torba za porodilište

Torba za porodilište i šta OBAVEZNO spakovati u nju!

Budite spremne! Evo šta treba obavezno da sadrži torba za porodilište. Pred vama je kompletan spisak za porodilište. Pakovanje može da počne!

Počnimo sa izborom torbe. Da li je to neka posebna ili bilo kakva torba?

Saznajte.

Šta je torba za porodilište?

 

Torba za porodilište nije ništa drugo nego bilo kakva, takoreći putna torba, u koju mogu stati sve stvari koje su vam neophodne za boravak u bolnici.

Mnoge mame kupuju specijalnu torbu za tu namenu, dok druge pozajmljuju od prijateljica. Sve zavisi od finansijskih mogućnosti, ličnih želja i potrebe da vam ta torba ostane i kad više ne budete trudnica.

 • Ukoliko ste tip koji često putuje i putne torbe zaista koristi, nije na odmet da ovo iskoristite kao priliku da obnovite opremu za putovanje.
 • Ukoliko nemate potrebe ili novca da kupujete novu torbu, pozajmljivanje je odlično rešenje.

Mnoge trudnice su otišle u porodilište sa pozajmljenom torbom i zaista nema potrebe stvarati dodatne troškove.

Kakva treba da bude torba za porodilište?

 

Kada je reč o karakteristikama torbe za porodilište, ni jedna bolnica nema posebne zahteve vezane za izgled torbe.

Najvažnije je da torba bude vama praktična.

Pre svega razmislite da li vam je praktičnije uzeti kofer sa točkićima koji vi ili vaša pratnja možete vući ili vam je bolja opcija torba koja se nosi u rukama. Izbor će sigurno zavisiti od toga šta vam je lakše i praktičnije za nošenje, kakav je teren na kojem se nalazi porodilište, na kom je spratu , ima li lifta ili je potrebno pešačenje stepenicama.

 

 

Raspitajte se o uslovima u sobi odnosno koliko prostora imate za svoje stvari, koliki broj žena deli sobu. Važno je razmišljati i o tome. Svi ti detalji mogu uticati na izbor torbe.

Još jedna od važnih karakteristika jeste veličina torbe. Ona će svakako zavisiti od broja dana koje ćete provesti u porodilištu. Bez obzira na vrstu porođaja, ako je sve u redu leži se u proseku 3-5 dana, a ako ima nekih komplikacija i duže naravno.

Razmislite da li vam je praktičnije da sve spakujete u jednu veću ili više manjih torbi.

Ako se odlučite za pakovanje jedne veće torbe gledajte da ona ima više pregrada kako bi ste lakše pronalazili potrebne stvari. Kada pakujete više manjih torbi to vam može olakšati snalaženje gde je šta spakovano, ali može biti teže za nošenje.

Vodite se praktičnošću i uvek imajte u vidu ko vam može biti od pomoći kada je nošenje stvari u pitanju i na taj način donesite odluku o izboru torbe.

Redosled je bitan! Evo kako spakovati torbu za porodilište!

 

Pre nego što krenete sa pakovanjem neophodno je znati kako stvari funkcionišu po prijemu u porodilište. 

Kada dođete na porođaj obaviće vam neophodne preglede i verovatno vas odmah poslati u porođajni blok ili salu. Stvari koje su vam potrebne za ovaj deo porođaja uvek ostavite na samom vrhu ili ih spakujte u posebnu torbu.

U posebnoj torbi ili u sredini torbe mogu biti ostale stvari koje su vam potrebne tokom boravka u porodilištu kada vas smeste u sobu nakon porođaja .

 

spisak za porodilište

 

Ono što će vam tek na kraju trebati,  to su stvari za izlazak iz porodilišta, a njih  možete ostaviti na samom dnu torbe ili ih može doneti osoba koja dolazi po vas.

Organizujte stvari u torbi prema fazama boravka u porodilištu. Na primer, stvari koje će vam trebati za porođaj, za boravak posle porođaja, i za izlazak iz porodilišta. Ovo olakšava pronalaženje potrebnih stvari bez potrebe za prekopavanjem cele torbe.

Za manje stvari kao što su dokumenta, kozmetika, ili nakit, koristite prozirne kesice ili torbe sa pregradama. To vam omogućava da brzo vidite i dođete do onoga što vam treba.

Iako želite biti spremni za sve, izbegavajte preterano pakovanje. Odaberite samo esencijalne stvari kako biste izbegli nepotrebnu težinu i zauzimanje prostora.

Pre nego što krenete u porodilište, još jednom proverite da li imate sve sa liste. Takođe, razmislite o dodavanju nekoliko poslednjih stvari, kao što su punjač za telefon.

Spisak za porodilište – šta spakovati u torbu

 

Kada je reč o tome šta sve treba poneti u porodilište, napravili smo spisak koji će vam biti od pomoći.

