linea negra

Kada se pojavljuje linea negra u trudnoći i šta znači

Šta je to linea negra? Zašto nastaje kao tamna linija preko stomaka u trudnoći i da li stvarno može da otkrije pol deteta?  Otkrijte!

Šta je linea negra (nigra)?

 

Primetili ste da vam se na trudničkom stomaku pojavila jedna poduža crna linija i zabrinuti ste zbog toga? Ne brinite! Upravo to je LINEA NEGRA što u prevodu znači crna linija.

Ona se izražava u toku trudnoće iako je zapravo oduvek imamo. Ponekada se naziva i linea nigra, u zavisnosti od prevoda i dijalekta.

Ona nije nešto što treba da vas zabrinjava jer je potpuno normalna pojava u toku trudnoće iako se kod nekih žena ne izražava. Zapravo, u našem telu se inače nalazi jedna linija linea alba ili nevidljiva linija, koja se proteže između pupka i karlice. U toku trudnoće pod uticajem hormona ona postaje tamnija (ne kod svih), obično braonkaste boje i oko 1 centimetra širine.

Dužina joj varira, ali uvek je između pupka i karlice, a kod nekih prelazi i iznad pupka. Ipak, iako izgleda pomalo čudno, ona je bezazlena i nije opasna.

Postoje neka verovanja u vezi nje kao i povezanost sa pojmovima poput melasme i tamnih areola – ali moraćete da pročitate ceo tekst da saznate više o tome!

Kada se pojavljuje linea negra?

 

Obično se trudnička crta na stomaku javlja onda kada stomak poprima veće proporcije, negde tokom drugog tromesečja (oko 23. nedelje). Ipak nije isključeno da se kod nekih trudnica javlja i od samog početka trudnoće i prvih nedelja razvoja ploda. Pročitajte koji su prvi znaci trudnoće.

 

linea negra na stomaku

 

Tada se obično zbog delovanja hormona ali i napetosti stomaka, tamna crta na trbuhu u trudnoći menja i tamni, postaje hiperpigmentisana i vrlo primetna.

Karakteristično je da se uvek proteže po samoj sredini stomaka, i da je kod osoba tamnijeg tena izraženija.

Boja može da joj varira od svetlo braonkaste pa sve do tamne skoro crne boje. Ako se ponekada uz samu lineu negru pojavi i svrab iritacija i još tanjih krivudavih rozikastih linija, to su strije. Za njih postoji poseban tretman i možete više o njima pročitati ovde:

Razlozi za pojavu strija u trudnoći i kako ih izbeći!

U toku trajanja trudnoće i rasta stomaka može i ova linija da poraste i pruži se preko celog stomaka.

Šta je uzrok nastanka tamne linije preko stomaka?

 

Hormoni, hormoni. hormoni – samo o njima slušate u toku trudnoće, ali to stvarno nije bez veze! Oni stvarno jako deluju i menjaju čitav organizam radeći u službi pripreme tela za trudnoću, dojenje i bebu. Oni su uzrok pojave linea nigre a evo i kako!

U toku trudnoće i placenta koja je zaslužena za rast i razvoj bebe, proizvodi hormone. Neki hormoni koje proizvodi su posebno stimulativni za melanocite (ćelije pigmenta u koži). Hormon koji je posebno zaslužen za rad melanocita je estrogen, ali ne kaska za njim mnogo ni progesteron. Tada se pod delovanjem tih hormona pojavljuju hiprepigmentacije kao što je i  crta preko stomaka u trudnoći!

Uz nju se može pojaviti i melasma ili “trudnička maska” – tamnije fleke preko lica trudnice. Ona se takođe javlja kao odraz delovanja hormona, a obično ih prate i tamne areole. Areole su krugovi oko bradavice, i oni takođe menjaju izgled i boju tokom trudnoće.

 

 

Zato ne brinite, to je sve potpuno normalno, ali ukoliko ipak brinete obavezno se posavetujte sa lekarom da umiri vaše brige.

Linea nigra izvan trudnoće

 

Mislili ste da je ova pojava vezana samo za trudnoću?

Prevarili ste se!

Iako je drugo stanje period kada se pojavljuje trudnička linija, svi je imamo. To smo već spomenuli kao lineu albu, ali ponekada u toku puberteta se javlja u ovom tamnijem obliku. Smatra se da ukoliko se kod pubertetlija pojavi tamna linija, da su uzrok hormonske promene koje upravo ta faza života nosi sa sobom. Javlja se i kod osoba muškog i ženskog pola.

