zubi u trudnoći

Kako sačuvati zube u trudnoći?

Da bi znali kako sačuvati zube u trudnoći, pročitajte naše savete i sprečite negativne uticaje loših zuba na bebu i sam tok trudnoće.

Često zdravlje zuba uzimamo zdravo za gotovo. Većina ljudi kod stomatologa odlazi tek kada dođe do bolova ili drugih težih komplikacija.

Za vreme trudnoće takav pristup oralnom zdravlju može imati ozbiljne posledice, a videćete i koje.

Važnost brige o zubima u trudnoći

 

Oralno zdravlje, odnosno zdravlje zuba je podjednako važno kao i zdravlje celokupnog našeg organizma. Svest o njegovoj važnosti treba razvijati već kod male dece i učiti ih na koji način je najbolje održavati zdrave zube.

Ako su nam higijenske navike razvijene i redovne, onda nema bojazni od težih komplikacija kada su bolesti zuba u pitanju.

 

zdravlje zuba u trudnoći

 

Redovno pranje zuba i održavanje čistoće usta ne sme izostati ni tokom trudnoće.

U tom periodu zubi često znaju pretrpeti posledice usled svih promena koje se dešavaju u organizmu jedne trudnice.

Ne samo da je važna higijena, već je bitno i da se ne prekine sa redovnim posetama stomatologu. Redovna poseta zubaru treba da se nastavi  kako radi prevencije tako i radi nekih intervencija kojima se mogu sprečiti teže posledice.

Šta se dešava sa zubima u trudnoći?

 

Trudnoća ili drugo stanje kako je mnogi nazivaju, donosi zaista jako puno promena u celokupnom funkcionisanju organizma jedne  žene.

Promene u hormonskom statusu su ogromne, povećava se nivo hormona estrogena i progesterona što ostavlja brojne posledice, usled izmenjenog načina funkcionisanja organizma.

Zubi i oralno zdravlje nisu nimalo izuzeti od svih tih promena. Naprotiv, često se baš u periodu trudnoće razviju problemi sa zubima i zdravljem desni i usta. 

Može doći do oštećenja zubne gleđi used čestog povraćanja, do upale desni i krvarenja. Dešava se čak i da zubi ispadnu usled problema sa desnima. 

Jako je važno da ne čekate bolove i teže komplikacije već da se na vreme javite vašem stomatologu. Mnoge intervencije se mogu vršiti i za vreme trudnoće i sasvim su bezbedne.

Ukoliko ipak dođe do nekih zdravstvenih problema koji zahtevaju ozbiljnije i agresivnije tretmane stomatolog će možda savetovati da za neke intervencije sačekate period nakon porođaja.

Vaš deo odgovornosti je na tome da se stručnjaku javite na vreme, a o bezbednosti tretmana brigu će voditi stomatolog.

Zubi nisu jedni problem u trudnoći na koji možete uticati. Čest problem su i strije na stomaku koje se javljaju usled istezanja kože i njene slabije elastičnosti. Aleksandra je i to predupredila na vreme. Presrećna je jer nije dobila strije na stomaku. Ono što je njoj pomoglo, može pomoći i vama. Saznajte o čemu je reč u njenoj priči koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

A evo kako stoje stvari kada su zubi u pitanju i šta možete učiniti.

Najčešći problemi sa zubima tokom trudnoće

 

Dok se malo dublje ne zagrebe u temu vezanu za probleme sa zubima, nismo ni svesni koliko problema odnosno bolesti zuba postoji. Nije na odmet da se informišete, jer neki problemi nisu nimalo naivni i mogu uticati na tok trudnoće. 

Najčešći problemi sa zubima sa kojima se trudnice susreću su:

Karijes

 

Karijes bi mogli definisati kao male oštećene oblasti površinskog sloja zuba. Trudnoća itekako povećava šansu za razvoj karijesa. Stručnjaci kažu da je karijes potrebno što pre rešavati jer se bakterije koje uzrokuju karijes mogu preneti na bebu tokom trudnoće, a i nakon rođenja, što može uticati na kvalitet bebinih zuba.

Gingivitis

 

Gingivitis se odnosi na upalu, odnosno crvenilo i oticanje desni. Simptomi podrazumevaju još i osetljivost desni, kao i krvarenje prilikom pranja zuba.

Stomatolozi kažu da je ovo stanje potrebno na vreme lečiti kako ne bi došlo do ozbiljnijih bolesti desni.

Upravo trudnički hormoni povećavaju šansu za nastanak ovog stanja i čak oko 70% trudnica u nekom periodu trudnoće ima problema sa ovom pojavom.

