16 nedelja trudnoće

16. nedelja trudnoće

Šta sve treba da očekujete kada dođe 16. nedelja trudnoće? Kolika je vaša beba, šta sve sada može i da li ćete napokon osetiti njene pokrete? Saznajte.

Dobro došli u 16. nedelju vaših trudničkih dana odnosno u 4. mesec trudnoće! Da da, još malo pa ste na pola puta, i sigurni smo da se vaš trudnički stomačić već pomalo vidi! Takođe smo sigurni i da se pitate šta vaša beba sada radi i kako izgleda, kao i zašto vam možda treba veći broj obuće?! Pročitajte ceo tekst i saznajte sve o tome.

Kada počinje 16. nedelja trudnoće?

 

Da li ste znali da u 1. nedelji trudnoće vi uopšte niste trudni? Zapravo se začeće dešava tek oko 3. nedelje, ali to sve zavisi od načina računanja i kalendara trudnoće! Srećom, u 16. nedelji ovakvih nedoumica nema jer ste već debelo zagazili u drugo stanje i otpočeli drugo tromesečje!

Šesnaesta nedelja trudnoće počinje tačno nakon punih 15. nedelja. Odnosno ako vidite oznake poput 15w2d znači da ste ušli u šesnaestu nedelju i zvanično u 4. mesec trudnoće.

U ovom periodu možete proširiti srećne vesti ukoliko već niste. Neki roditelji se drže toga da vesti o trudnoći podele tek nakon 3. meseca. Taj prvi trimestar se smatra izuzetno osetljivim periodom  za trudnice i plod pa se roditelji ipak odlučuju da sačekaju da veliki rizici prođu.

Dakle, ulaskom u 16. nedelju trudnoće ste prešli prvi deo puta najveće avanture vašeg života!

 

 

Ali, šta to znači za vašu bebu a šta za vas?

Hajde da saznamo.

Beba u 16. nedelji trudnoće

 

Vaša mrva je sada već poprilično velika.

Smatra se da beba može da bude između 11.5 i 13 cm dužine mereno od temena do pete.

Poređenja radi, to je kao jedna veća kruška.

Teška je oko 100-120 grama i uveliko se pomera! Mišići vašeg budućeg deteta rade uveliko i ona pomera svoje udove u svim pravcima.

U ovoj nedelji beba može i da hvata i najčešće hvata pupčanu vrpcu. Srećom, pupčanik je vrlo otporan i ne može se povrediti kroz ovakvu “igru” bebe.

Svi sistemi bebinih organa rade punom parom! Tako njeno malo srce kuca i ispumpava i do 25l krvi u toku dana. Bubrezi rade, mozak stvara nove neuronske veze, oči se pomeraju ispod kapaka.

Da li ste znali da vaše dete u 16. nedelji počinje sa razvojem sluha? Iako se smatra da sluh zvanično počinje da “radi” posle 20. nedelje trudnoće, neki stručnjaci smatraju da se prve faze razvijaju upravo u 16. nedelji. Slušni aparat je gotovo potpuno formiran.

Ono što je jako važno jeste da od ove nedelje na dalje vašu bebu očekuju ogromne promene. Brzi rast i razvoj, dobijanje na težini, jačanje svih sistema organa, mišića i kostiju sve počinje da se dešava gotovo duplo brže. Posteljica će se u narednim danima povećavati i dostići dovoljnu veličinu da obezbedi sve nutritivne i esencijalne potrepštine za razvoj deteta.

Još jedna važna stvar je da je pol bebe u ovoj nedelji diferenciran i vrlo je izvesno da će moći da se vidi na ultrazvuku! U toku ove nedelje roditelji mogu da pitaju i saznaju prve prognoze za pol deteta! Naravno, nekada se desi da dođe do greške, ali je to uz nove aparate za ultrazvuk to je vrlo retko.

Svakako možete isprobati i kineski kalendar začeća kojim se, kako kažu, može izračunati i pol bebe!

Mama u šesnaestoj nedelji trudnoće

 

Nemojte misliti da su samo bebe u sred velikih promena u toku ove nedelje! Mame u ovim danima mogu da očekuju mnogo toga!

 

šesnaesta nedelja trudnoće

 

Prvo ćemo spomenuti gojenje! Gojenje i kilaža u trudnoći koja je predodređena da raste su prirodna stvar. Međutim, nakon 3. meseca trudnoće se ta količina dobijanja kilograma povećava. Ponekada i do 500 dodatnih kalorija na dan odnosno oko pola kilograma nedeljno. Ukoliko ste skloni gojenju ili ste već bili gojazni ovo je zadnji momenat da počnete da vodite računa.

Ukoliko niste već promenili navike u svojoj ishrani, sad je trenutak da se bazirate na izbalansiranu ishranu za trudnice!

