 

 

Neki simptomi ipak postoje, najčešće je to poprilična glad, jaka žeđ i često mokrenje. Komplikovano je zato što sama trudnoća nosi simptome slične ovima pa ih je nekada teško uočiti i razlikovati. Srećom redovne kontrole kod lekara koji vam vodi trudnoću omogućavaju da se neke promene primete na vreme i zatim otkriju i dovedu pod kontrolu.

Žene koje su u većem riziku od pojave gestacijskog dijabetesa su:

 • Žene koje su gojazne
 • imale su gestacijski dijabetes u prethodnim trudnoćama
 • naglo i prekomerno su se ugojile u toku trudnoće
 • imaju nekoga u porodici ko pati od dijabetesa.

Kod ovakvih slučajeva lekar češće radi analize krvi, preglede i ukoliko treba upućuje na OGTT test i pre 24. nedelje. Kada se otkrije gestacijski dijabetes, dodeljuje se određena dijeta i regulisanje ishrane, zatim ako je potrebno i terapija i naravno redovne kontrole.

U kojoj nedelji se radi OGTT test?

 

Ukoliko nema nekakvih znakova i žena ne pripada rizičnoj grupi za trudnički dijabetes, OGTT test se radi između 24. i 28. nedelje.

Ukoliko ipak postoje povećani rizici ili doktor vidi potrebu test se može uraditi i ranije. Važno je da se preporuka i test urade i ispoštuje sama procedura da bi ste saznali da li vam je šećer pod kontrolom. Time izbegavate sve moguće rizike i komplikacije koje gestacijski dijabetes nosi sa sobom!

Kako se radi OGTT test?

 

OGTT test nije jednostavno vađenje krvi i pregled vrednosti šećera. Za njega je potrebna priprema i radi se posebna procedura, a evo i kako to izgleda:

Priprema za OGTT test

 

Zapravo nije ništa komplikovano, već se ove pripreme odnose na vreme obroka i slične smernice.

Naime pre samog testa ne smete da jedete, i najbolje je da ne unosite hranu ili pića (osim vode) nakon 22h prethodnog dana.

Dan pre testiranja jedete i ponašate se normalno, jedino ne bi trebali da pijete alkohol. Test se radi u kontrolisanim uslovima u stanju mirovanja i za to vreme ne smete da jedete, pijete ili pušite.

Ukoliko uzimate neku terapiju, pogotovo vezanu za kontrolu insulina trebate da je prekinete makar dan pre testa, ali najbolje je odmah reći lekaru i on će vas uputiti kako dalje da radite.

Priprema se zapravo više odnosi na psihološki faktor, jer tečnost koju pijete u toku testiranja je jako slatka i može izazvati i mučninu i povraćanje, pogotovo trudnicama koje su osetljivije na jake ukuse. Ukoliko glukoza koju pijete za testiranje bude izazvala povraćanje, test se mora ponoviti. Zato je najbolje postepeno, polako i spremno otići na test.

Izvođenje OGTT testa

 

Ovaj test se radi u više faza i meri nivo koncentracije glukoze u krvi u određenim vremenskim intervalima.

Prvo se meri šećer u krvi pre unosa glukoze, zatim na 30 minuta, 60 minuta, 90  i 120 minuta.

Na osnovu dobijenih vrednosti se procenjuje i proračunava da li je dijabetes prisutan ili nije.

 • Dakle, neophodno je da imate prepisanu dozu glukoze koju kupujete u apoteci (75g ili 100g).
 • Prvo po dolasku se uzima uzorak krvi i urina pre opterećivanja organizma glukozom.
 • Zatim se pravi rastvor glukoze, 3 dl koji pijete a zatim se ponovo uzima krv na određenom vremenskom intervalu.
 • Dozvoljeno je da popijete malu količinu vode tokom trajanja testa
 • Urin se ponovo uzima na kraju testiranja.

Kod osoba i trudnica koje nemaju dijabetes, nivo šećera u krvi naglo raste i zatim brzo opada. Kod osoba koje ga imaju šećer raste više od referentnih vrednosti i ne može da se spusti tako lako.