Ako primetite da vam se pojavila linea negra, a niste u drugom stanju, najbolje je da posetite lekara da saznate šta je po sredi. Ukoliko i dalje sumnjate na trudnoću uvek se možete poslužiti jednokratnim testom za trudnoću ili potražiti test iz krvi koji će definitivno otkloniti sve sumnje!

Takođe se ova linija može javiti ako se osoba naglo ugoji, ima hormonski disbalans ili neka ozbiljnija oboljenja. 

Nekada se linea nigra izrazi i kao posledica korišćenja određenih lekova, posebno kod kontraceptivnih pilula, jer zbunjuju organizam i hormone pa tako utiču i na pojavu tamne linije preko stomaka.

Takođe se ova linija može izraziti i kao posledica nekih gljivičnih infekcija, i treba voditi računa i o ostalom simptomima poput iritacija i peckanja kože.

Svakako ako je primetite izvan trudnoće, i zabrinjava vas, slobodno potražite savet stručnog lica.

Da li linea negra mora da se pojavi?

 

Zapravo, stručnjaci su ustanovili da linea negra ne mora da se izrazi kod svih trudnica.

U procentima oko 75% trudnica iskusi ovu pojavu, a ostale ne saznaju šta je to.

Ali nije isključeno da se kod jedne trudnice u prvoj trudnoći ne pojavi, a u sledećoj da krasi njen stomak.

Smatra se i da su žene tamnijeg tena sklonije ovoj pojavi, ali ona ne zaobilazi ni one poprilično svetle puti. Jasno je da su boja kože i ten proizvod količine melanina, pigmenta, koji stvaraju melanociti. Zato je logično da svetlije osobe razviju svetliju lineu negru, neke bež boje, do je kod osoba tamnijeg tena uvek to neka izražena linija tamije boje!

Nije za čuđenje i ako se pored linee nigre pojave i izražene pegice po licu i telu, pogotovo ako ih ta osoba inače ima, ili da se izraze neki stari, već zaboravljeni ožiljci. Melanociti se malo pobrkaju pod uticajem hormona i u toku trudnoće ukrase celo telo. Nekim ženama to smeta i često traže načine da uklone te tamne flekice i linije i o tome pročitajte u nastavku!

Ovo nije jedina pojava na stomaku u trudnoći. Često se javljaju i strije. No, dok na linea negru ne možemo uticati, na strije itekako možemo. Samo je potrebno na vreme početi sa negom i izabrati pravu stvar. Aleksandra je mislila da je zakasnila, ali srećom – uspela je. Sprečila je strije jednostavno i prezadovoljna je. I vi možete uraditi isto. O čemu se radi, saznajte iz njenog ličnog iskustva koje je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

 

Može li se ukloniti linea negra?

 

Kao što rekosmo, mnogima pojave hiperpigmentacije lica i tela, u koje spada i ova specifična linija, smetaju i žele da ih uklone. Postoje neki recepti sa prirodnim elementima koji mogu da ih posvetle ali ne mogu da ih uklone. 

Tako na primer možete probati:

  • Masku za kožu od ovsenih pahuljica i meda. Pomešate malo samlevenih, kuvanih ovsenih pahuljica i meda i napravite gustu smesu koju nanesete na pigmentisani predeo. Ostavite da deluje 10ak minuta i isperete. Ne garantujemo uspeh, ali ako ništa drugo, barem ste uradili blagi prirodni piling kože pa će biti mekana.
  • Limunov sok može biti od pomoći za smanjivanje ovih pojava poput linee negre. On inače služi, u prirodnoj kozmetici, za posvetljivanje kože, pa tako možete pokušati da upravo uz pomoć njega posvetlite fleke na telu u trudnoći.
  • Jabukovo sirće je takođe jedan prirodni element koji može delovati na kožu i lineu negru, ali kako je ono kiselo može biti iritantno za osetljive predele kože.
  • Kurkuma je poznata po moćima posvetljivanja i ujednačavanja tena. Postoje razne maske u kojima se koristi i iskustva koja govore da pomaže.
  • Krompir može pomoći da se ujednači ten u toku trudnoće zbog azelaične kiseline koju sadrži.. Dovoljno je narendati krompir i naneti ga na tamnije delove kože da stoji dok se ne osuši. Nakon toga isperite mlakom vodom!
  • Soja je još jedna biljka čiji elementi mogu doprineti posvetljivanju kože u toku trudnoće. Mane kiseline pomažu u tome. Dovoljno je sojino mleko naneti na kritične delove i ostaviti da se osuši, zatim isprati.
  • Kora od narandže takođe pomaže ali mora biti u prahu. Osušenu koru narandže sameljite u prah i pomešajte sa malo meda i mleka. Tu masku nanesite na lineu negru ili druge tamne fleke na telu i ostavite da deluje 15ak minuta, zatim isperite.
  • Jogurt ili kefir sadrži mlečnu kao i glikolnu kiselinu koje pomažu u prirodnom izbeljivanju kože. Pomešajte jogurt ili kefir sa medom i ovsenim pahuljicama u prahu, nanesite na željeno područije, i ostavite da deluje 15ak minuta. Isperite mlakom vodom i namažite hidratantnu kremu!

