28. nedelja trudnoće

28. nedelja trudnoće

Kako izgleda 28. nedelja trudnoće? U ovom tekstu saznaćete šta vas čeka ako ste trudnica, kako se razvija beba, koji se pregledi rade.

Da vas ne bi iznenadili, informišite se o svemu što vas čeka tokom ove nedelje trudnoće i kao i uvek dočekajte je spremni i naoružani informacijama.

Kada počinje 28. nedelja trudnoće?

 

Razmrdajte svoje vijuge i prisetite se datuma kada ste dobili poslednju menstruaciju. Upravo od tog datuma kreće računanje dužine trudnoće. Ako ste danas izbrojali da je 180. dan od početka poslednje menstruacije, onda ulazite u dvadeset osmu nedelju trudnoće.

28 nedelja trudnoće koji je to mesec?

 

Polako, ali sigurno stigli ste do sedmog meseca trudnoće. Možda nije bilo lako, ali ste uspeli i do kraja trudnoće ostalo je još vrlo malo vremena – svega 12 nedelja. Naravno, ovo govorimo teorijski, jer jedno je proračunat termin porođaja, a drugo je život sa svojim nepredviljivim scenarijima.

 

 

Beba u 28. nedelji trudnoće

 

Vaša bebica sada je dugačka oko 37,6cm, a teži oko 1kg.

Ove dimenzije deteta nisu zanemarljive, zato i ne čudi što vam je stomak sada već poprilično porastao.

 

beba u 28. nedelji trudnoće

 

Beba je sada potpuno formirana. Ima sve delove tela, kao i unutrašnje organe koji nastavljaju da usavršavaju svoj razvoj kako bi svoje funkcije obavljali na najbolji mogući način. To se pogotovo odnosi na razvoj mozga koji stvara milione neurona zaduženih za razne funkcije tokom života.

Kada su bebine oči otvorene beba ume da razlikuje svetlost od mraka, čak može i odreagovati ukoliko joj recimo svetlite lampom. Očekujte da vam odgovori šutanjem i pomeranjem.

Ako se pitate u kojem je položaju vaša beba, to vam ne možemo reći sa sigurnošću. U ovom periodu trudnoće mališani još uvek menjaju svoj položaj. Zato nemojte brinuti ako vam lekar kaže da se beba još nije okrenula glavom na dole i spremila za porođaj. Do toga još uvek ima dovoljno vremena.

Pokreti bebe u 28. nedelji trudnoće

 

Sada već uveliko osećate bebine pokrete na svakodnevnom nivou. Iako je to nesvakidašnje iskustvo, pojedini udarci znaju biti i bolni, ali sve je to u službi razvoja i višeg cilja.

Beba bi u ovoj nedelji trudnoće trebala biti priično aktivna, odnosno pokrete bi trebali osećati svakodnevno.

Lekari savetuju da se u ovom periodu trudnoće počne voditi više računa o bebinim pokretima. Pratite njihovu učestalost na sledeći način:

  • Mirno sedite i umirite se
  • Brojte svaki bebin pokret, samo ga nemojte pomešati sa štucanjem bebe u stomaku.
  • Potrebno je da se beba pomeri barem 10 puta u toku dva sata. 
  • Ukoliko ne izbrojite 10 pokreta tokom dva sata, obavezno se javite svom lekaru radi provere stanja.

Mama u 28. nedelji trudnoće

 

Većina mama u ovoj nedelji trudnoće izgledaju kao prave trudnice sa stomakom koji više nije moguće sakriti. Ovo je i krajnje vreme da povedete računa o svojoj koži, kako na stomaku ne bi nastale strije. Imajte na umu da nije svejedno čime ćete se negovati, jer nije sve bezbedno u trudnoći.

