treća nedelja trudnoće

3. nedelja trudnoće: zabava počinje!

3. nedelja trudnoće znači da ste još u prvom mesecu. Zapravo, tek sada se dešava začeće i počinje razvoj vaše bebe. Kako to izgleda?

Ova nedelja je veoma važna ako planirate potomstvo, jer se dešava ovulacija. Ukoliko se desi oplodnja i dođe do začeća tek sada možete očekivati prve naznake trudnoće u vidu raznih promena.

Hajde da vidimo kako možete naslutiti da ćete postati mama i šta već sada možete učiniti da bi imali zdravu trudnoću i zdravo dete.

Kada počinje 3. nedelja trudnoće?

 

Medicinska kalkulacija trudnoće malo je konfuzna za razumevanje mnogim ženama. Zato je sada malo pojednostavljujemo.

Obzirom da je ponekad zaista teško znati kada je tačno došlo do začeća, lekari za početak trudnoće uzimaju dan kada je počeo poslednji menstrualni ciklus.  To će biti prva nedelja trudnoće.

Dakle, kada odete prvi put kod ginekologa na utvrđivanje trudnoće pitaće vas za datum kada je počela poslednja menstruacija. To je jako važno da znate i da vodite računa o svojim ciklusima ako planirate trudnoću.

Znači, ako je trudnoća počela prvim danom poslednje menstruacije, onda treća nedelja trudnoće počinje petnaestog dana od početka menstruacije.

Nadamo se da je to sada jasno.

Ako nije, možda će ovaj kalendar trudnoće pojasniti stvari.

Znaci trudnoće u trećoj nedelji

 

U trećoj nedelji trudnoće se još uvek ne može govoriti o pravim simptomima trudnoće na koje svi misle, a odnose se na mučnine, izostanak ciklusa i ostalo. U ovom periodu telo žene prolazi kroz plodne dane i ovulaciju, a i oni znaju izazvati razne senzacije u telu.

U ovoj nedelji sazreva jajna ćelija i ako se ona oplodi, tek onda možemo govoriti o postojanju trudnoće.

 

3. nedelja trudnoće

 

Većina žena čak i ako ostane u drugom stanju neće primetiti nikakve simptome barem još nekoliko dana. Sa druge strane ima žena koje od samog začeća primećuju promene u telu. Verovatno je jedan od razloga to što su usmerene na dobijanje potomstva pa vode računa o svakoj telesnoj promeni.

Pretpostavimo da ste jedna od tih žena koja primećuje svaku promenu kod sebe. Hajde da vidimo šta bi vam mogle biti prve naznake da ste trudne. 

Implantacijsko krvarenje

 

Ukoliko u ovom periodu ciklusa primetite tragove krvi na donjem vešu, a znate da je rano za menstruaciju to može biti znak da je došlo do oplodnje.

Jednostavnim jezikom rečeno, do ovoga dolazi kada se oplođena jajna ćelija smešta u matericu.

Ovaj simptom se ne događa kod svake žene, zato ne brinite ako vam izostane. To još uvek ne govori o konačnom ishodu.

Nadutost u stomaku i gasovi

 

Iako je ovo možda malo neprijatan simptom i mnoge žene ga ne pripisuju trudnoći, znajte da može biti prva naznaka da će biti bebe.

Do ovog simptoma dolazi jer se pod uticajem hormonskih promena usporava varenje, a to se manifestuje ovim ne baš prijatnim simptomima. 

Povišena telesna temperatura

 

Ukoliko pratite svoju bazalnu telesnu temperaturu kako bi “ulovili” ovulaciju, to možete nastaviti i dalje.

Ako primetitie da je temperatura svako jutro povišena, to može biti naznaka srećnih vesti.

Pojačano čulo mirisa

 

Nemojte se čuditi ako vam odjednom počnu smetati razni mirisi na koje do sada niste obraćali pažnju. Osetljivost ovog čula je takođe pod uticajem hormonskih promena koje se dešavaju na samom početku trudnoće.

Mučnina

 

Iako je mučnina simptom koji se vezuje za malo kasniju trudnoću pojedine trudnice ga osete veoma rano, čak i u ovoj nedelji.

Stručnjaci kažu da ako je mučnina baš izražena već sada, to ponekad može biti nagoveštaj blizanačke trudnoće. 

Izostanak menstruacije

 

Ovaj simptom se može pojaviti samo kod žena kojima je ciklus kraći od 28 dana.

Dakle, kod specifičnih i kraćih menstrualnih ciklusa, krajem treće nedelje se već može naslutiti trudnoća.

Čak iako ne primetite ili naprosto nemate nijedan od ovih simptoma to ne znači da se oni neće pojaviti već za koji dan.

3. nedelja trudnoće i  bol u stomaku

 

Bol u donjem delu stomaka uglavnom  nije čudna ni zabrinjavajuća pojava kada je ovaj period trudnoće u pitanju. Ponekad je bol povezan sa samom ovulacijom, a nekada je posledica oplodnje do koje je došlo nakon ovulacije.