Bilo koji od ovih primera može ali i ne mora pomoći, ali važno je da znate da KREME ZA IZBELJIVANJE KOŽE nisu dozvoljene u trudnoći i treba da ih zaobiđete.

Sastojci koje sadrže se upijaju u kožu i nagomilavaju u organizmu, jer se ne mogu preraditi, često su i kancerogeni. Zato ih zaobiđite u toku trudnoće. Generalno, vodite računa kada je kozmetika za trudnice u pitanju.

U svakom slučaju malo fleka i flekica i po koja linija nisu nešto što bi trebalo da okupira vaše misli i da vas brinu, i svakako će se smanjiti nakon porođaja!

Kako sprečiti pojavu linee negre?

 

Ono što možete da uradite a da ima neke šanse da deluje na smanjivanje pojave linee negre jeste da povedete računa o ishrani kao i o korišćenju zaštite od sunca.

 

 

Zašto ishrana ?

Zato što se folna kiselina povezuje sa smanjivanjem hiperpigmentacija u toku trudnoće. Zato je jako važno posvetiti se pravilnoj ishrani u toku trudnoće i uzimanju prenatalnih vitamina i folne kiseline.

Zaštita od sunca podrazumeva pokrivanje i izbegavanje direktne sunčeve svetlosti kao i obavezno korišćenje kreme sa zaštitnim faktorom. Sunčanje u trudnoći može delovati na izražavanje linee negre i fleka na licu, zato se treba posvetiti zaštiti od sunca!

Još jedan savet je da izbegavate depilaciju voskom, pogotovo ako imate melasmu. Depilacija voskom može izazvati iritaciju koja samo pogoršava stanje diskolorizacije kože.

I naravno, neizostavna pravilna, blaga nega kože u toku trudnoće. Redovna hidratacija, povremeni pilinzi i redovno mazanje kreme sa većim zaštitnim faktorom.

Kada linea negra nestaje sa tela?

 

Kako se odjednom pojavila, tako se linea nigra odjednom i povuče sa tela. Najčešće se to događa nakon porođaja, ali ne baš odmah.

Mesec ili dva postpartum (odnosno nakon porođaja) se ova linija ujednačava sa tenom kože i bledi, nestaje.

Zato možda i nije toliko važno da se bavite njenim izbeljivanjem i umanjivanjem, jer će svakako nestati brzo nakon dobijanja vašeg malog zamotuljka sreće.

Da li linea negra otkriva pol deteta?

 

Znamo da vas ovo najviše zanima jer je to poznato verovanje iz naroda.

 

linea nigra

 

Veruje se da ukoliko se linea negra pojavi i proteže se od pupka do pubične kosti majka nosi žensko dete, a ukoliko se pojavi preko celog stomaka onda nosi muško dete.

Ova verovanja nisu potvrđena naukom, niti imaju ikakve indikacije da su tačna, mada se smatra postoji razlika između hormona koji se luče u trudnoći sa muškim detetom i ženskim. Ipak ovakva verovanja su samo verovanja, poput onog da ako je stomak okrugao onda je devojčica, ako je blago špicast onda je dečak. Ako vas zanima pol bebe, a niste ga još saznali na ultrazvuku, proverite i šta vam predviđa kineski kalendar začeća.

Najbolje je, ukoliko već želite da saznate pol bebe, verujete ultrazvuku koji ima tačna predviđanja u čak 75% slučajeva. A kako se pol bebe nekada može videti ultrazvučno i oko 14 ili 16 nedelje trudnoće, često se pol sazna i pre ispoljavanja linee negre!

Na kraju krajeva, ukoliko je beba u redu i pravilno se razvija, pol i nije baš bitan zar ne?

Bilo da imate lineu negru ili ćete je tek dobiti, ili vas zaobiđe u potpunosti, najvažnije je da budete informisane, smirene i srećne u toku trudnoće, da vodite računa o sebi i plodu i ne brinete oko stvari bespotrebno. Trudnoća treba da bude period uživanja i pripreme za trud i napor ali i zadovoljstvo koje sa sobom nosi porođaj i briga o bebi!