20 nedelja trudnoće

20. nedelja trudnoće

20. nedelja trudnoće je period velikih promena i kod majke i kod bebe! Šta se sve tada dešava i koliko još treba da se strpite do porođaja?  Evo informacija.

Kada počinje 20. nedelja trudnoće?

 

Iako su računice oko nedelja trudnoće pomalo konfuzne, uz dobar kalendar trudnoće nije teško pratiti dane i mesece drugog stanja! Na primer, ako primetite oznake sa ultrazvučnih pregleda 19w 3d (devetnaesta nedelja i 3 dana) to znači da ste već 3 dana zagazili u 20. nedelju! To takođe znači da ste otprilike na pola puta do porođaja!

Ako računamo da je termin porođaja na punih 40 nedelja, a vi ste u dvadesetoj,  znači da ste na sred srede što bi se reklo! Ali retko kada je to baš tako, jer se može desiti da rodite dete koji dan ili nedelju ranije, ali i kasnije.

Sve u svemu, kada god da se dogodi, porođaj je krajnja destinacija ovog zabavnog puta punog različitih senzacija i simptoma.

A koje sve simptome i novosti nosi baš 20. nedelja?

Saznajte u daljem tekstu!

20. nedelja trudnoće koji je to mesec?

 

Ako ste zagazili u 20. nedelju trudnoće to znači da ste u sredini 5. meseca!

On traje od 18. do 22. nedelje i spada u drugi trimestar.

Možete očekivati različite pojave u ovim nedeljama i mesecu trudnoće poput prvih pokreta bebe koje ćete osetiti!

Vaš trudnički stomak se već vidi, a prvi simptomi trudnoće se polako smiruju. Mučnine bi trebale da su prošle, ali vrlo je moguće da će ih zameniti gorušica!

 

 

Vaša beba takođe prolazi kroz razne promene, a evo koje su karakteristične za ovaj period.

Vaša beba u 20. nedelji trudnoće

 

Šta se sve dešava sa vašom bebom u ovom periodu?

Prvo ćemo reći da je ona sada otprilike kao jedna poveća rotkva ili tikvica veličine 22-25 cm (mereno od glave do pete)  i oko 300 gr težine. Uvek imajte na umu da nije svaka beba a ni trudnoća ista, pa ove veličine mogu malo odstupati!

 

beba u 20-oj nedelji trudnoće

 

Sada već fetus ima sve karakteristične obrise bebe i liči se na mamu i tatu.

Nosna kost i nosić su lepo definisani kao i uši i ušne školjke. Pokreti bebe su vrlo česti, i može se reći da je jako aktivna. Igra se sa pupčanom vrpcom, okreće se i vrlo je izvesno da ćete te pokrete osetiti. U početku će biti slabiji, a kasnije sve jači. Kroz samo par nedelja ćete osetiti i kako vaša beba štuca u stomaku! Ona to radi već sada, ali je još uvek previše mala da bi osetili to ritmično poskakivanje štucanja. To je zato što u ovom periodu ona počinje da guta plodovu vodu, a u njenim crevima se stvara mekonijum. Mekonijum je nešto poput prve stolice vaše bebe.

Ona sada može i da čuje zvuke iz sveta koji je okružuje. Čuje vaš glas, pokretanje vaših organa, ali i šumove iz spoljašnjeg sveta. Neki stručnjaci smatraju da se upravo ovde stvaraju osnove za razvoj govora i dijalekat koje će beba usvojiti kada progovori.

U toku 5. meseca trudnoće i dvadesete nedelje, polni organi bebe se diferenciraju. To znači da se testisi kod dečaka spuštaju, a jajnici kod devojčica jasno vide. Ovo je period kada ćete moći da saznate pol vaše bebe, odnosno da li je vaše dete dečak ili devojčica.

Možete probati to i na zabavnije načine poput ovog koji nudi kineski kalendar trudnoće. Prilika da proverite da li je tačan!

Mama u 20. nedelji trudnoće

 

Šta se sve dešava sa vama i vašim telom u ovom periodu?

Prvo je na tapetu vaš trudnički stomak! On se sada lepo i jasno vidi i samo će bivati još veći jer i vaša beba raste! Zato je važno da baš sada, ako već niste ranije, počnete da negujete kožu stomaka. Redovnom hidratacijom i negom kože u trudnoći možete izbeći stvaranje strija!

Počnite da negujete kožu stomaka odmah. Verujte nam, bićete nam zahvalni. Kako trudnoća odmiče, stomak je sve veći i šanse da se na koži pojave strije takođe.

