druga trudnoća

Druga trudnoća: šta sve možete da očekujete?

Da li je druga trudnoća lakša ili teža od prve? Koje su sličnosti i da li ima razlika? Prenosimo vam šta vas sve čeka, ali i po neki savet.

Druga trudnoća bilo da je planirana ili ne, nosi sa sobom hiljadu pitanja!

Da li je pravo vreme?

Kakvi će biti simptomi?

Šta ću sa mučninama ako ih bude?

Jao a tek prvo dete! kako ću uspeti da se posvetim svemu ?

I još sto briga i misli koje ni malo nisu naivne. Baš zato smo napravili jedan sveobuhvatni rezime onoga što možete da očekujete ali i što vas može iznenaditi u drugoj trudnoći!

Kada je vreme za drugu trudnoću?

 

Idealno bi bilo da razlika između mališana bude oko 2 godine, to znači da je otprilike nekih 15 meseci između trudnoća sasvim ok, ali realnost je potpuno drugačija. Kada je vreme za drugu trudnoću nije baš jednostavno pitanje, jer je odgovor potpuno individualan.

 

 

Vreme za trudnoću je onda kada vi odlučite da jeste, jedino je važno da ne bude previše brzo zbog mogućih povećanih šansi za komplikcije.

Zapravo, trudnoća jedna za drugom nije nikakva novost ili greška. Naprotiv, mnoge majke u dve godine rode dvoje (ili više ukoliko su blizanci) dece i sve prođe u savršenom redu i porodica bude upotpunjena. Međutim, ne možemo poreći da su neki rizici od komplikacija ipak veći, jer telo nije uspelo da se oporavi kako treba, a već je ponovo počelo da radi prekovremeno.

Vaše telo u trudnoći radi non stop i troši duplo više energije nego inače i kada se taj period završi potrebno je vreme da se oporavi. Kada je period oporavka kratak, to može imati neke posledice. Na primer povećani su izgledi za dijastazu mišića, komplikacije oko carskog reza (ako ste tako porođeni), varijacije u pritisku, strije, proširene vene.. Ipak, vreme za drugu trudnoću je onda kada vi rešite da jeste i uz pomoć lekara i malo truda sve će biti ok!

Koji su simptomi druge trudnoće ima li razlike u odnosu na prvu?

 

Kakvi su inače prvi znaci trudnoće i koje sve simptome ima?

 

druga trudnoća simptomi

 

Pre svega tu je učestalo mokrenje, pomislite da ste se prehladili jer često može i da vam bude začepljen nos, a zatim stiže umor, spava vam se non stop, izraženo čulo mirisa i mučnina. Malo posle, tu se nadovezuju i vrtoglavice, ponekada i glavobolje, i još sto čuda. Ništa tu nije novo ni u drugoj trudnoći što se tiče simptoma, kako kažu mame, ali nešto ipak jeste drugačije!

 Drugačije je kako vi to sve doživljavate!

Većinu znakova drugog stanja ćete prepoznati ranije i ranije ćete posumnjati a samim tim i uraditi test na trudnoću.

Pored toga pola simptoma ćete zanemariti i nećete ih doživljavati tako intenzivno i stresno kao u prvoj! U većini slučajeva za to prosto nemate puno vremena, pogotovo kada je prvo dete još malo, tada drugu trudnoću primetite tek u zadnjem trimestru. I naravno, sve što se vašem telu dešava ste već prošli i znate da većina situacija nije alarmantna i stoga sve proživljavate nekako opuštenije. 

Ono što je još drugačije je i to da ćete ranije osetiti pokrete bebe ukoliko su trudnoće blizu jedna drugoj. Razlog je što su mišići opušteniji i osetljiviji, i osetićete pokrete već oko 16. nedelje a ne oko 20. kad inače trudnice prvi put osete bebine pokrete. Kada je razlika između trudnoća veća od 3 godine, pokrete ćete ipak malo sačekati, ali ćete ih lakše prepoznati nego ranije.