Preterano gojenje može da poveća rizike za razvoj poremećaja pritiska u trudnoći ili trudnički dijabetes. Ovi problemi utiču loše i na bebu i na trudnicu i treba ih shvatiti ozbiljno!

Stomak u šesnaestoj nedelji trudnoće

 

Sledeća bitna stavka jeste trudnički stomak!

16. nedelja znači pomalo ispupčen, čvrst stomačić koji odaje blagi osećaj težine.

Ovo period u kojem ćete možda morati da počnete da razmišljate o donjim delovima odeće bez dugmića, širim i labavim da na taj način izbegnete stiskanje i nelagodu. Zapravo, vaš uterus se rastegao skoro do vašeg pupka. Stručnjaci kažu da je u periodu 4. meseca trudnoće materica protegnuta od stidne kosti do dva prsta ispod pupka.

Ovo je period kada negovanju kože stomaka treba da posvetite dodatnu pažnju, kako bi sprečili nastanak strija. Aleksandra se uverila da je to moguće. Pronašla je nešto što joj je omogućilo mekanu i nežnu kožu stomaka bez svraba i neprijatnog zatezanja – sve to na biljnoj bazi i bez štetnih sastojaka. O čemu je reč? Pročitajte njenu priču i saznajte: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Simptomi u 16. nedelji trudnoće

 

Glavni simptomi koji se javljaju u ovoj nedelji trudnoće su:

  • Krvarenje desni
  • bolovi u nižem delu stomaka
  • vrtoglavica
  • nadutost i gasovi

Od svih simptoma trudnoće koji traju već neko vreme, u ovoj nedelji se može javiti krvarenje desni. Najčešće je u pitanju povećana osetljivost zbog dejstva hormona. Svakako da su zubi u trudnoći veoma važna tema i ne treba ih zanemariti već je najbolje je da posetite zubara i potražite savet.

Kontrakcije u 16. nedelji

 

Još nešto što se može desiti da osetite u ovom periodu jesu kontrakcije.

Od 16. nedelje mogu da se jave Braxton Hicks kontrakcije ili lažne kontrakcije. Neke trudnice ih nikada ne osete dok ih druge osete gotovo svakodnevno. One se odlikuju po tome što su nepravilnih intervala i traju oko 30-ak sekundi. Kasnije kroz trudnoću se javljaju nešto češće. Ukoliko ih osetite obavestite o tome svog lekara i praktikujte njegove savete!

Pokreti bebe u 16. nedelji

 

Več smo spomenuli da se vaše dete uveliko mrda i pokreće u vašem stomaku, ali nismo vam rekli da je ovo period u kojem neke buduće mame to i osete! Najčešće ne budemo ni svesni da su to pokreti bebe jer su toliko blagi. Mame koje osete bebine pokrete u ovoj nedelji trudnoće ih opisuju kao mehuriće ili golicanje! Možda ste ih već i osetili ali ste to pripisali organima za varenje, gasovima ili grčevima u stomaku.

Pokrete osećate ovako slabo jer je beba još uvek mala i dobro ušuškana u veliku količinu plodove vode koja sve njene pokrete ublažava. Ako niste sigurni da osetite pokrete bebe, ne brinite – do 20. nedelje ćete ih osetiti i to vrlo jasno!

Bolovi u stomaku u 16. nedelji

 

Bolove u stomaku u ovoj nedelji trudnoće možemo priprisati sve većem rastu bebe i širenju materice. Vaši organi se preraspoređuju i prave mesta za bebu. Međutim, ukoliko su bolovi jaki, konstantni i praćenji krvarenjem, obavezno je odmah se javiti lekaru! 

Bilo kakav vid krvarenja i jakih bolova nije normalna pojava u trudnoći i treba reagovati što je brže moguće. Pravovremena reakcija i terapija mogu sprečiti komplikacije kao i gubitak trudnoće!

Ultrazvuk u 16. nedelji trudnoće

 

Utrazvuk u trudnoći je izuzetno važna stavka i to su pregledi koje ćete raditi svaki mesec trudnoće.

Od prvog ultrazvučnog pregleda koji će potvrditi radosne vesti nakon testa za trudnoću, do 16. nedelje uradićete još 2 pregleda. Od toga će jedan biti ekspertni koji se radi u 12. nedelji.

U 16. se može desiti da će vas pregledati ultrazvučno ali će to biti redovan pregled kojim se prati rast i razvoj bebe, kao i količina plodove vode, položaj posteljice i slični parametri.

 

16 nedelja trudnoće ultrazvuk

 

U ovom periodu se može desiti da radite tripl test kao najpovoljnija nedelja u kojoj se može raditi. Tripl test se radi po preporuci lekara ukoliko su vrednosti dabl testa (koji se radi u 12. nedelji) bile nepovoljne.

Od ostalih testova, promenućemo i amniocentezu koja se radi između 16. i 18. nedelje. OVo je invazivna metoda prenatalne dijagonistike i nije prijatna. Zato većina trudnica prvo radi dabl i tripl testove, a ovome se pristupa samo ako baš mora i kod trudnica koje su starije od 38. godina.

