grudi u trudnoći

Grudi u trudnoći. Koje promene ih očekuju?

Zanima vas kako će izgledati vaše grudi u trudnoći? Koje promene ih očekuju? Na pravom ste mestu da dobijete sve odgovore vezane za ovu temu.

Možda niste ni slutilil koliko će se dojke izmeniti tokom drugog stanja. Mnoge promene zabrinu trudnice, a pritom su sasvim očekivane. Zato se informišite o svemu, a mi smo tu da vam u tome i pomognemo.

Mlečne žlezde i njihova uloga

 

Kratko upoznavanje sa anatomijom dojki, odličan je način da započnemo ovu temu. Iako se grudi sastoje od mnogih delova, nama je za period trudnoće važno da saznamo nešto više o mlečnim žlezdama.

Već sada vam je sigurno jasno i zašto. Sama reč “mlečne” vas asocira na mleko i dojenje. Međutim nećemo ostati samo na ovome, hajde da vidimo i neko stručnije objašnjenje.

U dojkama se nalazi veliki broj mlečnih žlezdi koje su zapravo deo žlezdanog tkiva u grudima. Njihova uloga je da proizvode mleko i da ga zatim šalju u mlečne kanale, putem kojih mleko putuje do bradavica i na kraju dospeva u bebina usta.

Pod uticajem hormona, mlečne žlezde i mlečni kanali  tokom trudnoće rastu. To omogućava nesmetan protok mleka i dojenje čini prijatnom aktivnošću.

Grudi u ranoj trudnoći

 

Pod ranom trudnoćom obično mislimo na sam početak trudnoće odnosno prve nedelje drugog stanja. Kada je reč o dojkama u trudnoći, važno je reći da promene na njima vrlo često zapravo i budu prvi simptom trudnoće.

 

dojke u trudnoći

 

Već nakon nekoliko dana od začeća, žene mogu da osete i vide promene na svojim grudima i na osnovu toga mogu doći do zaključka da su možda trudne.

Zašto su baš te promene najuočiljivije u ranoj trudnoći?

Zato što se tokom drugog stanja značajno menjaju nivoi hormona estrogena i progesterona, pogotovo na samom početku trudnoće. Upravo su oni i ključni faktori koji doprinose promenama na dojkama i njihovom pripremanju za dojenje odnosno laktaciju. Promene dojki tokom trudnoće variraju od žene do žene, zavisno od individualnih hormonalnih promena i fizioloških karakteristika. Mlečne žlezde i kanali se proširuju, a hormoni poput laktogena i prolaktina igraju ključnu ulogu u pripremi dojki za dojenje

 

 

Značajna promena tokom rane trudnoće dešava se i u krvotoku jer se količina krvi značajno povećava, a to značajno je čak za 50%.  Upravo to i uzrokuje spomenute promene, odnosno grudi postaju veće, teže i zapravo uočljivije.  Očekujte da se one u trudnoći uvećaju, a koliko će to biti zavisi od brojnih faktora, ali žene vrlo često promene i veličinu brushaltera usled svih promena koje im se dešavaju.

Promene na grudima u trudnoći

 

Vrlo brzo nakon začeća mogu se primetiti i prvi simptomi kod trudnica. Prema rečima stručnjaka već nakon nekoliko dana, promene na grudima mogu nagoveštavati lepe vesti.

Ukoliko se nalazite baš u tom periodu iščekivanja lepih vesti, obratite pažnju na svoje dojke. Ako primetite neku od sledećih promena, može biti da je beba na putu.

Tamne bradavice

 

Koliko inače zagledate svoje dojke?  Primećujete li kada se nešto u njihovom izgledu promeni?

Sada kada ste trudni te promene će biti mnogo očiglednije i primetnije. Jedna od promena koja će se neizostavno desiti jesu bradavice koje su tamnije. Ne samo da su tamnije bradavice već i areole, odnosno onaj krug oko bradavica.

Ova promena sve je izraženija kako trudnoća odmiče, a posledica je upravo hormonskih promena koje su karakteristične za drugo stanje.

