brus za dojilje

Brus za dojilje: prednosti i vodič za izbor

Brus za dojilje je jedna od stavki na spisku za šoping pred porođaj. Mnogim ženama zaista pruža veći komfor. Evo po čemu je poseban.

Dojenje je čin koji planira većina žena, a da bi se  odvijao sa lakoćom, nekim ženama se preporučuje upravo korišćenje brusa za dojilje.

To nije nužna stavka za kupovinu, ali u zavisnosti od telesne konstitucije i svakodnevnih obaveza, može biti od velike koristi.

Šta je brus za dojilje?

 

Grudnjak za dojilje je vrsta brushaltera namenjena ženama koje doje. Ovi komadi donjeg veša dizajnirani su tako da pružaju udobnost, sigurnost i praktičnost kada je dojenje u pitanju. Izrađeni su od prijatnih i udobnih materijala, uglavnom bez žice kako ne bi vršili pritisak na dojke i stvarali probleme poput začepljivanja mlečnih kanala.

Specifični su po tome omogućavaju jednostavan pristup dojci bez nepotrebnog skidanja celog brusa. Ovo se posetiže posebnim kopčama, uglavnom sa prednje strane.

Zahvaljujući njima, dojenje se nesmetano odvija bez obzira da li se nalazite u svojoj kući ili u javnosti. Bebi je omogućeno nesmetano sisanje, a vi se koristeći ovaj brus ne izlažete previše javnosti, ako vam to ne prija.

 

 

U današnje vreme se na tržištu mogu pronaći razni modeli koji se utrkuju svojom praktičnošću i efikasnošću kada je dojenje u pitanju.

Sami procenite da li spadate u onu kategoriju dojilja kojoj bi ova vrsta grudnjaka zaista bila potrebna.

Kada je grudnjak za dojilje dobro rešenje?

 

Grudnjaci za dojilje proizvode se dugi niz godina. Mnoge žene su se porodile i ne znajući da ovi komadi donjeg veša postoje, što bi značilo da može i bez njih proći period dojenja, ukoliko nemate mogućnosti da ih priuštite.

No u pojedinim slučajevima zaista mogu biti jako korisni i olakšati svakodnevno funkcionisanje.

Hajde da vidimo, koje žene bi trebale razmisliti o kupovini ovog brusa.

 • Brus za dojilje se pre svega preporučuje ženama sa velikim i punim dojkama. Ovaj komad veša je dizajniran tako da pruža odličnu podršku uvećanim dojkama koje usled produkcije mleka postaju značajno teže.
 • Kod mnogih žena se pojavljuju problemi prilikom dojenja poput osetljivih i upaljenih bradavica i ragada. Ta stanja znaju biti zaista jako neprijatna i bolna. U tim situacijama vam grudnjaci za dojenje  mogu puno olakšati i pomoći da prebrodite bolni period.
 • Za aktivne mame koje planiraju da se vrate treninzima brushalteri za dojenje su odličan izbor, jer će u svakom momentu pružiti odgovarajuću podršku vašim grudima, a ujedno su i prijatni za nošenje tokom intenzivnih treninga.
 • Ukoliko vam mleko često curi, pogotovo u prvim nedeljama nakon porođaja. Ovi grudnjaci su odlični jer u njih možete staviti tufere za grudi koji će upiti višak mleka i sprečiti haos na odeći.

Kako se razlikuje brushalter za dojenje od običnog grudnjaka?

 

Sigurno se pitate u čemu je razlika između običnih grudnjaka i grudnjaka za dojilje? Po čemu su drugačiji pa na taj način doprinose komforu prilikom dojenja?

Postoji više razlika:

 • Grudnjaci za dojenje napravljeni su od prijatnih materijala (uglavnom pamuka) kako bi koža mogla nesmetano disati i sečeni su tako da se ne usecaju u kožu  i ne stvaraju neprijatnosti.
 • Na ovim brusevima nećete naći grube šavove koji će vas stiskati u periodu kada su dojke veoma senzitivne.
 • Uglavnom nemaju žicu, ili je kod manjeg broja ona umetnuta tako da ni na koji način ne smeta vašim grudima.
 • Praktični su jer se prednji delovi brusa gde se nalaze bradavice sa lakoćom skidaju uz pomoć kopči.