Stvari smo podelili po nekim fazama boravka u bolnici. Tako vam olakšavamo način slaganja odnosno pakovanja stvari u torbe.

I – Stvari potrebne za mamu pre porođaja

 

Kada stignete u porodilište, u zavisnosti od faze porođaja u kojoj se nalazite, bićete usmereni ili direktno u porođajnu salu ili u neku pripremnu prostoriju. O tome će odluku doneti lekari kada vas pregledaju.

Ono što vam je odmah na početku potrebno to  su sledeće stvari:

Dokumentacija

Prvo i osnovno što vame je neophodno je overena zdravstvena knjižica i lična karta.

Medicinska dokumentacija koja bi trebala biti pripremljena obuhvata pre svega uput za porodilište i celokupnu dokumentaciju koja obuhvata sve izveštaje koje ste dobili dok ste vodili trudnoću. 

Ako vas porođaj nije iznenadio ranije, tokom devetog meseca treba da se odrade potrebne laboratorijske analize na koje će vas ginekolog uputiti u zavisnosti da li idete na prirodni porođaj ili carski rez.

 •  Uobičajeni nalazi koje treba poneti na prirodni porođaj su : nalaz krvne grupe, RH faktor krvi, rezultati sekreta i testa na hepatitis B, kao i krvna slika i nalazi urina.
 • Ako idete na planiran carski rez, obzirom da je to hirurška procedura u nekim situacijama lekar može zahtevati detaljnije laboratorijske i specijalističke preglede. Pored gore navedenih nalaza, biće potreban i podatak o šećeru u krvi i vreme koagulacije krvi ( odnosno zgrušavanja) i vreme krvarenja.
 • Ako se odlučujete na porođaj uz spinalnu anesteziju ili epidural, takođe će vam trebati vreme koagulacije, vreme krvarenja i biohemijske analize

Medicinski nalazi ne bi trebalo da budu stariji od 15 dana.

Odeća i obuća za porodilište

Vama će pre porođaja trebati spavaćica ukoliko je ne dobijete u porodilištu. U zavisnosti od situacije i procedure određene stvari za eventualno tuširanje i odlazak u toalet.

Ponesite jedne nepromočive papuče koje ćete koristiti tokom tuširanja.

Šta ćete od svega toga iskoristiti zavisi u kakvom stanju stignete na porođaj, koliko će se stvari brzo odvijati i kakva je sama organizacija u porodilištu. Ima razlika od grada do grada. Važno je da vam se sve to nađe u torbi pa čak iako ne iskoristite sve, nije važno.

II – spisak stvari za porodilište koje će biti potrebne bebi

 

Pretpostavljamo da ste obavili bar neku osnovnu kupovinu stvari za bebu pre porođaja.

Sada neke od njih treba da budu stavka koju ima vaš spisak za porodilište. Evo koje:

 • Jednokratne pelene. Ponesite jedno pakovanje najmanjeg broja pelena za jednokratnu upotrebu, dakle jedinicu ili nulu u zavisnosti od vrste proizvođača. Ukoliko je porođaj redovan i u bolnici ostanete 3-4 dana to će vam biti dovoljno. Za slučaj nekih komplikacija uvek vam neko može naknadno dostaviti još pelena.

Pročitajte kako odabrati pelene za bebe.

 • Za potrebe širokog povoja spakujte i švedsku pelenu i jednu običnu pamučnu pelenu. On se sve manje praktikuje i veće je u najvećoj meri sasvim izbačen, ali ponesite da vas ne iznenade. Naći ćete im lako drugu svrhu.
 • Krema za pelensku regiju je važna stavka kada je nega bebine kože u pitanju Na vreme odaberite odgovarajuću koju ćete poneti u porodilište. Ukoliko ne znate kako da odaberete pravu vodite se logikom i uzmite najbolje od prirode. Sa prirodnim kremama ne možete pogrešiti.
 • Cucla varalica može biti super pomoć već u porodilištu. Nikad ne znate kako će se stvari odvijati, pa čak i da je ne iskoristite, nije na odmet da vam se nađe pripremljena u torbi.
 • Nekoliko tetra pelena može biti od velike koristi. Kao prvo za široki povoj ukoliko planirate da ga stavljate ili vam to preporuči lekar. Tetra pelene mogu odlično poslužiti kao podloga za presvlačenje ukoliko bude potrebe da bebu stavljate negde van njenog kreveca.
 • Vlažne maramice – birajte one na bazi vode, bez alkohola  i štetnih sastojaka
 • Odeća za izlazak prilagođena vremenskim prilikama može biti poneta u torbi za porodilište, a mogu vam je doneti i osobe koje će doći po vas i bebu.
 • U zavisnosti od godišnjeg doba spakujte ćebence na kojem će beba ležati u auto sedištu ili kojim ćete je po potrebi pokriti dok ste u porodilištu
 • Ponesite i jedan veći peškir za bebe.

