27. nedelja trudnoce

27. nedelja trudnoće: razvoj bebe i simptomi kod mame

27. nedelja trudnoće nosi puno različitih dešavanja i stadijuma razvoja. Ako ste sada u njoj ili vam tek predstoji, saznajte šta vas i bebu očekuje.

Ovo je poslednja nedelja drugog trimestra i znajte da će vrlo brzo doći vreme za upoznavanje sa vašim deteom! I ova kao i svaka prethodna nedelja ima svoje simptome trudnoće – neke zanimljive neke malo neugodne i za svaku imamo po neki savet! Takođe, razvoj bebe u ovoj nedelji ima neke svoje specifičnosti koje vas, verujemo, najviše zanimaju.

Zato da počnemo.

Kada počinje 27. nedelja trudnoće?

 

Sva računica oko nedelja i meseci trudnoće može biti malo konfuzna. Zato nije loše da bacite pogled na kalendar trudnoće, tamo baš sve tačno piše.

27 nedelja drugog stanja je zapravo 173 dana od vaše poslednje menstruacije.

Ako računamo da je termin porođaja 40 nedelja od začeća, vama preostaje još samo 13 do kraja.

Zato možda nije loše da prođete još jednom kroz spisak stvari za bebu i bacite se na nabavku svih potrepština za torbu za porodilište! Odličan pomoćnik u tom planiranju kupovine za porodilišta i posle porođaja može da vam bude dnevnik za trudnice sa planerom!

27. nedelja trudnoće – koji je to mesec?

 

Ako ste ušli u dvadeset sedmu nedelju trudnoće to znači da ste pri kraju 6. meseca trudnoće!

Još 3 puna meseca i eto vašeg mališana u vašem naručju. Znamo da se to čini još dosta, ali ako pogledate koliki put ste već prešli od prvih pravih simptoma trudnoće, testova i ekspertnih pregleda, ovo što predstoji je praktično mačiji kašalj što bi se reklo.

 

 

Međutim, predstoje vam meseci učestalih poseta toaletu , gorušice, pa i trudničke nesanice, jer je beba sve veća.Nastavite da čitate i saznajte šta vas sve čeka u ovom periodu drugog stanja.

 27. nedelja trudnoće – razvoj bebe

 

Razvoj deteta u ovoj nedelji se rapidno nastavlja.

Vaša beba je sada dugačka oko 37 cm i ima nešto manje od 1 kg. Težina deteta u ovoj nedelji je između 700 i 900 grama.

Poput jedne fine mlade glavice kupusa! Vaš kupusić se sada ubrzano razvija i dobija na mišićnoj masi, ali i na masnim naslagama. Do porođaja, mališani dodaju još najmanje 3 puta toliko na težini!

 

beba u 27 nedelji trudnoće

 

U ovom periodu vaša beba u potpunosti koristi svoj slušni aparat! Međutim, kako su uši a i telo bebe prekriveni sirastim mazom, vrlo je zvesno da čuje pomalo modifikovane zvuke. Sirasti maz je prirodna krema koja prekriva bebino telo i štiti ga od uticaja vodene sredine u kojoj se nalazi. Ipak, ona čuje i ako ste želeli da joj puštate određenu muziku ili pevate nešto, možda čak i pričate priče, slobodno! To je odičan način da beba nauči na vaš glas ali i glas vašeg partnera!

Bebina pluća nisu sasvim razvijena, ali ako slučajno desi prevremeni porođaj u ovom periodu, beba ima solidne šanse da pregura.

U 27. nedelji trudnoće, beba počinje aktivno otvarati i zatvarati oči. Regija mozga zadužena za vid postaje funkcionalna, omogućavajući bebi da razlikuje svetlo od tame. Ovo je značajan korak u razvoju vizuelnog sistema bebe. Ako uperite svetlo ka stomaku, beba bi mogla da reaguje treptanjem, pokazujući da prepoznaje promene u osvetljenju​.