Kao što vidite proizvođači su mislili na sve aspekte kada je dojenje u pitanju.

Za razliku od ovih bruseva,  obične često kupujemo isključivo iz estetskih razloga. Obični grudnjaci se izrađuju od raznih materijala koji nisu uvek prirodni i najprijatniji za kožu. 

Veoma često neki grudnjak kupimo samo zato što doprinosi našem seksipilu i sviđa nam se kakvu podršku obezbeđuje grudima. Naravno da ima i običnih grudnjaka koji su komforni i praktični, ali njihove korpe se ne otvaraju za potrebe dojenja. 

Kako izabrati brus za dojilje?

 

Da bi odabrali odgovarajući brus za period dojenja, stručnjaci savetuju da sačekate kraj trudnoće.

Kod nekh žena tokom trudnoće dolazi do prilično velike promene u težini, pa se samim tim i dojke mogu značajno uvećati.

Veličina grudnjaka

 

Veoma je važno da kupite odgovarajuću veličinu jer ćete jedino na taj način dobiti maksimalnu i najbolju podršku za vaše grudi tokom dojenja. Dakle, veličina treba da lepo “nalegne”, a da vas ne steže i ne ostavlja tragove na koži od žuljanja.

 

grudnjak za dojenje

 

Preporuke stručnjaka za biranje veličine grudnjaka su da to radite na osnovu dve stvari:

 • Obima vaših leđa (izmerite obim u predelu ispod grudi). Ove mere se kreću u rasponu od  75 do 105cm.
 • Veličine grudi, odnosno meri se obim preko najistaknutijeg dela grudi.
 • Oduzmite te dve veličine.

Za veličinu grudi koriste se oznake A, B, C, D, E, F i one označavaju veličinu korpi na brusevima.

Na internetu možete pronaći tabele na osnovu kojih možete zaključiti koja korpa odgovra vašim grudima.

Savetnici za dojenje kažu da bi za prve nedelje dojenja trebalo uzeti grudnjak koji je za jedan broj veći od onog koji ste nosili u trudnoći dok se količina mleka u dojkama ne stabilizuje.

Materijal grudnjaka

 

Kada je reč o izboru materijala za donji veš, uvek je preporuka da se biraju prirodni materijali poput pamuka. Ova preporuka pogotovo važi kada su u pitanju brusevi za dojilje.

Tokom početnog perioda dojenja, hormoni još uvek znaju dosta da bukte, može se desiti da vam se zadrži višak kilograma i da se pojačano znojite.

Zbog svega toga je važno da brus bude pamučni kako ne bi još više doprineo znojenju i nelagodi. Ne samo zbog toga već je pamuk nekako najlaganiji i  najprijatniji za kožu tela i ne dovodi do iritacija.

Model  grudnjaka

 

Kada je reč o izboru modela grudnjaka za dojilje ponuda je dosta široka. U zavisnosti od vašeg ličnog ukusa, potreba i mogućnosti možete pronaći odgovarajući model.

Preporuke su da se prilikom kupovine ovog komada veša vodite praktičnošću i udobnošću. Imajte na umu da ćete bebu u početku dojiti na svaka 2-3 sata i da grudnjak zaista treba da vam služi toj svrsi.

Obratite pažnju kako se otkopčava prednji deo, da li sa lakoćom možete otkopčati kopču jednom rukom dok vam je beba u drugoj ruci. To su sitnice o kojima pre porođaja možda ne razmišljate, ali neće vam uvek biti pri ruci još jedna odrasla osoba za pomoć. Vodite se time da vama lično bude sve izvodljivo.

Razumljivo je ako želite i tokom ovog perioda izgledati lepo i privlačno, ali gledajte da to nekako spojite pravim izborom modela grudnjaka.

