14. nedelja trudnoće

14. nedelja trudnoće

Kako izgleda 14. nedelja trudnoće?  Draga mama, dobrodošla u drugi trimestar ovog čarobnog putovanja! Evo šta te čeka u ovom periodu.

Kakve promene osećate? Šta da očekujete? Kako se ponaša beba? Koliko je porasla i kakve su promene prisutne na bebinom malenom telu?

Pokušaćemo da ovim tekstom pomognemo i odgovorimo na neka bitna pitanja.

Kada počinje 14. nedelja trudnoće ?

 

Ukoliko ste čitali naše prethodne članke, pominjali smo da se početak trudnoće, sa medicinskog aspekta, računa od prvog dana vaše poslednje menstruacije.

 

mama u 14. nedelji trudnoće

Početak ove nedelje bi bio 92. dan vašeg putovanja.

14. nedelja trudnoće, koji je to mesec ?

 

Ako ste zakoračili u 14. nedelju trudnoće, vi ste u četvrtom mesecu. Bravo mama, ostalo je još samo pet meseci do kraja, a kako dani prolaze, mama je sve snažnija, ali i nestrpljivija.

 

 

 

Ako vam je sve ovo sa mesecima i nedeljama zbunjujuće, pročitajte šta je kalendar trudnoće i kako se računa starost ploda, a možete i sami da probate da izračunate termin porođaja.

14. nedelja trudnoće i ishrana

 

Konačno, nema dosadnih jutarnjih mučnina. Jedan od razloga da mama zaista predahne i sada diše opuštenije. Kod mnogih mama tek sada se budi apetit.

Neke će mame osećati konstantnu glad, posebno kasno uveče i rano ujutru, jer su tada najveći razmaci između obroka i nivo šećera u krvi je niži. Često čujemo rečenicu : „ Sada jedeš za dvoje“ i to je apsolutna zabluda. (zamislite mame koje jedu za troje…četvoro) . Ta neobična žudnja za hranom potiče od toga što se i beba brže razvija i organizam “pumpa” više krvi i troši više energije i kalorija.

Najbitnije je da slušate svoj organizam, da tokom trudnoće unosite namirnice koje će pomoći da se vaša beba razvija pravilno. Omogućite detetu da koristi, crpi,  prave sastojke iz vaše ishrane. Takođe, važno je da se i mama oseća dobro, snažno. Ne zaboravite vitamine, mnogo voća, povrća, proteina… Potrudite se da unosite zdrave obroke, i da užine budu izbalansirane.

Evo kako treba da izgleda ishrana u trudnoći.

Mama takođe mora biti dobro hidrirana. Unos tečnosti je od velike važnosti za vas i za dete.  8 do 10 čaša vode bi bio neki solidan unos.

Mama u 14. nedelji trudnoće

 

Simptomi koje možete osetiti u ovoj nedelji su sledeći:

 • Smanjenje umora u trudnoći . Verovatno osećate da vam se polako vraća energija? To je zbog toga što je vaš organizam crpio snagu u prvom tromesečju u proizvodnji placente. Sada možete odahnuti i na primer, početi sa pravljenjem liste želja za doček vašeg novog člana.
 • Nastavak rasta grudi. Dok vaše grudi nastavljaju da se menjaju, sada vas to verovatno manje uznemiruje, i neće vas boleti kao u prvom tromesečju. Delom zato što se telo već stabilizovalo hormonski, pa bol u grudima u trudnoći popušta.  Krug oko bradavica je malo tamniji, a bradavice izraženije. U ovom periodu može se desiti i da primetite curenje žućkaste tečnosti iz bradavica, mada to obično bude nešto kasnije. Vaše grudi spremaju se da proizvode mleko. To žućkasno je kolostrum.
 • Desni trpe promene i javljaju se problemi sa zubima. Često se javlja oticanje desni, bol i krvarenje. Ne u velikoj meri, ali može biti neprijatno. Svi već znamo da je osnova zdravih desni redovna oralna higijena. Takođe izbegavajte gazirana pića, slatke i slane grickalice koje mogu pojačati probleme s desnima. Jedan koristan savet je upotreba mekih četkica za zube, i rotirajući, kružni pokreti tokom pranja, baš poput masaže.
 • Jedan od simptoma je i onaj povratak apetita, o čemu smo u tekstu već pisali. Poželjno je da sada unosite nekih 300, 350 više kalorija dnevno.  Za vas i bebu je sada bitno da se što zdravije hranite, da ne jedete previše masnu hranu i hranu punu veštačkog šećera.

Ne treba da trošite ništa više novca, niti da idete na neke posebne režime ishrane, samo je potrebno da obroci budu u balansu sa vašim organizmom. Voće i povrće, skrobna hrana, jer su vam potrebni i ugljeni hidrati ( pirinač, krompir, hleb). Kada je moguće birajte integralna brašna.

