prvi bebini pokreti

U kom delu stomaka se osećaju bebini pokreti i kada

U kom delu stomaka se osećaju bebini pokreti? Kada se javljaju? Koliko su jaki i kako ih prepoznati! Pročitajte i saznajte zašto je važno pratiti bebinu aktivnost!

Jako je važno da beba ima određeni broj pokreta i da se njihova aktivnost isprati. Hajde da vidimo koliko pokreta i u kom vremenskom periodu je poželjno da svaka beba ima. 

Kada prvi put osetite bebine pokrete, tek tada ćete zaista steći osećaj da u vama raste još jedno živo biće. Sa nestrpljenjem ćete iščekivati novi udarac i potvrdu da je bebica tu.

Kako trudnoća bude odmicala, pokreti će biti sve jači, ponekad i pomalo bolni, ali najvažnije je da su oni tu.

Kada se osećaju prvi bebini pokreti?

 

Vaša beba se itekako pokreće u materici, pluta, pliva, zauzima razne položaje, ali se ti pokreti u početku ne osećaju. Ne osećaju se zato što je beba jako mala i ima puno prostora za kretanje, pa nema potrebe da “udara” u zidove materice. 

Bebinu aktivnost će videti vaš lekar prilikom ultrazvučnog pregleda i tada će utvrditi da li je sve u redu sa razvojem.

Prve bebine pokrete ćete i vi osetiti negde između 18. i 22. nedelje trudnoće. Tada beba dostiže određenu veličinu, razvija se i zato ćete sve više osećati aktivnost.

Od ovog perioda pa na dalje sve više i češće ćete osetiti vašu bebicu kako izvodi razne akrobacije. 

Pojedine žene mnogo kasnije osete prve pokrete, tek nakon 22. nedelje. Neki od uzroka za to su veća telesna težina žene, pozicija placente, a ponekad su to i prvi znaci da nešto nije u redu sa bebom i trudnoćom.

Ukoliko ste u ovom periodu trudnoće, ispratite senzacije koje stižu iz stomaka, a ukoliko vam se čini da se do neke 22. nedelje ne osećaju bebini pokreti, nije na odmet da o tome porazgovarate sa svojim ginekologom.

 

 

Da biste znali koje senzacije iščekujete i kako ti prvi pokreti izgledaju, u sledećem delu teksta pročitajte više o tome.

Kako izgledaju prvi bebini pokreti u stomaku?

 

Prve bebine pokrete je jako teško opisati.

Ponekad taj osećaj nećete ni povezati sa bebom i nećete ga interpretirati kao bebin pokret već neku drugu neobjašnjivu senzaciju.

Iz ličnog iskustva prvi pokret je delovao kao kada vam se u stomaku pojave “žmarci” kao da nešto pluta, neki leptirići ili talasi. Zaista je teško dočarati taj osećaj jer je pre svega kod svake žene drugačiji.

Kod nekih žena je taj prvi pokret mnogo intenzivniji kao da se nešto mnogo brzo kreće gore-dole, kao jači mehurići, vibracije, a može biti i poput pritiska na stomak. 

 

bebini pokreti u stomaku

 

Zaista je individualno kako će taj prvi pokret izgledati jer zavisi od veličine bebe i položaja. U svakom slučaju kako god taj osećaj izgledao sigurno će vam izmamiti osmeh na lice i željno ćete iščekivati sledeći.

Kada stignete do perioda da se počnu pojavljivati bebini pokreti usredsredite se na vašu bebu, nemojte njenu aktivnost upoređivati sa drugim bebama jer je svaka drugačija, jedinstvena i ima svoj ritam dana, odnosno cikluse budnosti, aktivnosti i mirovanja.

U kom delu stomaka se osećaju bebini pokreti?

 

Važno je naglasiti da neće svaka žena osetiti pokrete u istom delu stomaka. Gde će se oni pojaviti zavisi od više faktora poput:

 • Starosti trudnoće
 • Bebinog položaja u materici
 • Pozicije placente u stomaku

Kako trudnoća odmiče menjaće se i deo stomaka u kojem ćete osećati pokrete jer će i beba menjati svoje položaje.

Osećaćete da beba različito udara tokom ranijih meseci trudnoće kada se lepršanje uglavnom oseća u predelu oko pupka.  U kasnijoj trudnoći pokreti se mogu osećati i visoko u rebrima i nisko u kralici zavisi od bebinog položaja.

