peti mesec trudnoće

5. mesec trudnoće: mama i beba u njemu

5. mesec trudnoće je tu. Šta se dešava u vama?  Kako se razvija beba, a kakve se promene dešavaju kod mame u telu? Evo svih odgovora.

Kada počinje 5. mesec trudnoće?

 

Smatra se da peti mesec trudnoće počinje od 18. nedelje trudnoće i traje do 21. nedelje.

To je drugi mesec drugog tromesečja i razvoj bebe je ubrzan, primećuju se promene na mami, pogotovo u predelu stomaka. Trudnički stomak sad je već vidljiv.

Razne promene imaju i razne simptome i zato nastavite da čitate i saznajte šta se to sve menja!

Pregledi u petom mesecu trudnoće?

 

Ukoliko je trudnoća uredna i sve je u redu, pregled u petom mesecu trudnoće treba da izgleda ovako:

  • Merenje pritiska i telesne težine
  • provera otkucaja srca ploda
  • ultrazvučni pregled,
  • po potrebi ginekološki pregled.

Ovako treba da izgleda redovan pregled koji utvrđuje urednost trudnoće, razvoj deteta i stanje trudnice, a koji će da odradi specijalista ginekologije i akušerstva kod kog ste izabrali da vodite trudnoću.

 

pregledi u petom mesecu trudnoće

 

Oko 20. nedelje se radi ekspertni ultrazvuk,  jer je završena faza razvoja bebe u stomaku u kojoj su organi primili svoj oblik i smestili se na mesto na kom trebaju da budu. Inače se ovakav ekspertni ultrazvuk radi od 20-24 nedelje trudnoće. Najbolje je kada je u pitanju ekspertski 4d ultrazvuk, koji je u stanju realno da prikaže izgled deteta, pa tako omogući detaljan pregled u anomaliji građe bebe.

U toku 5. meseca trudnoće postoje neki posebni pregledi koje je ponekada potrebno uraditi.

Posebni pregledi u 5. mesecu trudnoće

 

Krajem četvrtog meseca trudnoće  ili početkom petog , u toku 17. ili 18. nedelje se može raditi tripl test.

Ovaj dolazi nakon dabl testa i radi se ukoliko su rezultati dabl testa ukazali na neke probleme. U pitanju testovi su skrining testovi koji prikazuju rizike od pojave deformiteta neuralne cevi ili Daunovog sindroma. Smatra se da su i do 80% tačni. 

Jako je važno poslušati savet lekara i ne paničiti u napred. Ukoliko i tripl test pokaže neke rizične vrednosti, nakon njega se radi amniocenteza. Ona se takođe radi u periodu između 17. i 20. nedelje trudnoće. Ipak, znajte da se ona radi malo drugačije. Amniocenteza se radi izvlačenjem plodove vode iz stomaka i njome se utvrđuje da li postoje poremećaji u homozomima, razvoju ploda ili određeni sindromi poput Dauna. Njena tačnost je i do 100%.

Ovo su neki od pregleda koji se mogu raditi u toku petog meseca, ali nisu obavezni, osim ukoliko ih lekar ne preporuči!

Mama u petom mesecu trudnoće

 

Promene u petom mesecu trudnoće postaju vidljive, a to znači da se napokon nazire trudnički stomačić.

Pored ove najvidljivije tu su još po neki karakteristični simptomi za ovaj mesec kod većine trudnica.

Gojenje postaje vidljivo

 

Prvo ćemo spomenuti gojenje u trudnoći, jer znamo da mame dosta razmišljaju o tome. U odnosu na BMI (indeks telesne mase) mame ne bi trebale da dobiju više od 2 do 4 kg u ovom mesecu.

Strije se mogu javiti

 

Strije su česte, jer koža stomaka počinje da se širi. Ako do sad niste, krajnje je vreme da nabavite kremu protiv strija.

No, budite pažljivi – nije svaka krema u trudnoći dozvoljena, a i sastojci treba da su tako iskombinovani da budu delotvorni.

Aleksadndra je dugo tražila takvu kremu i kada ju je našla – oduševila se. Strije na njenom stomaku nisu imale šanse. O čemu se tačno radi? Šta je to posebno što je ona našla?  Saznajte iz njenog ličnog iskustva koje se nalazi na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Gubitak ravnoteže

 

Upravo zbog rasta stomaka i povećanja telesne mase, u ovom mesecu se i menja centar gravitacije. Zato mame u ovom mesecu ponekada mogu da se osete izvan ravnoteže. Srećom organizam se brzo navikava pa ova faza ne bi trebala da potraje.