Aleksandra je rešila da se ozbiljno pozabavi time. Našla je način da spreči strije i neguje kožu, vodeći pri tom računa da nema štetnih satojaka. Svima priča svoje oduševljenje. A šta je to nju tako oduševilo? Saznajte iz njenog iskustva koje je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Isto važi i za vaše grudi koje sada rastu, i mogu biti i do 2 broja veće do kraja trudnoće! Treba im nega i možete već sada polako da pripremate grudi za dojenje.

Posebna zanimljivost koju možete primetiti u ovoj nedelji jeste vezana za vašu kosu i nokte!

Primetićete da nokti rastu brže i čvrsti su, a kosa gotovo i ne opada, gusta je i bujna.

To je jedna od dobrih strana hormona koji luduju u trudnoći! Oni omogućavaju pojačanu cirkulaciju u telu a to znači da kosa i nokti dobijaju mnogo više nutrijenata nego inače. Dodatne pogodnosti za lepotu donose i prenatalni vitamini koje koristite zato ih nemojte preskakati! Zbog ovih lepih promena, mnoge trudnice dobiju takozvani trudnički sjaj.

Ipak, imajte na umu da će se ovo promeniti nakon porođaja, kada se možete suočiti sa pojačanim opadanjem kose ali i krtosti noktiju. U ovome mogu pomoći postnatalni vitamini za porodilje.

Osećate pojačanu glad ali i neke neobične želje za čudnim namirnicama i kombinacijama istih? Sve je u redu! Vaše telo u ovom periodu ima potrebu za tim. Na primer kiselih krastavčića kao da vam nikad nije dosta, a uz njih i čaša mleka koja bi vam baš prijala! Da niste trudni verovatno nikada ne biste iskombinovali ove dve namirnice, ali ako vam sada prijaju, što da ne!

Važno je ipak biti umeren! Gojaznost u trudnoći može biti veliki problem za mame. Smatra se da 5 manjih obroka ispunjavaju sve potrebe trudničkog organizma, a smanjuju šanse za probleme sa varenjem. Zato slobodno pojedite šta vam se čini privlačno, ali vodite računa o količini i nemojte baš sve od jednom!

 Simptomi 20. nedelje trudnoće

 

Simptomi koje još možete primetiti u toku ove nedelje su sledeći:

Svaki od ovih simptoma može,ali i ne mora da se javi.

Glavobolja u trudnoći

 

Ovakvi bolovi u glavi su poprilično čest simptom. One se javljaju usled promena koje izazivaju hormoni, ali ponekada je u pitanju i dehidratacija ili umor. Ako se desi da vam se povremeno jave glavobolje, popijte veliku čašu vode i pokušajte da napravite mali odmor. Lezite i blago podignite noge. Na ovaj način dozvoljavate cirkulaciji da sprovede krv do mozga i glave i možete olakšati ovaj bol.

Pogledajte više o glavoboljama u trudnoći.

Grčevi u nogama

 

Noge koje bole i otiču su takođe očekivani pratilac trudnoće. Javljaju se jer su mišići ali zglobovi pod većim opterećenjem i često se dešava i zadržavanje vode u donjim ekstremitetima. Sve ovo vrši pritisak na krvne sudove u nogama i mišići se grče.

Ovo možete olakšati tako što ćete nositi udobnu obući ali i podizati noge kad god imate priliku.

Ležite? Podignite blago noge.

Sedite? Noge oslonite na neki tabure.

Stojite? Uvek podignite jednu nogu na uzvišenje.

Praktikovanjem podizanja nogu olakšavate i svojoj kičmi i krstima koji takođe mogu da bole u trudnoći.

Problemi sa varenjem

 

Varenje i probava koji pomalo koče u trudnoći su gotovo obavezna stvar. Prvo će se javljati mučnine, pa gorušica, pa na kraju i zatvor. Sve ove komplikacije sa varenjem nastaju zbog hormona ali i pritiska sve veće bebe na organe za probavu.

 

dvadeseta nedelja trudnoće

 

Izbalansirana ishrana u trudnoći može biti olakšavajuća okolnost za ove probleme. Puno vlakana, manji obroci i dosta tečnosti pa i čajeva u trudnoći može biti rešenje koje tražite!

Bolovi u stomaku u 20. nedelji

 

Povremeni bolovi u stomaku u toku trudnoće nisu neočekivani. Ponekada se javljaju kao posledica lošeg varenja, Ponekada je u pitanju širenje materice. Međutim, može se desiti da u ovom periodu iskusite i prve Brekston-Hiks kontrakcije. Ovo su lažne kontrakcije, neujednačenog tempa koje se javljaju kod nekih trudnica. Nisu opasne, ali možete ih spomenuti svom lekaru da bi vam objasnio i umirio vaše brige.