Površina mozga bebe u ovoj fazi počinje razvijati žljebove, što je ključno za misaone procese i čulnu percepciju. Ovi žljebovi omogućavaju kompleksnije funkcije mozga i predstavljaju osnovu za razvoj kognitivnih sposobnosti. Kako se mozak bebe sve više razvija, tako se povećavaju i njene mogućnosti za percepciju i interakciju sa spoljnim svetom​.

Pokreti bebe u 27. nedelji trudnoće

 

Motorika bebe napreduje. Mališani su sada vrlo aktivni i kreću se gotovo neprestano po vašem stomaku. U ovom periodu može se na ultrazvuku primetiti da povremeno beba sisa palac. Položaj bebe još nije konačan.

Sigurno ste počeli da primećujete češće ritmične pokrete, kao poskakivanje stomaka – ne brinite to vaša beba štuca! Štucanje u stomaku je poprilično česta pojava kod beba, jer njen digestivni sistem radi punom parom. Beba guta plodovu vodu i vežba svoje aparate za hranjenje i govor još od 20- ih nedelja svog razvoja!

Bebin mišićni sistem u ovom periodu dobija na volumenu! Svi ti silni pokreti i lupkanja u vašem stomaku su za bebu poput malih vežbica! Ona na taj način jača i gradi svoje mišiće, ali i vežba koordinaciju pokreta. Mišići bebe u 27. nedelji dobijaju tonus kroz redovne pokrete i vežbe, uključujući štucanje i šutiranje. Beba postaje aktivnija, a ove aktivnosti pomažu u razvoju mišićnog tonusa i koordinacije. Ove vežbe su važne za bebin fizički razvoj, pripremajući je za kretanje nakon rođenja.

Takođe, u periodu odmora od zabave koju često prave u svom ambijentu, bebe ove fetalne starosti zauzimaju određenu pozu! Omiljena poza za odmor im je ona dobro poznata “fetalna poza” koju često viđamo i nakon rođenja ( zgrčena poza)

Mama u 27. nedelji trudnoće

 

6. mesec trudnoće znači i vrlo jasno vidljiv i poveći trudnički stomak. Ipak, to ne znači da baš uživate u pokušajima poznanika da ga pipnu! Baš naprotiv, u ovom periodu je vrlo moguće da se javi preosteljivost predela na stomaku usled širenja kože. Tada može da se javi iritacija, crvenilo, svrab kože pa i peckanje ukoliko ona počne da puca. Zato slobodno možete da odbijete dodirivanje stomaka, ali i da počnete da koristite kvalitetnu kozmetiku za kožu. Pravovremena nega i hidratacija kože može da spreči i smanji nastanak strija u trudnoći!

Aleksandra se uverila u to na svojoj koži. Našla je odličan način koji je bezbedan u trudnoći, da spreči nastanak strija na stomaku. Sada svima oduševljeno priča o tome. O čemu je reč, saznajte iz njenog ličnog iskustva koje je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Gotovo je sigurno da ste se do sada ugojili najmanje 4kg, a često i malo više od toga. Ako uzmemo u obzir da se vaše telo menja i porima drugačiji oblik, moguće je i da se osećate nelagodno i da vam vaš izgled smeta.

Držanje dijete u toku trudnoće nikako nije opcija osim ukoliko je nije striktno propisana od strane lekara. Dijete u trudnoći se drže samo usled problema sa zdravljem poput varijacije pritiska, trudničkog šećera ili drugih problema. Ipak, važno je da vodite računa o ishrani u trudnoći!

Nije preporučljivo previše se ugojiti tokom drugog stanja. Pravilna ishrana može vam olakšati probleme sa varenjem koji su sastavni deo trudnoće koje skoro svaka buduća mama doživi.

