pupčana vrpca

Pupčana vrpca, ta čudesna veza majke i bebe

Pupčana vrpca je vitalni element koji povezuje majku i bebu tokom trudnoće i omogućava bebi pravilan rast i razvoj, ali da li je to sve?  Otkrijte koje tajne se kriju u fenomenu pupčanika.

Pupčna vrpca i njena uloga

 

Kakva je to uloga pupčane vrpce i koliko je baš ovaj element važan za razvoj mališana u toku trudnoće?

Verovali ili ne, placenta i pupčana vrpca su ključni za život na planeti, jer da nisu tu i da nešto sa njima nije u redu ne bi bilo ni zdravog poroda ni jedne vrste na svetu.

To, složićete se nije mala stvar!

Ali, da se posvetimo tačnoj ulozi ove fascinantne tvorevine zvane pupčana vrpca, evo nekih osnovnih primera šta ona radi:

  • Ona je veza između majke i bebe kroz koju beba prima kiseonik i hranjive materije kroz krv, za pravilan razvoj.
  • Pored toga, pupčanik je i put kroz koji se beba otarasi svih nepotrebnih materija koje se stvore u njenom organizmu tokom razvoja u stomaku, poput ugljen dioksida i sličnih materija.
  • Prve krvne ćelije koje se stvaraju za telo mališana dok još nije formirano, dakle u prvim nedeljama trudnoće se stvaraju upravo u pupčaniku..

Pupčana vrpca je još mnogo toga – komunikacioni kanal između mame i bebe kroz koji dva tela komuniciraju o potrebma. Komunikacija se odvija preko hormona koje telo detektuje, a zatim modifikuje materije koje šalje kroz pupčanik do fetusa.

Neki tvrde da je to i obrnuto – da se kroz pupčanu vrpcu mogu poslati matične ćelije u telo majke gde one popravljaju neku štetu ukoliko se ona pojavi.

Takođe baš ovaj čudesni snopić krvnih sudova je i zabava za mališne tokom razvoja, koji hvataju, drmusaju i njime se ljuljuškaju u maminom stomaku.

Nakon presecanja pupčane vrpce ostaje na našem stomaku prvo pupčani patrljak, a onda ono što poznajemo kao pupak.

Kada vas  patronažna sestra poseti, ona će vam objasniti i negu pupka i previjanje ali i kupanje bebe. Kada se beba kupa važno je da koristite pravu i proverenu nežnu kozmentiku na biljnoj bazi koja neće škoditi njenom zdravlju i njenoj koži.

Marija je dobro upoznata sa ovom temom i ona se uspešno opredelila za pravu kupku. Tako je rešila problem sa isušivanjem kože svoje bebe. Šta joj je pomoglo da kupanje njenog mališana bude uživanje i da shvati koliko je važno izabrati proverenu kozmetiku za decu, saznajte iz njene lične priča, na ovom linku:  https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

A evo i koja je uloga pupčanika i značaj one čuvane izjave ” vezani pupčanom vrpcom”

Kako se beba hrani putem pupčane vrpce?

 

Kada kažemo da se beba hrani putem pupčanika, ne mislimo da ona bukvalno dobija hranu kroz ovaj snop žila. Ne, zapravo je reč o prenosu hranjivih materija i kiseonika kroz krv, a to je sasvim dovoljno da beba pravilno i brzo napreduje i razvija se kako treba. Zato je izuzetno važna majčina ishrana u toku trudnoće jer sve materije koje unese u sebe, kroz njenu krv dolaze preko pupčane vrpce u bebin organizam.

 

pupčanik kod beba

 

Ali kako se to dešava?

Pre svega treba da znate da se pupčanik sastoji od 3 velika krvna suda odnosno 2 pupčane arterije i jedne pupčane vene. U retkim slučajevima se desi da pupčanik ima 2 vene, a tada se trudnoća vodi pod rizičnom i pod stalnim nadzorom lekara i stručnih lica.

Ova 3 krvna suda se prepliću i izgledaju poput kanapa, i prekrivene su sluzavom materijom koja se naziva Vartonova sluz. Pupčana vena preko stomaka na mestu gde će posle biti pupak, ulazi u bebino telo i dalje se pruža i grana na 2 strane – jedna u bebinu jetru, jedna u donju šuplju venu. One sprovode krv i neophodne materije u bebino telo. Dve pupčane arterije u pupčanoj vrpci služe da krv i odbačene materije poput ugljen dioksida i ureje odvedu iz bebinog tela u majčino.

Na ovaj način se beba zapravo hrani preko pupčane vrpce, ali i filtrira sve nepotrebne materije i šalje ih nazad u majčino telo gde se ponovo filtracija obavlja u bubrezima i nepotrebne stavke se izbacuju iz tela.

Majčino telo ima duple zadatke u toku trudnoće i filtrira više krvi i za sebe i za bebu.

Koja je dužina i kakav je izgled pupčane vrpce

 

Pupčana vrpca najviše podseća na nekakav debeli upleteni konopac. Zapravo je celom dužinom uvijena i te spirale se nazivaju heliksi.

