35 nedelja trudnoće

35. nedelja trudnoće

Počinje 35. nedelja trudnoće? Čestitamo vam. Stigli do kraja osmog meseca.  Evo šta vas sve čeka ovih dana i kako ih najbolje iskoristiti.

Kada počinje 35. nedelja trudnoće?

 

Prisetite se datuma kada je počela poslednja menstruacija. Ukoliko je ovo 245. dan od tog datuma, onda ste upravo zakoračili u 35. nedelju trudnoće.

35. nedelja trudnoće koji je to mesec?

 

Polako ali sigurno približavate se kraju osmog meseca trudnoće. On je deo trećeg trimestra, a do samog kraja ostalo je još nešto više od mesec dana.

Verujemo da iščekivanje raste, ali strpite se još malo, jer bebi svaki dan duže u materici jako puno znači.

Beba će nastaviti da raste, što znači da je pojačana nega kože stomaka jako bitna. Ipak, važno je i čime se negujete, jer nije sve u trudnoći preporučljivo.

Aleksandra je našla pravu stvar – em bezbedno jer je prirodno, em veoma efikasno. Uspela je da spreči strije u trudnoći i oduševljena je. To što je njoj pomoglo, može i vama. Pogledajte o čemu je reč u njenoj ličnoj priči koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

A evo šta se dešva unutar stomaka…

Beba u 35. nedelji trudnoće

 

Vaša bebica sada je u potpunosti formirana.

Dužina sada iznosi negde oko 46,2 centimetara, a težina oko 2400 grama.

Ovo nisu konačne brojke. Ukoliko beba sačeka do termina porođaja težina se može značajno promeniti, jer ona svake nedelje sada dobija oko pola kilograma na težini. Dužina će se takođe promeniti, jer je prosečna porođajna dužina oko 48-50 centimetara.

Vaše dete odavno ima sve delove tela kao i unutrašnje organe. Tokom poslednjih nedelja ostalo je još da pojedini organi usavrše svoje funkcionisanje i u potpunosti se pripreme za spoljašnji svet.

Tokom ove nedelje pluća počinju da luče surfaktant, supstancu koja pomaže pravilnom funkcionisanju ovog disajnog organa. Zahvaljujući surfaktantu, beba će moći da udahne vazduh čim se rodi.

Nervni sistem i mozak svoj razvoj privode kraju. Veličina bebinog mozga sada je oko dve trećine od veličine koja se očekuje na sam termin porođaja.

Mišićno skeletni sistem, kao i curkulacija u potpunosti su završili svoj razvoj, pa se dete verovatno već namešta u položaj glavom na dole i sprema za porođaj.

Iako se većina dece do sada namestila u ovaj položaj u stomaku, to nije uvek slučaj. Jedan manji procenat mališana još uvek je okrenut  karlično. Da li će to biti konačni položaj, još uvek se ne može sa sigurnošću reći, jer se okretanje može desiti u zadnjem momentu.  Lekar će pratiti položaj bebe i u skladu sa tim odrediti vrstu porođaja kada za to dođe vreme.

Pokreti bebe u 35. nedelji trudnoće

 

Praćenje bebine aktivnosti važna je stavka u ovom periodu trudnoće. Beba bi trebala svakodnevno biti aktivna što možete osetiti, a i videti po pomeranju svog stomaka, jer je u materici sve manje prostora za akrobacije.

Kako se približava kraj trudnoće tako su i pokreti bebe drugačiji. Sada se ona bori za prostor i svako pomeranje mnogo više osetite. Sigurno imate utisak kao da se gura i samo što ne izađe napolje. Ne brinite neće, ali tako je obzirom na njenu veličinu i sve manje prostora u materici.

Bilo bi dobro da svakodnevno pratite bebinu aktivnost. To činite na sledeći način. Udobno se smestite i krenite sa brojanjem pokreta. Potrebno je da izbrojite barem deset pokreta tokom dva sata.

Ukoliko je beba mirna savetujemo vam da nešto pojedete i prošetate kako bi je razbudili. Nakon toga ponovite proceduru.

