19 nedelja trudnoce

19. nedelja trudnoće

Može li 19. nedelja trudnoće doneti nešto novo? Nekim trudnicama može, a koje su to novine i simptomi, o tome vas detaljno informišemo.

Kada počinje 19. nedelja trudnoće?

 

Pre nego što krenemo na konkretnije stvari, potrebno je pozabaviti se brojkama.

Da bi precizno utvrdili u kojoj nedelji trudnoće se nalazite, prvo se prisetite kada je bio prvi dan vaše poslednje menstruacije. Sećate se?

Ukoliko je od tada prošlo 127 dana, onda ste ušli u 19. nedelju trudnoće, jer ona upravo tada počinje.

19. nedelja trudnoće koji je to mesec?

 

Tik tak i eto vas  blizu završetka  prvog poluvremena. Šalu na stranu, ali vi se zaista približavate kraju prve polovine trudnoće i sada ste u petom mesecu. Do termina porođaja čeka vas još oko 4 meseca.

To je još uvek drugi trimestar koji je obojen raznim dešavanjima.

 

 

Beba u 19. nedelji trudnoće

 

Spoljašnji izgled trudnica, odnosno izgled i veličina stomaka se razlikuju od žene do žene i zavise od mnogih faktora.

Međutim kada je reč o razvoju bebe, tu je situacija skoro ista, jer se u urednim trudnoćama sve bebe razvijaju podjednakom brzinom.

Sada vaš mališan težine oko 240 grama i dugačak je oko 15,3 cm od glave do pete.

Iako je veličine kao pakovanje kafe od 200 grama , vaša beba sada ima razvijene sve delove tela i skoro sve organe.  To što ima razvijene skoro sve organe omogućava vam da saznate pol bebe, ukoliko do sada niste dobili tu sjajnu vest. Sačekajte sledeći ultrazvuk i ukoliko se beba ne sakrije previše, znaćete da li je dečak ili devojčica i u koju boju okrečiti bebinu sobu.

Svi delovi tela su tu i proporcionalni su baš kako treba da budu, a  kreće i razvoj pluća. Kod devojčica se razvijaju primitivne jajne ćelije. Pupoljci mlečnih zuba su tu, a polako se formiraju i pupoljci stalnih.

Kada je reč o razvoju mozga, u ovoj nedelji je situacija vrlo zanimljiva i dinamična. Naime ovih dana mozak vaše bebe razvija centre za ukus, sluh, vid, miris i dodir. Dakle, predispozicija za čula već sada nastaje. Primetićete da beba odreaguje i na zvuk, što znači da vas uredno čuje. Nije na odmet da joj ponekad zapevate ili nešto ispričate.

Počinje da se stvara i sirasti maz (vernix casosa), odnosno zaštitini sloj koji će tokom trudnoće čuvati bebu od amnionske tečnosti i pomoći bebi da lakše prođe kroz porođajni kanal.

Ukoliko baš u ovoj nedelji imate zakazan redovan ultrazvučni pregled onda ćete na monitoru ugledati jednu formiranu bebu, ali u minijaturnom izdanju. Ne brinite, tek sada kreće ubrzani rast bebe i do kraja trudnoće sve dođe na svoje.

Mama u 19. nedelji trudnoće

 

Da li ste često pred ogledalom? Posmatrate svoj trudnički stomak i ne znate da li je normalno da je baš te veličine ili treba biti veći u ovoj nedelji? E, pa preciznog odgovora nema. Koliko će vam biti veliki stomak u devetnaestoj nedelji trudnoće i kako ćete izgedati to vam niko ne može predvideti.

