40 nedelja trudnoće

40. nedelja trudnoće. Da li ste spremni za porođaj?

40. nedelja trudnoće je onaj period kada vam se čini da ste već celu večnost trudni i jedva čekate kraj. Evo šta vas u njoj očekuje.

Čitavih 40. nedelja je vaše telo čuvalo, uzgajalo i negovalo maleno biće koje će vas usrećiti svojim dodirom svaki čas! Zapravo porođaj može da počne u bilo kojem momentu od kad zakoračite u ove finalne dane vaše trudnoće!

40. nedelja trudnoće koji je to mesec?

 

Kada zagazite u 40. nedelju trudnoće vi ste tehnički još uvek u 9. mesecu trudnoće. Čak i ako vam logika nalaže da računate 10, ipak je u pitanju zadnja nedelja 9. meseca. Zapravo vi ste trudni već 280 dana, računato od vašeg zadnjeg menstrualnog ciklusa.

 

 

Možda vam je ovo sve malo zbunjujuće zato nije loše da bacite pogled na kalendar trudnoće.

Zanimljiva činjenica je da iako ulazak u ovu nedelju obično znači krajnji termin, zapravo to nije tako.

Tek 6% beba se rodi tačno u 40. nedelji.

Veće su verovatnoće da će se porođaj desiti u 41. ili čak 42. nedelji i te bebe se smatraju post-terminskim. Čak ako prekoračite 42. nedelju vrlo je moguće da ćete sa lekarom razmatrati opcije indukovanog porođaja, ali o tome svemu ćete saznati nešto niže u tekstu!

Sada je vreme da vidimo kako vaši mališani izgledaju u ovom periodu.

Beba u 40. nedelji trudnoće

 

Vaši mališani su sada potpuno razvijeni i spremni za upoznavanje sa spoljašnjim svetom! Svi organi i sistemi su oformljeni, funkcionalni i spremni za samostalni rad! Čula su im potpuno razvijena, a one su već uvežbane za sisanje i kako kažu stručnjaci, bebini refleksi su u punom radu iako su još u stomaku.

Vaša beba sada ima veličinu jedne poveće bundeve od 3,5 pa do preko 4. kg i od oko 45 do 55cm!

Njene crte lica su potpuno definisane, kosica, ukoliko je ima je na mestu a lanugo malje ili sitne dlačice koje su im prekrivale telo su gotovo potpuno opale. Čak se i sirasti maz gotovo potpuno povukao, tek ponegde još prekriva telo bebe da bi olakšao porođaj svojim masnim slojem.

Pokreti vaše bebe su i dalje vrlo aktuelni samo imaju malo manje mesta po to možda ne izgleda tako često kao ranije. Evo o čemu je reč.

Pokreti bebe u 40. nedelji

 

Vaši mališani su popunili svo područje vašeg stomaka, a to znači da im je tamo sad već poprilično tesno. Upravo zato su im pokreti malo blaži, u vidu nekakvog istezanja i gurkanja. Često ne znate da li je to ispupčenje koje se pojavi na vašem stomaku guza ili noga, a možda i glavica.

Vrlo je izvesno da će vaša beba sada reagovati na to kada joj pričate, ili kada popijete nešto hladno ili čak ako malo potapšete stomak. To je i najlakši način da je probudite, pogotovo ako je prošlo malo duže vremena da se nije pomerala. Možete praktikovati i brojanje pokreta – u roku od sat do dva beba treba da se pomeri oko 10ak puta. Da bi je malo razbudili slobodno prošetajte, popijte hladno piće ili blago tapkajte stomak na mestu gde osetite bebino telo.

Vrlo je moguće da ćete u 40. nedelji redovno ići na CTG preglede, a ponekada će vaša beba dremati baš u tom momentu. Tada ove metode za razbuđivanje bebe i izazivanje pokreta mogu biti od koristi!

Položaj bebe u 40. nedelji

 

Položaj bebe u stomaku u ovom periodu je najčešće glavicom na dole odnosno da prednjači glavicom. Tada su guza i nogice vaše bebe postavljene ka vašem želucu, a glavica je ka karlici. Ukoliko to nije slučaj i beba je karlično postavljena (guzom i svojoj karlicom ka vašoj) doktori će pokušati da je okrenu ili ćete razmotriti druge opcije porođaja.

Karlični vaginalni porođaj može biti vrlo neugodan i nosi svoje rizike i za majku i za bebu, zato je tada možda najbolja opcija razmisliti od carskom rezu. Postoje neki određeni pokreti i prakse koje preporučuje ili izvodi lekar da se beba okrene u stomaku pre porođaja, a o njima možete pitati svog lekara i poslušati njegov savet.

