15-nedelja-trudnoce

15 nedelja trudnoće – period za uživanje

15. nedelja trudnoće može biti jedna od onih tokom kojih se osećate sjajno, a mogu se pojaviti i neprijatni simptomi. Dočekajte je spremni.

Sigurni smo da će vam ovaj sadržaj olakšati svaki simptom i trudnoću učiniti prijatnijom.

Kada počinje 15. nedelja trudnoće ?

 

Sećate li se datuma kada vam je počela poslednja menstruacija? Upravo od  tog datuma računate početak trudnoće i na taj način uvek tačno znate koliko dugo ste trudni i  u kojoj nedelji ili mesecu trudnoće se nalazite. Prema tome:

Petnaesta nedelja trudnoće počinje 99. dana od dana kada ste dobili poslednju menstruaciju.

Osim što će vas to i ginekolog pitati, starost trudnoće važan je podatak tokom svih pregleda i analiza. Kada znate koliko ste trudni onda tačno možete ispratiti šta se u kojem momentu dešava sa razvojem vaše bebe, da li je beba u stomaku dobro i da li se odvija u skladu sa dužinom trudnoće.

 

 

15. nedelja trudnoće – koji je to mesec?

 

Ukoliko ste trudni 15 nedelja, onda uveliko gazite četvrti mesec i polako ali sigurno idete ka cilju. Iako je do njega ostalo više od polovine, sada se nalazite u drugom trimestru koji mnogi nazivaju i “medenim mesecom”. Naziv je nastao iz razloga što je to  period koji izaziva najmanje smetnji i neprijatnih simptoma kod trudnica. 

 

petnaesta nedelja trudnoće

 

Većina žena ovaj period iskoristi na najbolji mogući način. Zašto ne bi i vi?

Zapitajte se šta to niste uradili, a voleli bi i sada imate vremena dok se beba nije rodila. Ok, možda ne možete da ronite, ali da se bavite nekim hobijem, pročitate knjigu, odlazite češće u prirodu, to bi možda i mogli.  Zar ne?

Beba u petnaestoj nedelji trudnoće

 

Vaša beba u ovoj nedelji trudnoće zaista liči na onu koja će se roditi za nekoliko meseci. A evo i zašto.

Dužina vaše bebe sada je oko 10cm. Ukoliko bi je uporedili sa veličinom nekog voća onda je u ovoj nedelji veličine jabuke. Težina se kreće negde oko 70 grama.

Hajde sada da vidimo šta to sve vaša beba ima, odnosno dokle je stigao njen razvoj:

 • Lanugo dlačice koje čuvaju bebu od amnionske tečnosti uveliko rastu.
 • Već sada beba ima obrve i trepavice. Čiji će oblik imati, mamin ili tatin? Ostaje da nagađate dok ne vidite.
 • Svi prstići su tu i poneki se često nađe i u ustima što možete videti na ultrazvuku.
 • Uši su pozicionirane tačno tamo gde treba, a počinje da se razvija i čulo sluha. Dakle već sada možete pričati i pevušiti svojoj bebi jer je vrlo verovatno da će vas čuti i uživati u vašem glasu.
 • Mališani su u materici već sada vrlo aktivni. Iako možda još ne osećate pokrete verujte nam na reč da se akrobacije itekako izvode.
 • Beba aktivno vežba disanje, sisanje i gutanje i na taj način se sprema za život na ovom svetu.

Mogu li se osetiti pokreti bebe u petnaestoj nedelji?

 

Obzirom da vaša beba sada ima razvijene sve delove tela, ona ih aktivno koristi i izvodi razne okrete i šuteve u materici.

Neće sve mame u ovoj  nedelji trudnoće osetiti pokrete jer je beba isuviše mala i ima dovoljno mesta u materici da se okrene, a da vi to ne osetite.

Da li ćete osetiti neke prve senzacije zbog bebinih pokreta zavisi od nekoliko faktora. Jedan od njih je svakako “redni broj” trudnoće. Dakle, ukoliko vam ovo nije prva trudnoća verovatno ćete ranije osetiti senzacije pokreta i prepoznati o čemu se radi. Neiskusne mame kojima je ovo prva trudnoća možda neće umeti da prepoznaju osećaj koji ponekad deluje kao da imate leptiriće u stomaku.

Čak i da je tako ne brinite. Sasvim je očekivano da se bebini pokreti ne osete pre neke 18. Ili čak 20. nedelje trudnoće. Tek tada beba dostiže određenu veličinu, smanjuje joj se prostor za vežbanje u materici pa se mnogi pokreti veoma lako osete.

Količina amnionske tečnosti takođe utiče na mogućnost da se osete bebini pokreti. Kada postoji manjak plodove vode onda ćete imati manje šanse da osetite bebine pokrete.

Telesna konstitucija i težina trudnice takođe igraju ulogu u osećaju bebinih pokreta. Krupnije žene imaju manje šanse da osete ove rane pokrete u odnosu na žene koje su sitnije.