Preko ovih uvijenih žila čiji je prečnik kada su tako umotane oko 2 cm, postoji poseban želatinasti maz koji se zove Vartonova sluz. Vartonova sluz ima ulogu zaštite ovog kanapa koji život znači, i štit iga od oštećenja dok je u plodovoj vodi čitavih 40 nedelja. Slično kao što sirasti maz ima ulogu da zaštiti bebinu kožu u toku razvoja u majčinom stomaku.

Što se tiče dužine pupčane vrpce, prosek je između 60 i 80 cm.

 

 

Ponekada ona može biti i kraća, oko 30 cm, ali i mnogo duža, gde je rekord čitavih 195 cm pupčanika. Sve varijacije u izgledu i dužini nisu nužno problem, mada mogu uticati na razvoj ploda.

  •  Ukoliko je pupčana vrpca vrlo kratka, može doći do problema sa razvojem ploda, ili čak i do pucanja i odvajanja pupčanika i placente od materice.
  • Ukoliko je  previše duga može doći do omotavanja oko bebe, a time i do povrede pupčanika i onemogućavanja njegove funkcije.

U svakom slučaju takve situacije mora da prati stručno lice.

Po svemu sudeći, postoje neke abnormalnosti sa pupčanom vrpcom koje mogu biti ozbiljne.

Evo o čemu je reč.

Problemi pupčane vrpce

 

Kakve sve probleme možemo izdvojiti da se tiču pupčane vrpce i da mogu biti uzrok komplikacija u trudnoći ili pri porođaju?

Na žalost, ima nekih anomalija koje sa pupčanikom koji nisu ni malo naivne.

Tako na primer umesto 3 krvna suda pupčanik može da ima 2. Dve vene nisu tako problematične ukoliko jedna dovodi a druga odvodi krv iz tela fetusa, ali se vrši temeljno istraživanje, nadgledanje i pomoć od strane lekara. Ovi problemi su na primer češće uviđani kod višeplodnih trudnoća, kod žena koje pate od dijabetesa i gojaznosti, i pretežno se javljaju kod žena bele rase.

Pored ove funkcionalne anomalije se javljaju i one koje su uzrokovane porođajem poput prolapsa pupčanika ili omotane pupčane vrpce oko vrata bebe.

  • Prolaps pupčanika znači da kada je porođaj počeo, pre bebe i bilo čega drugog u porođajni kanal je upala pupčana vrpca, i beba može da je nagnječi. Ovo je vrlo ozbiljna situcija, jer dok se beba ne rodi ona kiseonik dobija preko ovog kanala, a porođaj može da traje poprilično dugo. Zato je izuzetno važno da lekar ovu situaciju reši na najbolji mogući način koji nekada podrazumeva i operativne porođaje poput carskog reza.
  • Pupčana vrpca omotana oko vrata bebe takođe nije uopšte naivna pojava. Može doći do povrede pupčanika, a time i do nemogućnosti da beba dobija kiseonik ili izbacuje štetne materije koje je odbacila iz krvi. To dalje vodi do fetalne patnje (smanjenje srčane radnje), acidoze usled nakupljanja ugljen-dioksida u bebinom telu, itd. Ovu situaciju će najbolje rešiti lekar i porođaj se može prebaciti na carski rez umesto vaginalnog.

Presecanje pupčane vrpce

 

Pre svega ćemo vam reći jednu vrlo važnu stvar – presecanje pupčane vrpce ne boli ni bebu ni mamu.

Ova procedura se vrši nakon porođaja, kada beba izađe na svetlo dana i treba da započne samostalni život. Smatra se da ova procedura prekida veze između majke i bebe nije bolna jer u pupčniku ne postoje nervni završeci. Presecanje mora da se uradi jer više nije potrebna povezanost maminog i bebinog tela, beba sada može da diše samostalno i koristi svoja pluća, a vreme je i da se pokrene njen sistem organa za varenje i hranjenje mlekom.

 

presecanje pupčane vrpce

 

Prekid ili presecanje pupčanika je rutinska procedura u toku koje se sterilnim makazama bukvalno iseče pupčanik, zatim se podveže. Nekada se to radilo uvezivanjem pupčanog patrljka u čvorić, a danas se prikači posebnom klemom koja ostaje tu dok patrljak ne otpadne i ne formira se pupak na bebinom stomačiću.

Ova procedura traje svega par minuta i obavlja se odmah po završetku porođaja, odnosno kada je beba izvan majčinog stomaka.

Neki smatraju da je važno da se pupčanik prekine odmah, da bi se izbegle potencijalne infekcije, dok drugi smatraju da se presecanje može malo odložiti, i da ima posebne benefite na razvoj bebinog organizma.  Ipak, nije potvrđeno da li je to stvarno tako i još uvek se najčešće primenjuje presecanje pupčanika što pre nakon porođaja. Ovu proceduru najčešće izvršava lekar koji je i obavio porođaj.

