sirasti maz

Šta je sirasti maz kod beba i zašto je važan?

Vernix Caseosa ili sirasti maz  kod beba je vrlo poseban i važan za vašu bebu! Čemu služi i zašto ne treba žuriti sa njegovim skidanjem?

Ako ste ikada videli tek rođene bebe, primetili ste da su često prekrivene gustim sirastim, belim slojem, za koji niste baš sigurni šta je i zašto je tu. Da li uopšte ta sluz treba da bude tu?

Pročitajte.

Beli sirasti maz i njegova uloga kod beba?

 

Ovaj sloj sirastih belih naslaga na koži novorođenčeta zapravo ima mnoge benefite za vašu bebu. Neki stručnjaci smatraju da ima odlična dejstva i za mame!

vernix caseosa

Osnovna funkcija sirastog maza jeste da zaštiti bebinu kožu od preteranog uticaja vodene sredine u kojoj se nalazi čitavih 40 nedelja ( odnosno od okruženja koje je zapravo plodova voda) .

Ovaj premaz na bebinoj koži nastaje oko 20. nedelje trudnoće, i prisutan je sve do porođaja. Iako mu je namena da štiti kožu od plodove vode, ova sirasta prirodna krema se sastoji od 80% vode i drugih esencijalnih sastojaka.

Beli maz je i prirodna antibiotska i antimikrobna odbrana koja štiti bebinu kožu.

Postoje studije koje se vrše da bi se dokazala antibakterijska uloga ovog prirodnog maziva i ona su za sada dokazala da se recimo E. Coli (ešerihija koli) teško razvija u prisustvu sirastog maza. Ipak, testiranja i provere još traju.

Još specifičnije je što se ovaj specijalni premaz stvara samo i isključivo kod ljudi, odnosno beba u majčinom stomaku!

Kada nastaje sirasti maz i šta sve sadrži?

 

U periodu između 20 i 24. nedelje trudnoće bebina koža, pored sitnih dlačica preko celog tela poznatih kao lanugo malje, počinje da stvara i sirasti maz kojim je prekrivena. Ova bela materija se stvara i podebljava negde do 34. nedelje trudnoće.

Glavna svrha ovog premaza kože kod deteta jeste zaštita. Ona čuva kožu bebe od infekcija, jer ima antimikrobna svojstva.

Druga uloga je toplotna, odnosno vrši regulaciju telesne topline neko vreme nakon porođaja.

Sastojci koji čine ovu “prirodnu kremu” jesu: voda, proteini, amino kiseline, minerali, antibiotske i antimikrobne komponente. Ono što je posebno zanimljivo jeste da se recimo proteini koji čine i do 60% sirastog maza ne mogu naći nigde drugde u prirodi.

Ovaj prirodni premaz izuzetno je važan jer pored toga što joj pruža zaštitu pomaže i pri porođaju, da beba lakše sklizne niz porođajni kanal.

Neki stručnjaci smatraju da bebe ne treba kupati odmah po rođenju i skidati ovaj premaz sa njihove kože, pogotovo zbog njegovih antimikrobnih dejstava jer jačaju bebin imunitet i sprečavaju razvoj bakterija iz spoljašnjeg okruženja.

Količina sirastog maza se smanjuje što ste bliže terminu porođaja. Ako slučajno prekoračite termin, novorođenče će imati mnogo manje sirastih naslaga nego recimo prevremeno rođene bebe. Zapravo, ovakve bebe često imaju prilično suvu kožu.

Ipak, koliko god da ovih naslaga ima, možda ih ne bi trebalo odmah uklanjati, a u daljem tekstu pročitajte tačno zašto je to tako!

Sirasti maz u plodovoj vodi

 

U kakvoj su vezi plodova voda i sirasti maz? Plodova voda je ta vodena zaštita koja okružuje bebu i štiti je u majčinom stomaku. Ona se sastoji od vode, ali i lipida, hormona, antibiotskih materija i ćelija bebe. Nju stvaraju zajedničkim snagama i mama i beba.

Sa sirastim mazom situacija je malo drugačija. Smatra se da njega stvara bebina koža, ali zapravo još uvek se ne zna tačni proces kreacije.

U plodovoj vodi se mogu pronaći određeni elementi koji su sastavni deo sirastog maza, poput voskastih materija, nekih aminokiselina i masnoća. Najverovatnije dolazi do mešanja jer se beba kreće u plodovoj vodi, ali je i guta i izbacuje ponovo nazad. Svakako, što je beba veća i porođaj bliži, sirasti maz spada sa tela u plodovu vodu i tu se razlaže. Ipak, smatra se da su ove dve pojave, karakteristične samo za trudnoću, zasebne i stvaraju se neovisno jedna od druge.

Kako izgleda sirasti maz?

 

Kako mu i naziv kaže – podseća na siraste naslage  sa kojima se beba rađa, a koje se nalaze na bebinoj koži.

Obično je bele do blago žućkaste boje, masnije strukture i poprilične gustine. Nekada ga ima najviše na glavi, guzi i leđima bebe, ali ima ga i na ručicama i nogama, između prstića i po licu. Sirasti maz zapravo prekriva celo bebino telo, ali kako se vremenom smanjuje i nestaje, kako je beba zrelija i termin porođaja bliži, može se desiti da ga neke bebe skoro i nemaju po rođenju.

