pupak u trudnoći

Da li ispupčen pupak u trudnoći treba da vas brine?

Ispupčen pupak u trudnoći veoma je česta pojava. Iako je uglavnom normalno stanje, saznajte kada je znak za zabrinutost!

Promene na pupku su još jedan verni pratilac trudnoće koji često narušava spoljašnji izgled stomaka. Ne brinite, nakon porođaja će sve polako doći na svoje, pa i izgled vašeg pupka.

Ono što možete uraditi jeste da vodite računa o higjeni  i nezi pupka, a mi ćemo vam ponuditi najbolje savete kako da to učinite.

Promene na pupku u trudnoći

 

U trudnoći se dešavaju brojne promene pa se zato ovo stanje naziva drugo stanje. Veći deo tela žene doživljava neki vid promene. Često trudnice nisu spremne za sve novosti koje im se dešavaju i budu nezadovoljne svojim fizičkim izgledom.

Kod mnogih trudnica dolazi do značajne promene u izgledu pupka. Verovatno ste primetili da je mnogim trudnicama pupak iskočio i to zaista nije neprimetna pojava. Ipak,  ovo normalna stvar u trudnoći.

Sa druge strane može se desiti da pupak bude potpuno zaravljen.

Ono što je važno reći jeste da će se pupak vratiti u prvobitno stanje  kada beba dođe na svet. Nema potrebe da brinete o svom budućem estetskom izgledu pupka. 

 

 

Promene na pupku uzrokovane su rastom bebe i širenjem materice koja gura pupak napolje, kao i položajem bebe. Kako trudnoća odmiče normalno je i da su promene vidljivije

Kada se javlja ispupčen pupak u trudnoći?

 

Promene na pupku u trudnoći ne javljaju se kod svih žena u isto vreme. Ova pojava se vezuje za brzinu kojom se dešavaju promene, odnosno u zavisnosti od rasta bebe i materice.

 

ispupčen pupak u trudnoći

 

Najčešće se promene dešavaju pred kraj drugog trimestra jer se tada i primećuje nagli porast bebe, materice pa i samog stomaka.

U ovom periodu žena najviše počinje dobijati na težini i svi ti događaj uzrokuju i promene na pupku.

Da li pupak iskoči svim trudnicama?

 

Ne, pupak ne iskoči svim trudnicama.

Iako se za trudnoću vezuje ispupčen pupak kod pojedinih žena je situacija suprotna. Mnoge trudnice imaju zaravljen pupak i do toga dolazi kako se stomak rasteže. I ova pojava je sasvim normalna, a nakon porođaja pupak će se vratiti u prvobitno stanje.

Crn pupak u trudnoći – ima li razloga za brigu?

 

Usled promena u hormonskom statusu i pojačanog delovanja estrogena i progesterona trudnicama se dešavaju brojne promene, a jedna od njih povezana je i sa promenama u boji kože. Tačnije, radi se o hiperpigmentaciji odnosno potamnjivanju pojedinih delova tela.

Do hiperpigmentacije dolazi jer spomenuta dva hormona utiču na povećanu  produkciju melanina. To će uzrokovati da  na pojedinim delovima tela dođe do potamnjivanja kože i to najverovatnije neravnomerno. Neretko se trudnice susretnu  sa flekama na licu koje zaista znaju narušiti estetski izgled kože i uticati na zadovoljstvo izgledom, ali sve te promene su privremene.

Hiperpigmentacija se na stomaku pojavljuje i u vidu Linea Negre, odnosno tamne linije koje se proteže duž stomaka poput cibzara. Ovu liniju će pojedine trudnice primetiti već krajem drugog trimestra.

Promene u boji mogu se desiti na bilo kom delu stomaka, uključujući i  pupak.

Međutim, ponekad promena boje pupka može biti i znak infekcije o kojoj ćemo detaljnije govoriti u nastavku teksta.

Bolan pupak u trudnoći . Šta izaziva bol i kako ga ukloniti?

 

Može li ispupčen pupak u trudnoći da boli?

Promene na pupku u trudnoći ponekad nisu prijatne i ogu dovesti čak i do bolova. A zašto je to tako ako pupak nije povređen?

Iako medicina nema jedinstveno mišljenje o uzrocima bolnog pupka, za mnoge faktore se pretpostavlja da izazivaju bol, a oni su:

 • Lokacija pupka. Pupak se nalazi na najtanjem delu trbušnog zida što može uzrokovati osećaj bola usled rasta materice i rastezanja kože na stomaku.
 • Oblik tela žene odnosno telesna konstitucija može uticati na ovu pojavu.
 • Kvalitet kože, odnosno elastičnost kože doprinosi osećaju bola. Što je koža manje elastična veća je verovatnoća da ćete osetiti bolne senzacije, a veća je šansa i da se jave strije na stomaku. Predupredite problem na vreme. Nabavite kremu protiv strija. Ipak, u trudnoći ne možete bilo koju, jer koža upija štetne sastojke. Neka bude prirodna.