 

Gubitak zuba

 

Visoki nivoi hormona estrogena i progesterona mogu doprineti da se privremeno olabavi tkivo i kosti koji drže zube na mestu. To može dovesti do ispadanja zuba. Da, zvuči zaista strašno, ali srećom to nije česta pojava. Ovakva ozbiljna stanja uglavnom su posledica ranijih problema vezanih za oralno zdravlje.

 

 

Paradontopatija

 

Paradontopatija ili bolest desni često je posledica nelečenog gingivitisa. Kod ovog stanja javljaju se ozbiljne infekcije desni i problemi sa kostima koji drže zube. Sve ovo za posledicu može imati gubitak zuba kao krajnji ishod. Zato ukoliko primetite i minimalne promene na desnima, reagujte na vreme  i sprečite dalji razvoj bolesti.

Trudnički tumori

 

Ovaj naziv zvuči jako strašno, ali ne radi se o kanceru da odmah napomenemo. Ovi tumori se odnose na kvržice koje se formiraju na desnima, između zuba.

Trudnički tumori su crvene boje i mogu krvariti, stvarati kraste i nelagodu prilikom žvakanja i govora. Mogu biti posledica nakupljenih bakterija (plaka). Tumori uglavnom nestaju nakon porođaja, a u pojedinim slučajevima stomatolog može preporučiti i neku vrstu tretmana odnosno njihovog uklanjanja.

Erozija zuba

 

Trudnice koje imaju izražene jutarnje mučnine i povraćanje, svoje zube više izlažu uticaju želudačne kiseline. Ta kiselina jako šteti površini zuba i može je oštetiti. Iako mučnine uglavnom brzo prolaze, manji broj žena ovaj simotom prati tokom većeg dela trudnoće. Nemojte u tom slučaju zanemariti vaše zube, već otiđite kod stomatologa da bi utvrdili ima li posledica po zube i šta učiniti da ne bi došlo do težih oboljenja.

Kako sačuvati zube u trudnoći?

 

Kada je reč o prevenciji odnosno svemu onome što treba raditi da bi se zubi sačuvali saveti se ne razlikuju mnogo u odnosu na period pre trudnoće.

 

kako sačuvati zube u trudnoći

 

Generalno stomatolozi savetuju redovno održavanje higijene usta i zuba, bez obzira na period trudnoće. To podrazumeva redovno pranje zuba, dva puta dnevno.

Preporučuje se da za tu namenu koristitie paste za zube koje u sebi sadrže ekstrakte biljaka poput propolisa i kamilice.

Inače se preporučuje i ispiranje usta sa čajevima od kamilice i žalfije jer oni deluju protivupalno. Ovo je posebno važno za žene koje imaju problema sa upaljenim desnima tokom trudnoće.

Redovna upotreba konca za zube učiniće da se otklone svi ostaci hrane i time spreči nastanak problema sa zubima.

Redovno menjajte četkicu za zube i neka ona bude što mekša kako ne bi dolazilo do iritacije i krvarenja desni.

Ovo su neki generalni saveti kada je održavanje zuba u pitanju, a u različitim delovima trudnoće bi trebalo obratiti pažnju na sledeće:

Prvi trimester i nega zuba

 

Tokom prvog trimestra većina žena oseti simptome mučnine, a pojedine i povraćanja koje može biti manje ili više intenzivno.

Problem kod povraćanja je taj što želudačna kiselina dospeva u usta i oštećuje zube jednostavnim jezikom rečeno nagriza zubnu gleđ. Iako je taj ukus u ustima dosta neprijatan, nemojte odmah prati zube već sačekajte nekih sat vremena. Ako odmah krenete sa pranjem zuba, želudačna kiselina će zajedno sa četkicom oštetiti zubnu gleđ.

 

Najbolje bi bilo da nakon povraćanja usta dobro isperete vodom, a zube operite kasnije kada se kiselina eliminiše iz usta.

Može se desiti da vam se tokom pranja zuba pojavljuje refluks odnosno potreba za povraćanjem. Nailazili smo na preporuke da se  u tom slučaju umesto pranja zuba radi ispiranje usta uz pomoć mešavine od jedne kašičice sode bikarbone i šolje vode. Ova mešavina takođe neutralizuje prisustvo želudačne kiseline u ustima.

Proverite sa svojim stomatologom da li je ovaj recept bezbedan u vašem slučaju.

Neke savete ne bi ste trebali primenjivati ukoliko imate neki problem sa zubima ili desnima.

I najvažnije! Kada planirate trudnoću ili saznate da ste trudni posetite vašeg stomatologa. Utvrdite sanje vašeg oralnog zdravlja i spečite neželjene komplikacije.

