9 nedelja trudnoće

9. nedelja trudnoće

Pročitajte šta donosi 9. nedelja trudnoće. Premoreni ste, a mučnina i dalje ne popušta?  Evo šta se dešava kod trudnica, a šta kod bebe.

Da li znate da je ovo nedelja u kojoj vaša beba zvanično postaje fetus?

Do 9. nedelje vaša beba je nazivana embrionom i bila u embrionalnoj fazi, a sada je prerasla u fetus! Drugim rečima, razvila se dovoljno da izgleda kao minijaturno dete: organi počinju da funkcionišu, srce kuca, bubrezi rade, neuroni stvaraju stotine veza. Razvoj nastavlja da se odvija rapidno u malom zamotuljku od čitava 2 cm!

Kada počinje 9. nedelja trudnoće?

 

Za devetu nedelju se uzima tačno 8 nedelja plus 1 dan odnosno 56 dana od završetka poslednje menstruacije, . Obeležava se, na primer, kao 8w3d (osam punih nedelja i 3 dana).

Ova nedelja se uzima kao zvanični početak zadnjeg meseca prvog tromesečja. Naravno, najbolje ćete se snaći u računanju vremena i perioda koje donosi drugo stanje uz kalendar trudnoće.

U ovoj nedelji ćete sigurno primetiti mnoge promene, od različitih simptoma i znakova  trudnoće do blagog gojenja! Da, moguće je da ste se već malo ugojili ukoliko niste iskusili jake mučnine u trudnoći. To je obično samo 1kg ili manje od toga, i potpuno je normalno i očekivano.

9. nedelja – koji je to mesec?

 

Kada uđete u devetu nedelju zapravo počinjete svoj 3. mesec trudnoće! To je ujedno i zadnji mesec prvog tromesečja.

U narodu se smatra da su prva tri meseca trudnoće izuzetno osetljiva i za trudnice i za bebu i da je ovo najkritičnija nedelja trudnoće. Zato se neke buduće mame odluče da obelodane radosnu vest tek nakon tog perioda. 

 

 

Nažalost, statistike kažu da je najveći broj neuspešnih trudnoća i pobačaja upravo u prvim mesecima. Upravo iz tih razloga su redovni pregledi obavezni, korigovanje ishrane i životnih navika i razgovor sa lekarom o svim važnim pitanjima.

U trećem mesecu trudnoće vaš stomak već može da počne da se nazire. Kod trudnica koje nose višeplodne trudnoće, ovo je gotovo sigurno. Takođe se stomak može više izraziti kod žena koje su ponovo zatrudnele nakon male vremenske razlike između trudnoća.

Da li znate koji je vremenski razmak savetovan između trudnoća? Proverite ovde:

Razmak između dve trudnoće. Kada je bezbedno opet zatrudneti? 

Beba u 9. nedelji trudnoće

 

Sve buduće mame razmišljaju i zamišljaju kakvo  je dete u njihovom stomaku i koliko je velika ili teška. Zato prate razvoj bebe po nedeljama. Evo kako to izgleda u ovoj.

U prva tri meseca beba neće prerasti 3 cm. Počinje od oku nevidljivih ćelija do malog zrna pirinča, graška, pasuljčića pa do veličine masline ili grozda u 9. nedelji. Morate priznati da se to baš brzo odvija.

Ali pored toga što je fetus u ovom periodu dug oko 2cm, i težak svega 5g većina organa je počela da aktivno vrši svoju funkciju!

U ovoj nedelji mišići vaše bebe počinju da se razvijaju i samo za par nedelja bićete u mogućnosti da osetite pomeranje i one udarce i meškoljenje vaše bebe i prve bebine pokrete. U kasnoj trudnoći osetićete čak i kada beba štuca u stomaku, ali o tom po tom.

Da li ste znali da se u devetoj nedelji trudnoće stvaraju začeci zubića koji će početi da niču tek nekoliko meseci nakon porođaja? Istina je, sada se stvaraju osnove onoga što će kasnije izazvati malo muka vašem bebanu, kada počne period nicanja – rasta zubića.