Još jedna razika je i u tome što će vaš stomak ranije postati primetan, ali i to da će vam grudi lakše podneti promene kroz koje porolaze u trudnoći. Mišići su mekši i već rastegnuti od ranije, i rast materice i bebe će se ranije primetiti. Baš zato možda nije loše da odmah počnete da razmišljate u pravcu strija, odnosno njihovog sprečavanja.

Da strije u trudnoći ne moraju da budu problem pokazala nam je Aleksandra koja je uspela da ih spreči vrlo jednostavno, bez razmišljanja da koristi nešto škodljivo! Prezadovoljna je. U čemu je njen trik, saznajte iz  njenog ličnog iskustva koje je podelila na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/ 

Svakako da nije loše još pre trudnoće redovno mazati hidratantne kreme za stije pa i nakon porođaja, jer ikada se koža ne rasteže već skuplja može doći do pojave strijica koje želimo da izbegnemo.

Druga trudnoća posle carskog reza

 

Da li treba posebno da brinete zbog nečega ako ste ponovo u drugom stanju nakon carskog reza?

Carski rez je jedna ozbilja operacija gde se otvara 8 slojeva kože i tkiva i mišića da bi se došlo do bebe i zatim se oni ponovo spajaju. Dakle, nije baš šala, ali nije ni znak da će sledeće trudnoće biti problematične. Ono što može da vas brine kada je druga trudnoća i to nakon carskog u pitanju jeste ako se desila jako rano, ili ukoliko postoje problemi pri zarastanju materice i ožiljka.

Ukoliko se sledeća trudnoća desila par meseci nakon carskog reza, neki rizici mogu postojati. Može doći do komplikacija sa rastezanjem materice, pucanjem reza (vrlo retko) ili kasnije sam porođaj može biti komplikovan.

Računajte na to da posle prvog carskog i svaki sledeći porođaj će biti isti, a kada su oni blizu jedan drugom to može biti komplikovano.

Naravno, pre svega posetite lekara i poslušajte šta ima da kaže na tu temu i koji su njegovi saveti, mada se uz malo truda i pažnje sve trudnoće završe uspešno!

Druga trudnoća nakon carskog reza se inače preporučuje tek nakon oko 2 godine, i tada sve isto funkcioniše kao u prvoj. Komplikacije su vrlo retke i obično ne zbog samog načina porođaja, već drugih faktora.

Naravno, kao i u prvoj trudnoći pregledi i razgovori sa lekarom su obavezni pa ih ni sada nemojte propuštati i svaku nedoumicu spomenite stručnom licu!

Druga trudnoća posle prirodnog porođaja

 

Kakva je situacija sa drugom trudnoćom nakon prirodnog porođaja?

Pa verovali ili ne, zaravo se mnogo lakše ostaje u drugom stanju neposredno po završetku prve. Odnosno, nije baš da lakše dolazi do trudnoće, nego se često usled ne znanja nove majke opuste, jer na primer još nije otpočeo ciklus, ili je ciklus odložen usled dojenja, pa one pomisle da ne može doći do trudnoće. Međutim istina je da je trudnoća i te kako moguća i zaštita je svakako preporučena što zbog mogućnosti trudnoće što zbog infekcija, jer ipak ste skoro porođeni. Naravno, odnosi se svakako ne preporučuju dok ne obavite prvi pregled kod lekara i on vam ne potvrdi da je sve u redu.

Druga trudnoća koja dolazi nakon prirodnog porođaja ne bi trebala da ima neke posebne komplikacije čak i ako je otpočela samo par meseci nakon rođenja prvog deteta. To svakako nije preporučljivo, jer vaše telo nije oporavljeno od prethodne trudnoće, ali ne mora da znači da će doći do komplikacija.

Preporučeno je da se druga trudnoća planira tek nakon godinu ili više dana od porođaja.