Kratak dah

 

Mame u ovom mesecu trudnoće mogu da iskuse pojavu kratkog daha. To se dešava zato što stomak raste i uterus može početi da stvara pritisak na dijafragmu čime deluje na disanje. Tada je dobro da malo sednete i promenite položaj tela da se taj osećaj smanji.

Curenje nosa

 

Jedna specifična pojava se može dogoditi upravo u 5. mesecu trudnoće, a to je curenje nosa! Estrogen deluje na ceo organizam i širi membrane u nozdrvama, čime se i protok sekreta iz nosa povećava. Sitna čuda trudničkog tela –  složićete se!

Hormonski ringišpil

 

Hormoni su sledeća stavka koja je neizostavna i izaziva razne simptome kada je žena trudna. U ovom mesecu se upravo zbog njih dešavaju sledeće stvari: Glavobolja, vrtoglavica, krvarenje desni, zatvor, bubuljice u trudnoći. Sigurno mislite da su ovo baš neprijatne pojave delovanja hormona, ali tu su i neke vrlo ugodne: Povećanje grudi, gusta i sjajna kosa, jači i čvršći nokti.Ponekada se javi i povećanje usana usled kombinacije veće prokrvljenosti i delovanja hormona. Neke  žene iskuse svojevrsni trudnički sjaj kada se koža iščisti od nesavršenosti i ten ujednači. Nije baš sve tako loše, zar ne!?

Stvaranje mleka

 

Još jedna veoma važna stvar se odvija u organizmu majke u ovom periodu, a to je rad i funkcija mlečnih žlezda. Već u petom mesecu grudi i mlečne žlezde počinju da vrše svoju funkciju i stvaraju prvo mleko – kolostrum! Primetićete kolostrum tek oko 8. meseca trudnoće, ali ovo je vreme u kojem počinje da se stvara.

Stomačni problemi

 

Neke trudnice iskuse i probleme sa varenjem i gorušicu. Ovo je česta pojava, i nema neke pomoći, ali najbolje je potražiti savet lekara da malo umiri tu neprijatnost. Ono što možete da učinite jeste da jedete laganu hranu u manjim količinama po više puta u toku dana!

Ovako mame podnose peti mesec trudnoće, a kod beba je to malo drugačije. Hajde da saznamo kako.

Bebe u 5. mesecu trudnoće

 

Razvoj dece u stomaku ovom mesecu je veoma brz i svašta se dešava!

Da li ste znali da je vaša beba sada veličine veće banane ili tikvice? U ovom mesecu teže između 200 i 300 grama i dugačke su između 12 i 20 centimetara!

Još čarobnih stvari se dešava u toku 5. meseca trudnoće: Obrve, trepavice i očni kapci počinju da se razvijaju upravo u ovom mesecu! Ovaj period je takođe ključan i za razvoj bebinog sluha – smatra se da bebe počinju da čuju upravo tada!

Telo bebe biva prekriveno sitnim dlačicama i ta pojava se naziva lanugo malje, i sve te dlačice uglavnom opadnu sa tela do porođaja, ili ubrzo nakon rođenja.

Još jedna fascinantna stvar se dešava upravo u ovom mesecu trudnoće a to je formiranje otisaka prstiju! Već u 5. mesecu u ranoj fazi razvoja ljudskog tela dolazi do formiranja ovih jedinstvenih šara na prstima ruku i nogu!

Pored ovih, tu je još puno veoma važnih faza razvoja, od neuralnih do organskih, i o njima saznajte više u daljem tekstu!

Trudnoća po nedeljama u petom mesecu!

 

Napomenuli smo da peti mesec trudnoće traje od punih 17 odnosno 18. nedelje do punih 21 . nedelje! Ovo zvuči zbunjujuće, ali kada vam doktor kaže 17 + 1 (sedamnaest nedelja i jedan dan) to se računa kao 18. nedelja. I to pravilo važi za svaku nedelju.