Lekari kažu da i položaj placente utiče na mogućnost osećaja bebinih pokreta. Kada je placenta pozicionirana napred u materici to znači da postoji dodatni sloj između bebe i stomaka što otežava uočavanje bebinih  pokreta.

Šta kaže ultrazvuk u 15. nedelji trudnoće?

 

Da li ćete u ovoj nedelji trudnoće imati ultrazvučni pregled ili ne, vrlo je individualno. Sve zavisi kada ste imali poslednji pregled, da li je trudnoća uredna ili rizična. Šta god da je razlog vašeg pregleda u ovoj nedelji, tokom njega možete čuti neke od sledećih informacija.

Svaki pregled usmeren je na to da se proverava da li trudnoća protiče uredno, kako se beba razvija i koliko ima  plodove vode.

 • Obzirom da se količina plodove vode od 25ml u desetoj nedelji trudnoće povećava na 500ml u dvadesetoj nedelji trudnoće, mogli bi oćekivati da u 15. nedelji imamo neku brojku koja se nalazi između. Ukoliko imate višak ili manjak plodove vode lekar će vas posavetovati šta da činite ili vam prepisati odgovarajuću terapiju kako bi se stanje poboljšalo.
 • Ultrazvukom se proverava i rast bebe. Prati se da li dimenzije odgovaraju dužini trudnoće kao i da li su razvijeni svi delovi tela i organi.
 • Posteljica u 15. nedelji trudnoće trebala bi biti potpuno razvijena i uveliko vršiti svoju funkciju. To se naravno proverava na ultrazvučnom pregledu, a utvrđuje se i njen položaj u materici.
 • Ako budete imali sreće da se beba lepo namesti i pokaže svoje genitalije možda već sada otkrijete pol svoje bebe. Čak i da se to ne dogodi na ovom pregledu, važno je samo da je sve u redu, a pol će ostati iznenađenje za neki naredni ultrazvuk.

Obzirom da je ovo period kada se može raditi amniocenteza ukoliko je ona neophodna, ultrazvuk će biti korišćen tokom ove procedure kako bi se igla bezbedno uvela u matericu bez bojazni da se beba povredi. Samo da podsetimo da je amniocenteza invazivna prenatalna procedura tokom koje se uz pomoć igle vadi plodova voda i šalje na dalju analizu. Cilj je otkriti da li postoje neki genetski poremećaji kod bebe. Ovo se ne radi svim trudnicama, nego samo onda kada lekar ustanovi da je to potrebno.

Mama u 15. nedelji trudnoće

 

Mama u petnaestoj nedelji trudnoće može biti poletna, puna energije i imati utisak da je ceo svet njen. Kao da nije ni trudna. Zaista jeste tako.

Ovaj deo trudnoće mnogim ženama je najbolji i najbolje se osećaju.

15 nedelja trudnoće simptomi

Stomak još uvek nije veliki, mada svakim danom sve više raste i podseća da je tu. Koliki će biti stomak u ovoj nedelji trudnoće zavisi od mamine konstitiucije i od toga da li je u pitanju prva trudnoća ili ne. 

No, bez obzira na veličinu stomaka svaka mama će primetiti da je vreme za kupovinu novih i udobnijih pantalona.  Dobijanje na telesnoj težini sada je sve izraženije. Zato mame, već sada povedite računa kako se hranite i kako živite.

Razumemo da su mučnine prestale i da konačno možete uživati u hrani, ali ne preterujte jer je pred vama još jedan dug period tokom kojeg možete “nabaciti” još dosta kilograma ako se ne zaustavite ne vreme.

15 nedelja blizanačke trudnoće

 

Ukoliko ćete postati mama blizanaca, kod vas situacija u ovoj nedelji može biti malo drugačija, da ne kažemo malo izraženija. Pod tim svakako mislimo na veličinu stomaka. Ako nosite dve bebe logično da će vam i stomak biti veći i brže rasti.

Upravo zbog duplog “tereta” odnosno duple količine hormona i promena, vrlo lako se može desiti da vama ovo ne bude medeni mesec.

 

 

Mame koje su trudne sa blizancima često i dalje  imaju razne neprijatne simptome sa početka trudnoće ili se pojave novi o kojima ćemo govoriti u nastavku teksta.

To nije uvek slučaj. Naravno da ima izuzetaka i mama koje i blizanačku trudnoću iznesu bez većih poteškoća, ali samo vam govorimo o mogućnostima koje vas mogu zadestiti.

Kontrakcije u 15. nedelji trudnoće

 

Iako se kontrakcije mogu pojaviti već u ranoj trudnoći to se u praksi ređe događa. Čak i kada se pojave kontrakcije, uglavnom je to posledica promena koje se dešavaju u trudnoći, zbog dehidratacije, težih fizičkih napora ili nakon polnog odnosa.