Mama u 40. nedelji trudnoće

 

Mamama u ovom periodu sigurno nije lako! Stomak koji je sada u svojoj punoj trudničkoj veličini poprilično otežava svakodnevne aktivnosti pa i one koje se tiču odmora! Gotovo je sigurno da vam nije udobno ni dok sedite ni dok ležite, a nije baš ni lako hodati pa su vam često potrebni periodi odmora.

 

četrdeseta nedelja trudnoće

 

Neke mame su možda dobile strije na stomaku, neke nisu jer su našle način da im stanu na put. Aleksandra je jedna od ovih drugih. Na vreme je reagovala i sprečila strije na stomaku, ali ako su već i nastale, ne očajavajte. To što je njoj pomoglo, može pomoći i vama. O čemu je reč, saznajte iz njene lične priče na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Vaša kilaža je u ovom periodu takođe dostigla vrhunac, što se gojenja u trudnoći tiče. U 40. nedelji ne bi trebali da ste se ugojili više od 12 do 15 kg, ali i to ukoliko ste pre trudnoće bili sitnije građe. Idealno je da se ugojite između 9 i 12 kg. Međutim, svaka trudnoća je drugačija, a i trudnica pa se i ovi parametri menjaju, ali jedno ostaje isto – ne treba preterivati!

Gojaznost u trudnoći može biti ozbiljna stvar i trebalo bi o tome voditi računa. Izbalansirana ishrana za trudnice može pomoći da sprečite da se ugojite previše ili razvijete trudnički dijabetes! Pored velikog stomaka i vrhunca kilograma, 40. nedelja je prepoznatljiva i po nekim simptomima koje nosi sa sobom.

Evo o čemu je reč.

Simptomi u 40. nedelji trudnoće

 

Simptomi trudnoće u 40. nedelji su vrlo raznovrsni i kreću se od onih opštih kao što su gorušica, oticanje ili grčevi u nogama do konkretnih poput kontrakcija, sluzavih iscedaka ili curenja plodove vode. Evo koji su najčešći simptomi ove nedelje:

 • Gorušica
 • Edemi
 • Bolovi u stomaku
 • Bolovi u karlici
 • Dijareja
 • Lažne kontrakcije
 • Porođajne kontrakcije
 • Iscedak – sekret

Naravno, neki od simptoma koji se javljaju u ovom periodu su u stvari pravi znaci da je porođaj počeo! Evo o čemu se tačno radi…

Bolovi u stomaku i karlici

 

Bolovi koji se mogu javiti u ovoj nedelji trudnoće mogu imati različita značenja. Na primer bolovi koji podsećaju na menstrualne, poput grčeva u donjem delu stomaka su vezani za prevelik pritisak koji se vrši na taj deo tela. U nekim slučajevima čak možete osećati i bolove u bešici jer je beba pritiska, a uz to ćete i učestalo mokriti.

Bolovi u karlici se mogu javiti kao rezultat pritiska, širenja i pripreme za porođaj. Ponekada se javljaju i bolovi u stidnoj kosti takođe kao posledica pripreme tela za porođaj.

Međutim, jaki bolovi u krstima i karlici, stezanje i bol u stomaku koji se širi ka dole i osećaj neverovatnog pritiska na vaginu i debelo crevo su zapravo kontrakcije!

Porođajne kontrakcije

 

Kontrakcije pred porođaj ćete prepoznati po tome što su intenzivne, traju oko pola minuta i javljaju se u redovnim vremenskim intervalima! Postaju sve češće i jače, a funkcija im je da pomognu da beba izađe na svet! Ipak, one same ne znače da je porođaj počeo, jer one ne utiču na otvaranje grlića materice.

Sve dok je grlić zatvoren porođaj se neće dogoditi, a to počinje ispadanjem sluznog čepa:

Sluzni čep ili iscedak

 

Ako vam se u 40. nedelji pojavi iscedak koji je blago krvav, sluzav i srednje količine – ispao vam je sluzni čep. Njegova funkcija u toku cele trudnoće je bila zaštita bebe od spoljašnjih uticaja, odnosno od prodiranja bakterija i neželjenih materija do plodove vode i bebe. Kada on ispadne obično znači da se cerviks odnosno grlić materice počeo da se razmekšava i širi, ali to ponekada može da traje vrlo dugo. Uglavnom, sluzni čep, kontrakcije i pucanje vodenjaka znače da će porođaj vrlo brzo da se desi, ponekada sam od sebe, a nekad uz malu pomoć indukcije.

