bol u grudima u trudnoci

Bol u grudima u trudnoći. Šta je normalno,a šta ne?

Ako vas brine bol u grudima u trudnoći na pravom ste mestu. Govorimo o svim uzrocima pojave bolnih grudi, kao i o efikasnim načinima za smanjenje nelagodnosti.

Ukoliko ne znate kada je potrebno posetiti lekara zbog bolnih grudi i o tome se informišite u nastavku teksta.

Zašto se javlja bol u grudima u trudnoći?

 

Bol u dojkama u trudnoći veoma je česta pojava. Nastaje usled svih promena, a pogotovo hormonskih koje se dešavaju kada dođe do začeća. Važno je napomenuti da kada kažemo “bol u grudima” u ovom kontekstu, mislimo na onaj koji se javlja u dojkama, a ne onaj koji je vezan za srce i pluća.

Jednom rečju ova promena  je znak da se dojke pripremaju za dojenje kada se beba rodi.

Na ove bolne senzacije utiču promene  u nivou hormona estrogena i progesterona. Osim ovih glavnih krivaca, bolnim senzacijama doprinosi rast mlečnih žlezda kao i veća prokrvljenost dojki.

Može li se desiti trudnoća bez bola u grudima?

 

Iako su bolne grudi čest simptom drugog stanja, sasvim je moguće da prođete i bez njega. Ne oseti svaka trudnica iste simptome i iste promene.

Razlog za to je individualno stanje svakog organizma, hormonski status, građa, uzimanje neke terapije. Svi ti faktori mogu uticati na to da se ovaj simptom ne manifestuje ili da se desi u manjoj meri pa mu se ne pridaje puno značaja, već nas podseti na onaj osećaj pred menstruaciju.

 

 

Ali oprez sa ovim!

U nekim situacijama izostanak  simptoma trudnoće može ukazivati i na to da se trudnoća ne razvija kako treba. Ako ste prvo osetili promene u dojkama koje su zatim nestale, to može biti i loš pokazatelj i razlog za posetu lekaru.

Simptomi bolnih grudi u trudnoći

 

Kada se govori o bolnim dojkama to se odnosi kako na same dojke tako i na bradavice. U zavisnosti od toga koji predeo je bolan ili osetljiv zavise i karakteristike bola.

 

bolne grudi u trudnoći

Bol može ići od mnimalne nelagodnosti prilikom dodira, osećaja težine i nabreklosti.

Neke žene osećaju samo minimalne promene i nelagodnosti, ali ima i drugih slučajeva. Neretko se trudnice suočavaju sa vrlo bolnim grudima koje opisuju kao tvrde, natečene i bolne prilikom svakog dodira.

Bolne senzacije mogu nastati i kada su bradavice osetljive. Kada bradavice stvaraju problem, onda i najmanje trljanje o odeću zna biti zaista bolno.  Ukoliko se borite sa ovim problemom vodite računa jer ako neko slučajno dodirne vaše grudi, čak i minimalni pritisak se može osetiti kao oštar i probadajući bol.

Kada počinju da bole grudi u trudnoći?

 

Bol u dojkama je jedan od prvih i najranijih simptoma trudnoće.

Ukoliko planirate potomstvo i aktivno radite na ostvarenju cilja, promene u dojkama vam mogu biti prva naznaka uspeha.

Uglavnom se ove promene primete negde oko četvrte nedelje trudnoće, tačnije oko dve nedelje nakon što je došlo do začeća. Već tada se nivo hormona u telu žene drastično menja,  što dovodi upravo do ovakvih senzacija koje nisu uvek prijatne.

Kada su bolovi u grudima znak trudnoće, a kada PMS-a?

 

Verovatno se pitate da li se bol u grudima razlikuje kada je simptom trudnoće u odnosu na simptom PMS-a. 

Moramo vas razočarati, ali ponekad je prosto nemoguće napraviti razliku. Da li je bol u grudima simptom PMS-a ili trudnoće znaćete jedino ako vam izostane menstruacija i potvrdite trudnoću testom ili ako do menstruacije ipak dođe. Žene koje recimo nikada nemaju ovaj simptom pred samu menstruaciju mogu naslutiti da se radi o trudnoći, jer je to za njih nov simptom.

