blizanačka trudnoća

Blizanačka trudnoća i sve njene specifičnosti

Blizanačka trudnoća izazovna je po mnogo čemu. Šta je isto, a šta specifično kod višeplodne trudnoće? Odgovori na sve nedoumice slede.

Kako nastaje blizanačka trudnoća?

 

Blizanačka trudnoća nastaje u situaciji kada se iz jajnika oslobode dve jajne ćelije tokom ovulacije. Ukoliko obe budu oplođene od strane spermatozoida, tada dolazi do nastanka blizanačke trudnoće. Na ovaj način dolazi i do višeplodne trudnoće ( kada ima više od dve oplođene jajne ćelije).

Mađutim, ne mora uvek tako.

Jednojajčani  blizanci

 

Ne znate kako dolazi do toga da blizanci budu jednojajčani ili dvojajčani? Evo objašnjenja u nastavku.

Jednojajčani blizanci nastaju iz iste oplođene jajne ćelije.

Nakon oplodnje, ta se ćelija podeli na dva dela.

Verovatno niste znali da jednojajčani blizanci uvek budu istog pola i iste krvne grupe.

Dakle, ako saznate da nosite jednojajčane bizance to znači da će biti dva dečaka ili dve devojčice, jer oni nastaju od jednog spermatozoida i jedne jajne ćelije.

Da bismo dalje objasnili, želimo da vam pojasnimo neke pojmove:

 • zigot – oplođena jajna ćelija u prvoj fazi, pre nego postane embrion, a kasnije fetus
 • amnion – unutrašnja membrana ploda
 • horion – spoljašnja membrana ploda

Ovde se mogu razviti sledeće situacije, u zavisnosti od toga u kojoj nedelji trudnoće je došlo do podele ćelija.

 • Podela u toku prvih 5 dana dovešće do formiranja : 2 placente , 2 horiona i 2 amniona
 • Podela između 6. i 10. dana , dovešće do formiranja: 1 placente, 1 horiona i 2 amniona
 • Podela zigota između 10 i 14. dana dovešće do formiranja: 1 placente, 1 horiona i 1 amniona.

Ako se podela ćelija desi nakon 2 nedelje od začeća, postoji rizik da bude nepotpuna. Ovako nastaju sijamski blizanci kojima su delovi tela spojeni.  Srećom, ovo je redak fenomen.

Dvojajčani blizanci

Dvojajčani blizanci nastaju kada se oplode dve jajne ćelije i svaka beba ima svoju amnionsku kesu. Kada nosite dvojajčane blizance kombinacija polova beba može biti bilo koja. Dakle, nema pravila da li će biti istog pola ili će biti dečak i devojčica obzirom da nastaju od dva spermatozoida i dve jajne ćelije.

Koja je višeplodna trudnoća najrizičnija?

Blizanci koji formiraju dve placente i dve amnionske kese imaju možemo slobodno reći najbolje šanse za razvoj. Na ovakav način su bebe bolje snabdevene neophodnim nutrrijentima i imaju bolju zaštitnu membranu koja ih čuva od štetnih uticaja.

Drugi  mogući scenario jeste da se formira jedna placenta i dve amnionske kese. Problem sa ovakvom trudnoćom je što nosi veći rizik od komplikacija. Jednostavnim jezikom rečeno do problema dolazi jer jedna placenta vrši svoju funkciju na dve bebe i dešava se da dođe do neravnomernog raspoređivanja potrebnih nutrijenata za razvoj beba. U tom slučaju jedna može dobiti više, a druga manje što uzrokuje brojne probleme.

Najrizičniji scenario blizanačke trudnoće jeste kada se razvije jedna placenta i jedna amnionska kesa.

Iako se retko dešava, sada vam je verovatno jasno zašto je i najrizičnija. Upravo zato što jedna amnionska kesa i jedna placenta vrše funkciju koju bi trebalo da vrše dve amnionske kese i dve placente. Na taj način bebe nisu dovoljno dobro snabdevene krvlju i  neophodnim nutrijentima za razvoj.

O kakvoj se trudnoći radi u vašem slučaju reći će vam vaš lekar tokom ultrazvučnog pregleda.