Ono što možete da očekujete u toku druge trudnoće nakon prirodnog porođaja jeste da ćete primetiti da vam stomak brže raste, da ste možda umorniji nego pre, ali i imate mnogo više obaveza jer imate i starije dete o kojem trebate da vodite računa. U svakom slučaju pre sledeće trudnoće ne bi bilo loše da se posaveujete sa svojim lekarom i razmotrite sve opcije kao i vaš opšte zdravstveno stnje! Nije loše i da počnete da uzimate prenatalne vitamine na vreme da bi obezbedili i svoje telo pravim nutrijentima i bebin pravilni razvoj.

Porođaj u drugoj trudnoći

 

Kakav je porođaj u drugoj trudnoći? Da li je lakši ili naprotiv – teži i šta da očekujete?

Kako stručnjaci kažu, prvorotke su najkomplikovanije, ne zbog samog porođaja jer niko ne može u napred da zna kako će on proteći, već zbog nervoze. Prvorotke su često uplašene, nervozne i pod stresom što je i logično jer ne znaju šta ih čeka, čak i ako su se debelo edukovale na tu temu.

Drugi porođaj je baš zato lakši, majke idu negde već spremne na ono što ih čeka, a to je olakšavajuća okolnost.

Ono što je važno da znate jeste da ipak svaki porođaj je posebna priča, i da ako ste se, na primer u prvom putu malo mučili, to ne mora da bude slučaj i drugi put. Ono što se često dešava jeste da porodilje razviju strah od porođaja, bilo da je prvi ili drugi ili 5. put, zbog tuđih ili prethodnih loših iskustva. U tom slučaju ne bi bilo loše da se posavetujete sa stručnim licima, da razgovarate, raščlanite strah i prevazilazite ga postepeno, naoružavajući se hrabrošću i mislima o pozitivnom ishodu!

Ukoliko ste prvi porođaj imali carski rez, znajte da će vrlo verovatno svaki sledeći takođe biti carski.

U retkim situacijama se nakon carskog desi vaginalni porođaj i to u situacijama gde je razmak između porođaja poveći (višegodišnji) i ukoliko se i otvaranje grlića i sam porođaj desi jako brzo. U svim drugim situacijama se ne preporučuje vaginalni nakon carskog, jer može usled kontrakcija i pritiskanja da dođe do pucanja materice i drugih komplikacija.

Druga trudnoća i malo dete

 

Šta kada ostanete u drugom stanju, a imate malu bebu i pune ruke posla oko nje?

Zapravo ništa – tu ste gde ste i zato samo hrabro napred!

 

drugo dete na putu

 

Malo dete zahteva puno pažnje i poprilično puno vremena tako da ćete svoju drugu trudnoću malo zaboraviti, da tako kažemo. Nećete baš primećivati svaku promenu na telu, svaki simptom, a to ima svojih prednosti.

Ono što je važno jeste da starije dete ne nosite previše, da ne bi stvarali dodatno opterećenje na stomak ali i vaše zglobove.

Pokušajte da organizujete što je više moguće pomoći oko mališana, od strane partnera ili porodice. Uključite vaše dete u sve pripreme oko bebe, i pokušajte da objasnite da iako bata ili seka stižu, oni su još uvek važni.

Što se tiče samog odlaska u porodilište i ostavljanja prvog deteta kod kuće, znamo da je to jedno od najgorih odvajanja u životu. Neke majke toliko emotivno dožive to odvajanje da to što se moraju poroditi zapravo pada u drugi plan. Važno je da organizujete svoju porodicu i osobe od poverenja da se staraju o prvom detetu, da bi vi bili sigurni i mirni i da na taj način sebi olakšate taj period odvajanja. U svakom slučaju, uskoro ćete sa novim članom porodice upotpuniti svoj dom i uživati sa svojom decom u zagrljaju!

Dojenje i druga trudnoća

 

Da li je dojenje uopšte dozvoljeno dok ste u drugom stanju?