III – spisak stvari za mamu potrebnih za boravak u porodilištu

 

Pretpostavimo da je porođaj uredno prošao bez većih problema. U tom slučaju ćete u porodilištu ostati u proseku 3-4 dana bez obzira na vrstu porođaja. Za to vreme će vam biti potrebne sledeće stvari:

 • Nekoliko spavaćica sa otvorima za lakše dojenje. Računajte da vam treba barem jedna za svaki dan, a usled krvarenja i pojave lohija ili nekontrolisanog curenja mleka možda ćete se presvlačiti i češće.

Raspitajte se da li je dozvoljeno poneti svoje spavaćice ili morate koristiti bolničke!!!

Verovatno ćete se prijatnije osećati u svojoj, ali sve zavisi kakva su pravila porodilišta u koje odlazite.

 • Nepromočive prostirke za krevet koje možete naći u apotekama. Prosečna cena im je oko 50 dinara po komadu, a bilo bi dobro da uzmete po jednu za svaki dan. Ovo je veoma praktična stvar koja će podići higijenu na malo viši nivo. U većini porodilišta vam za vreme celokupnog ležanja neće promeniti posteljinu ili će je promeniti, ali ne onoliko puta koliko je zaista potrebno. Prostirke su zbog toga praktične Ako puno krvarite promenite prostirku i uvek ste na čistom što je dobro kako za bebu tako i za vas.
 • Imajte kod sebe i neke lekove za bolove poput Paracetamola ili Febriceta. Ne uzimajte ih na svoju ruku, ali ponekad će vam lekar dati dozvolu da ih popijete ako imate bilo kakve jake bolove, a neke bolnice ih ne daju već ih morate sami pribaviti. To su neki trikovi iskusnih porodilja koji zaista mogu olakšati nepotrebne muke.
 • Pribor za ličnu higijenu se podrazumeva i tu spada peškir za kupanje i dva tri manja peškira za umivanje, sapun, šampon, pasta za zube, četkica za zube , vlažne i papirne maramice, toalet papir, i ako ne odustajete od sređivanja po koji komad šminke nije na odmet. Možda se ne morate šminkati u porodilištu, ali zašto da ne odete kući skockani.
 • Mrežaste gaćice i mrežasti ulošci su nešto bez čega se u porodilište ne može. Ponesite barem tri komada gaćica i 3-4 pakovanja uložaka. Kod jakih krvarenja uložaka nikad dosta pa bolje da ih je više.

Važno je nakon porođaja koristiti isključivo mrežaste higijenske uloške jer su oni napravljeni od prirodnog materijala i sa velikom moći upijanja, za razliku od redovnih uložaka koji su često parfimisani, puni aditiva i mogu iritirati osetljivo područje.

Možete u porodilište poneti i pamučni veš koji ćete obući prilikom otpusta, a za vreme ležanja ipak koristitie mrežaste gaćice jer će one doprineti bržem oporavku bez dodatne iritacije vaginalnog područja.

 • Za dojenje vam od koristi može biti grudnjak za dojenje ili neki grudnjak koji vam je praktičan za tu aktivnost. Tuferi za dojenje pogotovo dok se mleko ne stabilizuje mogu biti od velike koristi.
 • Nije na odmet imati i pakovanje vlažnih maramica za bebe jer mogu biti praktične za razne stvari.
 • Ponesite tečnosti za prvo vreme. Najbolje vodu ili sok od jabuke kao i neki keks koji može biti od pomoći ako ogladnite.
 • Ponesite i čašu ili slamčice to vam može olakšati uzimanje tečnosti.
 • U zavisnosti od godišnjeg doba možete poneti i bademantil ili neki džemper, kao i čarape jer u nekim porodilištima zna biti hladno čak i leti kada je klima pojačana.

Možete (a ne morate) poneti i sledeće:

 • Veštačke bradavice ne trebaju svim dojiljama, možda ih ne morate uzmati unapred, a ukoliko vam zatrebaju neka vam neko naknadno donese.
 • Isto tako i pumpica za izmlazanje, nije na odmet da je imate, ali ne mora značiti da ćete je koristiti.
 • Ukoliko početak dojenja ne krene baš najbolje možda će vam trebati i krema za bradavice, ali to je sve moguće, ne mora nužno značiti da će tako i biti.