Sa druge strane žene kojima grudi prolaze kroz razne promene i osećaju bol svakog meseca moraju sačekati rezultate testa za trudnoću da bi potvrdile o čemu se radi.

Kada prestaju da bole grudi u trudnoći?

 

Kada će grudi prestati da vas bole vrlo je individualno i teško je reći. Uglavnom se to očekuje krajem prvog trimestra jer se tada nivo hormona stabilizuje. 

To nije uvek slučaj, neke žene se sa ovim problemom bore i tokom drugog trimestra. Čak i kada prođu ovi simptomi to nije kraj, već se promene na grudima odvijaju tokom cele trudnoće. Nisu uvek bolne, ali očekujte da se grudi uvećaju i da krene kolostrum kao vid pripreme za dojenje.

Kako smanjiti bol u grudima tokom trudnoće?

 

Bez obzira kog je intenziteta bol koji vas muči, ne treba  da vas sputava i narušava svakodnevno funkcionisanje. Olakšajte sebi kad god možete uz pomoć nekog od sledećih saveta:

Masiranje grudi u trudnoći

 

Masaže su uvek dobrodošle kada je bol u pitanju. Za dobru masažu nabavite kremu za grudi koja je bezbedna za ovu upotrebu jer na taj način nećete dodatno iziritirati kožu na grudima. Preporučljivo je da krema bude hranljiva za kožu i  “masna” kako bi masaža bila prijatnija i delotvornija. Preporučuje se da grudi masirate što nežnije, uz pomoć blagog i prijatnog pritiska.

Izaberite odgovarajući grudnjak

 

Kupovina odgovarajućeg grudnjka može biti pravi spas i dovesti do olakšanja. Kada govorimo o tome šta je pravi grudnjak, u ovom slučaju se misli na grudnjak koji je pre svega odgovarajuće veličine i modela.

  • Nemojte po svaku cenu kupovati veličinu koju ste nosili pre trudnoće, jer vam sada možda treba jedan broj veći, ako ne i više. Prilikom kupovine bi bilo dobro da probate brushalter kako bi videli koji vam sada odgovara.
  • Vodite računa i o modelu grudnjaka. Sada je došlo vreme da zaboravite na push up grudnjake sa žicama i neudobne modele koji često samo lepo izgledaju. Vreme je da prioritet postane udobnost. U tom slučaju se okrenite sportskim grudnjacima, grudnjacima za dojilje ili nekim modelima koji su sami po sebi udobni i u kojima vam je prijatno. Važno je da dojkama pružaju odgovarajuću podršku, da budu od prijatnog materijala i ni na koji način ne stvaraju neprijatnost.

Tuširanje toplom vodom je odlično rešenje

 

Kada je napetost u grudima jako prisutna, tuširanja toplom vodom su spas. Topla voda će vam sigurno prijati i opustiti vas. Stručnjaci jedino savetuju da vodite računa o jačini mlaza kako vas voda ne bi “udarala” po grudima i pogoršala situaciju. Podesite slabiji mlaz tako da užitak bude potpun.

Ulošci za grudi kao spas

 

Koristitie uloške za grudi koje inače koriste dojilje. Njih stavite u grudnjak kako bi štitili vaše osetljive bradavice od trljanja sa tkaninom.  Ovo je odličan način da umanjite nelagodnost i funkcionište bez suvišnih neprijatnosti.

Ostale promene na grudima u trudnoći

 

Grudi u trudnoći nisu samo bolne već prolaze i kroz mnoge druge promene.

Uvećane grudi

 

Uvećane grudi sasvim su normalna i očekivan pratilac u trudnoći. Sa ovom pojavom žene se susretnu već na samom početku trudnoće oko 7. nedelje. Rast grudi se tu ne zaustavlja već se one uvećavaju kako trudnoća odmiče i spremaju se za dojenje. Ako vam je potreban brushalter za broj veći neka vas to ne brine, to je sastavni deo trudnoće.

Pojava vena

 

Pojava vidljivih vena na dojkama je sastavni deo trudnoće. Usled veće prokrvljenosti vene su sve vidljivije. Neka vas to ne čudi jer tokom  trudnoće imate za 50% više krvi u svom organizmu nego inače.