Evo još nekih pojmova koji vas mogu zbuniti. Ovi se odnose na način vezivanja placente i formiranja ploda

 • Monohorionsko   – znači da bebe dele jednu placentu
 • Dihorionsko  –  svaka beba ima svoju placentu
 • Monoamnionsko  – bebe su u jednoj amnionskoj tečnosti
 • Diamniotsko –  dve amnionske kese.

U zavisnosti od ovoga, blizanci mogu biti:

 • dihorionski diamniotski – svaka beba ima svoju placentu i svoju fetalnu kesu.
 • monohorionska diamniotska – jedna placenta, dve amniotske kese
 • monohorionski monoamnionski – jedna placenta i jedna amnionska kesa za obe bebe

Bez obzira koji je scenario nemojte da vas odmah obeshrabri ili uplaši. Medicina je mnogo napredovala i ukoliko slušate savete stručnjaka koji vam vode trudnoću, ishod može biti sasvim dobar uprkos raznim statistikama.

 

 

U kojoj nedelji se otkriva blizanačka trudnoća?

 

Verovatno veliki broj žena odlazi sa uzbuđenjem na svoje prve ultrazvučne preglede, pogotovo ako postoji genetska predispozicija za višestruke trudnoće.

Da li nosite blizance ili jedno dete to ćete saznati već tokom prvog trimestra. Najčešće se to desi već na prvom ultrazvuku tokom utvrđivanja trudnoće.

Kada se on radi vrlo je individualno, ali uglavnom je to oko osme nedelje trudnoće.

Ukoliko se iz nekog razloga na tom prvom ultrazvuku ne primeti da je reč o blizanačkoj trudnoći već na narednom će se sigurno videti, a on se radi oko 10-11 nedelje kako bi vas lekar uputio na prenatalne testove koje treba raditi u tom periodu. 

Dakle, vrlo rano se saznaje da li je reč o blizanačkoj trudnoći. Što je lekar iskusniji ranije će uočiti da vas očekuje dupla sreća i da u vašem telu kucaju dva mala srca.

Beta HCG u blizanačkoj trudnoći

 

Da je reč o blizanačkoj trudnoći može se videti i po nivou beta HCG hormona, takozvanog trudničkog hormona. Kada dođe do začeća,  njegov nivo poraste, ali kada je reč o blizanačkoj  trudnoći tada je značajno viši.

U nekim slučajevima visok nivo beta HCG ne mora nužno značiti višeplodnu trudnoću. Da bi ste bili sigurni šta znače visoke vrednosti, otiđite na ultrazvuk kako bi lekar potvrdio da nosite blizance.  Na osnovu sledeće tabele otprilike možete videti kolike se vrednosti ovog hormona očekuju određeni broj dana od poslednje menstruacije.

Odnos nivoa Beta hcg u jednoplodnoj i višeplodnoj trudnoći:

beta hCg u blizanačkoj trudnoći

Da li se simptomi blizanačke trudnoće razlikuju?

U suštini, simptomi blizanačke trudnoće nisu drugačiji, ali mogu biti značajno izraženiji, ponekad i dvostruko izraženiji.

Dakle, buduće mame blizanaca očekujte simptome poput jutarnjih mučnina, umora, bržeg dobijanja na težini, znatno povećan apetit. Svi ovi simptomi prisutni su i kod redovnih trudnoća sa jednim detetom, ali u ovom slučaju umeju biti baš, baš izraženi.

Razvoj dve bebe dupli je “napor” za organizam, mnogo je više trudničkih hormona i sve to rezultira time da simptomi drugog stanja budu mnogo izraženiji, a stomak ranije primetniji.

Blizanačka trudnoća po nedeljama

 

Blizanačka trudnoća ide istim tempom kao i trudnoća sa jednim detetom. Razvoj se odvija identičnim tempom, ali je sve dvostruko izraženo i mnogo brže i jače primetno.

 

trudnoća sa blizancima

 

Treća nedelja blizanačke trudnoće

 

Treća nedelja trudnoće započinje oplodnjom i začećem. Obzirom da je kod ove trudnoće sve duplo izraženije, može se desiti da već nakon par dana počnete da primećujete promene i osećate prve simptome trudnoće. Možda u prvom momentu  nećete biti svesni o čemu se radi, ali telo već sada može slati prve signale.

