26 nedelja trudnoce

26. nedelja trudnoće

26. nedelja trudnoće donosi nešto značajno kada je bebin razvoj u pitanju. Ova novina zanimljiva je svim roditeljima, a evo o čemu je reč.

Kada počinje 26 nedelja trudnoće?

 

Ako vam je prvi dan poslednje menstruacije bio pre 166 dana onda ulazite u dvadeset šestu nedelju trudnoće. Datum početka poslednje menstruacije značajan je za računanje dužine trudnoće i držite ga u memoriji jer će ga svaki lekar tražiti sve do samog porođaja.

26 nedelja trudnoće koji je to mesec?

 

Drage trudnice ovom nedeljom završavate šesti mesec trudnoće, a ujedno privodite kraju i drugi trimestar. Vaš cilj je sve bliže i do njega je ostalo još 14 nedelja. 

 

 

Beba u 26 nedelji trudnoće

 

Vaša bebica sve više napreduje u svom rastu i razvoju.

U 26. nedelji trudnoće, vaša beba obično teži između 750 i 900 grama i dugačka je od 35 do 36 cm.

Razvoj vašeg mališana dešava se zaista ubrzano. Ono što je najzanimljivije kada je ova nedelja trudnoće u pitanju jeste da će beba u ovoj nedelji po prvi put otvoriti svoje oči. Iako u unutrašnjosti materice neće videti ništa jer je okruženje tamno, beba može odreagovati kada joj svetlite baterijskom lampom.  Osim što se oči po prvi put otvaraju, tu su i ukrasi poput obrva i trepavica.

Osim čula vida, beba ima razvijeno čulo sluha, ukusa, ali  i sposobnost gutanja, 

Bebina pluća još uvek nisu dovoljno zrela za samostalno funkcionisanje van materice, ali ako u ovoj nedelji dođe do prevremenog porođaja, šanse za preživljavanje su obećavajuće i iznose čak 80%.

U 26. nedelji trudnoće, pluća vaše bebe počinju da proizvode surfaktant, supstancu koja je ključna za disanje nakon rođenja. Surfaktant pomaže u održavanju alveola u plućima otvorenim, omogućavajući bebi da pravilno udiše i izdiše vazduh kada se rodi. Ova faza razvoja pluća je od suštinskog značaja, jer bez dovoljne količine surfaktanta, pluća ne bi mogla efikasno funkcionisati nakon rođenja, što bi dovelo do ozbiljnih problema sa disanjem. Razvoj surfaktanta je jedan od ključnih koraka u pripremi bebe za život van materice.

U 26. nedelji trudnoće, vaša beba razvija ključne reflekse kao što su refleks sisanja, Morov refleks i refleks hvatanja. Takođe, i dalje ima dovoljno prostora za okretanje i istezanje, ali sa svakom nedeljom taj prostor postaje sve manji, što će ograničiti njene pokrete.

Mozak bebe počinje da proizvodi neurotransmitere, hemikalije koje prenose signale između neurona. Ovi neurotransmiteri su ključni za funkcije poput raspoloženja, spavanja i kontrole pokreta​.

Pokreti bebe u 26. nedelji trudnoće

 

Do sada ste sigurno osetili bebine pokrete u kojima svakodnevno uživate. Dobro je kada je beba aktivna i kada se njena aktivnost beleži svakodnevno. Možda je ponekad neprijatno i bolno ukoliko je bebin položaj neodgovarajući, ali to je signal da je sa bebom sve u redu.

Beba sada još uvek ima dovoljno mesta za izvođenje svojih akrobacija i svaka pozicija u materici je moguća. To što je dete u nekom položaju ne znači da će u njemu ostati sve do porođaja. To se može veoma brzo promeniti čak i pred sam termin porođaja.

Mama u 26. nedelji trudnoće

 

Mame u ovoj nedelji trudnoće više ne mogu sakrivati svoj trudnički stomačić, jer beba ipak teži skoro jedan kilogram.  Obzirom na to koliko crpi vaš organizam, nije ni čudo ako vam je apetit pojačan.

 

dvadeset šesta nedelja trudnoće

 

Stomak raste sve više, pa je ovo vreme da se pozabavite negom kože na ovom delu tela. Pomozite joj da se lakše prilagodi rastezanju i tako sprečite strije preko stomaka.

