razmak između dve trudnoće

Koliki je bezbedan razmak između dve trudnoće?

Razmak između dve trudnoće individualna je odluka, ali lekari imaju svoje preporuke. Koliko dugo je poželjno sačekati? Saznajte.

Isuviše kratak vremenski period između dve trudnoće povećava brojne rizike. Osim što telo žene nije dovoljno spremno za nove izazove, postoje i opasnosti po bebu. Povećan je rizik od prevremenog porođaja, male porođajne težine i brojnih zdravstvenih komplikacija tokom odrastanja deteta.

Dobro se informišite o svim aspektima pre nego što se odlučite da ubrzo nakon prethodnog porođaja ponovo zatrudnite.

Najmanji razmak između dve trudnoće

 

Da bi ste nakon porođaja zatrudneli, neophodno je da se pojave plodni dani.

A kada će se oni pojaviti?

E, to vam niko ne može reći sa sigurnošću.

Verovatno se pitate kako je moguće da se ne mogu predvideti plodni dani u današnje vreme kada je medicina toliko savremena.

Glavni razlog je taj što na pojavu plodnh dana i pojavu prve menstruacije nakon porođaja utiče dojenje.

Ukoliko vašu bebu isključivo dojite, manja je šansa za pojavu plodnih dana u nekom prvom periodu nakon porođaja.

Međutim i to je individualno i razlikuje se od žene do žene. Kod nekih žena do pojave menstruacije dođe veoma brzo, a neke je ne dobiju sve vreme dok doje. Ukoliko se beba hrani adaptiranim mlekom ili se formula kombinuje sa dojenjem, tada je šansa da se menstruacija desi ranije, mnogo veća. 

Tako da ukoliko želite ponovo da zatrudnite, mogućnost za to je donekle nepredvidiva. Može biti veoma brzo, a može se desiti da čekate mesecima na pojavu plodnih dana.

A da li je dobro žuriti sa narednom trudnoćom?

Sve o tome saznajte u nastavku teksta.

Najbolji razmak između dve trudnoće

 

Planiranje potomstva u današnje vreme uslovljeno je mnogim faktorima. Kada će žena zatrudneti često zavisi od karijere, posla, porodične situacije i mnogo toga drugog.

 

razmak između trudnoća

 

Neretko se dešava da parovi odluče da im deca odrastaju zajedno, pa se odlučuju na novu trudnoću ubrzo nakon porođaja. 

A koliko je to sa medicinske strane preporučljivo?

I nije baš preporučljivo.

Medicina se ne slaže sa tim da žena ubrzo nakon porođaja ponovo ostaje u drugom stanju jer to sa sobom nosi brojne rizike.

O svim mogućim rizicima ćemo govoriti detaljno u narednim segmentima teksta.

Zvanične preporuke struke o razmaku između trudnoća su 12 pa čak i  18 meseci.

Mnogo je razloga zašto se preporučuje toliki period čekanja.

Pre svega potrebno je da se telo žene potpuno oporavi od prethodnog porođaja i svih promena koje je donela prethodna trudnoća.

 

 

Osim toga ovaj period vam omogućava da dovoljno dugo dojite starije dete i da mu se dovoljno posvetite u svim aspektima odrastanja.

Razlozi za pravljenje ovolikog razmaka između trudnoća su potpuno opravdani i logično je što ih struka preporučuje. Na vama je da donesete sopstvenu odluku o tome kada želite ponovo da zatrudnite, ali prethodno se informišite o svim mogućim rizicima koje donosi prerani ulazak u novu trudnoću. 

Nije na odmet da pre planiranja začeća odete na pregled kod lekara i posavetujete se o svim aspektima i mogućim rizicima. Nakon detaljnog pregleda lekar će vam dati svoj stručni savet koji u mnogim situacijama može sprečiti nepovoljne ishode.

Rizici premalog razmaka između 2 trudnoće

 

Verovatno znate mnogo žena koje su rodile jedno dete za drugim i trudnoće su im protekle sasvim uredno. Naravno da je to moguće i želimo da to tako uvek, ali postoji i ona druga strana sa kojom treba biti obazriv.

Tokom trudnoće telo žene prođe kroz brojne promene koje neminovno ostavljaju posledice. Da bi se jedna trudnoća do kraja iznela kako treba potrebno je da telo za nju bude spremno i oporavljeno.