 • Kada je beba okrenuta nogama na dole ka karlici tada ćete osetiti udarce u donjem delu stomaka. Imaćete osećaj kao da vam sedi na bešici i da će bebina nogica svaki čas proviriti iz grlića materice. Ponekad taj pritisak ume biti baš jak i verovatno ćete odmah trčati u toalet jer će vam stvoriti potreba da mokrite iste sekunde. No nema potrebe da brinite, pritisak na bešiku ne traje dugo, beba će ubrzo promeniti položaj, a vi ćete se vremenom navići na taj osećaj.
 • Kada je beba u poprečnom položaju, takoreći horizontalnom onda će vas udarati u levu ili desnu stranu u zavisnosti od toga gde se nalaze nogice, a gde glava. Iako se pokreti uglavnom osećaju kada beba udara nogicama, može se desiti da osetite nešto poput pritiska bebine glave ili leđa prilikom promene položaja u materici

Bebine akrobacije će se iz dana u dan menjati, jačati i biće sve prisutniji u toku dana, a i noći. Vremenom ćete se navići na njih. Najvažnije je da ne paničite ako osetite i neki neprijatan osećaj poput jakog pritiska, udarca ili uboda. Uglavnom je to samo posledica bebine aktivnosti i taj osećaj će ubrzo nestati.

Šta utiče na pojačanu bebinu aktivnost tokom dana?

 

Iako beba ima neki svoj ritam  u toku dana, ono što vi radite može uticati na to da manje ili više osećate bebine pokrete. Kada ste aktivni, u žurbi i fokusirani na sve i svašta oko vas, verovatno nećete ni primetiti bebinu aktivnost. Ona se pojačava uglavnom u sledećim situacijama: 

 • Kada se uveče ili u toku dana primirite da odmorite, e tada kreće bebino javljanje. U stvari tada više obraćate pažnju na bebinu aktivnost.
 • Bebina aktivnost dobija na snazi nakon jela i unosa tečnosti. Kada se poveća nivo šećera u krvi to i bebi daje više energije za akciju. Neretko se dešava da odete na pregled kod doktora, a beba spava i neće da mrdne. U tim situacijama lekar će vam preporučiti da prošetate i nešto prezalogajite kako bi se beba razbudila i kako bi se zaista videla njena aktivnost.
 • Kada ste nervozni, odnosno pod uticajem jakih emocija tada radi adrenalin koji ima efekta i na vašu bebu i utiče na njenu pojačanu aktivnost.

Pokreti bebe u stomaku po mesecima

 

Ne osećaju se bebini pokreti istim intenzitetom i jačinom tokom cele trudnoće. Razlike iz meseca u mesec su očigledne i primetne čak i prvorotkama. Hajde da vidimo šta se to dešava kako trudnoća protiče i šta možete očekivati narednog meseca.

Bebini pokreti tokom prvog trimestra

 

Tokom prvog trimestra beba je još uvek jako mala i ima jako puno prostora u materici za kretanje. Zato u tom periodu ne očekujte da ćete osetiti bilo kakve bebine pokrete jer je isuviše rano za to.

Prvi trimester če vam uglavnom proći u obraćanju pažnje na početne simptome trudnoće koje nekim ženama mogu baš teško pasti i iscrpeti organizam.

Bebini pokreti tokom drugog trimestra

 

Kada stignete do drugog trimestra tada u većini slučajeva nestaju pojedini početni simptomi trudnoće. Ne kod svih žena, ali kod većine je tako. Dakle, kada prođe mučnina, primetićete da stomačić počinje rasti, što znači da raste i beba i tu se već mogu očekivati i neki drugačiji osećaji i senzacije.

 • U 4. mesecu trudnoće žene koje su mršave ili kojima je to druga ili treća trudnoća po redu mogu osetiti prve bebine pokrete. Da se razumemo, to nisu oni pravi i jaki pokreti već neke senzacije u stomaku koje su nešto novo. Većina žena neće ni shvatiti o čemu se zapravo radi jer su ti pokreti još uvek jako slabi, pa ih mogu interpretirati i kao gasove.
 • Kada stignete do 5. meseca trudnoće tu se stvari drastično menjaju. Većina žena u ovom periodu oseti prve bebine pokrete. Oni sada postaju sve učestaliji i deo svakodnevnih dešavanja. Iako još uvek nemaju preteranu jačinu možete ih osetiti i ispratiti njihov dnevni ritam.