Aleksandra je ispričala svoje iskustvo i kako je našla pravu stvar koja je bezbedna za korišćenje u trudnoći. Strije se nisu pojavile, a ona je prezadovoljna. Pročitajte njeno lično iskustvo na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Ukoliko ste se do sada ugojili do 10,5 kg to je sasvim u redu i očekivano. Ako je dobijena telesna težina značano veća onda već treba povesti računa o ovom aspektu.

Do kraja trudnoće ostalo je još tri meseca i morate biti svesni da će biti još kilograma.

Zato stopirajte naglo gojenje odgovarajućom ishranom i fizičkom aktivnošću. Opravdanje da jedete za dvoje nikako nije dobro, a vaše i bebino zdravlje može biti narušeno, a porođaj bespotrebno zakomplikovan ako višak kilograma u trudnoći dovede do dijabetesa ili problema sa krvnim pritiskom.

Trudnoća u 26. nedelji: simptomi

 

Nijedna nedelja trudnoće ne može da prođe bez pojave nekih od simptoma. Zato se to i zove drugo stanje,  a evo šta ga sve može poremetiti.

Bolovi u stomaku

 

Trudnice često imaju problem sa bolovima u stomaku. Šta bi mogao biti uzrok tome? Pogađate da je to pre svega težina koju trudnica nosi. Sada vam je stomak sve teži i veći jer se beba naglo razvija i dobija na težini.

Usled svega toga rasteže se koža, ligamenti i mišići koji “drže” stomak su pod većim opterećenjem što može dovesti do bolova.

Neretko su bolovi u stomaku izazvani punim crevima jer trudnice često imaju problema sa zatvorom. Kada stolica nije redovna, problem sa zatvorom može biti zaista neprijatan i bolan. Da bi ste ga izbegli povedite računa o hrani koju unosite. Neka ona bude puna vlakana i bogata svežim voćem i povrćem. Tu nikako ne zaboravljajte i dovoljan unos tečnosti.

Sve dok je bol u stomaku povremen, nije praćen drugim simptomima i prolazi kada legnete ili se odmorite uglavnom nije znak za uzbunu.

Kada je bol sve intenzivniji i ne prolazi šta god vi uradili, onda bi bilo dobro da se javite najbližem lekaru kako bi proverili stanje. 

Grčevi

 

Grčevi su verni pratioci trudnoće koje niko ne priželjkuje. Izuzetno su neprijatni i bolni u momentima kada se pojave, a najčešće je to noću dok spavate. Nemojte se začuditi ako vas grč u nogama iznenada probudi iz sna.Do njihove pojave dolazi usled poremećene cirkulacije, pritiska materice na određene nerve, nedostatka magnezijuma, kalcijuma, ali i tečnosti u organizmu. 

Sve to može dovesti do ovog neprijatnog simptoma.

Ispupčen pupak

 

Ispupčen pupak pojava je koja prati mnoge trudnoće. Kada će se pojaviti to se razlikuje od trudnice do trudnice. Najčešće ga možete očekivati baš u ovom periodu kada privodite kraju drugi trimestar. Važno je napomenuti da nije znak za uzbunu, već samo simptom drugog stanja.

Zatvor

 

Zatvor je simptom koji se najčešće javlja baš u ovom periodu trudnoće. Zašto? Zato što je delovanje hormona intenzivno, trudnice uglavnom unose dodatne količine gvožđa  koje uzrokuje ovu pojavu. Osim toga, način ishrane i smanjena fizička aktivnost mogu biti uzročnici zatvora tokom trudnoće.

Hrkanje

 

Ako vaš partner sve češće odlazi da spava u drugu sobu, nemojte se začuditi. Ne mora značiti da vas ne voli. Najverovatnije ste samo počele hrkati tokom spavanja. Iako vi poričete tu mogućnost, drugo stanje je krivo za to i vrlo je moguće da zaista hrčete. Do toga dolazi usled uticaja hormona i dobijanja na težini. Hormoni utiču da se šire krvni sudovi  i da sluzokoža otiče. Sve to utiče na otežano disanje jer dolazi do smanjenog protoka vazduha, odnosno dolazi do zapušenja nosa.