Četvrta, peta, šesta nedelja trudnoće

 

Ovaj period započinje izostajanjem menstruacije, potrvđivanjem trudnoće, ali i pojavom ozbiljnijih simptoma. Pod tim mislimo na izraženije mučnine, umor, promene u apetitu. U ovim nedeljama se razmišlja o zakazivanju  prvog ultrazvučnog  pregleda.

Sedma, osma nedelja blizanačke trudnoće.

 

Do sada bi srca vaših beba trebala početi kucati. To se proverava i na prvom ultrazvučnom pregledu koji će vam najverovatnije biti zakazan u ovom periodu. Već sada iskusni lekari mogu da vam potvrde da nosite blizance i čuju dva otkucaja srca. Do sada su vaše bebe već formirale pojednine organe i podsećaju na one bebe koje će se roditi.

Deseta, jedanaesta, dvanaesta nedelja blizanačke trudnoće

 

U ovom periodu uglavnom se radi drugi ultrazvučni pregled i trudnica se upućuje na neophodne prenatalne testove koje treba uraditi. Verovatno će vas lekar poslati ili vam uraditi prvi ekspertni ultrazvuk radi detaljne provere razvoja vaših beba.

Sada je već kraj prvog trimestra i stomak se verovatno već primećuje jer u vama ipak rastu dve bebe.

Drugi trimestar – dvanaesta nedelja blizanačke trudnoće

Do sada su se bebe već razvile i sada sledi period kada se značajno dobija na težini. Bebe u dvanaestoj nedelji trudnoće ubrzano rastu i uskoro možete očekivati da osetite njihove pokrete.

Kod jednoplodnih trudnoća prvi pokreti se osete oko 18-20 nedelje, a u slučaju blizanačke trudnoće moguće je da se to desi mnogo ranije.

Možete očekivati i da će se smanjiti simptomi ili čak potpuno nestati. Sada se vaše telo već naviklo na novu situaciju. Ono što se može desiti u ovom periodu jeste pojava novih poteškoća poput zamaranja, bolova u leđima i raznih senzacija usled rasta stomaka i dobijanja na težini. 

Period blizanačke trudnoće od 22. do 28. nedelje.

 

Rast vaših beba, a ujedno i stomaka se ubrzano nastavlja. Može se desiti pojava lažnih kontrakcija (Braxton Hicks). Ukoliko ne umete da ih razlikujete od pravih, nije na odmet da se obratite svom lekaru radi provere stanja.

Krajem ovog perioda deci će razviti pluća, a već sada reaguju na zvuk.

Blizanačka trudnoća od 29-32 nedelje

 

I dalje sve više rastete i dobijate na težini. Bebama se sada razvija mozak, mogu otvarati oči i reagovati na svetlost.

Tokom ovih nedelja većina žena počinje da oseća poteškoće sa kretanjem, spavanjem i pronalaženjem  udobnog položaja za odmor.

Blizanačka trudnoća nakon 33. nedelje

 

U ovom periodu vam je sigurno sve teže i sve je više propratnih simptoma koji ometaju svakodnevno funkcionisanje.  Dobra vest je da je porođaj sve bliži i potrebno je samo malo snage i strpljenja.

U ovim nedeljama pluća vaših beba sazrevaju i polako se spremaju za obavljanje svoje funkcije u spoljašnjem svetu. Ove poslednje nedelje bebe iskorišćavaju i da dobiju još koji gram na težini. Iako se blizanci rađaju sa mnogo manjom porođajnom težinom od ostale dece, svaki gram se u ovom slučaju množi sa dva i sa razlogom vam je sve teže  i sve ste veći.

Blizanačka trudnoća nakon 35. nedelje

 

Iako trudnoća treba da traje 40 nedelja, kada nosite blizance najrealnije je očekivati raniji porođaj koji uglavnom bude oko 36.  i 37. nedelje trudnoće.

Tako da kada dođete do ove nedelje, vreme je da spakujete torbu za porodilište jer vaše bebe mogu poraniti i to uopšte nije  čudno. Iskoristite ovaj period da se odmorite i pripremite za najlepše iskustvo koje će uskoro uslediti.