 

Dr Pilar krema za strije je odličan izbor. Savršen spoj prirodnih sastojaka koji sprečavaju strije tako što održavaju elastičnost i hidriranost kože. Pri tom, nema štetnih sastojaka. Možete je naručiti samo preko interneta. Evo link: doktorpilar.com/krema-za-strije/

 

 • Položaj bebe u stomaku kao i njena aktivnost takođe mogu dovesti do raznih senzacija u predelu pupka.
 • Nagli rast bebe i stomaka mogu stvarati veći pritisak i dovesti do osećaja bola u predelu pupka.

Lekari kažu da bolan pupak u trudnoći uglavnom nije znak za zabrinutost i da je to prolazno stanje. Za ovu pojavu verovatno nećete dobiti medicinsku terapiju, ali možete sami sebi olakšati i otkloniti neprijatne senzacije i bol.

Vodite računa da vam pupak ne bude pod pritiskom, nosite udobnu odeću, spavajte na boku, ako vam pomaže probajte da se uz pomoć jastuka udobno smestite.

Povedite više računa o nezi kože stomaka. Hidrirajte je kako bi bila elastičnija i manje bolna prilikom rastezanja. Posavetujte se sa lekarom koji losioni ili prirodna ulja bi bili najbolji za vašu kožu.

Tvrd pupak u trudnoći

 

Kako trudnoća odmiče i promene na pupku su drugačije. Tokom drugog i trećeg trimestra pojedine trudnice će primetiti da im je pupak ne samo ispupčen, nego ponekad tvrd.

Treba li se zabrinuti?

Verovatno ne. U ovom periodu trudnoće neke žene doživljavaju Braxton Hicks kontrakcije odnosno lažne  kontrakcije koje služe pripremi materice za porođaj. One nisu znak da je porođaj blizu, samo služe telu kao priprema za taj događaj i uzrokuju tvrdoću pupka.

Da li je ispupčen pupak u trudnoći razlog za brigu?

 

Ne, ispupčen pupak u trudnoći sam po sebi nije razlog za zabrnutost već se smatra sasvim normalnom i očekivanom pojavom. Jedino što u pojedinim situacijama može svrbeti usled iritiranosti od odeće ili uticati na pojavu bolnih senzacija o kojima smo pisali.

Ako nema drugih simptoma nema potrebe za zabrinutošću.

Međutim kao i u svemu i kada je pupak u pitanju postoje izuzeci kada je potrebno potražiti medicinsku pomoć.

Kada posetiti lekara zbog pupka u trudnoći?

 

Nije svaka trudnica ista, nije svima prag tolerancije bola na istom nivou, ali kada je drugo stanje u pitanju treba napraviti razliku od svakodnevnih tegoba i onih koje zahtevaju posetu lekaru. 

Kada je tema pupka u pitanju, obavezno potražite medicinsku pomoć ako dođe do sledećih simptoma: 

 • Isuviše jakog bola, koji ne liči na svakodnevnu nelagodnost
 • Temperature
 • Povraćanja
 • Preznojavanja
 • Krvarenja

Lekar će nakon izvršenog pregleda utvrditi o čemu se radi. U ovakvim situacijama će se obraćati pažnja na eventualno postojanje neke infekcije, hernije ili drugih medicinskih stanja koje zahtevaju intervenciju ili terapiju.

Svrab pupka u trudnoći

 

Svrab kože je veoma česta pojava u trudnoći i u nekom momentu će ga doživeti svaka žena u većoj ili manjoj meri. Do njega dolazi usled naglog rastezanja kože kako beba raste, a to se vrlo često  može desiti i u predelu pupka.

Ako nema pojave nekog crvenila, osipa, fleka ili drugih promena na koži, ova pojava nije ništa neobično, niti opasno, samo je neprijatna i iritantna. Zato se trudnicama savetuje da na vreme krenu sa pravilnom negom kože.

Od samog početka trudnoće pronađite za sebe najbolji način kako bi vam koža  uvek bila čista i hidrirana. Nije na odmet da se okrenete prirodnoj kozmetici koja je tokom drugog stanja najbezbednija. Na taj način će vaša koža  odoleti svim izazovima koje nosi kasnija trudnoća, između ostalog i strijama.