Ukoliko to nije slučaj može doći do neželjenih ishoda kao što su:

 • Prevremeno rođenje bebe je jedan od rizika koji nosi trudnoća koja se desi ubrzo nakon porođaja. Što je kraći razmak između dve trudnoće veći je rizik za ovaj scenario. Poznato vam je da prevremeno rođenje bebe može doneti brojne komplikacije  i zdravstvene probleme i to imajte u vidu.
 • Da bi telo bilo spremno za narednu trudnoću potrebno je da produkuje dovoljne količine hranljivih materija poput folne kiseline kako bi i mama i beba bile dobrog zdravstvenog stanja. Ukoliko ste zalihe hranljivih materija potrošile u prethodnoj trudnoći potrebno je vremena da se one vrate na staro kako bi telo bilo spremno za novu bebu.  Hranljive materije doprinose tome da se plod pravilno razvija kako ne bi došlo do raznih zdravstvenih komplikacija i eventualnih deformiteta u razvoju.
 • Manja telesna kilaža na rođenju je još jedan od mogućih scenarija ukoliko se požuri sa narednom trudnoćom. Iako se telesna težina vremenom može nadoknaditi, ovakve situacije mogu imati dugoročne zdravstvene posledice.

Kao što vidite brojni su rizici premalog razmaka između trudnoća .

Nije nam ciilj da vas odgovorimo od začeća, već da sačekate dovoljno vremena kako bi se vaš organizam vratio na normalno funkcionisanje i bio spreman za izazove koje nosi naredna trudnoća. 

A moramo se složiti da je takvih izazova zaista puno.

Razmak između carskih rezova

 

Porođaj carskim rezom nije nimalo lagan i naivan. Carski rez je ipak hirurška procedura koja zahteva vreme kako bi se telo oporavilo.

A koliko je to idealno čekati?

Preporuke medicine su različite. Lekari savetuju da se sačeka barem šest meseci, a idealno je čekati  i više od godinu dana. 

Što duže čekate pružate svom telu više šanse i vremena da se oporavi i spremi za novu trudnoću i eventualno ponovni carski rez.

Uostalom posle carskog reza  trebalo bi da odlazite na redovne preglede kod ginekologa. Samim tim će vam reći da li ste se dovoljno oporavili od ove procedure i da li ste spremni za novu trudnoću

Razmak između prirodnih porođaja

 

Prirodni porođaj struka smatra mnogo boljom opcijom za ženu, ukoliko je on izvodljiv. Međutim i ovaj način porođaja nosi određenu težinu i moguće komplikacije.

Iako se većina žena od prirodnog porođaja mnogo brže oporavi, lekari ne preporučuju da se žuri sa narednom trudnoćom. Telu ipak treba vremena za opravak.

Preporuka je da se sa začećem sačeka barem godinu dana, a mnogi lekari savetuju da taj period ide i do 18 meseci. 

Prednosti i nedostaci malog razmaka među decom

 

Ne kaže se džabe da sve ima svoje dobre i loše strane. Tako je i sa ovom situacijom.

 

najmanji razmak između dve trudnoće

 

Hajde da zanemarimo lekarske preporuke na trenutak i vidimo šta sa sobom nosi mali razmak među decom. 

Prednosti

 • Najčešće spominjana prednost jeste što ta deca odrastaju zajedno kao vršnjaci. Kada su deca približnih godina zanimaju ih slične stvari i imaju mogućnost da mnoge aktivnosti rade zajedno i da zajedno odrastaju. Samim tim je i roditeljima lakše, jer ne moraju decu odvoditi na različite strane kako bi svako zadovoljio svoju potrebu.
 • Druga prednost odnosi se na to da roditelji odjednom prođu kroz sve faze. Kada ste recimo u fazi da koristite pelene, sa dvoje dece ćete ih koristiti duplo nekoliko godina, ali kada to prođe vi ste završili sa tim. I tako sa svakom fazom u odrastanju. Jeste da je svaka faza u datom momentu duplo teža, ali je otprilike  u isto vreme prođu sva deca.
 • Decu približno istog uzrasta zanimaju slične stvari. To vam omogućava da im u isto vreme pružite aktivnost u kojoj će svi uživati. Dosta stvari mogu da koriste sva deca u isto vreme. Tu se misli na odeću, igračke, pa čak i knjige za školu. Dosta toga se može razmenjivati i zajedno koristiti.
 • Prednost za ovu decu je ta što uvek odrastaju u društvu i imaju svog vršnjaka u kući. To je dobro jer deca tako uče da dele stvari, uče jedni od drugih i imaju mogućnost da stvaraju blizak kontakt sa bratom ili sestrom.
 • Kada se deca od malena naviknu da imaju brata ili sestru, manja je količina ljubomore kada se roditelj posveti onom drugom. Ljubomore kao emocije uvek ima, ali u ovom slučaju je može biti mnogo manje.

Nedostaci

 

 • Jedan od nedostataka koji roditelji često spominju jeste što nisu u mogućnosti svakom detetu posebno pružiti dovoljno pažnje. Sve što radite često je jednim krajičkom oka, dok je drugo oko na drugom detetu. Ima veoma malo prostora da se svakom detetu posvetite posebno i da sa njim skroz posvećeno prođete kroz neku fazu u razvoju.