Bol  u stomaku se može osećati i zato što  od trenutka oplodnje nastaju brojne promene, materica raste, usporava se digestivni trakt pa se javljaju i gasovi.

Mnogi uzroci su krivi za ovu pojavu, a ukoliko je bol jako izražen i praćen nekim neuobičajenim simptomima nije na odmet da se konsultujete i sa lekarom. 

Važno je da osluškujete i poznajete svoje telo i naravno ne paničite bez potrebe.

Razvoj bebe u ovoj nedelji

 

U ovoj nedelji još uvek ne možemo govoriti o postojanju formiranog deteta unutar materice. Sada tek dolazi do spajanja spermatozoida i jajne ćelije i stvara se embrion.

Tokom ove nedelje plod koji u početnoj fazi zovu zigot,  prolazi kroz razne promene i deobe ćelija. Tek krajem nedelje se ušuškava na mesto u materici u kojoj će provesti ostatak vremena i sada se to zove  blastocista. Ona je sačinjena od mnoštva ćelija od kojih će neke formirati fetus odnosno vašu bebu, a ostale placentu.

Vaša takoreći “beba”  dugačka  je svega 0.048mm.

Već sada geni roditelja  igraju važnu ulogu i određuju pol bebe kao i celokupan budući izgled.

Jedna beba ili blizanci?

 

Da li ste radoznali i uzbuđeni dok iščekujete da vidite brojno stanje? Verujem da većina vas jeste i to sa razlogom. Blizanci ipak znače duplu sreću, ali zahtevaju duplo i u svemu ostalom. No, hajde da vidimo da li već sada možemo znati brojku.

Ukoliko se oplođena jajna ćelija odnosno embrion podeli na dva dela  tada se dešava blizanačka trudnoća i to jednojajčanih blizanaca.  Dvojajčani blizanci su ishod oplodnje dve jajne ćelije koje su se oslobodile tokom ovulacije. 

Da li se jedna od ove dve situacije desila i vama, možda ćete videti već na prvom ultrazvuku kada odete na utvrđivanje trudnoće, a ponekad se prisustvo drugog deteta otkrije i znatno kasnije. Višeplodne trudnoće su specifične pa je za njihovo utvrđivanje iskustvo lekara od presudne važnosti.

Može li se uraditi test za trudnoću u trećoj nedelji?

 

Struka preporučuje da se test za trudnoću radi nekoliko dana nakon izostanka menstruacije, jer su tada rezultati testa uglavnom tačni.

U principu vi test za trudnoću možete uraditi i u trećoj nedelji, ali vam u ovom periodu niko ne garantuje tačnost rezultata.

Test će u većini slučajeva pokazati da nema trudnoće jer još uvek nema dovoljno hormona beta hCG koji test detektuje, a za nekoliko dana se situacija može promeniti.

Ponekad rezultati budu i tačni, pogotovo ako se test radi krajem treće nedelje kada se nivo hormona hCG poveća i test ga detektuje . Nivo hormona hCG (humani horioni gonadotropin) i njegovo povećanje varira od žene do žene. Kod nekih se taj nivo mnogo brže povećava u odnosu na druge. Zato neke žene mnogo ranije imaju mogućnost da utvrde da li su trudne ili ne .

Dakle, ako ste baš nestrpljivi da saznate ishod vi uradite test, ali ga obavezno ponovite nakon nekoliko dana, pogotovo nakon izostanka menstruacije. Prve negativne rezultate bi ipak bilo najbolje uzeti u obzir sa rezervom i ponovo proveriti stanje.

Može li utrazvuk detektivati bebu?

 

Ako se baš u ovoj nedelji nađete na ultrazvučnom pregledu kod ginekologa nemojte se začuditi ako vam ni on ne potvrdi trudnoću ili mu to promakne, ako niste došli s tom namerom.

Čak iako dođe do oplodnje, embrion je isuvši mali. Kako kažu, manji je i od zrna soli i još uvek je u pokretu dok se ne smesti udobno u zid materie.

Ako planirate dete, nema potrebe da u ovoj nedelji žurite na ultrazvuk kod lekara. Sačekajte još malo kako bi lekar sa sigurnošću potvrdio da ste u drugom stanju kada se vaša beba smesti u matericu i krene sa razvojem. Tada se može reći da ste trudnica.

Šta možete učiniti u ovoj nedelji?

 

Kada je planiranje potomstva u planu tu nema odmora. Još pre nego što dođe do začeća potrebno je da budući roditelji, a pogotovo mame porade i porazmisle o mnogim aspektima svog svakodnevnog funkcionisanja.

 

trudnoća u trećoj nedelji

 

Dakle, ako želite dete nemojte sedeti skrštenih ruku i čekati da potvrdite trudnoću već na vreme preduzmite neke korake kako bi se trudnoća desila što pre i protekla što bolje i bez većih komplikacija.