Test sam po sebi nije naporan fizički, ali je tečnost izuzetno slatka, toliko da je izaziva neprijatnost, ali može se izdržati uz malo jake volje. Druga nezgodna stavka je što traje po nekada i do 3h ako je procenjeno da tako treba, mada je to najčešće 2h. Trudnice u tom periodu mogu da ogladne, da osete mučninu, neugodnosti, ali to se uglavnom sve može i mora izdržati zarad zdrave trudnoće i zdrave bebe.

Tumačenje OGTT testa

 

Kada je testiranje gotovo, i preživeli ste sve neprijatne momente od tečnosti do bockanja, vreme je da se protumače rezultati.

 

ogtt test u trudnoći

 

Odmah da istaknemo da Svetska zdravstvena organizacija kaže da se dijabetesom smatra stanje kada su vrednosti šećera u krvi iznad 7mmol/L na prazan stomak (bez unosa hrane i tečnosti osim vode, 10h).

U OGTT testiranju referentne vrednosti su sledeće:

 • Po dolasku, prva jutarnja vrednost glukoze, treba da bude oko 4,0-6,4 mmol/L.
 • Ako su vrednosti glukoze u krvi nakon 2 sata (120 minuta) OGTT testa, veće od 11,1 mmol/L u pitanju šećerna bolest odnosno dijabetes
 • Ako su vrednosti glukoze u krvi nakon 2 sata 7.8mmol/L do 11,1 mmol/L u pitanju je intolerancija na glukozu odnosno latentni dijabetes
 • kada se posle 2 sata vrednost glukoze spusti ispod 7,8 mmol/L u pitanju je normalan metabolizam glukoze.

Rezultate koje dobijete treba da pregleda endokrinolog ali i vaš lekar koji vodi trudnoću. U zavisnosti od dobijenih vrednosti oni će vam dati najbolju preporuku ili terapiju ukoliko je ona neophodna.

Šta ako su vrednosti OGTT testa niske?

 

Ukoliko se vrednosti ovog testa ne nalaze ni na granici vrednosti već ispod njih, mogu biti u pitanju različiti uzroci koje obavezno treba proveriti! Oni su sledeći:

 • septikemija (bakterije u krvi)
 • hepatitis
 • policistični jajnici
 • poremećena funkcija bubrega
 • hiperaktivnost (povećana aktivnost) kore nadbubrežne žlezde
 • rak pankreasa
 • cistična fibroza (oboljenje jetre)

I mnoga druga ozbiljna stanja mogu biti uzrok niskih vrednosti OGTT testa, zato oprez i obavezna poseta lekaru!

Ako su na drugu stranu vrednosti visoke, i ispostavi se da imate gestacijski dijabetes, lekar će dati savet i terapiju i dijetu o kojoj ćete pročitati više u daljem tekstu:

Dijeta za gestacijski dijabetes

 

Da bi ste držali gestacijski dijabetes pod kontrolom, izuzetno je važno da korigujete i promenite svoju ishranu! Za to postoje određene smernice i popis namirnica o kojima vam prenosimo nešto više:

 

 

 • Poželjni za konzumaciju su nisko-skrobni ugljeni hidrati, složeni ugljeni hidrati sa niskim glihemijskim vrednostima (glukoza ili šećeri), belančevine i povrće i kvalitetne masnoće.
 • Nikako nisu dozvoljeni sokovi, sladoledi, vode sa ukusima, keksevi, bombone, kukuruzne pahuljice, namirnice sa puno skroba, testenine, belo brašno..
 • Preterana konzumacija voća nije preporučljiva! Pri konzumaciji voća potrebno je malo obratiti pažnju i fokusirati se na voće poput: borovnice, maline, kupine, mandarine, kiselije jabuke. Lubenica i banane nisu preporučljive, tek ponekada. Neko voće ima veće količine šećera, koji iako su prirodni ne rafinisani utiču na nivo šećera u krvi, zato je važno posebno ga birati i jesti samo ono sa spiska.
 • Orašasti plodovi su preporučljivi kao proteini biljnog porekla i pomažu u kontrolisanju nivoa šećera.
 • Povrće bogato magnezijumom takođe pomaže u kontroli šećera i treba ga konzumirati u većoj količini: zeleno lisnato povrće, paradajz, luk..
 • Dodatni plus u kontroli šećera u krvi imaju i zdrave masnoće poput maslinovog ulja, lanenog ulja i semenki, avokada, susam i susamovo ulje i slično.