Drugi trimester

 

Drugi trimestar je mnogim trudnicama mnogo lakši jer pojedini simptomi poput mučnina i povraćanja prestaju, ali nije uvek tako.

Ukoliko ste jedna od onih žena koju mučnina i povraćanje i dalje ne zaobilazi onda nastavite sa primenjivanjem svih saveta koje smo vam naveli za prvi trimestar.

Ako imate izražene probleme sa zubima ili desnima vaš stomatolog će vam možda savetovati da češće idete na kontrole, koristite neke posebne paste za zube ili tečnosti za ispiranje usta, a sigurno će vam reći i da vodite mnogo više računa o higijeni usta kao i da pazite na ishranu.

Treći trimestar

 

Treći trimestar je specifičan po tome što se proizvodi veća količina bakterija u ustima koje ostaju na zubima. To ne samo što oštećuje zube, već se može proširiti i na desni. Zato je tokom trećeg trimestra potrebno posebno voditi računa o higijeni zuba i usta.

Ovaj period karakteriše i naglo dobijanje na težini, pa su samim tim i potrebe za hranom veće. Sada će vam se verovatno jesti sve, uključujući i ono što nije zdravo. O slatkišima da i ne pričamo. To jeste normalno jer su potrebe bebe i organizma povećane, ali na vama je da vodite računa o izboru namirnica.

Izbegavajte nezdrave grickalice i slatkiše jer i oni mnogo doprinose pogoršanju zdravlja zuba. Probajte da zadovoljite žudnju za hranom na najzdraviji način.

Fluor za zube u trudnoći

 

Fluor mnogi definišu kao prirodni element koji doprinosi  jačanju zuba i stomatolozi kažu da je on jako važan u prevenciji oralnih bolesti.

Kada je reč o uzimanju fluora  u vidu suplemenata tokom trudnoće, nailazili smo na kontradiktorne preporuke.

Svetska i evropska stomatološka udruženja kažu da ne postoje naučni dokazi koji potkrepljuju tvrdnju da uzimanje fluora utiče na zdravlje zuba same trudnice i prevenciju karijesa kod bebinih zuba.

Sa druge strane pojedini stomatolozi i dalje smatraju da je neophodno uzimanje jednog miligrama fluora dnevno jer to pozitivno utiče na kvalitet bebinih zuba.

Kome verovati?

Dobra stvar je u tome što je fluor prirodni element i može se naći u namirnicama poput mesa, ribe, jaja kao i u zelenom povrću. Ako niste pobornik uzimanja previše različitiih suplemenata tokom trudnoće, onda je dobro rešenje da povedete više računa o zdravoj ishrani.

Na taj način nećete uticati samo na unos fluora već i na celokupno stanje vašeg, a i bebinog organizma.

Da li problemi sa zubima mogu da ugroze trudnoću?

 

Da, itekako.

Oralno zdravlje nije nimalo naivna tema. Iako je često na poslednjem mestu, problemi sa zubima itekako mogu ugroziti tok trudnoće.

Neke od komplikacija povezanih sa oralnim bolestima su:

 • Prevremeni porođaj
 • Gestacijski dijabetes
 • Preeklampsija
 • Mala porođajna težina

Kao što vidite posedice nisu nimalo naivne i zato ih je bolje prevenirati.

Bolni zubi u trudnoći i šta sa njima

 

Zubobolja u trudnoći nije ništa neobično i dosta je česta pojava.

Najčešće su bolni zubi posledica neadekvatne oralne higijene koja zatim dovodi do nastanka karijesa.

Bol može biti stalno prisutan, a može biti i povremen pilikom konzumiranja hrane. Bez obzira da li je intenzivan, tup ili oštar, reagujte na vreme. 

Čim osetite bilo kakav bol idite kod zubara.

Veoma je važno da se na vreme otkloni karijes koji je u početnoj fazi. Čekanje i povećanje količine karijesa samo prolongira bol i dovodi do težih komplikacija i oboljenja.

Snimanje zuba u trudnoći – da li je bezbedno?

 

Rendgensko snimanje je veoma zastupljeno u svim grandma medicine i lekarima pruža jako puno informacija i upućuje na to šta dalje raditi sa pacijentom.

 

snimanje zuba u trudnoći

 

Sa jedne strane je veoma korisno, a sa druge je upitna štetnost zračenja koje rendgen emituje pogotovo kada su u pitanju trudnice. 

Moramo reći da su mišljenja i ovde podeljena.

 • Jedan deo struke smatra da minimalno izlaganje snimanju nije štetno jer se tokom snimanja trudnici stavlja odgovarajuća zaštita od zračenja.
 • Dok pojedini stomatolozi smatraju da ne treba rizikovati ni sa malim količinama zračenja.