Neke namirnice mogu ublažiti razne simptome koje nosi 27. nedelja, a evo i koji su najčešći…

Simptomi trudnoće u 27. nedelji

 

Mučnine i one ogromne promene raspoloženja sa početka trudnoće su do sada gotovo potpuno nestale, međutim zamenjuju ih neki drugi simptomi. Među njima su vrtoglavca, gorušica, zatvor, ali najčešći su:

 • Zaboravnost i čudni snovi (trudnički mozak)
 • Zapušen nos
 • Znojenje
 • Otoci (edemi)
 • RLS – sindrom nemirnih nogu (restless legs syndrome)

Zaboravnost i čudni snovi u trudnoći

 

Sigurno ste čuli za izraz odnsno više stanje koje se naziva trudnički mozak. Ono podrazumeva sve čudne i neobične stvari koje počnu da vam se dešavaju u periodu drugog stanja.  Naprasno počnete da zaboravljate stvari, niste sigurni po šta ste pošli ili da li ste uradili sve što ste mislili. To je potpuno normalno kod trudnica, a smatra se da je uzrok u hormonima ali i nedostatku sna. 

U trudnoći, pogotovo zadnjem tromesečju je san gotovo uvek isprekidan i možemo reći narušen. Što zbog položaja za spavanje koji nije dobar, što zbog učestalog mokrenja, vrućine, ali i čudnih živopisnih snova! 

Vrlo jasni i živopisni snovi su stvarno česta pojava u trudnoći. Gotovo da se čine kao java što može biti vrlo stresno pogotovo ako nisu prijatni. Uzrok ovakvim promenama u toku snevanja pripisuje se hormonima i definitivno utiče na kvalitet sna uopšte. Sve to doprinosi simptomu trudničkog mozga koji jeste malo čudan, ali vrlo je izvesno da će proći. Kod nekih prođe nakon porođaja, kod nekih potraje malo duže, ali situacija se popravlja sa vremenom. Do tada, nosite sa sobom mali blokčić i zapisujte važne stvari koje treba da obavite da ih ne bi zaboravili!

Zapušen u trudnoći (začepljen nos)

 

Kao da nije dovoljno što vas muče otečeni zglobovi, ruke, noge i poprilično veliki stomak, otoci mogu da se dese i u nosu! Zapravo ne baš otoci od zadržavanja vode, ali sluzokoža nosa kao da postane suvlja pa se od iritacija blago zadeblja. To sve doprinosi simptomu zapušenog nosa, nazalnosti ali i hrkanja!

Ipak, sprejevi za nos nisu dozvoljeni i izbegavajte ih u širokom luku!

Ukoliko imate baš velike smetnje sa sluzokožom nosa i disanjem, pomoć potražite prvo kod lekara koji će vam preporučiti pravu terapiju!

Ono što vi možete pokušati da uradite jeste da parite nos u smislu inhalacije na prirodan način uz čaj od nane. Menta ili nana pomaže da se disajni putevi otvore, a malo disanja nad vrelim čajem ne može da odmogne! Ipak, što se tiče čajeva za piće u trudnoći, treba biti malo pažljiviji .

Znojenje u trudnoći

 

Ah, ti nesnosnni hormoni koji utiču na skoro sve u telu u toku trudnoće pa i na znojenje! Pored toga što u trudnoći inače može da vam bude vruće čak i kada je napolju minus, znojenje je propratna pojava koja se javlja usled hormonskih promena. Taj znoj često može imati malo jači miris, ali nemojte da brinete, nakon porođaja bi sve trebalo da se vrati u normalu.

Ono što možete da uradite jeste da se malo češće osvežavate i pronađete adekvatnu antiprespirantnu zaštitu. Preporuka je da se posvetite istraživanju prirodnih dezedoransa koji ne utiču štetno na kožu i žlezde, pogotovo one ispod pazuha. 

RLS – sindrom nemirnih nogu u trudnoći

 

Ako primetite da vam stopala, listovi pa i butine često trnu ili kao da poigravaju, osećate neodoljivu želju da ih pomerite – ne brinite. U pitanju je još jedan simptom trudnoće. Ova pojava je češća u zadnjim mesecima drugog stanja, a za uzrok se uzima opterećenje koje stomak vrši na kičmu i donje ekstremitete. Osećaj trnjenja u nogama se često javlja ako ležite na leđima, ili u nekom nezgodnom položaju. Smatra se da je tada pritisak na kičmu i nerve ali i karlicu veći, pa se može manifestovati na ovaj način.