Unos belančevina je od velike važnosti za razvoj vaše bebe. Tu svakako moramo pomenuti mahunarke, ribu, meso, orašaste plodove. I nikako ne smemo izostaviti proteine. Vodite računa ipak da ne preterate. Gojaznost u trudnoći nije preporučljiva ni zbog vas, ni zbog bebe.

 • Proširene vene su česta pojava. Ovi naglašeni, natečeni krvni sudovi često se mogu pojaviti na vašim nogama kao posledica povećanog volumena krvi koju proizvodite da biste hranili svoju bebu. Takođe mogu biti nasledne i ne možete ih izbeći, ali ih možete ublažiti nošenjem čarapa za podršku i tako što ćete se više se kretati, kako bi održavali bolju cirkulaciju krvi. Kada ležite, trudite se da noge podignete iznad nivoa srca.
 • Jedan od simtoma koji se može javiti je i osećaj zapušenog nosa. Za sve su naravno ponovo krivi hormoni, visoki nivoi estrogena i progesterona koji  povećavaju protok krvi u sluzokože u telu, uključujući i nos.
 • Prestanak mučnina!!! Konačnoooo! Mada ima onih trudnica koje će ovaj problem imati tokom cele trudnoće.

 14. nedelja trudnoće veličina stomaka

 

U ovom periodu trudnoće, posebno kada je reč o prvoj trudnoći, mamin stomak počinje da liči na trudnički stomak.

Svaka od nas jedva dočeka da se stomačić baš primeti. Može se desiti da vas stomak nekada malo i zaboli, i to je normalno. Beba sada brže razvija i brže raste, a materica joj pravi prostor tako što se širi i normalno je da to nekada osetite kao malu neprijatnost.

Primetićete da sada brže dobijate na težini i da stomak brže raste. Sa rastom stomaka rasteže se  i kože i postoji rizik od nastanka strija. Svedite ih na minimum. Aleksandra je otkrila da je to zapravo lakše nego što je mislila. Njoj se strije nisu uopšte pojavile. Zahvaljući čemu je uspela, saznajte iz njene priče koja je na ovom linku: Moje iskustvo: kako sam strijama u trudnoći stala na put

Ovo je idealan period da počnete sa prilagođenim vežbicama za trudnice, poput časova joge, jer će i bebi i vama prijati neki vid rekreacije. Ukoliko ne volite jogu, česte šetnje su odlična zamena, a posebno ako već imate dece – povedete i njih u šetnju i spojite dobro i korisno.

Beba u 14. nedelji trudnoće

 

A evo šta se dešava se bebom u ovom periodu.

 

četrnaesta nedelja trudnoće

Veličina bebe u 14. nedelji

 

Beba je gotovo udvostručila svoju veličinu u ovoj nedelji. Sada veličinu ploda možemo uporediti sa veličinom breskve.

Dugačka je oko 8,5 cm i teška oko 45 grama.

Može li se odrediti pol bebe u 14. nedelji?

 

Ako ste radili prenatalni test krvi, onda je vrlo verovatno da ste već tokom 11.nedelje saznali pol bebe.

Ultrazvučni pregled može otkriti polne organe u 14. nedelji trudnoće, ali se i do 18. nedelje drugog stanja ne uzimaju kao 100% tačne. Neke mame do samog porođaja ne žele da znaju pol bebe, i to je potpuno u redu.

Šta se razvija kod bebe?

 

Možete li da zamislite da vaša beba veličine breskve već u 14. nedelji sisa palac? Život je zaista čudo. Ona počinje da pomera mišiće lica i pravi različite grimase. Oči vaše bebe počinju da se pomeraju takođe.

Čulo mirisa i ukusa počinju da se razvijaju, a koža bebe se zgušnjava. Na koži se formiraju sitne lanugo dlačice koje prekrivaju telo,ramena, ruke pa i uši… One kasnije otpadaju, ali se kod prevremeno rođenih beba mogu zadržati i nakon rođenja neko vreme.

Glava se zaokruglila, i u boljoj je proporciji sa ostatkom bebinog tela. To maleno čudo sve više poprima lik vaše savršene bebe, predivnog bića koje ćete ugledati na dan rođenja.

Organizam počinje svoje unutrašnje funkcije. Jetra luči žuč, što će kasnije pomoći u varenju, a pankreas počinje da luči insulin. Insulin će pretvarati šećer u energiju. Slezina počinje da stvara crvena krvna zrnca. Počinju da rade creva i stavraju prvu stolicu – mekonijum.

Kako izgleda 14. nedelja blizanačke trudnoće?