Aleksandra je bila zbunjena i dugo je tražila pravu stvar i rešenje, ali je na kraju našla savršen i bezbedan način da se reši strija u trudnoći. Prezadovoljna je i svima priča o tome. O čemu je reč, saznajte iz njenog ličnog iskustva koje je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Obzirom na bebine dimenzije, uopšte ne čudi ako ste značajno dobili na težini. Kada smo kod kilograma važno je reći da se posavetujete sa lekarom koliko se smete ugojiti da ne bi ste napravili zdravstveni problem.

Osim što prekomerna težina može dovesti do povišenog krvnog pritiska i dijabetesa, ujedno vam otežava i svakodnevno kretanje. Svaki kilogram više, znači teže kretanje, ali i više muke da nakon porođaja rešite dobijenih kilograma.

Trudnoća u 28. nedelji: simptomi

 

Ako ste mislili da ste se rešili propratnih simptoma jer vam je trudnoća odmakla, varate se. Čak i tokom poslednjeg trimestra možete iskusiti brojne simptome kao što su:

Bolovi u leđima

 

Bolovi u leđima nisu neuobičajena pojava u trećem trimestru trudnoće. Sada je vaš stomak sve veći, beba dobija na težini, a sve to zahteva da se vaše telo prilagodi novim okolnostima. Da bi vaši mišići i ligamenti mogli podneti teret, neophodno je da se šire i prilagođavaju. Sve te promene izazivaju bolove kako u donjem delu leđa, tako i u predelu karlice. 

Ukoliko su ovi bolovi intenzivni i ne popuštaju, nije na odmet da o tome obavestite svog lekara i dobijete korisne savete. Do tada probajte malo više da se odmarate, izbegavajte dugo stajanje, stavite jastuk iza leđa dok sedite. Ugodite sebi što više i opuštajte se što više.

Kratak-plitak  dah

 

U ovom delu trudnoće vaša materica je značajno uvećana kako bi beba imala dovoljno prostora za svoj rast i razvoj. Samim tim nastaje gužva u vašem abdomenu i vaši ostali organi više nemaju toliko prostora kao do sada, pa neretko i pluća trpe pritisak. Kada dođe do toga dešava se da trudnice ne mogu da nadišu, teže dolaze do daha, plitko dišu. Ovaj simptom je vrlo neprijatan, ali nema razloga za brigu jer beba nije ugrožena i ima sasvim dovoljne količine kiseonika.

Hemoroidi

 

I za ovaj simptom je krvi rast materice koja vrši pritisak na vene. Sve veći pritisak dovodi do toga da nastanu hemoroidi odnosno proširene vene u predelu guze. Na nastanak hemoroida utiče i redovnost stolice, pa ako imate problema sa zatvorom tokom trudnoće i to može dovesti do ovog neprijatnog i vrlo često bolnog simptoma.

Posavetujte se sa lekarom na koji način da rešite problem sa hemoroidima i ne trpite nepotrebne bolove.

Za početak unesite izmene u ishranu i jedite hranu koja sadrži više vlakana. Hidrirajte se i na taj način možete uticati da stolica postane učestalija.

Braxton HIcks kontrakcije

 

Osećate kontrakcije? Ne brinite,  najverovatnije su u pitanju lažne kontrakcije. One se vrlo često javljaju u ovom delu trudnoće, jer se na taj način vaše telo priprema za porođaj.

 

dvadesetosma nedelja trudnoće

 

Da su u pitanju lažne kontrakcije znaćete po tome što će one nestati nakon promene položaja ili odmaranja. Ove kontrakcije ne pojačavaju svoj intenzitet i učestalost. 

Dakle, ako su prolazne i nisu previše bolne, znajte da su lažne. Međutim ukoliko i dalje niste sigurni, otiđite na pregled kod svog lekara kako bi proverio da li je grlić materice otvoren. Ukoliko nije, samo će potvrditi da su u pitanju Braxton Hicks kontrakcije i da do porođaja još uvek neće doći.