 

mama u 19. nedelji trudnoće

 

Na sve to utiču neki od sledećih faktora:

  • Fizička konstitucija trudnice. Dobijanje na težini i rast stomaka zavisi od toga koliko je trudnica krupna, da li je imala višak kilograma ili je sitnije građe.
  • Redni broj trudnoće da ga tako nazovemo, utiče na izgled trudnice. Ukoliko vam je ovo prva trudnoća po redu, očekujte sporiji rast stomaka. Ako je druga trudnoća ili neka po redu, onda je veća verovatnoća da vam je stomak mnogo veći. Razlog tome je taj što se stomak sada mnogo lakše širi i rasteže.
  • Položaj i veličina bebe utiču na izgled i veličinu stomaka. Pogađate, što je beba krupnija pre će se videti stomak. Kada je reč o bebinom položaju moramo vam reći da se on sada konstantno menja. Beba još uvek ima dovoljno mesta za akrobacije u materici, pa će izgled stomaka često zavisiti od položaja vaše bebe.
  • Količina plodove vode isto može imati uticaj na izgled trudničkog stomaka. Važno je samo da je količina vode na urednom nivou što se proverava na svakom pregledu kod ginekologa koji vodi trudnoću.
  • Genetika je neizostavan faktor i u ovom slučaju. Dakle što je beba veća zbog svoje genetske predispozicije, to će i stomak više rasti.

U ovom periodu svakako počinje rastezanje kože stomaka, pa je pojačana nega više nego bitna. Ipak, imajte na umu da je poželjno da izbegavate štetne sastojke u kozmetici i da pazite šta stavljate na kožu. Ona je ipak organ, upija ono što nanosimo na nju, a stomak nije mala površina.

Aleksandra je bila svesna toga i zato je tražila nešto što se uklapa u njene kriterujeme: da je bezbedno u trudnoću za negu, a i da pomaže. Svima priča o onome što joj je pomoglo, a o čemu je reč, saznajte iz njenog iskustva koje se nalazi na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Tako je sa stomakom, a kako će mame izgledati? I to isto zavisi od mnogo faktora.

Svaka žena na drugačiji način iznese trudnoću. Neke svoj fizički izgled značajno izmene, dobiju puno na kilaži dok druge sačuvaju svoju vitku liniju od pre drugog stanja. Neke “poružne”, a neke imaju trudnički sjaj.

Lični životni stil, životne navike i spoj genetike ključni su faktori koji će uticati na izgled trudnice.

Pokreti bebe u 19. nedelji trudnoće

 

Osećate neke nove senzacije u stomaku koje se do sada nisu pojavljivale? Možda se to beba javlja i daje vam do znanja da je aktivna.

Da, vrlo je moguće da baš u ovoj nedelji po prvi put osetite bebine pokrete. Ako ste neiskusni i ovo vam je prva trudnoća možda nećete prepoznati da se radi o tome. Taj osećaj je kao da imate leptiriće u stomaku i znajte da su to bebini pokreti. U početku su to veoma blage senzacije koje će se vremenom pojačavati kako beba raste.

Ove blage senzacije, ćete samo povremeno osećati. Najčešće se javljaju u periodu nakon obroka ili kada se i vi umirite nakon nekih aktivnosti. Tada do izražaja dolazi bebina aktivnost. 

Trudnice kojima je ovo prva trudnoća, prve bebine pokrete mogu osetiti i značajno kasnije. Oko ovog tajminga  se nemojte brinuti. Vaša beba sigurno izvodi akrobacije, samo ih ne osećate jer je beba isuviše mala ili ih ne umete   prepoznati jer nemate iskustva.

Čak iako pokrete osetitie tek za koju nedelju i to je sasvim ok.

Blizanačka trudnoća u 19. nedelji

 

Kada je reč o napredovanju blizanačke trudnoće, u ovoj nedelji razvoj teče kao i kod jednoplodnih trudnoća.  Razlika je u tome što u blizanačkoj trudnoći matericu dele dve bebe. Samim tim je za očekivati da su njihove potrebe mnogo veće što udvostručuje zahteve od budućih mama. Bebe su razvile sve delove tela kao i organe. U ovoj nedelji nastavlja se razvoj mozga i pluća kod dece.

Trudnice koje nose blizance mogu očekivati da će im trebati duplo više snage i resursa kako bi zadovoljile bebine potrebe.

Sve to može udvostručiti i tegobe odnosno simptome koji se mogu pojavljivati na svakom koraku do konačnog cilja. Iako je ovim mamamam malo zahtevnije, njih na kraju čeka dupla sreća tako da se sve brzo zaboravi.