Vrste brushaltera za dojenje

 

Da bi i ovaj segment bio zanimljiviji potrebno je da se malo bolje upoznate sa vrstama brushaltera za dojenje. Ne postoji samo jedan model, već više raznih vrsta. To i nije tako loše jer kada proučite njihove karakteristike, možete pronaći najbolji za sebe.

Grudnjaci sa kopčama

 

Grudnjaci sa kopčama dizajnirani su tako da se prednje korpe grudnjaka otvaraju otkopčavanjem kopče koja se uglavnom nalazi na breteli grudnjaka. Kada se otkopča i skine prednji deo, bradavica ili cela dojka je dostupna bebi za podoj. Ovi grudnjaci su veoma pogodni za nošenje u toku dana, pogotovo ako idete u javnost jer ne otkrivaju celu dojku.

Grudnjaci bez kopči, udobni za spavanje

 

Još jedna vrsta grudnjaka koju smo smatrali da treba izdvojiti jesu grudnjaci bez kopči. Veoma su udobni, pojedini proizvođači ih prodaju kao grudnjake za spavanje. Izgledaju poput sportskih grudnjaka ili nekih majica sa V izrezom. Dojke se oslobađaju jednostavnim pomeranjem tkanine u stranu. Nema kopči, nema žica, udobnost je tu i može biti pravi izbor za vas.

Grudnjaci za izmlazanje mleka

 

Ova vrsta grudnjaka posebno je korisna za mame koje se često izmlazuju. U predelu gde su bradavice ovaj grudnjak omogućava fiksaciju levka pumpe i na taj način su vam ruke slobodne dok mleko nesmetano curi. Iako su ovi grudnjaci dosta skuplji, odlična su investicija za zauzete mame, jer dok pumpa radi za vas, vi možete raditi druge stvari.

Kako se koriste grudnjaci za dojenje?

 

U zavisnosti od modela grudnjaka koji odaberete,  razlikovaće se i način njegovog korišćenja.

 

brushalter za dojilje

 

 • Ako izaberete model grudnjaka koji ima kopče, tada je potrebno da otkopčate kopču na  onoj strani na kojoj želite da dojite. Dojka se oslobađa i beba može nesmetano sisati. Većina grudnjaka je toliko praktična da kopču možete otkopčati jednom rukom, dok drugom držite bebu. Ukoliko to nije vaš slučaj onda se prvo pripremite za podoj, oslobodite vaše dojke, a zatim uzmite bebu u naručje. Kod grudnjaka gde se kopča nalazi na sredini, između grudi, jednostavnim otkopčavanjem u isto vreme se oslobađaju obe dojke.
 • Korišćenje grudnjaka za spavanje veoma je jednostavno. Ova vrsta brusa je napravljena od laganih i prijatnih materijala i lako se koristi. Jednostavnim pomeranjem tkanine, oslobaate onu dojku na kojoj želite dojiti bebu.
 • Korišćenje grudnjaka za izmlazanje malo je komplikovanije pa bi bilo dobro da pre svega pročitate uputstvo svakog proizvođača. Nije to nikakva nauka, ali prosto da bi ste pumpu fiksirali kako treba i bez prosipanja mleka završili izmlazanje, pročitajte šta kaže uputstvo. U suštini potrebno je da otkopčate tkaninu kako bi ste oslobodili dojke. Zatim postavite štitnik za dojke na koji ćete pričvrstiti pumpu i proces može da počne, a vi možete raditi nešto drugo.

Najbolji brusevi  za dojilje

Evo nekoliko najpoznatijih marki brushaltera za dojenje.

 

 

Lisca

Lisca grudnjak za dojilje bez žice dostupan je kako online, tako i u specijalizovanim Lisca prodavnicama. U online shopu  cena brusa je 3290 dinara.  Proizvođač garantuje udobnost tokom celodnevnog nošenja kao i praktičnost tokom dojenja.  Na naramenicama odnosno bretelama se nalaze  kopče koje omogućavaju jednostavno otkopčavanje i zakopčavanje korpica

Lindex grudnjak za dojenje

Ovaj brend vam pruža veći izbor modela brushaltera za dojilje. Možete posetiti njihov sajt i uveriti se u ponudu. Modeli se razlikuju u zavisnosti od načina kopčanja i dizajna prednjeg dela. Konačan izbor je na vama i verovatno će zavisiti od veličine vaših grudi  i potrebe za podrškom. Većina grudnjaka je bez žice. Cene se kreću od 2400 dinara pa na više.