Ukoliko uspete da izbrojite deset pokreta i više, to se smatra urednom aktivnošću. Ako pokreti izostaju javite se svom lekaru kako bi proverili stanje i uverili se da je sa bebom sve u redu.

Porođaj u 35. nedelji trudnoće

 

Bebe rođene u 35. nedelji trudnoće smatraju se prevremeno rođenim bebama, ali sa svakom nedeljom više, šanse su mnogo bolje.

Ukoliko do porođaja dođe ove nedelje lekari kažu da je beba skoro sasvim spremna za samostalno funkcionisanje. Očekujte da će možda biti potrebe za asistencijom kada je disanje u pitanju i malo neontalane nege, ali ova nedelja donosi dobre šanse.

Procenat preživljavanja sada je 99% i šanse za javljanje bilo kakvih posledica u razvoju su vrlo male. Dakle, ako vaša beba požuri i na svet dođe u ovoj nedelji, ima zaista velike verovatnoće da sve bude u redu, a mi se ipak nadamo da će sačekati još koju nedelju da što više ojača.

Mama u 35. nedelji trudnoće

 

Mame u ovoj nedelji trudnoće izgledaju kao prave trudnice i sigurno im je u mnogim aspektima sve teže da funkcionišu. No, svaka žena trudnoću doživljava drugačije.

 

trudnoća u 35 nedelji

 

Obzirom na bebine dimenzije, nije ni čudo što je i stomak sve veći. Rekli smo da beba sada naglo dobija na težini jer je to njen glavni zadatak. Samim tim će i vaga pokazivati sve veću brojku kada je vaša kilaža u pitanju.

Sve dok su kilogrami u granicama normale nema potrebe da brinete i sasvim je normalno da se gojite. Vodite računa samo da ne preterujete jer prekomerno gojenje u drugom stanju nije poželjno. Naravno da ne treba držati dijete tokom trudnoće, ali je poželjno povesti više računa o ishrani i namirnicama koje konzumirate.

Izbegavajte nezdravu hranu koja nepotrebno goji i okrenite se zdravim i hranljivim namirnicama koje će vas zasititi i doprineti kako vašem tako i bebinom zdravlju.

 

 

Mame, verovatno i na emotivnom planu doživljavate mnoge emocije, od uzbuđenja pa sve do anksionznosti odnosno brige da li će sve biti u redu. Čitav ovaj spektar emocija sasvim je normalna pojava, a ukoliko su one baš intenzivne onda nije na odmet da potražite stručnu pomoć i doprinesete svom mentalnom funkcionisanju. Zapamtite da ste bebi potrebni zdravi i pribrani, jer ćete na taj način ostvariti mnogo bolju povezanost sa njom, a ujedno ćete biti saradljiviji i tokom samog porođaja.

Trudnoća u 35. nedelji: simptomi

 

Pojedini simptomi mogu vas zadesiti i u ovoj nedelji trudnoće, a evo koji su najčešći:

Bolovi u stomaku

 

Obzirom na veličinu, odnosno težinu bebe sasvim je očekivano da se ponekad jave bolovi u stomaku. Nije svaki bol razlog za paniku, verovatno se on javlja jer su mišići i ligamenti opterećeni težinom, a koža na stomaku se i dalje rasteže usled rasta bebe. Da vam se usled toga ne bi javile i strije na stomaku, dobro je da koristite kremu protiv strija. Gledajte da to uvek budu proizvodi koji su na prirodnoj bazi.

Naš predlog je da bude na biljnoj bazi i bez štetnih sastojaka. Idealan spoj svega što treba koži ima specijalna formula koju ima Dr Pilar krema protiv strija. O njoj više saznajte na ovom linku: https://doktorpilar.com/krema-za-strije/

Nemogućnost pražnjenja creva, odnosno zatvor u trudnoći,  takođe dovodi do osećaja bolova u stomaku i to može biti zaista neprijatno. Zato se potrudite da regulišete stolicu uz pomoć ishrane koja je bogata vlaknima, poput voća i povrća i ne zaboravite na unos tečnosti.

