osmi mesec trudnoće

8. mesec trudnoće i šta sve može da vas snađe!

8. mesec trudnoće znači da ste jako blizu cilja da postanete majka. Šta ovaj period trudnoće donosi vama, a šta bebi? Saznajte!

Sada ste u trećem trimestru i beba je skoro potpuno razvijena. Ovaj mesec sa sobom nosi određene rizike. Čuli ste možda da je porođaj u ovom mesecu krtičan.  Zašto je to tako i da li će to ostaviti neke posledice na razvoj bebe?

Ukoliko niste izvršili sve pripreme za dolazak bebe nudimo vam i korisne savete šta je još potrebno uraditi pre nego što se beba rodi.

Kada počinje 8. mesec trudnoće?

 

Početkom trudnoće smatra se prvi dan vaše poslednje menstruacije, jer je kod nekih žena skoro nemoguće utvrditi koji dan u mesecu je došlo do začeća. O tome smo više pričali u tekstu o kalendaru trudnoće.

Osmi mesec trudnoće je deo trećeg trimestra, a obuhvata period od 31. do 35. nedelje.

 

Zašto je osmi mesec trudnoće kritičan?

 

U ovom periodu beba je skoro potpuno razvijena, na ultrazvuku možete videti da liči na “pravu” bebu koju željno iščekujete.  Iako na prvi pogled deluje da je beba potpuno formirana spolja, iznutra se i dalje dešava intenzivan razvoj organa. 

Za bebin pravilan razvoj je veoma važno da bude u materici do termina za porođaj. Na taj način se zaokružuje celokupan proces razvoja svih organa.

Ako se beba rodi u osmom mesecu njeni organi još uvek nisu sposobni za samostalan rad. Razvoj pluća, mozga, srca, očiju, bubrega nije u potpunosti završen.

Beba koja se rodi u ovom periodu odmah nakon porođaja mora dobiti adekvatnu medicinsku pomoć i neko vreme provesti u inkubatoru uz odgovarajuću terapiju kako bi razvoj bio potpomognut na taj način. 

Prepoznajte znake prevremenog porođaja

 

Prevremeni porođaj je zaista jedno traumatično iskustvo kako za trudnicu tako i za bebu koja još uvek nije spremna za život na ovom svetu. Ukoliko znate da imate rizik od mogućeg prevremenog porođaja pridržavajte se saveta lekara i propisane terapije.

U nekim situacijama ni najveće mere predostrožnosti ne mogu sprečiti prevremeni porođaj, ali evo kako možete prepoznati njegove znake i pravovremeno se javiti lekaru.

Pre svega je neophodno znati da su simptomi isti kao i za porođaj u terminu, a oni su sledeći:

  • Pritisak i bol u donjem delu stomaka (neke žene kažu da je to kao sto puta jači menstrualni bol) kao da se beba gura napolje.
  • Može se pojaviti i bol u leđima
  • Pucanje vodenjaka je još jedan pokazatelj da je porođaj u toku.
  • Kontrakcije odnosno stezanje stomaka. Kada se pojave kontrakcije ispratite koliko često se one javljaju. Kontrakcije koje ukazuju na porođaj su jako intenzivne i javljaju se sve češće i češće u pravilnim vremenskim razmacima.
  • Promene u vaginalnom sekretu u vidu pojave sluzi i krvarenja mogu biti znak porođaja.

Ponekad se dešava da se pojavi samo jedan od ovh simptoma. Nemojte odmah paničiti već dobro ispratite situaciju i osluškujte svoje telo. Kada primetite kombinaciju više simptoma čiji se intenzitet pojačava odmah se javite najbližem lekaru.

Pregledi u 8. mesecu trudnoće

 

Tokom trudnoće ginekolozi zakazuju preglede jednom mesečno ukoliko je trudnoća uredna i nema nekih propratnih simptoma koje treba lečiti. Kako se bliži porođaj postoji mogućnost da će pregledi biti učestaliji, a sve na kraju zavisi od  trudnoće.

 

osam meseci trudnoće

 

Redovni pregledi odnose se na ultrazvučni pregled, kontrolisanje krvne slike i urina. Svaki put se meri težina, krvni pritisak, količina plodove vode.