Gorušica

Gorušica je čest simptom koji se javlja kod trudnica i može se javiti u 28. nedelji. Ona se javlja kao rezultat problema sa varenjem. Uzrokovana je vraćanjem kiseline iz želuca u jednjak, što može izazvati peckanje i nelagodnost. Tokom trudnoće, hormoni poput progesterona mogu opustiti mišić donjeg ezofagealnog sfinktera, koji normalno sprečava vraćanje kiseline. Ovo opuštanje mišića može dovesti do gorušice.

U 28. nedelji trudnoće, plod raste i pritisak na unutrašnje organe, uključujući želudac, takođe se povećava. To može dodatno pogoršati simptome gorušice.

Jedite manje a češće, izbegavajte masn i začinjen hranu, jedite bar 2 sata pre spavanja, probajte da spavate sa podignutim uzglavljem, a  ako mislite da je soda bikarbona rešenje, pročitajte prvo ovaj tekst: Soda bikarbona u trudnoći – DA ili NE?

Učestalo mokrenje

 

Pripremite se na česte odlaske do toaleta. Kako danju tako i noću. Razlog učestalom mokrenju u trećem trimestru jeste pritisak na bešiku. Može se desiti da imate potrebu za mokrenjem, a da ispustite samo nekoliko kapi urina. Mnoge trudnice se suočavaju i sa problemom nemogućnosti zadržavanja urina pa on jednostavno izađe iz bešike bez vaše kontrole. Ako vam se to dešava bilo bi dobro da nosite higijenske uloške kako ne bi doživeli neprijatnost na javnom mestu.

Problemi sa spavanjem

 

Iako ste svesni da su vam ovo poslednji meseci kada imate mogućnost da spavate koliko želite, naravno ako vam je na putu prva beba, vama to nikako ne polazi za rukom. U ovom delu trudnoće veoma je teško pronaći udoban položaj za spavanje. Osim toga bešika vas stalno tera na ustajanje, preznojavate se, imate grčeve u nogama. Sve to doprinosi tome da san bude isprekidan i nekvalitetan.

Jedini savet koji vam možemo dati jeste da nađete što komforniji način za odmor i spavanje. Probajte jastuk za trudnice, vodite računa o temperaturi u prostoriji za spavanje i odmarajte kad god možete.

Pregledi u 28 nedelji trudnoće

 

Redovna kontrola trudnoće je vrlo važna, pa je moguće da vas u ovoj nedelji čekaju posete ginekologu iz sledećih razloga:

Rogam injekcija

 

Možda niste čuli za ovu injekciju, ali ona je značajna i obavezna ukoliko imate krvnu grupu sa Rh negativnim faktorom. Onda vas čeka ova injekacija, jer ona sprečava da se razviju antitela koja napadaju krv vaše bebe.

Ako je vaša beba Rh pozitivna, onda ćete dobiti još jednu injekciju nakon bebinog rođenja i utvrđivanja njenog Rh faktora.

Iako većina ljudi zna svoju krvnu grupu, ukoliko je ne znate, tokom drugog stanja je obavezno da uradite ovu analizu i otkrijete koja ste krvna grupa i koji Rh faktor.

Ultrazvuk

 

Može se desiti da vam je tokom ove nedelje zakazan redovni ultrazvučni pregled kojim se prati bebin razvoj. Iskoristite ovaj pregled da vidite kako vaša beba izgleda, šta radi i u kojem je položaju.

Osim što će lekar proveravati da li parametri odgovaraju starosti trudnoće, pažnja se obraća i na količinu plodove vode.

28. nedelja blizanačke trudnoće

 

Vi ste jedna od srećnih mama koja očekuje blizance? Mora da ste mnogo srećni, ali vam je sigruno i prilično teško u ovom periodu trudnoće.

Buduće mame blizanaca sada već imaju poprilično veliki stomak i prilično veliki broj pratećih simptoma. Sve je to opravdano, obzirom da u vama rastu dva deteta.