Mothers care

Ovaj brend vam nudi možda najveći izbor modela grudnjaka za dojilje. Ne samo što ih možete birati po načinu kopčanja i  obliku korpi već i po dezenu. Čak će i najizbirljivije dojilje kojima je estetika važna u svakom momentu, za sebe pronaći odgovarajući model. Proizvedeni su bez žica tako da su bezbedni za grudi u periodu dojenja, a istovremeno pružaju odličnu podršku i vizuelni izgled grudi.

Medela grudnjak za dojilje

I ovaj proizvođač udi asortiman od nekoliko vrsta grudnjaka za dojilje. Tu možete pronaći i bruseve za spavanje i bruseve koji se koriste za izmlazanje odnosno za fiksaciju levka pumpe.  Praktčni su jer omogućavaju  da se bez skidanja grudnjaka priključi pumpica za izmlazanje mleka iz dojki. U ponudi se nalazi i grudnjak za spavanje koji je bez kopči i žica.

Gde kupiti grudnjak za dojilje i  koje su cene?

 

Grudnjaci za dojilje su široko dostupni. Ukoliko želite neku određenu marku grudnjaka onda je potrebno da odete u neku specijalizovanu prodavnicu bebi opreme poput Akse, prodavnice poput C&A, H&M ili u bolje snabdevenu apoteku.

U online shopovima takođe možete pronaći odgovarajući brus za sebe. Ovaj vid kupovine je dobro rešenje ukoliko ste sigurni u model i veličinu brusa koji vam treba. Ako niste dovoljno informisani o ovoj temi i smatrate da je potrebno da isprobate razne modele, odlazak u prodavnicu je najsigurnije rešenje za pametnu kupovinu.

Cene zaista variraju kada su grudnjaci za dojilje u pitanju i zavise od proizvođača i modela. Manje poznate ili potpuno nepoznate brendove ovih grudnjaka možete naći i za oko 1000 dinara, dok ćete za poznate marke morati izdvojiti u proseku oko 2500 dinara po grudnjaku. Cene idu i do 6000 dinara pogotovo ako vam treba grudnjak koji se koristi prilikom izmlazanja.

Ovaj izdatak nije nimalo naivan. Zato kada krenete u kupovinu kupujte pametno.

Nema potrebe da kupujete više grudnjaka. Kada pronađete model i veličinu dovoljno je da imate 2-3 grudnjaka koja ćete menjati. Oni se ionako najviše nose tokom prvih par meseci, a kasnije se žene vraćaju svom omiljenom vešu.

Iskustva sa brushalterima za dojilje

 

Iskustva su razna. Mnoge  žene su oduševljene njihovom praktičnošću i udobnošću. Uglavnom su to žene koje imaju veće grudi pa im je bila neophodna bolja podrška u vreme kada grudi dodatno otežaju.

Porodilje koje su se susrele sa problemima poput mastitisa kažu da su im ovi brusevi bili značajan vid terapije.

Sa druge strane dojilje koje imaju male grudi i kojima je dojenje od samog starta proteklo sa lakoćom, kažu da im nije bilo važno kakav brus nose. Dosta njih je koristilo redovne grudnjake koje inače nose ili su obične grudnjake birale pažljivije kako bi im bili praktični za dojenje, a istovremeno odgovarali i u estetskom smislu. Tokom podoja jednostavno bi ga spustile ili podigle i  bez većih poteškoća nahranile bebu.

Mišljenja su zaista podeljena.

Sada kada raspolažete mnogim informacijama, procenite sebe, veličinu svojih dojki, razmišljajte o svojim potrebama i ukoliko se odlučite za kupovinu, odaberite odgovarajući model.