Obzirom da je priroda mnoge stvari dovela do savršenstva, ovu promenu je uredila tako da beba lakše uoči bradavicu prilikom dojenja,  pa samim tim lakše kreće da sisa.

Nakon porođaja bradavice se uglavnom vrate na stari izgled pre drugog stanja, mada vrlo često nešto od te tamnije nijanse zna i da ostane.

Veće bradavice

 

Uvećanje bradavica primetićete pri kraju trudnoće. Iako one mnogo ranije potamne, kako se bliži vreme dojenju, tako se i bradavice spremaju za ovu aktivnost. Promene pogađaju i areole, predeo oko bradavica koji dobiju tamniju boju.

Hormoni i  laktacija upravo utiču na uvećanje bradavica  jer će kroz njih prolaziti mleko koje će beba sisati.

Jednostavnim jezikom rečeno, bradavice menjaju svoju veličinu kako bi mogle sprovesti mleko od mlečnih žlezda do bebinih usta i kako bi ih beba lakše uhvatila, a samim ti i kvalitetnije sisala.

Mnogo je bolje kada trudnice odnosno porodilje imaju veće i izraženije bradavice nego kada su one uvučene jer to značajno otežava podoje. Ukoliko trudnice imaju uvučene bradavice, bilo bi dobro da pre porođaja krenu sa njihovim izvlačenjem kako bi se što bolje pripremile za dojenje.

Vene na grudima

Niste ranije primećivali vene na svojim dojkama ili su ipak bile tu, ali nisu bile toliko izražene?

Kako god da ih je bilo ranije, tokom drugog stanja će vene itekako biti izražene.

Uzrok tome leži u krvotoku odnosno količini krvi koja se povećava za čak 50%.

Tokom drugog stanja veća količina krvi neophodna je, jer putem krvotoka beba dobija neophodne nutrijente za rast i razvoj u materici. Zato neka vam ne smetaju i neka vas ne brinu izražene vene, jer one imaju svoju funkciju koja je vrlo značajna.

Svrab grudi u trudnoći

 

Uh, imate li potrebu da se češete po grudima, jer vas užasno svrbe? To se sve češće događa pa vam naprosto dođe da se  češete gde god se nalazili?

To se dešava zato što grudi tokom trudnoće rastu, povećavaju svoj volumen, menjaju oblik, a sve to zahteva da se koža na njima rasteže.

Upravo zbog tog rastezanja kože i dolazi do svraba koji je često vrlo neprijatan. Iako neke promene na dojkama u trudnoći ne možete da izbegnete, postoje načini da ih barem malo ublažite.

Kada je u pitanju svrab, njega možete ublažiti tako što ćete hidrirati kožu i nećete dozvoliti da postane suva i da usled rastezanja ispuca. Hidrataciju možete postići uz korišćenje kozmetike koja je bezbedna za upotrebu tokom trudnoće. Osim krema, u hidrataciji vam mogu pomoći i prirodna ulja kao što je kokosovo ili bademovo ulje koje je vrlo hranljivo za kožu.

Stručnjaci kažu da treba izbegavati vrlo tople kupke i tušranja, kao i preterano česta i duga tuširanja uz korišćenje raznih sapuna i preparata koji isušuju kožu.

 Strije na grudima

 

U prethodnom delu teksta smo vam dali nekoliko korisnih saveta kako da svoju kožu na dojkama hidrirate. Sve to će pomoći da se ublaže simptomi svraba, a dobrom hidratacijom možete “ubiti” čak dve muve. Da budemo precizni možete smanjiti šansu za pojavu strija.

Da, usled rastezanja kože, suvoće i pucanja, mogu se pojaviti i strije. Dojke su jedan od delova tela koje najčešće bude pogođen strijama, a pored dojki tu je i stomak.