Ukoliko se javi jak probadajući bol koji ne prestaje, krvarenje ili bilo kakav iscedak, odmah se javite svom lekaru. To je znak da nešto nije u redu i da bi trebalo nadzirati situaciju!

Ultrazvuk u 20. nedelji i ostali pregledi

 

Ultrazvučni pregledi u ovom periodu mogu da podrazumevaju veoma bitan ekspertni pregled koji se radi između 20. i 24. nedelje trudnoće. Ovakav ultrazvuk obično služi da se pregleda pozicija i izgled placente odnosno posteljice, zatim opšti izgled bebe i njenih organa. Ekspertski ultrazvukse radi na 4D ultrazvučnim aparatima novijih generacija i možete detaljno videti sve osobine vašeg deteta!

Pored ovog pregleda, može se desiti da u ovom periodu radite dodatne analize ukoliko postoje sumnje i potrebe za tim. To su prenatalna testiranja poput amniocenteze koja se radi najkasnije do 20. nedelje. Mogu se raditi i drugi testovi koji su dostupni ali samo ukoliko lekar tako preporuči.

Evo koji vas sve pregledi u trudnoći očekuju.

Blizanačka trudnoća – 20. nedelja

 

Blizanačka trudnoća u ovom periodu nije mnogo drugačija od redovne. Vaše bebe mogu biti malo manje po merama, mada se i dalje kreću oko 16cm i 200 do 250 grama. Ono što može biti drugačije kod višeplodnih trudnoća jeste pojava anemije i pojačani neki simptomi poput glavobolja.

 

 

Anemija je inače čest pratilac trudnoće, a kod blizanačkih se javlja nešto češće. Uzrok je nedostatak gvožđa u krvi i organizmu majke. Gvožđe je izuzetno važno za vezivanje kiseonika u krvi, pa ako njega nema dovoljno mogu se javiti glavobolje i vrtoglavice.

Svakako će vam vaš lekar ukazati na ovaj problem prilikom redovne kontrole krvne slike, i prepisati pravilne suplemente koji mogu popraviti situaciju!

Saveti za 20. nedelju trudnoće

 

Šta možete da radite u ovoj nedelji da olakšate sebi, ali i da se postarate da sve bude u redu?

Evo par saveta:

  • Vežbe za trudnice su super ideja ali sa posebno pažljivim i obaveznim istezanjem! Istezanje je jako važno jer su vaši zglobovi i ligamenti podložniji povredama nego ranije. To je zbog hormona koji služi da se karlica širi i lakše dođe do porođaja, ali utiče na sve zglobove u telu. Zato se uvek pažljivo istegnite i onda se posvetite laganim vežbama!
  • Jedite oraščiće! Orašasti plodovi poput badema i lešnika su super zdravi u trudnoći i za vas i za bebin razvoj! Oni sadrže posebne zdrave masnoće i omega 3 masne kiseline koje podstiču razvoj bebinog mozga. Takođe pomažu vašem sistemu za varenje! Šaka orašastog voća na dan je odličan trik za ovaj (i svaki)  period!
  • Pričajte i pevajte svojoj bebi! Ona vas sada čuje i ono što će vam pomoći da je smirite kada se rodi i kada bude nervozna i plačljiva jeste vaš glas! Postoji teza da ako joj pevate određenu melodiju i pesmice za bebe dok je ona još u stomaku, kasnije će ta melodija biti odličan trik za umirivanje bebe. Beba se navikla na nju i ona joj je poznata i umiriće je kada bude u potpuno novom nepoznatom svetu!
  • Razmislite o školici za trudnice. Ako vam je ovo druga trudnoća, onda neke stvari već znate, ali ako čekate prvu bebu, onda sigurno imate pregršt pitanja – od disanja na porođaju do dojenja.
  • Razgovarajte sa partnerom. Pravite projekcije i dogovore o tome kakvi ćete roditelji biti. Tate su često isključene iz ove priče, jer ne nose bebu u stomaku, ali treba da razgovarate o tome kako se osećate, kako beba napreduje, šta sad možete da uradite, da li da nabavite stvari za bebu ili da sačakate…

Dvadeseta nedelja trudnoće znači još pola puta do krajnjeg cilja, a to je maženje sa vašim mališanom! Strpljivo i uz par malih trikova ona može proći brže i bez većih neugodnosti koje trudnoća nosi sa sobom!

Prethodno: 19. nedelja trudnoće                                Sledeće: 21. nedelja trudnoće