Beba sada dobija oblik koji podseća na ono biće koje ćete dočekati kroz 6 meseci. Onaj produžetak, što je ličio na rep u prethodnim nedeljama je gotovo potpuno nestao. Diferenciran je oblik glave, vrat, ruke, noge, oblik tela. Oči su prisutne, nos pa čak i nozdrve mogu da se primete. Sve u svemu, iako ima još puno dana i mnogo razvojnih prepreka, vaša beba počinje da izgleda baš onako kako zamišljate svoje dete.

Vaše telo u devetoj nedelji trudnoće

 

Iako je, može se reći, tek početni stadijum trudnoće,  telo trudnice u 9. nedelji trudnoće svakako preživljava razne promene.

 

deveta nedelja trudnoće

 

Gotovo je sigurno da osećate bol u grudima, u nižem delu stomaka i karlici. Vrlo je moguće da neke od vas osećaju mučninu i vrtoglavice u ovom periodu drugog stanja. Međutim gotovo svaka trudnica oseća premor i iscrpljenost. Taj osećaj izuzetnog umora se javlja, jer telo radi prekovremeno dok stvara i dovršava placentu!

Placenta je izvor života za bebu i veza koja je povezuje sa majkom. Preko nje se prenose hranjive materije, kiseonik i sve one neophodne stavke koje pomažu da dete u stomaku ima dobar i zdrav razvoj. Zato ne brinite, iako se osećate umorno, draga mama, vaše telo zna šta radi.

Dodatne promene na telu koje možete očekivati jesu koji kilogram gore ili dole. Zapravo, normalno je da se ugojite oko jednog kilograma u toku 9. nedelje, ali ukoliko imate jake mučnine i povraćanje, moguće je i da smršate.

Kakvo god stanje sa kilažom bilo, važno je da vodite računa i posvetite se izbalansiranoj ishrani za trudnice! U slučaju mučnina može da vam pomogne i čaj, ali važno je da znate koje smete da pijete! Kažu da čaj od đumbira ublažava mučnine, ali više o tome pročitajte ovde:

Oprez! Nisu svi čajevi u trudnoći bezbedni!

Stomak u devetoj nedelji trudnoće već može da se primeti. Svakako da ćete prvu promenu i rast stomaka primetiti samo vi i vaši bližnji. Ipak, u nekim slučajevima, trudnički stomačić može da se izrazi malo više i u ovim nedeljama. Na primer, kod blizanačkih (višeplodnih) trudnoća, ili u slučaju nadutosti koja je pratilac drugog stanja.

Rast stomaka vas neminovno očekuje u budućem periodu pa nemojte da budete nespremne. Već sada počnite da pripremate kožu za rastezanje. Kako drugačije nego adekvatnom negom. Šta je adekvatna nega? Ona koja je efikasna, a bez štetnih sastojaka. Aleksandra se svima hvali kako je uspela da spreči strije. Našla je pravog saveznika za to, a o čemu je reč, pročitajte iz njene priče na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Nekada trudnice iskuse manje probleme sa varenjem i nadutost zbog kojih im stomak bude izraženiji.

Simptomi u devetoj nedelji trudnoće

 

Jasno vam je da trudnoća nije samo cveće i proleće, mirni period uživanja, već kombinacija nekih neugodnih simptoma i lepih osećanja.  U toku ove nedelje najverovatnije ćete moći da osetite :

 • Mučninu
 • iscrpljenost
 • učestalo mokrenje
 • nadutost ili zatvor
 • bol u grudima
 • promene raspoloženja

Gotovo svaka od ovih stavki koje se javljaju u toku trećeg meseca trudnoće je uzrokovana hormonima koji luduju i imaju razne uticaje na organizam.

Ono što možete da uradite da bi smanjili izraženost ovih neugodnih znakova koje donosi drugo stanje jeste:

 • Trudite se da jedete namirnice bogate vlaknima i koje se lako vare. Na primer sveže voće i povrće, belo meso, neke orašaste plodove.
 • Potražite pomoć u svakodnevnim aktivnostima, a vi se odmorite. Svoje obaveze podelite na više manjih delova i podelite ih sa partnerom ili svojim bližnjima. Na taj način ćete dati sebi malo oduška a sve će ipak biti obavljeno.
 • Trudite se da boravite na svežem vazduhu. Više kiseonika u organizmu pomaže i kod mučnina, vrtoglavica, malaksalosti.