Spisak dozvoljenih i poželjnih namirnica, i onih zabranjenih će vam dati lekar!

Primer dnevnog jelovnika za gestacijsku dijetu

Spremili smo i mali primer jelovnika koji može bolje da pruži uvid u to kako gestacijska dijeta ne mora da bude strašna i neukusna. Iako je izbor namirnica malo sužen, ipak se može napraviti dosta ukusnih kombinacija.

 • Doručak: Komad hleba sa celim zrnevljem sa namazom od barenog brokolija i belog luka sa jajetom i čeri paradajzom.
 • Ručak: Pečena piletina belo meso ili batak bez kožice; grilovano povrće (npr. tikvice, paprike i patlidžani)  mešana kupus i zelena salata sa maslinovim uljem.
 • Užina: Integralni krekeri sa nekim laganim namazom poput domaće salse (paradajz, luk, paprika i začini sa malo maslinovog ulja – bez ljutih elemenata) ili orašasto voće.
 • Večera: Riba na žaru, boranija u formi salate ili pire od graška kao prilog, crni hleb.

Malo inovativnosti i “izleti” ka drugoj vrsti kuhinje nisu loša stvar kada su dijete u pitanju. Tako u meksičkoj kuhinji možete naći namaze od povrća koji su dozvoljeni, u mediteranskoj pripremu i kombinacije za ribu, pa se nemojte ustručavati da malo istražite i obogatite ishranu u toku ove dijabetičke dijete.

Važno je da se vodite spiskom namirnica i da unosite dosta tečnosti, i držaćete šećer u trudnoći pod kontrolom.

Kada se javiti lekaru i posumnjati na dijabetes? Koji su alarmantni simptomi ako imate dijabetes?

 

Ukoliko nemate dijabetes i nije vam ustanovljen u trudnoći, možete obratiti pažnju i javiti se lekaru ako primetite da se naglo gojite, često mokrite i osećate nekontrolisanu žeđ kao i jako znojenje. Ponekada vam se desi da vam se javi podrhtavanje ruku i malaksalost u telu. Tada je vreme da sve to prenesete lekaru i zatražite OGTT test iako mu nije vreme, iako će lekar sigurno sam preporučiti isto.

Ako ste trudnica koja ima dijabetes ili je ustanovljen u toku trudnoće obavezno i odmah se javite lekaru ako osetite vrtoglavicu i pritisak u glavi i uhu, malaksalost i oblivanje “hladnog znoja”, ubrzan rad srca, zadihanost i kratak dah.

Tada je vreme da idete kod lekara i da dobijete terapiju, kao i trenutnu pomoć za regulisanje šećera, dakle javite se odmah! Ukoliko se ne javite i nemate uz sebe terapiju koja će smanjiti šećer, lako može doći do komplikacija, skakanja pritiska, nesvestice i pada (u trudnoći izuzetno opasno i po plod i po majku), pokretanje prevremenog porođaja.

Jako je važno da vodite računa i držite se preporučenih smernica oko ishrane, aktivnosti i terapije ukoliko je ima, jer dijabetes u trudnoći ne mora da bude opasan ako se drži pod kontrolom!

Redovne posete lekaru i provere nivoa šećera su neophodne, ali i samosvest o tome da treba da činite sve najbolje za sebe i za plod. Gestacijski dijabetes nije šala ali može se zauzdati uz malo volje i truda, zato vodite računa, obavite sve testove i budite istrajni!

Izvori informacija:

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/glucose-tolerance-test/about/pac-20394296
https://www.webmd.com/diabetes/guide/oral-glucose-tolerance-test
https://medlineplus.gov/ency/article/007562.htm
https://www.medicinenet.com/glucose_tolerance_test/article.htm
https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1080/00016340701532444
https://www.pathology.health.nsw.gov.au/clinical-services/glucose-tolerance-test
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/diabetes-gestational
https://www.medscape.com/viewarticle/737873