Tamnije areole

 

Areole (krugovi oko bradavica na grudima) menjaju boju i postaju tamnije. Promene na areolama karakteristične su za drugi trimester trudnoće.

Pojava kolostruma

 

Pojava kolostruma sastavni je deo svake trudnoće. Kada će se pojaviti nema pravila, ali može se primetiti već u drugom trimestru. Znajte da je to prvo mleko od neprocenjivog značaja za bebu i prepoznaćete ga po žutom iscedku iz bradavica.

Ciste u dojkama

 

Često se tokom trudnoće u grudima pojave grudvice ili ciste. One su uglavnom bezopasne i posledica su nakupljenog mleka.Iako je tako u većini slučajeva ipak treba biti savestan i svaku promenu prijaviti lekaru kako bi se utvrdilo o čemu je reč.

Strije

 

Usled povećanja grudi i rastezanja kože dolazi do njenog oštećenja pa se kao posledica javljaju i strije. Zato  bi bilo dobro da krema za grudi u trudnoći bude na vreme odabrana kako bi se posledice što uspešnije otklonile. Za ovu namenu birajte kremu koja je prirodnog sastava i ni na koji način ne ugrožava bebu, već hrani kožu, hidrira je i štiti od oštećenja.

 

Dr Pilar krema protiv strija je odličan izbor i ima sve veću popularnost kod mama. Znate zašto? Zato jer gotovo sve koje su probale tvrde da im je pomogla – umirila svrab, sprečila nastanak strija. Posebno je ističemo zato jer je na biljnoj bazi i ne sadrži štetne sastojke koje koža može da upije – a to je veoma bitno u trudnoći (a i inače). Možete je nabaviti klikom na ovaj link: doktorpilar.com/krema-za-strije/

 

A važno je da znate i ovo…

Kada posetiti lekara?

 

Bolne grudi u trudnoći uglavnom nisu razlog zbog kojeg se odlazi kod lekara. Međutim, izuzetak su situacije kada primetite pojavu neke nove kvržice odnosno kuglice u dojkama. Uglavnom je reč o vodenim cistama ili začepljenim mlečnim kanalima, ali treba ih proveriti u svakom slučaju.

 

bole grudi u trudnoći

 

Već na polovini trudnoće možete očekivati pojavu kolostruma. To je prvo mleko, a izgleda kao belo-žuti iscedak iz bradavica. To je sasvim normalna pojava. Međutim,  ako vas bole bradavice i pritom se pojavi drugačiji iscedak koji nije kolostrum to bi trebalo proveriti na vreme. 

Najgori scenario mogao bi biti neki oblik kancera dojki, zato sve sumnjive promene treba proveriti na vreme.

Grudi u ranoj trudnoći iskustva

 

Ako se pitate da li bole grudi već u ranoj trudnoći, odgovor je potvrdan. Bolne grudi jedan su od najranijih simptoma trudnoće. Vrlo brzo nakon začeća vaše dojke pošalju signal da će uskoro stići beba.

 

 

Nemaju sve žene izražen ovaj simptom, ali većina oseti neku promenu kada je izgled i osećaj u grudima u pitanju. Iako nije uvek prisutan bol, može se javiti osećaj povećane osetljivosti na dodir ili  tvrdoća dojki. Često ovo stanje nalikuje na stanje pred sam početak menstruacije pa ženama nije ništa neobično.

Ukoliko upravo sada prolazite kroz ovaj neprijatan simptom nadamo se da vam je barem malo lakše nakon ovih informacija. Sada znate da je bol u dojkama sastavni deo trudnoće. Pripremate se za ulogu majke i dojenje kao jednu od najlepših aktivnosti u kojima ćete uživati sa svojom bebom, a to zahteva da telo prođe kroz određene promene.

Izvori:

https://www.babycenter.com/pregnancy/your-body/breast-tenderness-sore-nipples-during-pregnancy_262

https://www.healthline.com/health/pregnancy/breast-pain-pregnancy#

Breast Changes During Pregnancy
https://www.verywellfamily.com/ways-to-deal-with-sore-breasts-in-pregnancy-2760029 https://www.parents.com/pregnancy/my-body/aches-pains/pregnancy-symptoms-complaints-breast-pain/ https://www.bellybelly.com.au/pregnancy/when-do-your-breasts-stop-hurting-in-pregnancy/