 

 

U slučaju da svrab prate i neki drugi simptomi koji vam ne deluju uobičajeno tada se obratite vašem lekaru.

Infekcija pupka u trudnoći

 

Neredovna ili nepravilna higijena pupka može dovesti do nepotrebnih komplikacija u vidu infekcije pupka. 

To se može desiti ako pupak ne održavate dovoljno čistim, ako nanosite preterane količine kreme pa se na tom mestu stvara prljavština ili u slučaju da imate pirsing u pupku za vreme trudnoće. Razni ožiljci od hirurških intervencija u tom predelu takođe mogu povećati rizik od nastanka infekcije pupka.

Neki od najčešćih simptoma infekcije pupka su:

 • Crvenilo ili promena boje pupka
 • Otok
 • Bol
 • Curenje gnoja iz pupka koji čak može imati i neprijatan miris

Iako vam se moža čini da oko pupka nema potrebe voditi nešto puno brige, začudili bi ste se koliko je ovo područje ustvari pogodno za razvoj bakterija i infekcija.

Kada dođe do infekcije pupka tada se obavezno javite svom lekaru. Ovo je već ozbiljnije stanje koje zahteva medicinsku intervenciju.

Pirsing pupka u trudnoći – da ili ne?

 

Pirsing u pupku veoma je moderan i stvar je ličnog ukusa. Kada pirsing stavljate pre trudnoće to nije ništa neuobičajeno i verovatno će vam preporučiti na koji način morate voditi račna o njegovoj higijeni.

Kada dođe do trudnoće, a i dalje imate pirsing u pupku tada je potrebno razmisliti o bezbednosti njegovog držanja. U trudnoći stomak raste, pupak menja oblik i to može dovesti do raznih problema i infekcija.

Obavezno se posavetujte sa vašim lekarom da li je vaš pirsing zbog oblika i veličina bezbedan u trudnoći. Ukoliko se ispostavi da nije, a vi baš želite da ga nosite biće potrebno da pronađete odgovarajući oblik i materijal koji će biti bezbedan tokom nošenja u trudnoći.

Naglašavamo da je posebno potrebno voditi računa o higijeni pupka i pirsinga tokom drugog stanja.

Dobro se informišite o mogućim rizicima i problemima i odredite prioritete. Zdrava trudnoća i beba bi ipak trebale biti na prvom mestu, a pirsing se uvek može ponovo staviti i biti odraz vaše ličnosti. 

Kako očistiti pupak u trudnoći?

 

Važnost higijene ne treba ni spominjati, a pogotovo kada je period trudnoće u pitanju. To je nešto što bi trebalo da se podrazumeva i ujedno je i najbolji vid prevencije od pojave raznih komplikacija.

 

uvučen pupak u trudnoći

 

Najbolji načini da prevenirate pojavu bilo kakvih bakterija i da redovno pupak održavate čistim jeste uz pomoć antibakterijskih sapuna i redovnog pranja pu. Za vreme kupanja ili tuširanja nežno operite pupak sapunom. Sapun možete naneti i na tupfer od vate i na taj način ga nežno oprati.

Nakon kupanja dovoljno je da ga čistim peškirom blago tapkate kako bi se osušio. Izbegavajte jako trljanje da ne biste stvorili iritacije.

Vodite računa koju kremu ili losion nanosite u predelu pupka i na koji način. Preterana količina kreme može dovesti do nakupljanja prljavštine i stvoriti pojavu bakterija i gljivica.

Mitovi vezani za ispupčen pupak u trudnoći

 

U vreme kada nije bilo svaremene medicine i dijagnostike, žene su nalazile razne načine da predviđaju pol bebe i daju razne dijagnoze na osnovu izgleda jedne trudnice. Nije lako živeti u neizvesnosti i to im je pružalo neki vid sigurnosti i mogućnosti da stvari drže “pod kontrolom”.

Ta ljudska potreba je skroz razumljiva i tako su nastali razni mitovi.

 • Jedan od njih tiče se mogućnosti predviđanja pola bebe na osnovu izgleda pupka pa se pretpostavlja da ako pupak izgleda kao nasmejano lice onda sigurno nosite dečaka, a ako je namršten onda će biti devojčica. 
 • Druga teorija kaže da ispupčen pupak u trudnoći ukazuje na dečaka, a ravan ili uvučen na devojčicu.

Da li to važi i u vašem slučaju? Isprobajte makar radi zabave.

Vodite računa o svim aspektima kada je u pitanju  higijena i nega vašeg tela tokom trudnoće. Čak i naizgled bezazlene stvari vam mogu doneti niz neprijatnosti.

Zato je prevencija važna i kada je nega pupka u pitanju.