Da malo olakšate ovu pojavu, možete probati da odmarate ležeći na levom boku sa čvršćim jastukom između kolena. Ovo pomaže da se poboljša cirkulacija u telu ali i smanji pritisak na kičmeni stub.

Svaki od simptoma koji se javljaju u toku 27. nedelje, a stvaraju vam brigu i veliku neprijatnost, obavezno spomenite svom lekaru u toku redovnih pregleda!

Grčevi u nogama

 

Još jedna neprijatna pojava na koju se žali veliki broj budućih mama jesu grčevi u nogama.

Ove se dešava zbog rasta bebe i materice koju stvaraju pritisak na vene u nogama, čiji je uloga da vraćaju krv iz nogu ka srcu. Posebno je izraženo ako trudnica ima proširene vene. Ovo se najčešće dešava noću i uglavnom u listovima ili stopalima. Tada treba da probate da nekako ispravite i istegnete mišić koji se grči.

Lažne kontrakcije

 

U ovom periodu sasvim je očekivano da se i materica priprema za porođaj, pa može da se desi da osetite kontrakcije. U pitanju su najverovatnije lažne kontrakcije, malo budu neprijatne pa prođu. Ako se pojačavaju i ne prestaju, obratite se lekaru.

Upozorenja o potencijalnim zdravstvenim problemima

 

Preeklampsija i njeni simptomi: Preeklampsija je ozbiljno stanje koje može nastupiti tokom trudnoće, obično nakon 20. nedelje, i karakteriše se visokim krvnim pritiskom i prisustvom proteina u urinu. Ako se ne leči, preeklampsija može dovesti do ozbiljnih komplikacija za majku i bebu. Ključni simptomi preeklampsije uključuju:

 • Visok krvni pritisak (iznad 140/90 mmHg)
 • Jaka glavobolja koja ne prolazi
 • Zamagljen vid ili osetljivost na svetlost
 • Bol u gornjem delu abdomena, obično ispod rebara s desne strane
 • Mučnina i povraćanje
 • Naglo povećanje telesne težine zbog zadržavanja tečnosti
 • Oticanje lica i ruku

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, važno je odmah se obratiti lekaru. Rano otkrivanje i lečenje preeklampsije može pomoći u sprečavanju ozbiljnih komplikacija​ .

Pravovremeno prepoznavanje simptoma i redovne kontrole kod lekara su ključne za održavanje zdravlja majke i bebe tokom trudnoće. Lekar će pratiti krvni pritisak i nivo proteina u urinu, kao i druge vitalne parametre, kako bi se osiguralo blagovremeno reagovanje u slučaju potrebe

Pregledi u 27. nedelji trudnoće

 

Redovne kontrole i pregledi u toku trudnoće su izuzetno važni! Na njima se vodi evidencija rasta i razvoja bebe ali i celokupno stanje vašeg organizma u toku trudnoće. Na ovakvim pregledima se može uočiti neki problem koji ako se reguliše na vreme ne mora da ima štetne posledice po trudnoću.

Pregled u ovoj nedelji obično podrazumeva redovan ultrazvuk kojim se prati i meri beba, zatim merenje pritiska, mamine kilaže i eventualno provera krvi. Posebne analize se rade ukoliko majka ima probleme kao što su koagulacija, varijacije pritiska, gestacijski ili šećer uopšte.

27. nedelja blizanačke trudnoće

 

Što se tiče višeplodnih trudnoća u ovom periodu situacija nije mnogo drugačija. Bebe su nešto sitnije, tek za koji centimetar ili gram, ali jednako aktivne u stomaku! Kod njih se razvoj odvija isto kao i kod njihovih drugara samaca, pa će u ovom periodu početi da otvaraju oči, bolje čuju i štucaju. Njihovi mišići jačaju kao i estremiteti, pa se može desiti da se malo upetljaju ili čak i grle ako su jednojajčani blizanci u pitanju.