Problemi sa vidom, suvoća očiju

 

Suvoća očiju nije retkost u trudnoći. Uzrok je u tome što trudnički hormoni smanjuju produkciju suza što dovodi do suvoće. Zato se neretko poseže za veštačkim suzama kako bi ste se osećali prijatnije i manje iritirali svoje oči.

Strije

 

Strije na stomaku su nezaobilazni problem u trudnoći. Iako mnoge trudnice na sve načine neguju svoju kožu, po koja strija se mora pojaviti. Kako da ih zaobiđete kada vam se koža na stomaku sve više rasteže usled dobijanja na težini? Treba ih što je više moguće prevenirati uz pomoć prirodnih i bezbednih preparata,  a ako se koja i pojavi neka ostane samo uspomena na ovaj divan period.

 

 

Zaboravnost

 

Ako ste ovih dana nešto zaboravili, niko nema prava da se ljuti na vas. Vi ste trudni i pojava “trudničkog mozga” je sasvim očekivana. Niste vi za to krivi već vaši hormoni koji tako deluju na mozak u periodu trudnoće.

Bol u leđima

 

Kako beba sve više raste, postaje sve veći teret za vaša leđa, pa se mame najčešće žale na bol u krstima. No, nije samo rast bebe uzrok ovome, već može biti i dejstvo hormona relaksina koji deluje na opuštanje zglobova i na taj način se radi priprema za porođaj.

Bol u pubičnoj kosti

 

Bol u pubičnoj kosti nastaje zbog povećane koncentracije hormona relaksina, koji opušta i razmekšava ligamente i zglobove kako bi pripremio telo za porođaj. Bol može biti izraženiji pri hodanju, penjanju uz stepenice ili okretanju u krevetu. Lagane vežbe i pažljivo kretanje mogu smanjiti neprijatnost.

Nesanica

 

Nesanica je česta pojava u drugom i trećem trimestru trudnoće zbog nelagodnosti pri ležanju, učestalog mokrenja i hormonskih promena. Trudnicama se preporučuje da koriste jastuke za podršku stomaku i leđima, kao i da izbegavaju kofein i teške obroke pre spavanja​

Da biste ublažili uobičajene simptome u 26. nedelji trudnoće, evo nekoliko korisnih saveta:

  • Vežbe za trudnice: Redovno vežbanje može značajno pomoći u ublažavanju bolova u leđima i poboljšanju opšteg osećaja tokom trudnoće. Preporučuju se lagane vežbe kao što su joga za trudnice, plivanje i hodanje. Ove aktivnosti pomažu u jačanju mišića leđa i održavanju fleksibilnosti, što može smanjiti bol i nelagodnost​.
  • Pravilno držanje tela: Održavanje pravilnog držanja tela je ključno za smanjenje bolova u leđima i nelagodnosti u trudnoći. Trudnice bi trebalo da izbegavaju dugotrajno stajanje ili sedenje u jednom položaju i da koriste stolice sa dobrom lumbalnom podrškom. Takođe, nošenje obuće sa niskom potpeticom može pomoći u održavanju balansa i smanjenju pritiska na donji deo leđa​ ​.
  • Korišćenje trudničkog pojasa: Trudnički pojas može pružiti dodatnu podršku stomaku i leđima, smanjujući opterećenje na donji deo leđa i pubičnu kost. Ovaj pojas može biti posebno koristan tokom dužih perioda stajanja ili fizičkih aktivnosti​ ​.
  • Preporuke za ishranu: Zdrava ishrana bogata vlaknima može pomoći u prevenciji i ublažavanju konstipacije, što je čest problem tokom trudnoće. Trudnice bi trebalo da konzumiraju puno svežeg voća, povrća, celih žitarica i tečnosti. Manji, češći obroci takođe mogu pomoći u smanjenju simptoma kao što su gorušica i mučnina​.

Pregledi u 26. nedelji trudnoće

 

Redovna kontrola trudnoće vrlo je poželjna i svaki lekar savetuje da to činite što redovnije odnosno po preporuci lekara.

Ako očekujete da se desi neki značajan pregled u ovoj nedelji, znajte da uglavnom neće da ih bude. Tokom ovih dana može se desiti da imate zakazan redovan ultrazvučni pregled. Obzirom da ste najverovatnije pre dve tri nedelje odradili ekspertni ili 4d ultrazvuk, sada očekujte samo redovnu kontrolu i praćenje situacije.