Simptomi koji se mogu javiti u 19. nedelji trudnoće

 

Možda su nestali simptomi sa početka trudnoće, ali uvek budite spremni na to da se mogu pojaviti novi. Evo nekih:

Promene na koži

 

Kako trudnoća odmiče, beba raste, a to zahteva da se koža rasteže i da se bebi obezbedi dovoljno prostora za razvoj. U ovom periodu trudnoće primetićete nagli porast stomaka pa možete očekivati i osećaj svraba na koži. Da ne bi došli u tu situaciju na vreme krenite sa hidratacijom kože i sprečite svrab, pucanje i pojavu strija.

Osim promena na stomaku, kožne promene često se javljaju i na licu. Pojava akni, trudničke maske, pigmentacije na koži vrlo je česta tokom drugog stanja. Sve je to posledica velikh hormonskih promena kroz koje telo prolazi.

Grčevi ili bolovi u donjem abdomenu

 

Pojava neprijatnih bolova ili grčeva u donjem delu abdomena nije retkost. Sve je to posledica rasta materice i stomaka. Vaši mišići i ligamenti sada moraju da se prilagode i dovoljno rastegnu kako bi podržali sve veći teret. To za posledicu ima povremeni neprijatan osećaj u vidu bola, probadanja ili čak grčeva.

Problem može biti ako su bolovi intenzivni i ne prestaju čak ni nakon odmaranja ili promene položaja. U tom slučaju se obavezno javite svom lekaru da proverite situaciju.

Vrtoglavica i nesvestica

 

Ova dva simptoma se javljaju kod velikog broja trudnica u nekom periodu trudnoće. Šta je uzrok? Pa može biti mnogo toga. Imajte na umu da vaše telo doživljava drastične promene. Menja se vaša težina i veličina stomaka. Sve to može uticati na gubitak ravnoteže pogotovo kod naglih pokreta. Kada su zdravstveni problemi u pitanju, vrtoglavicu i nesvesticu može uzrokovati pad krvnog pritiska, anemija i nizak nivo šećera u krvi.

Kada dođete do ove faze trudnoće vreme je da počnete sa redovnim proverama krvne slike i zdravstvenog stanja, jer beba sve više iscrpljuje vaš organizam, a to se mora regulisati kako ne bi dolazilo do ovih simptoma.

Loš kvalitet sna

 

Svim trudnicama se savetuje da se naspavaju dok je beba još u stomaku. To super zvuči, ali većina trudnica ima problema sa spavanjem.  Uzroka za ovakvu situaciju je puno. Lošem kvalitetu sna često doprinosi bešika koja alarmira da je potrebno otići do toaleta. Opšte je poznato da trudnice često mokre, a razlog tome je pritisak na bešiku koji vrši materica odnosno beba.

Drugi razlog lošeg sna je nemogućnost pronalaženja udobnog položaja za spavanje. Iako se ovo uglavnom dešava pred kraj trudnoće, mame koje već sada imaju veći stomak, može mučiti baš ovaj problem.

Emotivni status trudnice takođe je uzročnik lošeg sna. Kada stalno strepite zbog ishoda trudnoće ili ste previše uzbuđeni, vrlo lako možete ostati budni celu noć.

Pojačano znojenje

 

Da li ste možda primetili da se mnogo više znojite od kada ste trudni? To je zbog povećanog protoka krvi u vašem organizmu. Da, ovo zaista zna biti neprijatan simptom, ali ima načina da ga ublažite. Češće se tuširajte, oblačite se u skladu sa temperaturom i ličnim osećajem. Nemojte se previše utopljavati, već nosite slojevitu i garederobu od prirodnih materijala koji neće dodatno podsticati znojenje.

Grčevi u nogama

 

Evo jednog veoma bolnog simptoma. Nećemo vas ni tešiti, ovo zaista boli. Kada vas usred noći uhvati grč u listovima nogu, spavanja više nema. Uzrok ovih grčeva je u tome što je smanjena cirkulacija u nogama usled bebinog pritiska na krvne sudove. Osim toga i mišići nogu su pod većim opterećenjem jer nose sve teži teret.