Iako nije lako, trudnoća ipak ima svoje lepe trenutke, a u 9. nedelji trudnoće ćete možda, ako niste ranije, čuti srce svoje bebe po prvi put. U ovom periodu je srčana radnja ustaljena i jasna i lako se čuje preko ultrazvučnog pregleda. Međutim, ako se slučajno ne čuje, vrlo je moguće da se vaš mališan sakrio u zadnji deo materice i okrenuo vam leđa. Svakako će vam o tome više i detaljnije reći vaš lekar.

9. nedelja bez simptoma

 

Ponekada je moguće da se desi da simptomi trudnoće izostanu, ili traju samo u prvih par nedelja.

Asimptomatske trudnoće su retke ili se jednostavno simptomi povežu sa nečim drugim umesto sa trudnoćom.

Na primer, ponekada se u prvom mesecu trudnoće desi da počne da vam curi nos, blago se povisi temperatura i javlja se učestalo mokrenje. Svi ovi nabrojani simptomi ukazuju na prehladu i eventualnu upalu bešike. Međutim, u pitanju je možda samo trudnoća.

U drugim slučajevima, simptomi poput mučnina i umora se regulišu do 7. nedelje trudnoće i smanje ili potpuno nestanu. Tada vam kasnije nedelje protiču gotovo bez većih promena.

Međutim ukoliko se brinete jer simptoma nema, ne oklevajte da posetite lekara koji vam vodi trudnoću i obavite pregled i razgovor koji će vas umiriti.

Blizanačka trudnoća – 9 nedelja

 

Sve buduće mame blizanaca ili više beba gotovo sigurno osećaju iste simptome poput trudnica koja očekuju jednu bebu – ali jače! Razlog je recimo beta hCG koja raste više u trudnoćama sa više beba. Takav rast beta hCG hormona može izazvati glavobolje, jake mučnine i iscrpljenost. Pogotovo u prvom tromesečju.

Što se tiče veličine i razvoja beba u toku 9. nedelje blizanačke trudnoće, moguće je da budu malo sitnije, ali nije obavezno. Smatra se da je prosečna veličina fetusa oko 2 do 2.5 cm u toku devete nedelje, a tako je i kod blizanaca. Dve maslinice koje brzo rastu i brzo se razvijaju.

 

 

Srce i venski sistem beba radi uveliko, nastavlja da se razvija, kao i drugi organski sistemi. Stvaraju se začeci zubića, hrskavice i ušne školjke, mišićni sistem je u početku razvoja.

Bebe se kreću po materici i migolje, ali su još  uvek previše male da bi buduće mame to osetile.

Što se tiče promena u telu trudnica, bol u grudima i njihovo povećanje je sigurno. Takođe je moguće da počne da se vidi mali trudnički stomak, jer je materica koja sadrži dve (ili više) beba, u ovom period već veličine veće kruške ili papaje. Moguće je i da osetite zatvor i učestalo mokrenje, kao i blagi bol u karlici koja se širi.

Pregledi u blizanačkim i višeplodnim trudnoćama mogu biti malo češći, ali ni to nije pravilo. Važno je da se obavljaju redovno i bez preskakanja.

Ultrazvuk u 9. nedelji trudnoće

 

Ukoliko se pogodi da se obavlja redovni ultrazvučni pregled trudnice baš u 9. nedelji , videćete da se vaša beba već pomera. Međutim, ne postoji pregled koji je obavezan za ovu nedelju.

Ekspertni i 4d ultrazvukovi dolaze malo kasnije oko 12. nedelje trudnoće. Tada će se obavljati i dabl test i detaljniji pregled fetusa od organa do opšteg izgleda.

 

ultrazvuk u devetoj nedelji trudnoće

Ono što možete očekivati da ćete videti na ultrazvuku u ovoj nedelji jeste otkucaje srca vaše bebe, pomeranje ali i diferenciranu glavu i udove.

Sada vaša beba liči na ljudsko mladunče, a ne na pasuljčić sa repom.