Ishrana u blizanačkoj trudnoći

 

Ishrana tokom trudnoće veoma je bitna iz više razloga. Zdravim i pravilnim izborom namirnica u svoj organizam unosite sve potrebne vitamine i minerale koji dospevaju u organizam vaših beba.

Osim toga ishrana utiče i na to kako ćete se vi osećati tokom trudnoće, da li ćete imati mučnine, kiselinu, kakav će vam biti nivo hemoglobina u krvi.

Zato je jako važno da vodite računa o ovom aspektu i regulišete svoj jelovnik. Ukoliko to ne umete sami potražite pomoć nutricioniste koji će vam odgovarajućim jelovnikom obezbediti sve što je vama i vašim bebama neophodno tokom perioda trudnoće.

Nikako, ali nikako nemojte da se vodite logikom da duplirate unos kalorija.

Za tim nema potrebe, pogotovo ako se radi o nezdravim kalorijama. Zato je možda najbolje pitati profesionalca za pomoć oko ovog aspekta koji se prilagođava svakoj individui u odnosu na telesnu težinu, zdravstveno stanje i ostale parametre.

Kilaža u blizanačkoj trudnoći

 

Medicina kaže da je optimalan broj kilograma koji svaka žena treba  da dobije tokom blizanačke trudnoće između 16-20kg.

Da li ćete uspeti da se uklopite u ove brojke ostaje vam samo da čekate i vidite ishod. Do tada vodite računa o ishrani kako bi ste se što više približili cilju.

Verovatno znate da ne valja previše dobiti na težini jer to može nepotrebno zakomplikovati zdravstveno stanje i sam ishod trudnoće. Sigurno ne želite da ovaj period pamtite po negativnim stvarima. Zato budite disciplinovani u što većoj meri, kako bi što lakše skinuli višak kilograma nakon porođaja.

Svaka žena želi lepo da izgleda i kada se bebe rode, zato o tome mislite na vreme.

Nije samo kilaža u pitanju. Trudnoća, pogotovo višeplodna, ostavi na stomaku trajni pečat u vidu strija. Zato na vreme počnite sa negom kože stomaka kako ne bi došlo do njenog pucanja.

 

Za negu u trudnoći uvek pažljivo birajte kozmetiku. Kada su strije u pitanju, onda je Dr Pilar krema za strije neprikosnovena na našem tržištu. Spoj sastojaka je takav da daje koži potrebnu čvrstinu i elastičnost i sprečava pucanje. Pored toga, na biljnoj bazi je i bez štetnih sastojaka koje bi koža mogla da upije. Nabavlja se samo online. Možete je naći na ovom linku: doktorpilar.com/krema-za-strije/

 

Prenatalni testovi u blizanačkoj trudnoći

 

Blizanačka trudnoća zahteva više kontrole od strane lekara, češće preglede i po koju dodatnu analizu. U najvećem broju slučajeva je tako jer su ove trudnoće pod većim rizikom od komplikacija u odnosu na jednoplodne trudnoće.

Prenatalni testovi koji se preporučuju tokom blizanačke trudnoće isti su kao i kod jednoplodnih trudnoća. Obavezni su  Double test i Tripl test  jer pružaju informacije da li postoji verovatnoća od nastanka hromozomopatije.

Ukoliko ovi neinvazivni testovi pokažu povećan rizik trudnica se upućuje na druge prenatalne testove radi daljeg ispitivanja. Pojedini testovi su invazivni (što znači da nose određeni rizik) poput amniocenteze ili uzorkovanja horionskih čupica.

Koji testovi će se raditi zavisi od procene lekara u kakvom je stanju trudnoća odnosno da li postoji određeni problem ili rizik.

U suštini prenatalna dijagnostika se neće mnogo razlikovati u blizanačkoj trudnoći, ali verovatno možete očekivati češće ultrazvučne preglede kako bi se pratio razvoj beba i sve držalo pod kontrolom.

Blizanačka trudnoća i  porođaj

 

Da li će porođaj biti vaginalni ili carskim rezom, teško je predvideti. Iako je mnogo veća šansa za carski rez, to ne mora važiti i u vašem slučaju.