Odlaganje presecanja pupčanika

 

Odlaganje presecanja pupčane vrpce ili OPPV je procedura u kojoj se umesto uobičajene prakse prekidanja pupkovine odmah nakon porođaja, ovo odlaže i do 5 minuta. Smatra se da postoje posebni benefiti kada se ova procedura odloži i na zdravlje bebe i majke. Zapravo, krvne žile u pupčaniku nastavljaju da rade i pulsiraju i šalju krv bogatu kiseonikom i gvožđem u telo bebe. Ovo se smatra važnim zato što pluća bebe nisu odmah spremna da rade samostalno i bebe mogu biti bez dovoljno kiseonika neko vreme nakon rođenja.

Takođe, po novim istraživanjima kombinacija odlaganja presecanja pupkovine i postavljanje bebe na majčine grudi u dodir kože na kožu, ima posebna dejstva na novorođnčad. Smatra se da bebe na ovaj način dobijaju dovoljno kiseonika za pravilan razvoj mozga, za bolje funkcionisanje sistema organa u telu i generalno bolji početak života u novom svetu.

Ipak, neki se još uvek plaše mogućnosti od infekcija, krvarenja i drugih problema, pa ovu proceduru ne podržavaju. Takođe, u našim porodilištima ovo još nije praksa, međutim možete pitati vašeg lekara za više informacijana ovu temu.

Matične ćelije iz pupčane vrpce

 

Pupčana vrpca sadrži mnoštvo ćelija, poput onih prvih krvnih ćelija koje smo spomenuli koje se tamo nalaze.

Matične ćelije su specifične jer se, kako navode naučnici iz njih mogu razviti različite grupe ćelija.

Zato su one pogodne za lečenje različitih bolesti, poput leukemije, cerebralne paralize, a neki smatraju da ima uspeha i kod poboljšanja stanja autizma.

Da bi se matične ćelije uzele iz pupčanika potrebno je angažovati specijalizovane laboratorije i stručna lica koje ih izdvajaju, uzimaju i čuvaju u posebnim uslovima. Ova procedura uzimanja i čuvanja matičnih ćelija nije dostupna svima a ni nema sigurnosti da će se one ikada u budućnosti koristiti. Zato je važno da ako razmišljate u tom pravcu, prvo dobro istražite sve opcije, posavetujete se sa stručnim licima i tek onda donesete odluku da li je to pravi izbor za vas.

Čuvanje pupčane vrpce

 

Čuvanje pupčanika je zpravo izbor koji prave roditelji. Neki se odluče da sačuvaju ostatak pupčane vrpce kada ona spadne sa tela bebe, kao uspomenu, a neki o tome ni ne razmišljaju ili im je to odbojno.

Naravno, vi ne možete sačuvati pupčanik nikako da ćelije u njemu ostanu aktvine, kao što se to radi pri odvajanju za čuvanje matičnih ćelija. Baš zato ovo čuvanje koje vi možete uraditi kod kuće i nema neku funciju osim te sentimentalne. Patrljak pupčanika možete čuvati u nekoj kutijci, teglici, u radosnici ili bilo gde, umotano u komad gaze, ali nema neke određene svrhe u tome.

Pupčana vrpca nakon porođaja – nega pupka kod beba

 

Šta je najbolje da radite i kako da negujete pupak nakon što je pupčana vrpca presečena i beba u vašim sigurnim rukama?

 

 

Pre svega treba da znate da je potrebno da pratite savete lekara i stručnog osoblja iz porodilišta kao i patronažne sestre o negovanju pupčanika kod bebe. Oni će vam savetovati da se držite nekih opštih pravila a to su:

  • Ne kvasite pupčanik dok kupate bebu. Preko pupka će po dolasku kući iz porodilišta biti nalepljena mala sterilna gazica. Nemojte je skidati kada kupate bebu, već na nju postavite ruku i polivajte bebu tako da izbegnete da se taj deo pokvasi.
  • Kada previjate bebin pupak, nežno uklonite gazu i zatim uz pomoć štapića za uši i joda očistite taj predeo pažljivo. Ostavite taj deo oko pupka da se blago proluftira i posuši na vazduhu, i zatim opet previjte pre oblačenja mališana.
  • Ovo ponavljajte nakon svakog kupanja dok patrljak pupčnika ne otpadne. Nakon toga redovno čistite pupak bebe na sličan način, ali nežno i bez pritiska.

Ukoliko se na ranici oko pupčanika jave krvarenje, crvenilo, upala ili bilo kakav znak iritacije, javite se lekaru da pregleda i preporuči lečenje ili savet za negu pupka.

Nemojte na svoju ruku mazati, prskati ili nanositi bilo kakve kreme, meleme ili tečnosti da bi izbegli rizike od infekcije i većih problema.

Pupčana vrpca je stvarno posebna spona između mame i bebe koja život znači – preko nje beba ima sve neophodne stavke da može da raste i razvija se velikom brzinom tokom svih 9 meseci.