Da se strije tokom trudnoće mogu pojaviti na stomaku i ostaviti vrlo ružne ožiljke, postala je svesna i Aleksandra. Na svu sreću ona je pronašla fenomenalan proizvod kojim je rešila sve svoje probleme sa strijama i trudnoću provela sa osmehom na licu. Šta je ona otkrila, saznajte i vi na linku u nastavku. https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Rast grudi u trudnoći

 

Žene koje vape za većim grudima, ovo može obradovati. Tokom drugog stanja sasvim je normalno i očekivano da grudi porastu. Koliko tačno zavisi od mnogih faktora, ali može se desiti da povećate i broj brushaltera.

Pogađate, uzrok tome su hormoni i naravno laktacija odnosno priprema grudi za dojenje.

Kolostrum

 

Znate li uopšte šta je kolostrum? Stručnjaci ga definišu kao zlatnu tečnost koju ispuštaju grudi tokom trudnoće i prvih dana nakon porođaja.

Zapravo to je prvo mleko, tačnije belo-žućkasti iscedak iz dojki koji se može pojaviti već tokom drugog trimestra. Ne javlja se kod svih žena u isto vreme, zato se nemojte strogo držati brojki i brinuti ukoliko ga još niste uočili.

Ako tokom trudnoće primetite da iz bradavica izlazi mala količina belo-žućkaste tečnosti znajte da je to kolostrum. Njegov trag često ćete videti i na unutrašnjosti svog brushaltera kao i na majicama. Njegova pojava zapravo govori da se vaše dojke spremaju za dojenje.

Da bi ste se osećali sigurnije i izbegle neprijatnost u vidu curenje kolostruma na javnom mestu i nošenja isflekanih majica, savetujemo vam da koristite tufere za grudi. Njih možete staviti u bilo koji brushalter i oni će upiti kolostrum.

Bolne grudi

 

Da li će vam grudi biti bolne ili samo osetljivije na dodir nego inače, zavisi od mnogih faktora. Međutim ono što je svim ženama zajedničko to je svakako ta pojačana osetljivost kada se grudi dodirnu. Najčešće to žene osećaju na samom početku trudnoće. Naravno da je razlog tome nagla promena u nivou hormona estrogena i progesterona.

Montgomerijeve žlezde

 

Montgomerijeve žlezde su vidljive golom oku, jer se pojavljuju na areolama, odnosno onom tamnom krugu oko bradavica. Javljaju se tokom drugog stanja zato što imaju važnu funkciju.

Sekret koji ispuštaju bebama pomaže da lakše nađu bradavicu kada je vreme za sisanje i to odmah nakon rođenja.

Osim toga, ove žlezde luče zaštitni lipidni sekret čija je uloga da čuva bradavice i areole od isušivanja i pucanja. Ova zaštita posebno je značajna u periodu dojenja kada su bradavice stalno izložene pa je veća mogućnost da dođe do njihovog povređivanja, sušenja, pucanja pa čak i inficiranja. Neretko dolazi i do stvaranja ragada koje nimalo nisu prijatne. Osim što dovode do vrlo neprijatnih i bolnih senzacija, ujedno otežavaju i podoje. Naravno da neće svaka žena imati problema sa bradavicama tokom dojenja upravo zahvaljujući ovim žlezdama, ali neke žene zaista muku muče sa svim tim pratećim posledicama dojenja.

Promene dojki po tromesečjima trudnoće

 

Prvo tromesečje: U ovom ranoj fazi trudnoće, dojke često postaju prvi znak trudnoće. Hormonske promjene čine bradavice i dojke osjetljive već nakon tri do četiri tjedna. Promene uključuju povećanje osetljivosti, bol, i mogući rast dojki.

Drugo tromesečje: Od 15. nedelje, mlečne žlezde postaju aktivnije, a dojke nastavljaju rasti. Bradavice i areole postaju veće i tamnije, a mogu se pojaviti i izraženije Montgomerieve žlezde koje pomažu u dojenju. Ove promene su odraz pripreme za proizvodnju mleka.

Treće tromjesečje: U poslednjem tromesečju, dojke mogu postati teže i bolnije. Preporučuje se nošenje udobnih grudnjaka za trudnice i dojenje kako bi se smanjila nelagodnost. U ovom periodu, može doći do curenja kolostruma, prve faze majčinog mleka, što je znak da su dojke spremne za dojenje nakon porođaja.