Ono što je važno jeste da porazgovarate sa vašim lekarom, predočite mu simptome koje osećate, naznačite ukoliko ste primetili nešto neobično. Ukoliko imate problema sa pritiskom ili šećerom, trebalo bi da to kažete i počnete sa terapijom. Ukoliko do sada niste, obavezno pitajte i posavetujte se oko uzimanja prenatalnih vitamina. Oni su izuzetno važni za pravilan rast i razvoj bebe, pogotovo u prva 3 meseca trudnoće.

Ako se brinete da li je vaša beba u stomaku dobro, na ovakvim pregledima je pravo vreme da to pitate i saznate.

Braon sekret u devetoj nedelji trudnoće

 

Sekret u trudnoći je moguć i očekivan. Ponekada je on prozirno beličast, bez mirisa i to nije zabrinjavajuće, međutim postoje varijacije koje nisu baš dobar znak.

Braon sekret se može javiti u toku trudnoće i obično je znak da je postojalo neko manje krvarenje.

Na primer, oko nedelju dana od začeća se može javiti braonkast sekret kao znak da se embrion uspešno usadio u matericu. Nekada je u pitanju pucanje nekog kapilara unutar same vagine. Poenta je da je braon ili rozikasta boja sekreta znak da se odigralo neko manje krvarenje, i svakako da bi trebalo posetiti lekara da se utvrdi uzrok.

Ukoliko se javi crvena boja ili krvarenje većeg intenziteta, neophodno je javiti se lekaru što pre. Krvarenje nije poželjno u trudnoći u bilo kom periodu, i potrebno je reagovati odmah i proveriti stanje bebe i majke što pre.

Saveti za 9. nedelju trudnoće

 

Uvek je dobro čuti neki savet za lakše iznošenje trudnoće, zato i mi prenosimo nešto što je važno da znate:

 • Počnite da zapisujete stvari! Verovali ili ne termin “trudnički mozak” je vrlo, vrlo stvaran i stvarno ćete početi da zaboravljate. Uzrok su hormoni, koji utiču na ceo organizam pa i na mozak i moć pamćenja. Prosto počnite da nosite blokčić i olovku i zapisujte baš sve važno, inače je vrlo verovatno da ćete zaboraviti.
 • Pijte puno vode! Najmanje 2 litre, a poželjno je i više – voda pomaže u varenju, umanjuje osećaj mučnine, čisti organizam od toksina, pomaže cirkulaciju, smanjuje gorušicu. Ponekada čaša hladne vode može da deluje i na iscrpljenost i prosto vas malo osveži.
 • Ne preskačite prenatalne vitamine i folnu kiselinu! Ovi suplementi pomažu da se bebin mozak ali i svi organi i ceo organizam razvijaju pravilno!
 • Raspitajte se o školicama za trudnice. Iako vam se možda čini kao gubljenje vremena, nije. Tamo ćete dobite adekvatne pripreme za porođaj, naučiti sve o tehnikama disanja, carskom rezu, dojenju pa i prepovijanju beba.
 • Uložite u dobar grudnjak. Verovali ili ne dobar brushalter ili grudnjak može toliko da olakša pojavu bolnih grudi. Važno je da nije mekan i labav, ali ne sme ni da bude krut i punjen. Zapravo sme, ali neće vam biti prijatno. Najbolji izbor je dobar sportski grudnjak koji ja pun elastina i tanak, pamučni, ali čvrst da drži grudi na svom mestu. Na ovaj način grudi neće biti pritisnute i dodatno iritirane a opet neće ni puno mrdati što može da pogorša bol.
 • Razgovarajte sa partnerom i uključite ga u sve. Podelite svoje obaveze, potražite pomoć, upoznajte ga sa rastom i razvojem vaše bebe. Obavezno mu predočite i kako se vi osećate i podelite šta vas muči. On to ne može da preuzme ali barem može da olakša slušanjem i saosećanjem.
 • Što se tiče seksualnih odnosa u ovom periodu, prvo se posavetujte sa lekarom. Ukoliko je trudnoća uredna, bez problema, verujemo da apstinencija nije potrebna!

Deveta nedelja trudnoće se možda ne čini kao nešto puno naspram 9 meseci, ali razvoj vaše bebe to i te kako opovrgava! Uživajte sa svojom maslinicom koja samo raste, odmarajte kada možete i spremite se za naredni period vašeg trudničkog života!

Prethodno: 8. nedelja trudnoće                                    Sledeće: 10. nedelja trudnoće