Pregeled u ovoj nedelji može da podrazumeva i proveru pritiska kao i uvid u urino i krvnu kulturu  zbog provere šećera i gvožđa u krvi. Ukoliko postoji anemija u trudnoći usled manjka gvožđa lekar će preporučiti najbolju terapiju uz prenatane vitamine!

Šesnaesta nedelja blizanačke trudnoće

 

Ukoliko ste mama budućih blizanaca ili je u pitanju višeplodna trudnoća, kod vas je sve malo drugačije!

Vaše telo radi vrlo naporno tako da je jedan od simptoma koji će potrajati i u 16. nedelji osećaj iscrpljenosti. Vrlo je moguće da će se javiti i problem zatvora u trudnoći usled povećanog pritiska na creva i sistem za varenje.

Ono što je specifično jeste da će vaše bebe biti možda malo manje veličine u ovom periodu, oko 10ak cm. Ali njihov razvitak je isti kao i kod jedno-plodnih trudnoća. Svi sistemi organa rade i nastavljaju svoj razvitak. Beba jača iz dana u dan a podebljava im se i koža. Koža vaše dece u ovom periodu je gotovo prozirna, vide se kapilarni i venski sistemi ali to će se promeniti oko 7. meseca trudnoće. Sve u svemu dva (ili više) mala avokada rastu i napreduju punom parom!

 

 

Što se tiče mama budućih blizanaca, sigurno već možete da vidite svoj sve veći stomak. Takođe možete da osetite i blage bolove u donjem delu leđa i stomaku ali i da primetite povećanje grudi. Grudi već u ovom periodu dobijaju na volumenu, jer se mlečne žlezde bude i spremaju za laktaciju. Bol u grudima se takođe može javiti kao prateća pojava. Možete početi da koristite kreme za hidriranje kože na grudima da bi izbegli nastanak strija na ovom području.

Pregledi su isti kao i kod redovne trudnoće, po zakazanom terminu i u dogovoru sa vašim lekarom. Ako niste počeli, sad je pravo vreme da nabavite planer ili probate da vodite dnevnik trudnoće. U njima možete da zapišete i sačuvate sve važne datume i dešavanju u toku vaših trudničkih dana!

Saveti za 16. nedelju trudnoće

 

Kada smo prošli kroz promene i simptome koji vas očekuju u ovom periodu vreme i je i da vam prenesemo neke od saveta :

  • Vrlo je moguće da ćete primetiti da vas žulja obuća! Uzrok su otoci nogu usled trudnoće uzrokovani hormonima! Mnoge trudnice imaju ovaj problem, a rešenje je – kupite veći broj! Iako ćete ih nosti samo u trudnoći jer se posle porođaja stopala vraćaju u normalu, uložite u udobnu i za broj veću obuću. Nije loše ni opcija sada dostupnih i modernih čarapa – patika jer su komotnije i ne stežu nogu, pa možda veći broj ne bude potreban.
  • Kako bi sprečili pomenuto oticanje nije loše da se bavite fizičkom aktivnošću (dozvoljenom) ali i da povedete računa o spavanju! Spavanje u trudnoći , pogotovo kada stomak počne da raste nije baš ne važna stvar! Spavanje na leđima treba izbegavati, na stomaku neće biti moguće, daklel ostaju strane. Stane ili bok na kojem bi trebali da spavate jeste levi. Spavanje na levom boku pomaže cirkulaciji i na taj način se može sprečiti oticanje ili stvaranje proširenih vena!
  • Kad smo kod spavanja moramo da spomenemo hrkanje! Da, hrkanje je jedna od čestih promena koje možete iskusiti u trudnoći! Javlja se i zbog hormona, a neke trudnice razviju hronično zapaljenje nosa. Tada se hrkanje pojačava, a vaše spavanje (i vašeg partnera) smanjuje. Tada možete da probate da podignete još malo glavu i vrat u toku spavanja dodavanjem još jednog jastuka. Ili možete da probate i da koristite ovlaživač vazduha. Sprejeve za nos bi trebalo izbegavati ili ih koristiti samo po preporuci lekara. Ovaj problem je prolazan i nakon porođaja će nestati pa ako ne uspete da sanirate, znajte da vam treba samo malo strepljenja i sve će biti gotovo.

16. nedelja nije mala stvar, počelo je drugo tromesečje, stomak raste i primećuje se, beba se kreće i uskoro ćete uživati u svakom tom pokretu. Porođaj se polako približava, ali tek ste na pola puta.  Ima malo neugodnosti i različitih čudnih situacija ali sve one brzo prođu ili se mogu rešiti uz par dobrih saveta. Zato iskoristite vreme da uživate u svojoj trudnoći.

Prethodno: 15. nedelja trudnoće              Sledeće: 17. nedelja trudnoće