Na pregledu ćete videti potpuno formiranu bebu koja već ima neke svoje aktivnosti. Lekar će pogledati da li razvoj dobro napreduje, položaj bebe, da li ima dovoljno plodove vode.

26 nedelja blizanačke trudnoće

 

Mamama koje nose blizance sigurno je sve teže. Kod njih je stomak duplo veći, a ujedno je i težina beba duplo veća.

Blizanačka trudnoća sa sobom nosi češću pojavu raznih neprijatnih simptoma sa kojima mame moraju da se izbore.

Duplu sreću nije lako roditi, zato je blizanačku trudnoću potrebno mnogo više kontrolisati i pratiti.

Saveti za ovu nedelju

 

Nećemo vam ostati dužni kada su saveti u pitanju. Za ovu nedelju ih takođe imamo i to vrlo značajnih.

 

trudnoća u 26. nedelji

 

Obavezno se javiti lekaru u sledećim situacijama!

Pojava raznih senzacija, bockanja ili bolova sasvim je očekivana i normalna u trudnoći. Međutim pojedini simptomi mogu biti znak za uzbunu i reagovanje. Zato je važno znati da se lekaru treba javiti kada osetite jak bol u stomaku koji ne prestaje i propraćen je drugim simptomima poput krvarenja iz vagine ili temperature.

Vrlo je važno da obraćate pažnju na bebinu aktivnost. Ako ne osećate bebine pokrete za svaki slučaj proverite situaciju.

Problemi sa mokrenjem i zatvorom koji dugo traje i izaziva bolove, takođe treba regulisati uz lekarsku pomoć.

Nađite način da ostanete smireni i stabilni

 

Drugo stanje je period kada su hormoni zaista “divlji” i aktivni, a to utiče i na emocionalno stanje trudnice. Može se desiti da puno plačete, brinete, a ne znate zbog čega. Možda ste i nervozni, nenaspavani. Svaka emocija je moguća, a da bi znali kako da se nosite sa njom, morate imati neku korisnu strategiju. Ne dozvolite da vam neka neprijatna emocija poremeti ovaj značajan period u životu.

Ukoliko ste emocionalno preplavljeni na bilo koji način, pronađite odgovarajuću podršku i dočekajte svoju bebu smireni i sigurni u sebe i ono što radite.

Izbegavajte tečnost nakon 18h

 

U trudnoći je ponekad vrlo teško odoleti tečnosti, ali probajte to učiniti predveče. To će vam smanjiti potrebu da tokom noći odlazite u toalet. Kada vas bešika ne budi, veća je verovatnoća da ćete duže i lepše spavati.

Pričajte sa bebom

 

Sada znate da su bebina čula razvijena. Hajde da ih što više uvežbava tako što će slušati vaš glas. Pričajte joj, pevajte i budite sigurni da će vam dati do znanja da vas čuje.

Vodite zdrav život

 

I dalje je vrlo važno da vodite računa o svom i bebinom zdravlju. Pazite na hranu koju konzumirate, unosite dovoljne količine tečnosti. Krećite se što je moguće više.

Ugodite sebi

 

Verovatno vas svi zasipaju raznim savetima vezanim za bebu, a niko vam ne kaže da ove mesece posvetite sebi. Razmazite se. Ugodite sebi maksimalno, pogotovo ako očekujete prvo dete. Svo vreme je sada samo vaše, a uskoro ćete morati da ga podelite sa bebom.

 

Polako krenite sa pripremama

 

Možda vam se čini da je porođaj veoma daleko, međutim on ponekad ume da iznenadi ranije. Zato bi mogli polako da se pripremate za period koji dolazi. Ne morate kupovati bebi odeću ako ste sujeverni, ali razmišljajte kako ćete organizovati prostor u kući, ko će vam pomoći oko bebe, gde ćete se porađati. Ove krupne stvari ne ostavljajte za poslednji minut jer se tada uglavnom pakuju torbe i juri u porodilište.  Pogledajte spisak stvari za bebu koje treba kupiti.

Možda vas ova nedelja ne odvede na neke značajne preglede, ali sa vašom bebicom se svašta događa. Između ostalog po prvi put je otvorila oči. Još samo malo pa će vas i ugledati!

PRETHODNO: 25. nedelja trudnoće                SLEDEĆE: 27 nedelja trudnoće