Oba deteta u isto vreme zahtevaju da im pružite dovoljno pažnje. Da mame imaju još dve ruke bilo bi im malo. Deca nekako uvek u isto vreme imaju neke svoje potrebe koje žele odmah da zadovolje. To je neko nepisano pravilo. Baš kad je jedno gladno, drugo mora na nošu. Ispunjavanje svih tih zahteva tokom dana nije nimalo lako.

 • Morate voditi jako puno računa o tome da jedno drugo ne povrede, tačnije non stop ih morate držati na oku. Sa decom je uvek tako, a pogotovo kada su jako mala i približno sličnog uzrasta.

Prednosti i nedostaci velikog razmaka među decom

 

Veći starosni razmak među decom može roditeljima olakšati u mnogim aspektima, ali ima i svoje nedostatke.

Hajde da vidimo koje su prednosti ove situacije.

Prednosti

 

 • Prvu prednost koju bi smo istakli jeste ta što svakom detetu možete posvetiti dovoljno pažnje kada prolazi kroz određenu fazu razvoja. Svako dete vas ima za sebe kada mu je potrebno.
 • Starije dete u pojedinim situacijama može biti i od pomoći. Iako se ne preporučuje da decu stavljamo u roditeljsku ulogu, u pojedinim momentima mogu pripaziti mlađeg brata ili sestru ako zatreba. Samim tim ste bezbrižniji ako ih na momente ostavite same, a takvih momenata ponekad ima i prosto su neizbežni, iako to  nije preporučljivo.
 • Uz starijeg brata ili sestru mlađe dete dosta toga brže uči i usvaja jer uči po modelu. Tačnije uči ugledanjem na starije dete. Ako ima mogućnost da nauči nešto korisno, to je onda još dodatni plus.
 • Kada sa prvim detetom prođete kroz neke situacije, drugi put ste za njih spremniji i znate da odreagujete mnogo bolje. Svašta se nauči iz iskustva, kako reagovati, šta činiti, šta ne činiti. Prvi put vas dosta toga iznenadi, a svaki naredni ste mnogo spremniji za te izazove.

Nedostaci

 

 • Jedan od nedostataka većeg starosnog razmaka jeste što deca imaju manju želju za zajedničke aktivnosti. Uglavnom su interesovanja takve dece različčita i svako želi na svoju stranu.
 • Roditelji imaju više obaveza oko ispunjavanja značajno različitijih potreba. Tu se misli na odvođenje na razne aktivnosti, učenje, način ophođenja i mnogo toga drugog što čni jedan dan sa više dece.
 • Pojava ljubomore je mnogo veća u takvoj situaciji. Starije dete tokom godina navikne da ima vašu punu pažnju i da ste samo njemu posvećeni. Nije lako odreći se toga i prihvatiti novog člana porodice. Koliko god da starije dete spremite na novu situaciju, u realnosti proces prihvatanja brata ili sestre traje dosta dugo.

Razmak između dve trudnoće: Iskustva

 

Iskustva žena koje imaju više dece su dosta različita. Moglo bi se reći da dosta toga zavisi od nekih ličnih želja, mogućnosti i same organizacije unutar porodice.

 

 

Žene koje imaju pomoć oko dece i koje planiraju karijeru uglavnom su težile tome da starosni razmak među decom bude manji. Na taj način u kratkom vremenskom periodu prođu kroz proces odrastanja kako bi se kasnije posvetile i sebi.

Sa druge strane ima žena koje su decu rađale onako kako je priroda želela i nisu ništa unapred planirale. Većinom su to žene kojima je majčinstvo i stvaranje porodice prioritet.

Nema nekog generalnog zaključka šta je bolje ili gore. Iskustva su zaista različita i zavise od mnogih faktora.

No, bez obzira koliki je starosni razmak među decom važno je da im pružite ono što najbolje umete  i kako najbolje umete.

Kada je reč o zdravstvenom stanju i ishodu trudnoća koje su vremenski dosta bliske i tu su ishodi razni. Iako je povećan procenat žena sa komplikacijama, nije svaka imala takvo iskustvo.

Zdravstveno stanje žene, godine starosti, pomoć bliskih ljudi, sve je to uticalo na to da žene lakše ili teže podnose narednu trudnoću pored malog deteta.

Čitajući razna iskustva primećuje se da je većina žena narednu trudnoću ipak teže podnosila, zbog svih obaveza oko starijeg  deteta i manjka vremena za odmaranje i oporavak.

Pre nego što se odlučite da ponovo zatrudnite stavite sve na papir. Dobro razmisite da li ste u mogućnosti da to sve postignete, a da pritom ne ugrozite svoje zdravlje. Mi smo vam preneli zvanične savete lekara, ali krajnja odluka o tome je svakako na vama.