Ukoliko se desi da do polovine ili kraja petog meseca ne osetite bebine pokrete o tome obavestite svog lekara. Verovatno će lekar zahtevati pregled kako bi se utvrdio uzrok.

 • Šesti mesec trudnoće sa sobom nosi sve veće promene, beba raste, ima manje mesta za okretanje i pokreti se sve jače osećaju. Osim što su jači i učestaliji su, pa ćete ponekad tačno znati gde se nalaze bebine nogice. Iako pokreti nisu uvek predvidljivi, svakako se mogu jako dobro osetiti.

Ovo je već period kada se vidi da ste trudni i stomak postaje izraženiji. Sa rastom stomaka i koža se rasteže, pa još kad se beba protegne – čini se ponekad da će da pukne. Zapravo, ovo se i može desiti, ali daleko od toga da će puknuti sasvim. Usled nedovoljne čvrstine i elastičnosti kože, stvaraju se strije.

 

Da do ovoga ne bi došlo, kožu stomaka treba negovati od prvog dana, ali ne bilo čime. Neka Dr Pilar krema za strije bude vaš izbor jer nema štetnih sastojaka, a savršeno neguje, hidrira i učvršćuje kožu. Pregršt žena ima samo reči hvale za nju jer im je sprečila nastanak strija. I vi možete biti jedna od njih ako je naručite na ovom linku: doktorpilar.com/krema-za-strije/

 

Bebini pokreti u trećem trimestru

 

Treći trimestar označava da se polako, ali sigurno približavate svom cilju i da ćete uskoro ugledati svoju bebu. Ovaj period sa sobom donosi mnoge izazove, promene i zahteva nova prilagođavanja. Hajde da vidimo kakva je bebina aktivnost tokom trećeg trimestra.

 • 7. mesec trudnoće označava početak trećeg trimestra. Za sada vaša beba još ima dovoljno prostora da bira položaj koji će zauzeti. Beba sada ubrzano raste, dobija na kilaži, a samim tim i na jačini pokreta. Nemojte se začuditi ako vas neki udarac i zaboli, to nije zato što vas beba ne voli, već zato što je aktivna i želi da obratite pažnju na nju. Ako posmatrate svoj stomak pažljivo možete primetiti da on ponekad ide na jednu stranu ili videti ispupčenja usled nekog bebinog položaja.
 • U 8. mesecu trudnoće se bebin komfor smanjuje i materica sada više podseća na garsonjeru, a ne na luksuzni apartman. Iako se beba i dalje pokreće, više nema prostora za drastične akrobacije. Zato se nemojte čuditi ako osetite neki ubod bebinog lakta ili kolena. To je zato što nema dovoljno prostora za ono što je naumila.

Ponekad pokreti u ovom periodu znaju biti i neprijatni, pa probajte da promenite položaj ili lezite da odmorite, a beba će verovatno promeniti položaj koji vam izaziva neprijatnost.

 • Deveti  mesec trudnoće i blizu ste svog cilja. Sada vaša beba završava svoj rast i razvoj u materici i skoro je dostigla porođajnu težinu i dužinu. To znači da za neke jače pokrete nema prostora. I dalje ćete osećati pokrete i verovatno će vam stomak menjati izgled kako beba pokuša da se pomeri, ali to neće biti toliko intenzivno kao do sada. Većina beba do sada već zauzme položaj koji će imati na porođaju, a pojedine bebe još uvek traže svoj način da ugledaju svetlost dana.

Evo i video kako to može da izgleda.

 

Zašto je važno pratiti pokrete bebe u stomaku?

 

Preporučuje se da mame prate aktivnost svojih beba već između 28 i 32. nedelje trudnoće, a u rizičnim trudnoćama te preporuke se daju i ranije.

Važno je to raditi da bi se ispratila bebina aktivnost, utvrdili obrasci i na vreme primetili neki problemi ili izostanak bebine aktivnosti.

Kada se na vreme reaguje dosta toga se može prevenirati i sprečiti, a što je u cilju bebine dobrobiti.

Kako brojati bebine pokrete?