Kontrakcije

 

Pojava kontrakcija u ovom periodu trudnoće nije retkost. Ukoliko one ne jačaju svoj intenzitet i učestalost već prestaju nakon promene položaja ili odmaranja verovatno je reč o lažnim kontrakcijama koje se zovu Braxton Hicks.

Prave kontrakcije su sve jače i javljaju se sve češće kako vreme odmiče. One neće prestati ni nakon promene položaja ili odmaranja. Na ovaj način možete da ih razlikujete i da znate da li je potrebno ići kod lekara ili malo sačekati da utvrdite o kojim kontrakcijama je reč.

Često mokrenje

 

Često mokrenje sasvim je normalna pojava u trudnoći. Razlog za česte posete toaletu leži u tome što materica pritiska bešiku i stalno imate potrebu da je praznite. Verovatno će se ponekad desiti da ispustite svega par kapi urina da bi osetili olakšanje, ali tako je kada je beba sve veća i teža.

Ponekad se događa i nevoljno oticanje mokraće, pa nije na odmet koristiti higijenske uloške kako ne bi doživeli neprijatnost na javnom mestu.

Nesanica

 

Naspavati se u poslednjem trimestru trudnoće skoro da je nemoguća misija. Nesanica je priličo česta. Vrlo je teško pronaći udoban položaj za spavanje, tu su razne emocije koje teraju san, a i bešika je čest alarm tokom noći.

Probajte da sebi napravite prijatnu atmosferu za spavanje. Rashladite prostoriju, spavajte sa jastukom za trudnice jer će vam sigurno biti mnogo udobnije.

Izbegavajte da pijete puno tečnosti pred spavanje kako ne bi morali ustajati zbog toaleta.

Pojava kolostruma

 

Kolostrum je prvo mleko, koje je najznačajnija hrana za vašu bebu. Mnogim trudnicama se kolostrum do sada već pojavio, a ako nije, možete ga očekivati i tokom ove nedelje. Ako primetite belo-žućkaste tragove na svom brushalteru ili majici, znajte da je reč o kolostrumu i da se vaše telo priprema za dojenje.

Oticanje

 

Oticanje nogu u trudnoći vrlo je čest i neprijatan simptom, koji zna biti i bolan. Da bi smanjili šansu za njegovu pojavu pijte dovoljno tečnosti jer će to uticati na regulisanje ovog problema i izbegavajte unos soli.

Ne preporučuje se ni dugotrajno stajanje na nogama, već odmarajte što više.

Potreba za spremanjem kuće

 

Ovo je pomalo neuobičajen, ali vrlo čest simptom kod trudnica pred sam kraj trudnoće. Žene imaju potrebu da sve pospreme kako bi sve bilo čisto i spremno za novog člana porodice. Neverovatno, ali mnoge žene kažu da su neposredno pred porođaj detaljno sređivale kuću. To je takozvani “sindrom gneždenja“.

Vodič kroz preglede u ovoj nedelji

 

Sasvim je moguće da vas u toku ove nedelje očekuje ultrazvučni pregled. Ovaj pregled verovatno spada u redovan kontrolni pregled kako bi lekar utvrdio da li je sve u redu. Tokom redovnih ultrazvučnih pregleda proveravaju se parametri poput dužine i težine ploda i utvrđuje se da li oni odgovaraju starosti trudnoće.

Važna stavka svakako je srčana akcija, a pred sam kraj trudnoće puno računa se vodi i o količini plodove vode. Sasvim je normalno da se  količina plodove vode smanjuje sa odmicanjem trudnoće, ali je uvek mora biti dovoljno kako ne bi nastale nepotrebne komplikacije.

Očekujte da na pregledu čujete i podatak o zrelosti placente koju lekari obeležavaju brojevima od 0-3. Ukoliko vam lekar kaže da placenta ima treći stepen zrelosti, to vrlo lako može biti naznaka skorog dolaska bebe.