 

Blizanačka trudnoća je od samog početka svrstana u grupu visokorizične trudnoće. Imate više pregleda, i to je ono što ćete čuti od većine ginekologa. Međutim, mame blizanaca mogu vam reći da je to najposebnije i najlepše stanje koje su doživele. Zato vas ovo “visokorizična” apsolutno pomerite u stranu, ako je sa vašom trudnoćom do sada sve u redu.

 

 

Ne jedete za troje, ali svakako malo povećajte unos kalorija, i neka to budu proteinski obroci. Bebe će crpeti duplo, to je sigurno.

Pojačajte kalcijum, jer mamama obično prvo stradaju zubi.

Što se razvoja bebe tiče, on se dešava istim tempom kao i kod mama koje nose samo jednu bebu. Jedino vaš stomak može više da se nazire, pošto je u stomaku ipak više dece.

Pregledi u 14. nedelji trudnoće

 

Vaš naredni pregled će kao i prethodni podrazumevati kratak fizički pregled. Medicinska sestra će proveriti i zabeležitii vaš krvni pritisak i težinu.

Fizički pregled tokom 14. nedelje obično uključuje i beleženje veličine i visine stomaka ( mi to razumemo da li bebu nosimo visoko ili nisko ) i širine kukova. Vaš lekar može preporučiti neke dodatne testove nakon obavljenog fizičkog pregleda. Ako do sada nije, može se interesovati i o vašoj porodičnoj zdravstvenoj istoriji.

Kakva god nedoumica da vas muči, budite slobodni da o tome razgovarate sa svojim lekarom : ako imate bolove, nesanicu, otoke. Iako to mogu biti bezazleni simptomi, nemojte bez razloga osećati uznemirenost.

Osobama starijim od 35 godina doktor može preporučiti i triple test, trostruki test, i to ne znači da sa vašom bebom nešto nije u redu, već je samo dodatna provera.

Krv majke se ovim testom testira na tri supstance :

 • AFP , protein koji proizvodi beba,
 • HCG – hormon koji se proizvodi u placenti,
 •  estriol- hormon koji proizvode placenta i beba.

Neprijatni simptomi u 14.nedelji

Iako je za većinu trudnica ovo period predaha od neprijatnih simptoma, kod nekih osoba oni i dalje mogu biti prisutni. Ovo su najčešći.

Bol u stomaku

 

U ovom periodu može se javiti bol na bočnoj strani vašeg stomaka. Taj bol je uzrokovan proširenjem materice, koja u ovom periodu trudnoće bebi pravi prostor.

Krvarenje

 

U drugom trimestru može se pojaviti neznatno krvarenje u vidu mrlja ili male količine krvi i one mogu biti potpuno bezazlene. Svakako savetujemo konsultaciju sa vašim ginekologom, jer postoje vrste i bolova, a i krvarenja koje se ne sme zanemariti.

Kontrakcije

 

Najranije se mogu javiti u trećem mesecu trudnoće, to je upravo ovaj period. Iako kontrakcije u ranoj trudnoći nisu za uzbunu, ako traju duže od minuta, svakako je najbolje obratiti se lekaru.

Ukoliko nema bola u leđima i radi se samo o kratkotrajnom stezanju mišića stomaka, reč je o “lažnim kontrakcijama”.

Mučnine

 

Mučnine u trudnoći obično počinju ranije, negde izmedju 6. i 9. nedelje. Sada su već na svom vrhuncu i kod većine trudnica prestaju između 12. i 16. nedelje, a to je baš ovaj period o kome vam pišemo. Nadamo se da spadate u ovu grupu trudnica i da ste odahnuli !!!

Kod manjeg broja tegobe se mogu nastaviti i mogu trajati tokom čitave trudnoće. ( naročito ako su u pitanju višeplodne trudnoće.)

Saveti za 14. nedelju trudnoće

 

Nadamo se da smo vam makar malo pomogli i razrešili nedoumice vezane za onaj period i novo poglavlje devetomesečne avanture.

Još samo par saveta za kraj:

 • Isplanirajte neko lepo putovanje ako je vaša trudnoća uredna. Ovo je period kada se fizički dobro osećate i kada će vam putovanja prijati. Imajte na umu da kasnije, kada dođe beba, putovanja neće biti ista. Iskoristite ovo vreme za stvaranje lepih uspomena sa svojim partnerom.
 • Ne zaboravite da razgovarate. Odnosi mogu biti pod opterećenjem zbog mnogo drugih briga tokom trudnoće. Razgovarajte o svemu i uključite u trudnoću i buduće tate. Pričajte o svojim osećanjima , o svojim brigama, raspoloženju, podelite apsolutno sve svoje osećaje sa svojim partnerom. Ne zaboravite da ste zajedno u ovome!

Prethodno: 13. nedelja trudnoće          Sledeće: 15 nedelja trudnoće