Sve su to važni parametri za zdravu trudnoću i eventualnu najavu prevremenog porođaja.

Vaš lekar će proceniti ako je neophodno odraditi dodatne testove.

Ako se zbog položaja bebe ili nekog drugog faktora preporučuje carski rez u ovom periodu počinju pripreme. Rade se sve neophodne pripremne analize , zakazuje se datum koji je obično dve nedelje pre izračunatog termina

Mama u 8. mesecu trudnoće

 

Kako će se mama osećati u osmom mesecu trudnoće vrlo je individualno. Fizički aspekti su kod većine mama slični.  Svaka će u ovom periodu dobijati više na težini u odnosu na svoju redovnu kilažu. Usled povećanja kilograma otežava se kretanje i nalaženje udobnog položaja za spavanje, pa se samim tim javljaju i problemi sa spavanjem odnosno nesanica.

Svi će vam savetovati da spavate dok beba ne dođe, a vama se baš tada ne spava. Nažalost rezerve sna se ne mogu prikupiti za period kada dođe beba.

Ukoliko imate problema sa snom pokušajte da se ne opterećujte već pratite svoj organizam.

San ne može ništa zameniti, ali redovni odmori i opuštanje može doprineti da se bolje osećate. 

Težina stomaka odnosno bebe u stomaku doprineće i čestim odlascima u toalet tokom dana. Obzirom da materica pritiska bešiku sasvim je normalno da ćete morati često mokriti, što može biti još jedan uzrok buđenja u toku noći.

Sa druge strane  može se desiti da veoma retko odlazite u toalet zbog zatvora koji je česta pojava kod trudnica. To ima veze sa pritiskom koji materica stvara na creva.

U ovom periodu je sasvim normalno da ponekad osećate neki bol, probadanje ili stezanje u stomaku. To se javlja usled bebinih pokreta, promene bebinog položaja, pritiska na pojedine organe i pojavu povremenih kontrakcija.

Ako se osećate umorno, bole vas leđa, otiču vam noge i to je sasvim normalna propratna pojava u trudnoći. Nije za utehu, ali promene koje se u telu dešavaju su zaista ogromne i moraju se ispoljiti kroz razne simptome koji su prolazni.

Buduće mame osim fizičkih simptoma često imaju i razne psihičke tegobe. One se pogotovo javljaju kada iščekujete prvu bebu. Mogu se pojaviti razne emocionalne krize, anksioznost odnosno strepnja da li će sve biti dobro, da li ćete se snaći u novoj ulozi.

Sve ove promene su u određenoj meri normalna pojava usled uticaja hormona i velikih promena.

Ako primetite da su simptomi jako izraženi i da traju duže vreme nije na odmet potražiti i psihološku poršku kako se ovo stanje ne bi nastavilo i pogoršalo nakon porođaja.

Bebi ste ipak najpotrebniji zdravi i psihički stabilni.

Stomak u 8 mesecu trudnoće

 

Stomak u osmom mesecu trudnoće je već svima uočljiv. Veličina će zavisiti od vaše građe  i bebine težine  tako da se oko toga nemojte opterećivati.

 

stomak u osmom mesecu trudnoće

 

Sada se kod nekih trudnica  verovatno već primećuje i tamna linija na sredini stomaka. Ta linija se zove linea negra, a javlja se zbog povećane količine melanina koji je odgovoran za potamnjenje boje kože.

Na stomaku trudnice može se primetiti i pojačana maljavost, koja je takođe posledica delovanja trudničkih hormona.

Usled rastezanja kože na stomaku može doći do svraba, crvenila, pucanja kože, pojave trudničkih strija. Koliko do sada niste koristili nikakvu kremu za mazanje kože na stomaku vreme je da to učinite.Potražite neku prirodnu hidratantnu kremu koja će pomoći oko ovih tegoba, doneti vam olakšanje, a samim tim uticati i na estetski izgled kože stomaka.