 

 

Mame koje nose decu blizance mogu iskusiti pojačane nesvestice uglavnom zbog anemije koja je malo češća kod blizanačkih trudnoća. Nije loše da pokušate da se odmarate malo više, ali i da uz dodatak gvožđa probate da ponesete njegov unos i kroz ishranu.

Udobna trudnička odeća i obuća su uvek plus u trudoći, pa tako i kod budućih mama blizanaca ili više beba!

Saveti za ovu nedelju

 

Evo nekih posebnih saveta koji mogu da vam olakšaju ovaj period u par koraka:

 • Razgovor sa prvim detetom je jako bitan. Ne reaguju sva deca isto na dolazak brata ili sestre. Iako od njih očekujemo da budu srećni zbog toga, mnogi i nisu jer više neće da budu u centru pažnju. Razgovor, kvalitetno provedeno vreme sa mališanom, pričanje i priprema na sve što ga očekuje kada dođe bata ili seka olakšaće stvar.

 

dvadeset sedma nedelja trudnoće

 

 • Udobnost na prvom mestu! Udobna odeća i obuća pomažu i kod otoka, cirkulacije ali i znojenja koje krase ovaj period!
 • Voda je izvor zdravlja, pa se trudite da se hidrirate što je češće moguće! Pored toga što će vas osvežiti, pomaže i da se smanji žarenje gorušice, poboljša varenje i podstakne rad creva. Mokrenje je i onako često zbog pritiska na bešiku, pa količina popijene vode i ne menja nešto stvar.
 • Razgovor za manji stres oko porođaja je jako važan. Mnoge žene razviju izuzetno snažan strah od porođaja i ako ste jedna od njih niste same u tome! Potražite savete od strane lekara, bliskih osoba pa i pshologa.
 • Priprema trudnice za porođaj ne podrazumeva samo pripremu stvari nephodnih za porodilište.  Probajte da raščlanite strah i rešavate jednu po jednu stavku. Informišite se o porodilištu, lekarima i osoblju. Informišite se i o vrstama porođaja, da i znali koji je najbolji za vas. Ne dozvolite da tuđa negativna iskustva utiču na vas jer ni jedan porođaj nije isti, čak ni sličan. Neka vam partner bude podrška krz razgovor i učešće u pregledima, dogovorima i planovima za postporđajni period! Možete probati i neke od tehnika za opuštanje poput vežbi disanja. Razmotrite školice za trudnice u kojima ćete naučiti i saznat sve važne informacije o trudoći, porođaju, dojenju i negovanju beba kada dođu na svet!
 • psihološka priprema: Kada ulazite u treći trimestar, važno je početi se pripremati za porođaj, ne samo fizički već i psihološki. Očekivanja mogu biti pomalo zastrašujuća, ali pravilna priprema može značajno smanjiti stres. Tokom 27. nedelje trudnoće, savetuje se trudnicama da počnu sa učenjem o različitim fazama porođaja, tehnikama disanja i metodama za ublažavanje bolova. Razgovor sa lekarom o svim pitanjima i brigama može pomoći da se osećate spremnije i sigurnije u narednim nedeljama​ ​.
 • Uključivanje partnera: Podrška partnera tokom trudnoće je od neprocenjive važnosti. Partneri mogu pomoći na različite načine, od praktične pomoći u svakodnevnim zadacima do emocionalne podrške. Savetuje se da partneri aktivno učestvuju u pripremama za porođaj, prisustvuju prenatalnim časovima zajedno sa trudnicom, i razgovaraju o očekivanjima i osećanjima. Takođe, masaže, zajedničke šetnje i pozitivna komunikacija mogu značajno doprineti opuštanju i emocionalnom blagostanju trudnice​

I tako, dan po dan, još nedelja trudnoće prođe.

 

Prethodno: 26. nedelja trudnoće            Sledeće: 28. nedelja trudnoće