Kada su povremene, ne traju dugo i nisu praćene drugim simptomima onda se one smataraju normalnom pojavom u trudnoći. Ukoliko su  kontrakcije jačeg intenziteta i prati ih neki bol ili krvarenje odmah se javite lekaru.

Saznajte šta su lažne kontrakcije i kako ih razlikovati od pravih. Ako se i ne jave sad, kasnije verovatno hoće pa će vam ove informacije biti korisne.

Česti manje prijatni simptomi u 15. nedelji trudnoće

 

Iako se ova nedelja karkateriše kao lep period, pojava neprijatnih simptoma je ipak moguća. Evo šta vas sve može zadesiti, a što je očekivano za ovaj period trudnoće.

 • Pojava proširenih vena
 • Vrlo je čest slučaj da trudnice iskuse problem sa glavoboljom i vrtoglavicom u ovom periodu trudnoće.
 • Ako se desi da vam često curi krv iz nosa ili da su vam usne natečene ne brinite. To je normalna pojava jer se povećava protok krvi u telu i ovo je posledica upravo te promene.
 • Kratak dah, zamaranje tokom nekih napornijih aktivnosti usled pritiska organa na vaša pluća.
 • Sada vam stomak sve više raste pa se može desiti da često osećate bolove u predelu stomaka ili bokova. To je posledica širenja mišića i ligamenata koji imaju ulogu u “pridržavanju” materice.
 • Još jedna posledica povećanog protoka krvi jeste i krvarenje desni.
 • Kako raste materica i beba u njoj, vaša koža na stomaku i oko njega se sve više rasteže. Mođe se desiti da osetite svrab, peckanje, a čak i pucanje kože. Kako se izboriti sa tim saznaćete u nastavku.

Šta možete učiniti u ovoj nedelji?

 

Iako vam je možda ovo period za uživanje o nekim stvarima ipak treba voditi računa i nema opuštanja kada je trudnoća i zdravlje bebe u pitanju.

Evo šta bi sve mogli učiniti u ovoj nedelji trudnoće:

Ishrana

 

O ishrani tokom trudnoće potrebno je voditi računa od samog početka. Ni sada nije kasno, zato krenite sa zdravom ishranom i unosom što više svežih i zdravih namirnica u organizam. Neka budu zastupljene namirnice koje su bogate gvožđem kao što su: piletina, ćuretina, zeleno lisnato povrće, riba, tofu, jaja i mnoge druge.

Ne zaboravite suplemente

 

Sada se vaša beba razvija i raste neverovatnom brzinom što znači da iz vašeg organizma crpi sve što joj je potrebno. Da bi se vi osećali dobro i bili zdravi neophodno je nadoknaditi ono što beba uzme. Nije sve moguće nadoknaditi uz pomoć ishrane pa je vitaminska suplementacija često neophodna i to je odlično rešenje.

Izbacite nezdrave navike

 

Ako do sada niste, vreme je da izbacite nezdrave navike poput alkohola i duvana, a po mogućnosti i kofeina. Mislite na dobrobit vaše bebe, a ujedno ćete mnogo doprineti i svom zdravlju.

Budite aktivni

 

Ne zaboravite na fizićku aktivnost koja je jako preporučljiva tokom trudnoće. Prilagodite intenzitet i vrstu aktivnosti svom zdravstvenom stanju i krećite se što više.

Negujte se

 

Sada kada vaše telo počne da prolazi kroz najveće fizičke promene potrebna mu je dodatna nega. Ta nega pogotovo se odnosi na kožu koja se rasteže, puca i pojavljuju se strije.  Na vreme pronađite najbolji način da je hidrirate i očuvate njen kvalitet kako bi i nakon trudnoće izgledala fantastično. Nega se ne odnosi samo na stomak. Ne zaboravite na negu čitavog tela. Trudnoća će proći, a vaše telo ostaje vama i sigurno ne želite da ga zapustitie i kasnije budete nezadovoljne svojim izgledom. Na vreme mislite o tome.

Aleksandra je reagovala na vreme i iako je imala veliki stomak – sprečila je strije. To je zato jer je imala proverenog i dobrog saveznika. O čemu je reč, saznajte iz njenog ličnog iskustva koje je na ovom linku; https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Vreme je za Kegelove vežbe

 

Lekari savetuju da je sada pravo vreme da krenete sa Kegelvim vežbama koje će doprineti tome da uspešno zadržavate urin tokom trudnoće bez bojazni da veš odjednom postane mokar. Osim toga ove vežbe jačaju mišiće vagine koji će vam biti potrebni tokom trudnoće i porođaja. Informišite se o ovim vežbama detaljnije i krenite sa njihovim praktikovanjem što pre. Sigurno će vam koristiti.

Nadamo se da su vam saveti za ovu nedelju bili od koristi i da ćete ih uspešno primeniti. Neka i ova nedelja trudnoće protekne što lepše i mirnije, a na to i vi možete uticati uvođenjem kvalitetnijih i zdravijih životnih navika.

Sledeće: 16. nedelja trudnoće i mali vodič kroz nju