Sedamnaesta nedelja trudnoće

 

U 17. nedelji drugog stanja se dešavaju razne promene i kod majke i kod bebe. Ono što je možda najvažnije za bebu u ovoj nedelji jeste stvaranje masnog,  beličastog sloja preko kože fetusa. Ovaj sloj se naziva još i vernix caseosa ili sirasti maz i služi za zaštitu bebine kože od iritacija koje može izazvati amnionska tečnost (plodova voda). Ovaj sloj može biti prisutan i po rođenju bebe, mada ne kod svih novorođenčadi jer nekada spadne i pre porođaja.

Placenta (posteljica) se povećava kao i broj krvnih sudova u njoj čime se obezbeđuje dovoljno nutrijenata i kiseonika za razvoj bebe!

Mama u ovom periodu može iskusiti vrtoglavice, možda i tahikardiju (ubrzan rad srca). Tahikardija je normalna pojava u trudnoći usled delovanja hormona, prokrvljenosti i razvoja bebe čime se vrši pritisak na grudni koš. Ukoliko iskusite ovu pojavu, spomenite je lekaru i poslušajte savet.

 

 

Osamnaesta nedelja trudnoće

 

Ova nedelja je zaslužna za mnoga čudesa koja se tiču naših čula! U ovoj nedelji su nervni centri kao i delovi unutrašnjeg uha formirani i beba može da prepoznaje zvuke! Uskoro će lako razlikovati majčin glasod drugih zvukova, a neki stručnjaci smatraju da je pravo vreme za stimulaciju razvoja sluha bebe muzikom!

U 18. nedelji trudnoće digestivni trakt je gotovo oformljen pa beba već može da guta, i štuca! Može da zeva, pravi facijalne ekspresije (izraze lica), ali ako želi može i da plače jer su joj glasne žice formirane!

Razvoj očiju i ušiju je daleko dogurao, sve je na svom mestu i otpočinje svoju funkciju.

Beba je u ovom periodu vrlo aktivna, nikada nije u jednom mestu, ali mame još uvek ne osete njene pokrete. Prvorotke često ne prepoznaju pokrete bebe, zamene ih sa gasovima u stomaku, dok iskusne mame već znaju da je taj osećaj lepršanja njihova beba koja se javlja po prvi put!

Mame u ovoj nedelji mogu primetiti povećanje grudi, kao i pojavu tamnijih bradavica i areola.

Devetnaesta nedelja trudnoće:

 

U toku 19. nedelje trudnoće srce vaše bebe ima 4 komore i pumpa neprestano bez izuzetka čitavog života. Kakav organ! Zamislite samo bez pauze bez odmora godinama, decenijama a doduše vrlo retko, i po ceo vek!

Uz ovo snažno srculence, u ovom periodu razvijaju se i kosti i vezivna tkiva. Ono što su do tada bile meke hrskavice sada postaju tvrdo koštano tkivo. U ovoj nedelji je pol bebe već poprilično vidljiv i mogao bi se odrediti, ukoliko beba i njen položaj to dozvole. Neke bebe su “malo stidljive pri zadiranju u njihovu privatnost” pa se nekada i do samog porođaja ne sazna pol bebe, jer se u tom trenutku ne nameste kako treba da bi se pol video.

Još jedna važna stvar u ovoj nedelji je i to da je beba počela da spava u više dužih vremenskih intervala. Zato ćete, ukoliko osetite njene pokrete, moći da primetite periode u kojima je beba jako aktivna i one u kojima nije!

Mama može primetiti u toku ove nedelje pojavu specifične linije preko stomaka koja se naziva linea negra! Kod nekih se javi ranije, kod nekih kasnije, ali najčešće je to u toku 5. meseca trudnoće. Ona nije ništa što treba da bude znak na uzbunu, samo mala hiperpigmentacija uzrokovana hormonima.

Takođe je ovo vreme kada se mogu pojaviti strije na stomaku ili grudima, i zato je važno i preventivno koristiti kreme protiv strija koji mogu sprečiti njihovu pojavu!

Dvadeseta nedelja trudnoće

 

20. nedelja je specifična po tome što beba poprima onu karakterističnu “ljudsku formu”. Glava je još uvek izražena, ali manje. Udovi se primećuju i vide, prsti takođe. Bebino lice ima formu, vide se uši i nos. Beba se pomera i to se može videti na ultra zvuku, a i osetiti kao pomeranje leptirića ili balončića u maminom stomaku.

Mama može primetiti da je stomak povećan i u visini pupka. Može osetiti otoke u nogama i zglobovima, povećan apetit kao i nesanicu.