Odgovor je potvrdan, kako kažu stručnjaci ali uz mere opreza! Dojenje je prirodni proces koji služi za osnovno hranjenje beba i može da traje od par meseci do više godina. Na samom početku dojenja stvara se kolostrum, prvo mleko za bebe bogato antitelima koje im pruža zaštitu od prvih negativnih uticaja iz neposredne okoline.

Da li se kolostrum stvara i kada mama već doji, a druga beba je na putu? Zapravo, majčino mleko i telo je toliko čudesno, da je sposobno da stvara mleko u odnosu na potrebe svojih beba! Kada vreme dođe za kolostrum ono će ga stvarati za novu bebu, bez obzira što niste ni prekidali proces dojenja.

Ipak, u nekim slučajevima se zbog druge trudnoće može promeniti hormonski sastav mleka, i to može uticati na dojenje. Ponekada dojeno dete počne da odbija da sisa ili čak otpočne i štrajk dojenja, a tada je najbolje da potražite savet stručnjaka. Ukoliko se ispostavi da dojenje mora biti prekinuto, ni to nije ništa strašno, jer vrlo brzo ćete nastaviti taj proces sa bebom koja je na putu.

Najvažnija stvar jeste da potražite savet i mišljenje stručnog lica na temu dojenja u toku druge trudnoće.

Ovo je pogotovo važno zbog mogućnosti da dođe do kontrakcija usled stimulacije bradavica u toku dojenja. Iako su ove situacije vrlo retke, ipak je najbolje da lekar da svoje mišljenje i savet!

Ishrana u drugoj trudnoći

 

Kao i svaka trudna mama i vi ćete, koja god trudnoća da je u pitanju imati različite odnose prema hrani i namirnicama. Nešto što ste inače obožavali može postati odbojno i izazivati stravične mučnine. Ček kako neki kažu hrana može da ukaže na pol bebe! Na primer ako vam se jede kiselije biće devojčica, ako vam se jede masnije – dečak. Ili obrnuto, jer ruku na srce vaši afiniteti prema hrani u trudnoći nemaju nikakve veze sa polom mališana.

Ono što je važno a tiče se ishrane u trudnoći jeste da ne preterujete i izbegnete prekomerno gojenje u toku drugog stanja, i da su namirnice raznovrsne. Puno zeleniša, voća ali i raznovrsnog mesa utiče na celokupno zdravlje buduće mame, ali i bebe koja se razvija. Takođe je važno i da pijete puno vode i trudite se da izbegavate štetne namirnice poput previše kafe, alkoholnih pića ili ne zdravih masnoća i šećera.

Druga trudnoća – iskustva

 

Iskustva sa drugom trudnoćom su vrlo različita, što i jeste logično jer svaka trudnoća ali i porođaj su priča za sebe. Bez obzira što ste već prošli kroz drugo stanje, nova trudnoća može da bude potpuno drugačija i da vam donese neke novosti za koje niste bili spremni. Ipak, lakše ćete se sa svime izboriti jer ste negde već stekli neko iskustvo.

 

 

. Sve u svemu možete pretraživati različite forume i čitati tuđa iskustva možda se čak i poistovetiti sa nekim situacijama, ali poenta je da je sve toliko jedinstveno, da uvek morate biti spremni na novosti i ne predviđene situacije, bilo da ste trudni 2. ili 5. put. I najvažnije od svega – uvek se trudite da u mislima imate pozitivne stvari, pozitivan ishod i jaku volju, jer koliko god da bude naporno, stresno i zastrašujuće, vi to možete!

Trudnoća je jedno od najvažnijih perioda u životu žene, bilo koji put da je u pitanju!

Vaše telo stvara život, i to nije lak zadatak, a pogotovo kada uz to imate i malo dete ili više njih, koji traže pažnju. Ipak, mi znamo da uz malo truda, malo pomoći i puno ljubavi, vi to možete i da će i ova trudnoća samo upotpuniti vaš život.