Način porođaja određuju brojni faktori poput stanja trudnoće, položaja beba, vašeg zdravstvenog stanja

Bez obzira koji porođaj će biti obavljen nemojte da vas uplaši to što će verovatno veći tim lekara biti prisutan i spreman da interveniše u slučaju da zatreba.

Pročitajte i ove savete kako smanjiti strah od porođaja.

Blizanačka trudnoća i genetika

 

Ako se pitate kolike su vam šanse da zatrudnite i imate blizance, evo odgovora.

 

blizanci

 

Blizanačku trudnoću mogu očekivati žene koje tokom ovulacije otpuštaju dve jajne ćelije koje zatim budu oplođene.

Ukoliko u porodici majke ima blizanaca ili ste i vi bliznakinja, veća je verovatnoća da se to i vama desi.

Faktori koji povećavaju šansu za blizanačku trudnoću su i:

 • Godine majke, odnosno što je majka starija veća je verovatnoća da dođe do blizanačke trudnoće. Prema jednoj teoriji žene iznad 35 godina imaju veće šanse za blizance jer njihov organizam proizvodi više folikostimulirajućeg hormona koji podstiče sazrevanje jajne ćeije i kada ga ima u većoj količini može uzrokovati otpuštanje više od jedne jajne ćelije tokom ovulacije.
 • Tretmani poput veštačke oplodnje takođe povećavaju šansu da trudnoća bude višeplodna.
 • Ukoliko ste već rodili blizance u prethodnoj trudnoći, šansa vam se u narednoj trudnoći povećava.
 • Što ste više puta bili trudni veća vam je šansa da zatrudnite sa blizancima.

 

 

Moguće komplikacije i na šta treba paziti

 

Blizanačka trudnoća je pod većim rizikom od mnogih komplikacija i zato se mnogo više kontroliše. Trudnice bi trebale voditi mnogo više računa o svom životnom stilu, ishrani, zdravstvenom stanju, fizičkoj aktivnosti.

Najčešće komplikacije koje se dešavaju tokom blizanačkih trudnoća su:

 • Gestacijski dijabetes
 • Pobačaj, ponekad se može desiti da se izgubi jedna beba, a da se druga rodi potpuno zdrava.
 • Prevremeni porođaj
 • Preeklampsija, visok krvni pritisak
 • Krvarenje
 • Nedovoljna snabdevenost beba krvlju i neophodnim nutrijentima
 • Komplikacije tokom porođaja

Iako su neke od ovih  komplikacija česte, mogu se izbeći ukoliko vodite računa o svojoj trudnoći, o svom zdravlju  i redovno odlazite na preglede. Takođe je jako važno da svog lekara obavestite o svim promenama ili simptomima koji se pojavljuju jer mogu biti od ključnog značaja za sam ishod trudnoće.

Za kraj…

 

Ne zaboravite na uzimanje dodatnih količina folne kiseline i gvožđa, a o količini se posavetujte sa svojim lekarom. To će doprineti da se bebe dobro razvijaju, da se vi  dobro osećate, ali i da izbegnete probleme poput anemije koja nije bezazlena u ovoj situaciji.

Blizanačka trudnoća nije nimalo naivna. Iako nije uvek pod rizikom, potreban je dodatni oprez. Trudnice koje nose blizance tokom ovog perioda prođu kroz brojne izazove i poteškoće, ali ih na kraju uglavnom sačeka ono najlepše, a to su dva para očiju zbog kojih se sav trud isplati.

Izvori:

https://www.babycenter.com/pregnancy/your-baby/when-and-how-to-find-out-if-youre-carrying-twins-or-more_3579

https://raisingchildren.net.au/pregnancy/health-wellbeing/twin-pregnancy/pregnant-with-twins

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/staying-healthy-during-pregnancy/twin-pregnancy-answers-from-maternal-fetal-medicine-specialist

https://www.nhs.uk/pregnancy/finding-out/pregnant-with-twins/

https://www.verywellfamily.com/you-might-be-pregnant-with-twins-if-2447298

https://www.webmd.com/baby/features/11-things-you-didnt-know-about-twin-pregnancies

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/twins-and-multiple-pregnancy

https://www.medicalnewstoday.com/articles/twin-pregnancies

https://parenting.firstcry.com/articles/hcg-levels-know-twin-pregnancy-better/