Za svaki simptom slobodno pitajte stručno lice i posavetujte se.

 

5. mesec trudnoće

 

Dvadeset prva nedelja trudnoće:

 

Beba je sada veličine oko 20cm (okvirno) i teži i do 300gr. U 21. nedelji trudnoće najizraženiji je razvoj cirkulatornog sistema. Krvni sudovi se razvijaju kao i kapilari, a uz njih i nevrni završeci u telu bebe. Pupčana vrpca se takođe produžava i omogućava bebi veću pokretnost ali i dovoljnu količinu kiseonika i hranjivih materija. Nastavlja se ubrzan razvoj i najavljuje prelazak u treći trimestar trudnoće.

Mama može osetiti bolove u kičmi, lakše umaranje ali i promene raspoloženja. Promene raspoloženja u toku trudnoće su česte i vrlo drastične. Nekada se iz stanja potpune radosti i smeha, lako mogu pojaviti uznemirenost i suze izazvane nekom sitnicom. Zato mame, ali i osobe iz njihovog okruženja trebaju da budu smirene i strpljive i da znaju da će sve to brzo proći.

Saveti za 5 mesec trudnoće

 

Ovo je tek nešto više od pola pula i ima još 4 meseca dok ne stigne vaš termin porođaja.

Peti mesec nosi razne promene sa sobom i za mamu i za bebu, ali u svemu tome jedan savet je jako važan,  a on podrazumeva odmor i ishranu. Možda to ne zvuči tako važno, ali verujte – jeste!

Pravilna ishrana kao i redovno uzimanje prenatalnih vitamina u ovom periodu smanjiće šanse za pojavu mnogih problema koje trudnoća može nositi sa sobom. Oni mogu smanjiti pojavu otoka i zadržavanje vode, mučnine, gorušice prevelikog gojenja i pojave visokog pritiska ili trudničkog dijabetesa. Ishrana treba da obiluje namirnicama koje sadrže vitamine i minerali kao i gvožđe i kalcijum, a to podrazumeva puno svežeg voća i povrća ko i zdravih masnoća i mesa.

Negujte kožu na vreme. Nabavite kremu protiv strija koja je bezbedna  u trudnoći, ako to već niste. Na ovaj način pomoći ćete koži da ostane fleksibilna, i neće vam na njoj ostati znaci koji će vas uvek podsećati da ste bili trudni.

 

 

Ukoliko je trudnoća uredna i sve je u redu, aktivnost je dobra za trudnicu u ovom mesecu. Šetnja ili bilo kakva aktivnost koja prija trudnici održava mišiće i daje potporu kičmi koja može postati bolna u toku 5. meseca trudnoće. Takođe se smatra da se aktivne trudnice lakše oporave nakon porođaja! Ukoliko od doktora imate zeleno svetlo, vežbe za trudnice su dobrodošle i mogu imati samo benefite na stanje organizma!

Odmor je stvarno važna stavka, pogotovo ako vas muči nesanica. Onda treba koristiti svaki momenat da stanete i pustite telo da se odmori i napravi pauzu. Pored toga što je mišićima i svakom vašim sistemu organa potrebna pauza, jer sada rade duplom merom, odmor pomaže i da se smanji pojava takozvanog “trudničkog mozga”. Ova pojava je vrlo specifična i nastaje delovanjem hormona, emocija, umora, prosto drugog stanja. Ona obuhvata zaboravnost, razdražljivost, manjak koncentracije, prosto jednu celokupnu zbrku kroz koju trudnice prolaze.

Priprema za porođaj neka polako počne. To znači da prikupite sve potrebne informacije kako biste smanjili strah od porođaja, koji gotovo svaka žena u nekoj meri ima. Upišite neki školu za trudnice, čitajte naš sajt, knjige ili već nađite sebi svojstven način i saznajte šta vas sve očekuje na porođaju, šta treba da znate kada je dojenje i ishrana bebe u pitanju, kako se presvlači beba, šta spakovati u torbu za porodilište i ostalo. .

Zato odmor i opuštanje, izbegavanje stresnih situacije, redovne posete lekaru i pre svega uživanje su pravi saveti za svaku trudnicu u 5. mesecu trudnoće!

PRETHODNO : 4 mesec trudnoće                                          SLEDEĆE: 6. mesec trudnoće