 

 

Vaš ginekolog sigurno zakazuje češće preglede radi praćenja razvoja vaših beba, ali i praćenje da li ima naznaka za prevremeni porođaj koji je čest kada su blizanci u pitanju.

Mame, pružite sebi odmor i ne forsirajte se previše. Slušajte savete lekara kako bi blizanačku trudnoću izneli što duže. Imajte na umu da je za razvoj beba svaki dan u materici od velikog značaja.

Porođaj u 28. nedelji trudnoće

 

Iako do prevremenog porođaja ne dolazi suviše često, on je ipak moguć. Dobra vest je da se šanse za bebino preživljavanje  sa svakom nedeljom sve više povećavaju. Tako da ukoliko se vaša beba rodi u ovoj nedelji ima 94%  šanse da preživi uz odgovarajuću zdravstvenu negu.

Saveti za ovu nedelju

 

Da bi ste i ovu nedelju trudnoće uspešno priveli kraju, primenite neki od sledećih saveta koje smo za vas pripremili.

Vodite računa o nivou hemoglobina

 

Ne zaboravite da redovno proveravate svoju krvnu sliku. Kako beba raste njen potrebe su sve veće, što može dovesti do naglog pada hemoglobina i anemije. Takvo stanje uzrokuje mnoge probleme, zato na ovaj savet nikako ne zaboravljajte.

Kontrolišite krvni pritisak

 

Sigurno vam lekar na svakom kontrolnom pregledu meri pritisak. Visina krvnog pritiska je važna stavka tokom trudnoće. Ukoliko je on nizak ili visok to se mora regulisati odgovarajućom terapijom kako ne bi došlo do nepotrebnih komplikacija. I vi sami možete proveravati svoj krvni pritisak pogotovo ako se ne osećate dobro, imate česte glavobolje, oticanje, znojenje, mučninu. Svi ovi simptomi mogu biti pokazatelj problema sa krvnim pritiskom.

Razmišljajte o školi za trudnice

 

Ukoliko se spremate za prvi porođaj nije na odmet da posetite školu za trudnice. Iako se na Internetu može naći dosta informacija tamo možete čuti i iskustva drugih žena i saznati sve to vas zanima. U školi za trudnice dobijete psihofizičku pripremu za porođaj, učite tehnike disanja, sve o dojenju, presvlačenju bebe, nezi pupka pa samim tim svoju bebu dočekujete mnogo spreminiji i smireniji.

Krenite sa praćenjem bebinih pokreta

 

Sada je pravo vreme da obraćate pažnju na bebinu aktivnost. Lekari savetuju da tokom ovog perioda pratite da li se aktivnosti i pokreti redovno javljaju. Naravno da beba ima faze kada je aktivnija i kada miruje. Da je sa bebom u stomaku sve u redu znaćete ako u toku dva sata izbrojite barem deset pokreta. Ukoliko ih nema toliko, bilo bi dobro da posetitie lekara i proverite da li je sa bebom sve u redu.

Radite Kegelove vežbe

 

Mnogo toga dobrog za svoje telo i pripremu za porođaj možete učiniti i sami. Jedna od tih dobrih stvari su i Kegelove vežbe. One vas pripremaju za porođaj jer jačaju karlične mišiće, ali pomažu i kod nevoljnog oticanja urina. Ove vežbe se rade tako što stiskate karlične mišiće i povlačite ih na gore, bez korišćenja ostalih mišića poput stomačnih. Posavetujte se sa lekarom oko ovih vežbi i on će vam dati jasna uputstva kako da ih pravilno radite.

Malo po malo i stigli ste do trećeg trimestra. Razumemo da vam je sve teže, ali imajte na umu da ste sve bliži svom cilju. Zato se polako pripremajte za porođaj kako bi on protekao što lakše i sa što manje posledica.

Prethodno: 27. nedelja trudnoće                        Sledeće: 29. nedelja trudnoće