Dijareja u 40. nedelji trudnoće

 

Dijareja i vrlo često izbacivanje stolice koja je mekana, u stvari može biti jedan od znakova da je porođaj blizu. U pitanju je kombinacija pritiska na debelo crevo, početak kontrakcija i priprema tela na porođaj. Zapravo, vaša creva u toku trudnoće pretrpe poprilične udare pa se javljaju problemi poput zatvora ili tvrde stolice do učestalog pražnjenja. Dakle, nije u pitanju prava klasična dijareja koja je vodenasta, bolna i uzrokovana virusima ili bakterijama. U pitanju je brži češći rad creva koji naglašava da je porođaj pred vratima!

Gorušica u 40. nedelji trudnoće

 

Užasni napadi kiseline u želucu i stomaku mogu biti jedan od simptoma 40. nedelje trudnoće. Čak i povraćanje može da bude pratilac ove gorušice koja se javlja jer je želudac i dalje u vrlo nezgodnom položaju. Iako bi po pravilu pre porođaja stomak trebao da se spusti i samim tim smanji pritisak u gornjem delu stomaka, to često nije slučaj. Zato vam se mogu javiti gorušica ali i mučnina, kratak i ubrzan dah i druge prateće situacije uzrokovane poodmaklom trudnoćom. Ovaj problem možete pokušati da rešite tako što ćete piti više tečnosti, jeste manje i vrlo lagane obroke i biti strpljivi još malo.

Nesanica u trudnoći

 

Nesanica je vrlo čest pratilac zadnjih nedelja trudnoće. U pitanju je položaj za spavanje u trudnoći koji gotovo da uopšte ne možete da nađete. Spavanje na leđima nije opcija jer se vrši preveliki pritisak na arteriju odnosno donju šuplju venu. Spavanje na strani često izaziva poteškoće i bolove u kičmi i karlici, jer je stomak velik, a zglobovi pod stalnim opterećenjem. Kada ste na desnom boku žgaravica i kiselina vas mogu buditi svaki čas, dok na levom i ne jer je želudac otvorom okrenut ka desno. Međutim spavanje na levom boku sa jastukom među kolenima može biti dobar izbor pa makar san trajao vrlo kratko.

Pored položaja za spavanje,  nesanici doprinosi i često odlaženje u toalet jer vam je bešika pod stalnim pritiskom. Zatim su tu i svi prolazni i blaži i jači bolovi koje smo spomenuli, ali čak i da nemate nikakve tegobe nesanica može biti prisutna. U pitanju je svojevrsna prirodna priprema majke za period sa manjkom sna koji će biti aktuelan kada beba dođe. Zato, kada osetite da vam se spava a imate priliku za to u bilo koje doba dana, spavajte, odmarajte i pustite telo da se priprema za ulogu života!

40. nedelja trudnoće bez simptoma

 

Retko će se sresti situacija u kojoj trudnica u 40. nedelji nema nikakve simptome, ali može da se desi da nema simptome koji ukazuju na porođaj. Tada je u pitanju situacija u kojoj je termin porođaja verovatno pogrešan, i ovi simptomi će se javiti kasnije.

 

trudnoća u 40. nedelji

 

Ukoliko baš ne postoji nikakva simptom, a beba se pomera i sve je u redu, smatrajte se srećnicom! Ako vas ovo ipak plaši obratite se svom lekaru i proverite da li je sve u redu.

Porođaj u 40. nedelji trudnoće

 

Porođaj je svakako nešto što treba da očekujete u ovom periodu. Vaša trudnoća je zapravo u ovoj nedelji u završnom ciklusu, ako je verovati proračunima termina porođaja.

Ono što je važno da znate jeste koje su vrste porođaja dostupne u ovom periodu i kako oni izgledaju.

Carski rez u 40. nedelji

 

Na primer ukoliko je u pitanju carski rez, prvi po redu, on se može obaviti i u 40. nedelji.

Svaki naredni porođaj nakon carskog će takođe biti izveden istom tehnikom ali ranije.

Najčešće se carski rez izvodi nedelju do dve pre samog termina. Za ovakav porođaj potrebno sa lekarom napraviti poseban plan, zakazati termin i pratiti određene smernice koje će vam dati stručno lice.

Vaginalni porođaj u 40. nedelji

 

Ukoliko će porođaj biti prirodni, vaginalni, on bi mogao da otpočne u 40. nedelji, iako se baš retko potrefi da to bude baš tada. U toku ovakvog porođaja postoje faze koje se dešavaju jedna za drugom i one izgledaju ovako:

 • Prva faza porođaja – otvaranje grlića materice. On traje najduže, ponekada od 12 do 16h a nekada i duže od 24h. Računa se da počinje sa kontrakcijama koje se mogu javiti pre otvaranja cerviksa, a nekada je potrebna i indukcija. Indukcija je metoda kojom se podstiče otvaranje uz pomoć lekova.
 • Druga faza porođaja – rađanje deteta. Ova faza ne traje tako dugo, bolna je i vrlo naporna za porodilju ali i za bebu. Kontrakcije su jake, beba prolazi kroz otvoreni porođajni kanal.
 • Treća faza porođaja – izbacivanje posteljice i nega nakon toga. U ovoj fazi je beba već rođena i babice i pedijatri je pregledaju i određuju apgar skor. U još par kontrakcija se izbacuje posteljica, a ponekada je potrebna i mala medicinska pomoć od strane lekara. Nakon toga, stručno lice sanira moguće nastale povrede u toku porođaja, stavlja šavove ukoliko i gde je potrebno ili rešava posledice epiziotomije. Neki smatraju da postoji i četvrta faza koja obuhvata post porođajnu negu u narednim danima.

Što se pitanja porođaja generalno tiče, najbolje bi bilo da pre 40. nedelje sa svojim lekarom prođete kroz sve opcije i zajedno se opredelite za onu kaja je za vas najbolja. Možete se dogovoriti ko će voditi porođaj, da li će biti prisutan vaš partner, da li možda želite privatni porođaj (u privatnoj klinici) ili možda ne želite nikakve lekove.. Najbolje informacije će vam dati stručno lice koje je upoznato sa vašom situacijom i samim tokom trudnoće.

Pregledi u 40. nedelji trudnoće

 

Da li se uopšte rade nekakvi pregledi u toku trudnoće koja je zagazila u 40. nedelju?

Naravno da se rade pregledi, pogotovo kada porođaj nije ni na vidiku. Pregled koji možete da očekujete sigurno jeste CTG praćenje ploda.

CTG pregled je zapravo praćenje materičnih kontrakcija ali i srčane radnje ploda. Ovakvim praćenjem koje se vrši svakodnevno, lekari imaju uvid u stanje trudnoće, kondiciju i zdravlje ploda, a često baš tada vide prve kontrakcije.

CTG pregledi se obavljaju svaki dan kada se uđe u 40. nedelju i termin prekorači.

Pored ovog pregleda možda ćete imati jedan informativni susret sa lekarom na kojem ćete se dogovarati o porođaju, ali i još jednom proveriti stanje sa trudnoćom. Možete očekivati ultrazvučni pregled i procenu veličine bebe, zatim merenje širine karlice. Vaginalni pregled se obavlja samo ukoliko postoji sumnja za početak porođaja, a nakon njega se često javi par kapi krvi na donjem vešu. Što se tiče uzimanja vaginalnih briseva oni se obavljaju nešto ranije, oko 36. nedelje trudnoće.

Saveti za ovu nedelju

 

Iako ste na samom kraju, što bi se reklo gotovo pred ciljem, to ne znači da vam je lako i mi smo pronašli neke od saveta koji vam mogu pomoći da ovaj period prođe lakše.

 

 

 • Prođite još jednom kroz metode disanja na porođaju! Tehnike disanja su jako važne, pogotovo kada se primenjuju pravilno jer one mogu olakšati porođaj. Pomažu vam da izdržite kontrakcije, da gurate, i najvažnije da ne gubite snagu u toku porođaja. Zato još jednom prođite kroz vežbe disanja da budete spremni!
 • Proverite da li ste obezbedili sve što je bebi potrebno, ali i da li vam je torba za porodilište spremna! Prođite kroz spisak još jednom, pregledajte torbu i obavezno je stavite na mesto gde će i vaš partner lako moći da je nađe. Tako ćete biti sigurni da kada vreme za put u porodilište dođe, vama ništa neće faliti, a i kada svoje čedo donesete kući, imaće baš sve što je potrebno!
 • Trudite se da ostanete aktivni! Blage vežbe ili hodanje koliko vam situacija dozvoljava su odličan način da ostanete aktivni i imate kondiciju za porođaj. Vežbe mogu da se sastoje od zamaha rukama u krug ili ka gore. Zatim okretanje iz kuka na levo i desno ili stezanje mišića gluteusa. Možete probati i Kegelove vežbe za jačanje i elastičnost vaginalnih mišića. Svaka vežba dolazi u obzir jer sa njima pre svega dišete pravilno, a to ima svojih prednosti koje smo opisali u segmentu iznad.
 • Porazgovarajte sa partnerom ili osobama od poverenja i oformite svoj krug podrške za pomoć nakon porođaja. Kada znate da ćete imati nekoga da vam olakša brigu o bebi, ali i vaš post porođajni oporavak smanjićete količinu stresa koju ovaj period svakako nosi sa sobom.

Uživajte, razgovarajte sa partnerom, obeležite svoje zadnje dane trudnoće u dnevniku za trudnice i razmislite o nabavljanju radosnice – uskoro ćete imati sve što vam treba da počnete da je popunjavate!