Povećan apetit

 

Nestale su početne mučnine i sada prosto ne možete da se zasitite hrane?

Potpuno vas razumemo. Osim što vam je sada mnogo lakše kada mučnina nema, beba traži sve više kalorija za sebe. Zato ste mnogo više  i gladni. Za očekivati je da jedete više, ali neka to ne bude za dvoje. Radite na kvalitetu ishrane, a ne na količini. O ovome ćemo detaljnije govoriti u narednom segmentu teksta gde vam delimo veoma korisne savete za ovu nedelju trudnoće.

Saveti za ovu nedelju

 

Tokom drugog stanja nema opuštanja. U redu je da odmarate, ali sve vreme morate biti odgovorni i u toku sa situacijom.

 

devetnaesta nedelja trudnoće

 

Tokom ove nedelje, mogli bi da primenite neke od sledećih korisnih saveta:

Ekspertni ultrazvuk

 

Ovo je krajnja nedelja u kojoj se radi prvi ekspertski ultrazvuk ( od 14-19. nedelje)

Ako niste znali, drugi detaljni odnosno ekspertski ultrazvuk radi se otprilike oko 24. nedelje trudnoće. To će brzo doći. Zato na vreme potražite specijalistu koji će vam odradtiti pregled i zakažite termin. Ovaj pregled je izuzetno važan jer detaljno proverava razvoj vaše bebe. Zato ukoliko želite da to učini neko stručan morate se na vreme informisati i zakazati ovaj pregled. Ovi pregledi ne mogu da otkriju Daunov sindrom, ali mogu da ukaže na neke sumnje na to, koje bi kasnije trebalo potvrditi drugim metodama.

Vodite zdrav život

 

Ne zaboravljajte na zdrave životne navike. Vaša beba želi da raste u zdravom organizmu koji vodi računa o ishrani, hidrataciji i izbegava štetne stvari kao što su cigarete i alkohol. Ukoliko ste nešto od ovih štetnih stvari praktikovali, probajte da ih svedete na minimum ili sasvim eliminišete.

Ostanite aktivni

 

Verovatno ste primetili da u ovom periodu imate jako puno neke nove energije i čini vam se da ste svemogući. Naravno ukoliko vas ne muče neki od neprijatnih simptoma. Ako već imate nalet “adrenalina”, iskoristite ga i budite aktivni koliko vam prija i koliko vam zdravstveno stanje dozvoljava.

Učinite nešto za sebe

 

Ako očekujete prvo dete, iskoristite ove nedelje da još malo udovoljite sebi. Posvetite se odnosu sa partnerom, jer ćete se uskoro pretvoriti u brižne roditelje koji više misle o deci, nego o sebi.  Budite sebični i uživajte u svom hobiju, otputujte negde ili uradite ono što vam najviše prija. Uskoro će sve to pasti u drugi plan, zato još malo mislite na sebe.

 

 

Kontrolišite svoje zdravstveno stanje

 

Kako se povećavaju potrebe vaše bebe, tako se crpe resursi vašeg organizma. Zato je potrebno da sve redovnije kontrolišete krvnu sliku kako ne bi došlo do anemije koja zna napraviti bespotrebne zavrzlame.

Uzimajte propisanu terapiju ako je imate, ali i vitaminske suplemente ukoliko ih je lekar preporučio.

Ne gomilajte kilograme

 

Dolazi period trudnoće kada se kilogrami jednostavno gomilaju. Razumljivo i zašto, ali lekari savetuju da nikako ne jedete za dvoje. Regulišite ishranu, jedite zdrave i hranljive obroke. Ukoliko su obroci dobro izbalansirani bićete siti i nećete se bespotrebno gojiti.

Nadamo se da uživate u ovoj nedelji trudnoće i da će vam naši saveti pomoći da ona prođe još bolje i  kvalitetnije.

 

Prethodno: 18. nedelja trudnoće        Sledeće: 20. nedelja trudnoće