IV – stvari koje će doprineti da vam u porodilištu bude prijatnije

 

 • Jedna caka iskusnih žena je da sa sobom ponesu malo soli. Iako se preveliki unos soli ne preporučuje, budimo realni bolnička hrana je uglavnom bezukusna, a to je dobar način da je malo obogatite ukusom, naravno u granicama normale.
 • Ponesite neku omiljenu grickalicu ili voćku da vas osveži i okrepi nakon porođaja.
 • Ako ste tip koji voli da čita pripremite neku knjgu za slobodno vreme ukoliko ga ne iskoristite za spavanje
 • Balzam za usne može zaista zafaliti , jer postoji mogućnost da vam usled čitave procedure usne budu suve i da ispucaju.
 • Ne zaboravite gumicu ili šnale za kosu jer je prosto praktičnije kada vam je kosa skupljena dok obavljate sve aktivnosti oko bebe.
 • Mobilni telefon i punjač se podrazumevaju u današnje vreme, a ako vam je potreban tablet ili neki manji lap top i to možete poneti sa sobom ako vam nije komplikacija.
 • Naočare za vid i futrola su obavezni ukoliko ih  nosite. Kontaktna sočiva nisu baš praktična za održavanje u bolničkim uslovima, ali to procenite sami u zavisnosti od vrste sočiva i načina za njihovo održavanje.

Možete ( a ne morate) poneti sledeće:

 • Ukoliko volite da vam je uvek udobno idealno je ako možete poneti svoj omiljeni jastuk, to je mnogim ženama nedostajalo u porodilištu i dodatno otežavalo sedenje i dojenje.Odgovarajući jastuk zaista može doprineti da mnoge aktivnosti lakše obavljate i da se lepo odmorite. Problem je što zauzima mnogo mesta u torbi. S obzirom da ne provodite puno dana u porodilištu, razmislite da li je to nešto što treba poneti.
 • Stvari za izlazak iz porodilišta, mada vam to mogu doneti i kasnije.

Kada spakovati torbu za porodilište?

 

Torbu za porodilište je potrebno spakovati na vreme.

 

pakovanje torbe za porodilište

 

A kada je pravo vreme? 

Pretpostavimo da je trudnoća uredna i da se porođaj očekuje u terminu. U tom slučaju je poželjno da sa ulaskom u deveti mesec odnosno 36. nedelju trudnoće počnete sa pakovanjem torbe.

Ne morate je bukvalno spakovati, ali makar obavite glavnu kupovinu kako bi vam stvari bile pri ruci. Kada je sve kupljeno najlakše ih je ubaciti u torbu i krenuti putem porodilišta kada za to dođe trenutak.

Imajte na umu da u tom momentu može nastati panika. Zato ako u porodilište planirate ići kolima nije na odmet da vam torba bude spakovana u prtljažniku vašeg ličnog automobila, pogotovo ako dođe do situacije da se sami vozite na porođaj. Ne ostavljajte torbu u partnerovim kolima, jer se može desiti da bude odsutan kada dođe vreme za porođaj. Ako imate zajednički automobil, ostavite torbu kod kuće.

 

 

Vodite računa, ako je napolju toplo, neka kozmetika, lekovi i sve kvarljive stvari budu u posebnoj torbi u kući, a sve što može podneti visoke temperature može stajati u kolima.

To je odličan način da sebi smanjite tenziju i uletite u kola kada za to dođe vreme. Samo vodite računa o svim mogućim scenarijima.

Gde nabaviti torbu za porodilište?

 

Gde ćete nabaviti torbu za porodilište i kakvu, zavisi samo od vas. Ako smatrate da vam takva vrsta torbe neće trebati za neko putovanje možete je i pozajmiti od nekoga za potrebe porodilišta.

Ukoliko torbu želite kupiti, gde ćete to učiniti izbor je samo na vama. Nijedno porodilište nema strogih zahteva po pitanju torbi  u smislu vrste, veličine ili dizajna, nego može biti bilo kakva torba u koju možete spakovati stvari. Kao što smo rekli u prethodnim segmentima teksta izbor torbe će zavisiti od vaše lične organizacije.

Kada je reč o cenama torbi ponuda je zaista ogromna. Neke najjeftinije torbe za porodilišite možete naći po ceni već od 1000 dinara. Ukoliko želite da uložite u neku kvalitetniju torbu ili kofer poznatijeg proizvođača cene zaista mogu ići gore i do 10 000 dinara pa i više.

U odnosu na svoje želje i mogućnosti odaberite torbu, a kada je porođaj u pitanju važnije je da sadržaj u torbi bude odgovarajući.

Bolje uložiti u kvalitetniju bebi kozmetiku i stvari koje su mami potrebne za porođaj, nego za samu torbu. 

Nadamo se da vam je ovaj vodič i spisak za porodilište bio od pomoći i da ćete se zahvaljujući njemu pravilno i brzo spakovati za jedno od najvažnijih životnih putovanja. Kada znate da ste pripremili sve što je potrebno, svoj fokus potpuno možete usmeriti na sam porođaj i iščekivanje vaše bebe.