Beličasti maz se često može videti na glavici bebe pogotovo ako ona ima malo dužu kosicu. Ova materija se ispira sa bebine kože u prvim kupanjima još u porodilištu.

Sirasti maz nakon rođenja bebe

 

Zašto neke bebe imaju više a neke gotovo uopšte nemaju sirasti maz po svom telu?

Odgovor se krije u periodu u kojem se beba rodila!

  • Kod bebe koje su preveremeno rođene, pogotovo pre 34. nedelje se može uočiti mnogo više belih naslaga. Razlog je što sirasti maz još nije stigao da se skine i rastvori u plodovoj vodi.
  • Kod beba koje su prešle termin često se može videti da belih naslaga gotovo i nema i da im se koža pomalo ljušti. Razlog je što sirastog maza nema u većim količinama duže vreme da štiti bebinu kožu. Srećom to ljuskanje kože brzo po rođenju prestaje.

Iako se tokom trudnoće beli maz smanjuje, spada kože deteta i razlaže u plodovoj vodi, to ne znači da ga nema i da je potpuno nestao! Zapravo ostaje masniji sloj na koži koji nije tako izrazito beo, ali služi kao lubrikant za porođaj. Masni premaz bebine kože pomaže da lakše klizne kroz porođajni kanal i ugleda svetlost dana (ili noći zavisi kada će se mališan roditi).

Upravo je i vrsta porođaja jedan od razloga zašto neke bebe imaju više a neke manje belih naslaga na koži.

Bebe rođene carskim rezom pretenduju da imaju više sirastih naslaga nego bebe rođene prirodnim putem. Razlog je što se deo maza skine dok beba prolazi kroz porođajni kanal, a kod carskog reza taj korak rođenja izostaje.

Koja god da je količina sirastog maza prisutna kod bebe nakon rođenja, ne brinite skinuće se!

Ali da li je dobro skidati ga odmah po rođenju?

Da li sirasti maz treba da se pere?

 

Ranije, kada nisu bile dostupne informacije i nisu bila sprovedena ispitivanja vezana za sirasti maz i njegova dejstva, bebe su se kupale odmah po rođenju! Kupanje se radilo temeljno pod mlazom mlake vode odmah nakon rođenja, zatim obrisane i čiste odnošene majkama.

 

sirasti maz kod beba uklanjanje

 

Danas je to malo drugačije.

Istraživanja su pokazala da je bolje da sirasti maz ostane na koži bebe što je duže moguće! Može i da se povremeno nežno utrljava na kožu novorođenčeta dok se potpuno ne upije.

U zavisnosti od količine maza, potrebno je 2 do 3 dana da se potpuno apsorbuje. Neke majke odlučuju da čekaju i do 5 dana do prvog kupanja bebe, međutim nije potrebno baš toliko čekati. Smatra se da je odlaganje kupanja deteta po rođenju od 24h dovoljno.

Takođe, po rođenju bebice nije preporučljivo odmah je kupati sapunima ili kupkama! Dovoljno je samo malo čiste vode i mekani peškirić koji će nežno očistiti kožu novorođenčeta!

 

 

 

Ipak, kod nas u praksi se još uvek bebe brišu odmah po rođenju. To je zato što su obično prekrivene plodovom vodom, sukrvicom a ponekada i mekonijumom. Mekonijum je zapravo sadržaj iz bebinih creva odnosno bebina prva stolica. Vrlo je opasno da on dospe u bebin organizam ili respiratorni sistem. Zato nije baš preporučljivo da bebe po rođenju ostanu prekrivene svim tim materijama, jer mogu imati štetne uticaje po njeno zdravlje.

Ipak, kako je ovaj premaz masnjikav i gušći, vrlo je izvesno da se neće sva količina skinuti nakon prve bebine kupke. Svakako beba najbolje što ovaj premaz nudi pokupi dok je još u stomaku!

Kada će se beli maz ukloniti sa kože bebe?

 

Nakon samo 2 ili 3 dana će svi tragovi sirastog maza nestati sa kože vaše bebe. Jedan deo će se isprati kroz kupke u porodilištu, ostatak će se upiti u kožu. Mali deo će se obrisati u toku oblačenja i presvačenja. U svakom slučaju, u vrlo kratkom roku vaša beba više neće imati masne tragove po koži, a dok dođete kući iz porodilišta već će imati onaj karakterističan opojni miris novorođenčeta!

Definitivno da se prirodna pobrinula za sve što treba pa tako i za problem dužeg boravka bebe u vodenoj sredini. Sada znamo da je upravo ovaj prirodni masni sloj zaslužan zašto nam bebe po porođaju ne izgledaju kao mali smežurani krompirići već lepe okruglaste loptice! Iako možda ne izgleda lepo, sirasti maz ima važnu ulogu u razvoju naših mališana u stomaku –  zato ne brinite, sve je baš kako treba da bude!

Izvori:

Vernix Caseosa: Wash It Off Baby After Birth or Rub It In? (whattoexpect.com)

Vernix Caseosa: Benefits for Baby (healthline.com)

Vernix Caseosa: What It Is, Benefits And Risks For Baby (momjunction.com)

Vernix caseosa - Wikipedia