Verovatno će krajnja odluka zavisti od toga koliko ste dugo trudni, da li je trudnoća rizična, a najviše od toga kakav problem sa zubima imate. Nekada je stanje sa oralnim zdravljem toliko ozbiljno da je prosto nemoguće odraditi bilo kakav tretman ili intervenciju bez prethodnog snimanja. Naravno, uz sve mere opreza i korišćenje odgovarajuće  zaštite od rendgenskih zraka.

Popravka zuba u trudnoći

 

Popravka zuba u trudnoći nije ništa neuobičajeno, ali mnogi stomatolozi smatraju da je najbolje sačekati drugi trimestar kada se bebini organi formiraju. 

Hitne intervencije će se naravno odraditi uz sve mere opreza i na samom početku trudnoće, a za manje hitne ponekad je najbolje sačekati da beba dostigne određeni razvoj.

Ako planirate trudnoće najbolje bi bilo da sve popravke odradite pre same trudnoće, jer je tako ipak najbezbednije.

Anestezija zuba u trudnoći

 

Obzirom da je odlazak kod stomatologa uglavnom neprijatan i bolan kada se rade neke popravke, anestezija je zaista spas.

Lokalna anestezija primenjuje se i za vreme trudnoće i stomatolozi kažu da je bezbedna. Naravno da se uvek vodi računa o količini i načinu davanja anestezije.

Mnogi stručnjaci navode da je veća šteta kada trudnica ne dobije anesteziju jer luči više hormona stresa tokom nekih intervencija usled straha i neprijatnosti.

Saveti vezani za oralno zdravlje

 

Evo i saveta koji vam mogu pomoći da održite zdravlje zuba. Ovo je ono što je do vas i što možete sami.

Održavajte zdravlje svojih zuba pre trudnoće

 

Najbolji savet koji se tiče oralnog zdravlja jeste da vodite računa o njemu tokom celog života. Na taj način prevenirate nastanak bilo kakvih problema.

To podrazumeva redovno pranje  zuba i čišćenje koncem. Redovno odlaženje na preventivne preglede kod zubara, kao i  praktikovanje zdravih životnih navika i ishrane.

Obavezno recite zubaru ako ste trudni

 

Kada odete kod stomatologa a planirate trudnoću ili ste tek saznali da ste trudni to obavezno napomenite. U tom slučaju će biti preduzete dodatne mere opreza, a neke intervencije će možda biti odložene za kasniji period trudnoće ili nakon porođaja.

Izbegavajte preterano grickanje slatkiša

 

Grickanje slatkiša inače nije preporučljivo kako zbog zuba tako i zbog celokupnog zdravlja, Ovaj savet posebno je bitan za vreme trudnoće. Preterane količine slatkiša i šećera ne samo što utiču na pogoršanje zdravlja zuba već i na gojaznost koja se ne preporučuje.

Povećajte unos kalcijuma

 

Stomatolozi kažu da je jako važno povećati unos kalcijuma u organizam za vreme trudnoće. Na taj način štitite kosti, a kalcijum je potreban i zubima.

Kalcijuma najviše ima u mlečnim proizvodima poput mleka, jogurta, sireva, ali ga ima i u bademima.

Odaberite namirnicu koja vam najviše prija i telu obezbedite dovoljne količine ovog vitamina.

Povećajte unos vitamina D

 

Vitamin D je veoma važan toom trudnoće, a on pomaže i da se kalcijum bolje apsorbuje u organizmu.

Odlični izvori vitamina D su:

 • Sunčevi zraci
 • Jaja
 • Pojedine vrste riba  (o vrsti i količini ribe koju smete konzumirati, posavetujte se sa lekarom)
 • Hleb (izbegavajte beli)
 • Žitarice

Vaša ishrana utiče na razvoj bebinih zuba

 

Bebini zubi počinju sa razvojem između trećeg i šestog meseca trudnoće. Zbog toga je važno da se pravilno hranite u trudnoći i vodite računa o unosu neophodnih vitamina i minerala kako bi ste doprineli što boljem kvalitetu zuba vaše bebe.

Ostavite pušenje

 

Upotreba duvana može značajno ugroziti i pogoršati vaše oralno zdravlje. Ne samo što narušava oralno zdravlje, već je štetno i za razvoj bebe, a i za celokupno zdravje trudnice.

Problemi sa zubima nisu nimalo zanemarljivi kada je period trudnoće u pitanju, a kao što vidite mogu dovesti i do mnogih neželjenih komplikacija.

Zato na vreme povedite računa o zdravlju svojih zuba jer je prevencija ipak najbolji lek.