Policistične grudi u trudnoći

 

Žene koje praktikuju samopregled dojki verovatno veoma dobro poznaju tkivo na svojim grudima odnosno znaju da li su pre trudnoće imale neke krvžice i neravnine ili ne.

 

grudi tokom drugog stanja

 

Može se desiti da tokom trudnoće napipate nove kvržice, a to su uglavnom ciste koje su bezopasne. U retkim slučajevima one prerastu u opasnije zdravstvene probleme, ali se ipak posavetujte sa svojim lekarom na koji način da ih pregledate i pratite.

Male grudi u trudnoći

 

Kolike će vam biti dojke u trudnoći to zaista niko ne može da predvidi. Naravno da zavisi od veličine grudi koju inače imate, a doći će i do značajnijeg rasta. Međutim žene koje inače imaju veoma male grudi, ne mogu očekivati da one u trudnoći porastu jako puno. Biće bujnije i dobiće na volumenu, ali ne brinite ako to bude minimalno.

To što imate male grudi tokom trudnoće ne znači da nećete imati dovoljno mleka za dojenje. Veličina grudi ne igra ulogu u laktaciji i  uspešnosti dojenja.

Kreme za grudi u trudnoći

 

Nega grudi tokom drugog stanja  vrlo je preporučljiva i važna. Da bi ste je praktikovali na pravilan način, važno je da nađete kvalitetnu kremu za grudi koja će doprineti hidrataciji kože na dojkama. Ono što je od ključnog značaja jeste sprečiti isušivanje kože, pojavu svraba ili strija.

 

 

Za tu namenu stručnjaci preporučuju kvalitetne prirodne kreme koje će kožu učiniti hidriranom, mekom i negovanom. Nega se ne odnosi samo na kožu već i na bradavice koje ne treba izostaviti iz ove vrlo korisne rutine. Za tu namenu se mogu koristiti kreme koje sadrže lanolin jer on pruža potrebnu negu bradavicama i priprema ih za period dojenja.

Priprema grudi za dojenje

 

Nakon čarobnih devet meseci, sledi još čarobniji period tokom kojeg je dojenje jedna od najznačajnijih aktivnosti. Da bi ste u njoj uživali i vi i vaša beba, važno je da svoje grudi pripremite kako treba.

To podrazumeva pravilnu negu kože  na dojkama i pravilnu negu bradavica, a ujedno i izvlačenje bradavica ukoliko su one uvučene. Preporučuje se redovno hidriranje kože dojki koristeći kreme i ulja koja su sigurna za trudnice, kao što su ona na bazi lanolina, koja umiruju i štite osetljive bradavice. Masaža dojki laganim pokretima može poboljšati cirkulaciju i umanjiti nelagodnost, pri čemu se preporučuje upotreba prirodnih ulja poput bademovog ili jojobinog. Ovo ne samo da pomaže u održavanju elastičnosti kože, već može i pripremiti dojke za dojenje. Redovna, blaga nega pomaže u smanjenju rizika od pucanja kože i formiranja strija.

Više o tome pročitajte u ovom tekstu: Priprema grudi za dojenje: sve što treba da znate!

Promene dojki tokom trudnoće mogu se značajno razlikovati od žene do žene. Dok neke trudnice doživljavaju značajan rast i osetljivost dojki, druge mogu primetiti minimalne promene. Važno je prepoznati da su sve ove varijacije normalne i deo individualnog iskustva trudnoće.

Za ublažavanje bolova i nelagodnosti, preporučuje se nošenje udobnih, podržavajućih grudnjaka, redovno hidratacija kože dojki sa kremama i uljima, lagana masaža, i izbegavanje iritirajućih sapuna ili materijala.

Vodite računa o svojim grudima, negujte ih i pripremajte za dolazak vaše bebe, jer će upravo one da joj podare najznačajniji poklon, a to je kolostrum i majčino mleko.