35. nedelja blizanačke trudnoće

 

Ukoliko nosite blizance, nadamo se da ste se već u potpunosti spremili kako za porodilište tako i za dolazak beba kući.

Blizanačke trudnoće se u 50% slučajeva završavaju znatno ranije pre termina, pa je prevremeni porođaj itekako moguć.

Mame nije na odmet da se upoznate sa znacima prevremenog porođaja kako bi pravovremeno reagovale i na vreme se javile svom lekaru. Neki od tih znakova svakako su kontrakcije, otvara se grlić materice, pucanje vodenjaka, bolovi koji liče na menstrualne samo su znatno intenzivniji.

Bez obzira kada vaši blizanci odluče da dođu na ovaj svet, vi se spremite i dočekajte ih baš kako treba.

Saveti za ovu nedelju

 

I ove nedelje možete učiniti mnogo toga korisnog kako bi trudnoća protekla što bolje i kako bi ste na svet doneli zdravu bebu. Evo nekih saveta:

 

 

Vodite zdrav život

 

Ovaj savet nikako ne propuštamo jer je jedan od najvažnijih. Ne zaboravite da se zdravo hranite i probajte da odolite potrebi za nezdravom i začinjenom hranom. Jedan momenat slabosti može vas koštati gorušice i nepotrebnih kilograma koji se posle teško skidaju. Znamo da vam je sada sve teže da se krećete, ali probajte da šetate što više i budete aktivni. Značiće vam ta fizička priprema kada dođe vreme za porođaj.

Uzimajte dovoljno vode

 

Uzimanje velikih količina vode teraće vas na česte odlaske u toalet ali jako je važno da se hidrirate jer to ima mnogo benefita. Jedan od razloga za uzimanje puno vode jeste i regulisanje problema sa otečenim nogama. Zabluda je da ne treba piti vodu ukoliko vam noge otiču, baš naprotiv treba pojačati unos tečnosti.

Pripremajte stvari za bebu

 

trideset peta nedelja trudnoće

 

Ako do sada niste obavili svu neophodnu kupovinu savetujemo vam da to učinite. Pred sam termin porođaja imaćete sve manje snage za obilazak prodavnica i fizički napor koji to zahteva.

Ovde možete naći i odštampati spisak stvari za bebu.

Mame koje su kupile sve što je potrebno mogu polako početi sa pranjem garderobice i pripremanjem za bebin dolazak. Kada je porođaj u pitanju ne savetujemo da se stvari ostavljaju za poslednji minut jer to izaziva dodatni i nepotrebni stres.

Kontrolišite zdravstveno stanje

 

Ne zaboravite da vodite računa o krvnoj slici, ali i o krvnom pritisku. Ukoliko dođe do oscilacija u krvnom pritisku to može doneti nepotrebne komplikacije zato ove parametre redovno proveravajte.

Informišite se o porođaju i dojenju

 

Sa pripremama za porođaj mame uglavnom kreću čim uđu u deveti mesec trudnoće, međutim nije na odmet da se malo ranije informišete o svemu što ne znate kada je porođaj u pitanju. Malo se edukujte i o dojenju, jer kada čujete koje benefite dojenje ima po bebu, sigurno će vam to biti primarna opcija kada je ishrana bebe u pitanju.

Razmišljajte o bebinoj budućnosti

 

Mnogi roditelji su vrlo savesni i unapred razmišljaju o dobrobiti svog deteta. Zato se mnogi već sada informišu o uplati raznih vrsta osiguranja, štednje, ali i o tome kako se čuvaju matićne ćelije, za koje se smatra da mogu da zatrebaju prilikom lečenja raznih bolesti. Ovo su samo neki od načina na koji barem delimično možete uticati i poboljšati detetovu budućnost, pa razmislite i o tome.

 

Nedelja po nedelja i eto nas na kraju osmog meseca. Cilj je vrlo blizu, do rođenja vašeg mališana brojite sitno, a vi do tada odmarajte što više i spremni dočekajte svoju bebu.

PRETHODNO: 34. nedelja trudnoće                                    SLEDEĆE: 36. nedelja trudnoće