Evo šta sve možete učiniti u ovoj nedelji za vašu i dobrobit vaše bebe.

Praktikujte zdrave životne navike

 

Drage buduće mame, u vama će u narednih nekoliko meseci živeti vaša beba. Kakav smeštaj ćete joj ponuditi? Naravno da će većina mama reći da svojoj bebi želi najbolje uslove za razvoj, a to je upravo zdrav organizam majke.

To bi značilo da je došlo vreme da se počnu praktikovati zdravi životni stilovi.

  • Pre svega se misli na zdravu ishranu, bogatu vitaiminima, proteinima, folnom kiselinom. Unosite što više svežeg voća i povrća u organizam i neka vam jelovnik bude bogat i raznovrstan. Možda će u narednom periodu doći do izbegavanje neke hrane, mučnina i gađenja, ali trudite se da i dalje jedete što zdravije namirnice.
  • Budite fizički aktivni koliko god ste u mogućnosti. U ovoj nedelji mnoge žene ne znajući da su trudne, vode uobičajen život i upražnjavaju fizičku aktivnost i treninge kao i do sada. Ako niste sportski tip, pripremajte svoje telo za trudnoću uz pomoć šetnji koje se inače svima preporučuju .
  • Većina ljudi uživa u ukusu kofeina. Kada ste trudni lekari savetuju  da smanjite unos kofeina koliko god je to moguće. Ne morate se odricati prve jutarnje kafe, ali ne preterujte sa količinama u toku dana .
  • O alkoholu nećemo ni govoriti. Njegovo štetno dejstvo vam je sigurno poznato, zato na njega zaboravite u ovom osetljivom periodu.
  • Ako ste pušač, savetuje se da se što pre rešite ove loše životne navike. Ne samo što duvanski dim šteti vašim plućima, već može značajno uticati na zdravlje bebinih pluća nakon porođaja. Budite odgovorni i mislite na dobrobit vaše bebe.

Izbegavajte stres

 

Trudite se da se i tokom ove nedelje klonite neprijatelja savremenog doba, a to je stres. Nije lako živeti u iščekivanju ishoda da li ste trudni ili ne, ali pokušajte da ostanete smireni. Emocionalno stanje utiče na čitav organizam pa može ostaviti posledice i na bebu i sam ishod trudnoće.

Porazgovarajte kako sami sa sobom tako i sa osobama koje vam prijaju i trudite se da ostanete emocionalno stabilni i optimistični.

Spavajte

 

Ne uskraćujte sebi san kada planirate trudnoću. Dovoljno sna je potrebno imati kako bi vaš organizam dobro funkcionisao. Kada organizam dobro radi, to onda utiče i na emotivno stanje i obrnuto.

Naše telo je složen sistem i čim zakaže jedan deo, ceo sistem se poremeti. Ne dozvolite da zakaže deo sa spavanjem već sebi priuštite dovoljno odmora.

Uzimajte vitamine

 

Ako trudnoću planirate odgovorno, onda ste od vašeg ginekologa sigurno dobili preporuku koje vitamine bi trebali unositi kako bi organizam bio spreman za novo biće. Najčešće je to folna kiselina.

Nekada se budućim trudnicama preporučuje unos gvožđa i vitmina C, mada je svaki slučaj drugačiji, pa lekari potrebne vitamine određuju nakon urađenih laboratorijskih analiza krvi.

Svi nedostajući vitamini se jednim delom mogu uneti putem ishrane, ali  ponekad je  ipak potrebna dopuna u vidu prenatalnih suplemenata.

Izbegavajte farbanje kose

 

Farbanje kose podrazumeva da se na kosu nanose razni preparati čiji sastav u većini slučajeva i ne poznajemo. Zato lekari savetuju da se od toga suzdržite dok ne prođe prvi trimestar koji se smatra najosetljivim na razne spoljašnje uticaje.

Čak i kada dođete do drugog trimestra vodite računa koje tretmane koristite i kakve preparate. Pitajte svog frizera šta je najbezbednija opcija u vašem slučaju kako se ne bi izlagali opasnosti, a da imate i lepu frizuru.

Iako ste u ovoj nedelji jako blizu svog željenog cilja, sigurno da neizvesnost utiče da budete uznemireni ili anksiozni. Ove emocije su često veliki neprijatelji čoveka i teško se sa njima nosimo.

No, ako ste prethodno uradili sve neophodne preglede i vaš lekar vam je rekao da nema prepreka da ostanete trudni, onda vam ostaje samo da čekate ishod. Čak iako do pozitivnog ishoda ne dođe baš ovog meseca, tu je sledeći. Važno je da budete uporni i probate da uživate sa partnerom dok planirate potomstvo.

Sledeće: Četvrta nedelja trudnoće. Vreme je za test!