 

Da bi se ispratila bebina aktivnost potrebno je brojati bebine pokrete. Za to vam je potrebno da se malo informišete, a mi vam u tome pomažemo.  Evo kako je najbolje da to učinite:

 • Dva puta u toku dana vreme posvetite ovoj aktivnosti. Jednom u jutarnjim satima kada su bebini pokreti manje intenzivni, a jednom u večernjim satima kada je beba aktivnija.
 • Prvo pogledajte na sat, a zatim počnite sa brojanjem bilo kojih pokreta koje osetite u stomaku. Kada izbrojite deset pokreta, prestajete sa brojanjem. 
 • Deset bilo kakvih pokreta u jednom satu ili kraće smatra se normalnom aktivnošću.
 • Ukoliko u sat vremena ne osetite desetak bebinih pokreta pokušajte nešto prezalogajiti, popiti sok, promeniti položaj  i zatim leći i nastaviti sa brojanjem. Ako i nakon svih ovih aktivnosti duže od dva sata ne možete izbrojati desetak pokreta bilo bi dobro da se javite svom lekaru. Iako odsustvo aktivnosti nije uvek zabrinjavajuće, neophodno je proveriti šta je uzrok tome.

 

 

Što ste bliži porođaju to je važnije da pratite aktivnost svoje bebe. Svaka promena koju primetite može biti značajna i sprečiti neželjene posledice.

Da li su slabiji pokreti bebe u stomaku za brigu?

 

Idealno je ako svakog dana osećate približno istu bebinu aktivnost u stomaku, jer to znači da je sve u redu. Međutim promene u bebinoj aktivnosti nisu ništa neobično i mogu se često dešavati.

U većini slučajeva smanjena aktivnost nije ništa zabrinjavajuće, već možda posledica i nekih vaših aktivnosti.

Ponekad smanjena ili čak izostanak bebine aktivnosti može biti pokazatelj nekog problema i zahtevati hitno reagovanje. Zbog toga je važno da svakodnevno ispratite bebine pokrete i svaku promenu na vreme proverite.

Neki vaš lični osećaj će ipak biti ključan za reagovanje, jer nakon nekog perioda i sami možete odrediti u koje doba dana je vaša beba aktivna i kada možete očekivati pokrete.

Jaki pokreti bebe u stomaku

 

Jake bebine pokrete medicina uglavnom objašnjava zdravim razvojem bebinih kostiju i vežbanjem pokreta. Uglavnom se pojačana aktivnost smatra normalnom i zdravom aktivnošću.

Sasvim je normalno da pokreti budu sve jači i intenzivniji kako trudnoća odmiče, a  pojedine tate će živeti u nadi da je to zato što će im sinovi biti budući uspešni fudbaleri.

Ne brinite, jaki pokreti nisu ništa zabrinjavajuće, samo vam ponekad mogu biti pomalo neprijatni i bolni, ali to brzo prolazi promenom bebinog položaja ili nekom vašom aktivnošću.

Uglavnom su bebe jako aktivne tokom večernjih sati kada se vi umirite, nakon obroka i  seksualnih aktivnosti.

Bebini pokreti i kontrakcije – da li su povezani?

 

Bebini pokreti ponekad mogu izazvati Braxton Hicks kontrakcije, takozvane lažne kontrakcije koje su normalna pojava u trudnoći.

Žene često kažu da pre pojave samih lažnih kontrakcija osećaju bebine udarce i pojačanu aktivnost, pa je vrlo moguće da ih to ponekad i uzrokuje.

A kakvi su bebini pokreti pred porod?

 

Pred sam porođaj dolazi do promena u bebinoj aktivnosti. Sada beba više nema toliko prostora  za aktivnosti i razne akrobacije.  Iako je beba i dalje aktivna i pokreti se osećaju, oni su malo drugačiji.

U devetom mesecu trudnoće sve češće ćete imati osećaj pritiskanja na unutrašnje organe ili zabadanje bebinih nogica ispod rebara. Iako vam to sada možda zvuči strašno, zaista nije. Verovatno ćete  jedva čekati da dođe dan porođaja, jer sve postaje teže, ali je izdržljivo. Da nije, priroda to ne bi tako uredila.

Buduće mame, trudnoća zaista pruža privilegiju da osećate rast i razvoj svoje bebe. Iskoristite to vreme za uživanje i zajednički razvoj, a kada ugledate lice svoje bebe zaboravićete na pojedine udarce u rebra koji će vam tada delovati kao lepa uspomena.