 

Dr Pilar krema za kožu sklonu strijama dobija sve veći broj pristalica. Mame su oduševljene, jer im se uz nju nisu pojavile strije tokom trudnoće. Napravljena je na biljnoj bazi, bezbedna za upotrebu u trudnoći. Možete je nabaviti na ovom linku: doktorpilar.com/krema-za-strije/

 

Dobra vest je da su sve ove promene trenutne i da će se stomak nakon porođaja polako vraćati u normalu. Možda će kod pojedinih žena zahtevati malo više truda u vidu vežbanja ili nege kože, zato je vrlo važno na vreme negovati trudnički stomak i ublažiti posledice.

Kontrakcije u 8. mesecu trudnoće

 

Lažne kontrakcije takozvane Braxton Hicks kontrakcije, možete osećati već u drugom trimestru trudnoće. Kako trudnoća odmiče u trećem trimestru one mogu  biti češće.

Dobra vest je da su one lažne i služe materici za pripremu za porođaj. Kada nisu jako intenzivne, učestale i praćene jakim bolom uglavnom nisu opasne. One se uglavnom retko pojavljuju i nisu uvremenjene (nema pravilnosti u pojavljivanju).

Lažne kontrakcije uglavnom prestaju kada se vi pomerite odnosno promenite položaj.

Kontrakcije koje prethode porođaju su mnogo intenzivnije i javljaju se u pravilnim vremenskim intervalima, sa tendecijom da budu sve učestalije. Kod pravih kontrakcija ležanje ili promena položaja vam neće pomoći da one prođu.

Na ovaj način možete uočiti razliku da li je potrebno da se javljate lekaru. Važno je da ostanete smireni i dobro ispratite šta se dešava sa vašim telom. Panika vam u ovom slučaju neće pomoći, kao što inače ne pomaže.

Beba u 8. mesecu trudnoće

 

Beba u osmom mesecu trudnoće uglavnom  teži više od 2kg i ima dužinu oko 40cm, mada su i ovi parametri individualni.

U ovom periodu ćete osećati sve jače bebine pokrete i udarce. To je zato što beba sada ima mnogo manje prostora za kretanje po stomaku pa se oseti skoro svaki pokret i on nam deluje jače.

Do kraja osmog meseca beba se uglavnom namesti u položaj za porođaj sa glavom okrenutom na dole. Ovo je idealan položaj bebe za prirodni vaginalni porođaj.

Kada je beba u ovom položaju imaćete osećaj kao da se beba gura napolje i osećaćete jak pritisak u donjem delu stomaka.

Određeni procenat beba će zauzeti karlični položaj kada je beba okrenuta glavom na gore ili poprečni položaj kada je beba postavljena horizontalno u materici. Ovi položaji nisu idealni za prirodni vaginalni porođaj, pa je verovatnoća carskog reza povećana.

Može se desiti da beba u devetom mesecu sama promeni položaj ili da lekar prilikom porođaja pokuša da je namesti kako bi se omogućio prirodni vaginalni porođaj.

Postoje razne varijante, ali to su ipak prirodni procesi i do zadnjeg momenta je nekad teško predvideti kako će se sve odigrati.

Trudnoća po nedeljama u osmom mesecu

 

Osmi mesec tudnoće obuhvata period od 31. do 35. nedelje trudnoće. Hajde da vidimo do kakvih promena dolazi tokom svake nedelje.

31 nedelja trudnoće

 

U 31. nedelji drugog stanja beba teži oko 1,5kg a dužina bebe je negde oko 40cm.  Na ultrazvuku se može videti da bebin izgled odgovara onom koji će imati na rođenju. Bebi predstoji još dosta promena u razvoju i sazrevanju svih unutrašnjih organa kao i dobijanju na težini. Nastavlja se razvoj pluća, mozga i drugih unutrašnjih organa. Sada već možete jasno prmetiti kada je beba budna, a kada spava po njenoj aktivnosti i “udarcima”. Mame se polako spremaju za porođaj pa je vrlo moguće da primećujete curenje kolostruma. Simptomi umora, bolova u leđima, proširenih vena mogu biti vaši verni pratioci tokom ovog perioda.

32. nedelja trudnoće

 

Bebin rast se i dalje nastavlja pa je sada dužina bebe negde oko 42cm, a na težini bi trebalo da je dobila oko 200gr, što znači negde oko 1,7kg. Budite spremni da ćete sada nedeljno dobijati na težini i do pola kilograma. Taj ogroman rast utiče i na rastezanje kože stomaka.

 

 

U 32. nedelji trudnoće se formiraju i nokti, raste bebina kosa. Aktivnost bebe bi trebala i dalje biti česta. Ponekad može biti i malo bolna ako se desi da vam materica pritisne rebro, ali to je prolazno. Beba polako zauzima položaj koji će imati na porođaju, mada se to može promeniti pred sam termin.

33. nedelja trudnoće

 

U 33. nedelji trudnoće beba ima negde oko 1,9kg i dugačka je oko 44cm.  Razvoj je dostigao taj nivo da beba može da vidi, čuje, oseti dodir i miris. Kao što vidite bebe se rađaju sa refleksima i čulima koja im služe opstanku u spoljašnjem svetu. Odmah nakon rođenja bebe po mirisu pronalaze majčinu dojku i počinju da sisaju.

Sve ove veštine beba vežba dok je još u materici, tako da u spoljašnji svet dolazi prilično spremna na sve izazove.

34. nedelja trudnoće

 

Beba u 34. nedelji trudnoće ima negde oko 2kg, a dugačka je oko 45cm. Nije ni čudo ako se sve više osećate umorno i teško vam je da se krećete. Sada su pluća skoro u potpunosti sazrela, pa iako dođe do prevremenog porođaja rizici su mnogo manji u odnosu na prethodni period. Može vam delovati ponekad da se beba jako umirila, međutim ona sada nema puno prostora za pokrete. Beba je i dalje aktivna, ali na drugačiji način. Simptomi koje smo ranije spominjali su verovatno i dalje prisutni, pa se odmarajte što više i vodite računa o sebi.

35. nedelja trudnoće

 

Stigli ste do samog kraja osmog meseca. U 35. nedelji drugog stanja beba u potpunosti spremna za samostalan život u spoljašnjem svetu. Razvoj svih unutrašnjih organa bi trebalo da je protekao uredno, što je vaš lekar mogao da isprati na kontrolnim pregledima. Ukoliko sada dođe do porođaja velike su šanse da sa bebom bude sve u redu, iako je najbolje da se trudnoća iznese do kraja.

Beba sada ima negde oko 2,4kg i dugačka je oko 46cm. U narednom periodu ćete i vi i beba dobijati sve više na težini. Hranite se zdravo i redovno uzimajte preporučene vitamine ili ako imate propisanu terapiju kako bi ste bili spremni za porođaj.

Saveti za 8 mesec trudnoće

 

U ovom periodu pažnju bi polako trebalo usmeriti na pripremu neophodnih stvari i rešavanje papirologije za dolazak bebe. Evo na šta tačno mislimo.

 

8. mesec trudnoće

 

  • Ukoliko do sada niste kupovali stvari za bebu, vreme je da polako krenete sa tim pripremama. Za bebu je neophodno spremiti neke osnovne stvari sada dok još možete polako obilaziti prodavnice i birati šta vam je potrebno. Nakon porođaja to je malo teže izvesti, a videćete i sami zašto kada beba dođe na svet. Napravili smo spisak stvari za kupovinu pre porođaja.
  • Ukoliko ste zaposleni, bilo bi dobro da planirate porodiljsko bolovanje i kako to da organizujete u skladu sa vrstom posla koji obavljate.
  • Informišite se o tome koje finansijske pomoći možete dobiti od države i vaše lokalne zajednice. Za to je verovatno potrebno pripremiti neku papirologiju pa je bolje da to učinite pre samog porođaja.
  • Malo pročešljajte koje prodavnice nude pakete za novorođene bebe, jer u nekim situacijama oni mogu olakšati finansijske izdatke bar u početku kada vam je sve potrebno.
  • Još jednom napominjemo da vodite računa o sebi, o zdravoj ishrani, idite redovno na preglede, osluškujte svoje telo i pravovremeno reagujte.

Bližite se cilju. Još malo uživajte u trudnoći, iskoristite vreme za sebe ukoliko ste u mogućnosti i pripremajte se za dolazak vašeg malog bića.

Verujemo da je sada iščekivanje na vrhuncu i to sa razlogom, ali ne brinite uskoro će doći i taj dan.

Sledeće: 9. mesec trudnoće. Još malo i stiže beba!