epiduralna anestezija

Epiduralna anestezija – da li boli i koliko je efikasna?

Da li je epiduralna anestezija dobro rešenje? Da li je bolna? Ima li posledice? Pročitajte i lakše ćete doneti odluku da li je za vas ili ne.

Šta je epiduralna anestezija i koje vrste postoje?

 

Sigurno ste čuli za čudotvorni epidural koji, prema rečima mnogih žena,  značajno olakšava porođaj. A da li je baš tako i šta je zapravo epidural?

Epiduralna anestezija je vrsta procedure tokom koje se u epiduralni prostor oko kičme ubrizgava lek anestetik.

Svrha epidurala jeste da se blokira bol tokom porođaja. To se postiže blokiranjem impulsa nerava koji se nalaze u nižim spinalnim segmentima, pa se zbog toga i ne oseća bol u donjoj polovini tela.

Tokom ove vrste anestezije vi ste potpuno budni, jer  ona deluje lokalno. Zahvaljujući ovakvom delovanju, u svakom momentu ste aktivno uključeni u tok porođaja, a pritom se ne mučite, jer dejstvo epidurala počinje već nakon desetak minuta. 

 

 

A da li ste znali da postoje dve vrste epidurala?

Tako je.

 • Standardni epidural koji se koristi kao lokalni anestetik. Nakon njegove primene trudnica ne oseća noge i bez pomoći druge osobe ne može da napravi nijedan pokret osim okretanja na jednu i drugu stranu. Mogli bi reći da potpuno parališe donji deo tela i stvara osećaj težine i vi nemate kontrolu nad svojim donjim delom tela i pokretima.
 • Hodajući epidural se razlikuje po tome što koristi kombinaciju više lekova. Naziv “hodajući” dobio je po tome što i nakon njegove primene trudnica ima određeni stepen osećaja kada je donji deo tela u pitanju, a samim tim ima i određeni stepen pokretljivosti. Nakon primene ovog epidurala određeni deo kontrakcija se može osetiti, a samim tim i aktivnije učestvovati u porođaju. Ova vrsta epidurala je pogodnija za porođaj, ali je plasiranje katetera teže i češće su posledice u vidu glavobolja.

Da li je epidural isto što i spinalna anestezija?

 

Spinalna anestezija se razlikuje po mnogim karakteristikama u odnosu na epidural, ali joj je funkcija ista,  a odnosi se na blokiranje bola. Najčešće se koristi tokom carskog reza, ali može i tokom prirodnog porođaja ukoliko se smatra da epidural neće delovati pravovremeno.

Kome se preporučuje, a kome nikako ne?

 

Epiduralna anestezija dostupna je svim trudnicama koje iz određenog razloga ne žele da iskuse potpuni intenzitet bola tokom kontrakcija i napona. Bolovi tokom prirodnog porođaja su vrlo intenzivni i ne želi svaka žena da ih proživljava. Zato se i pribegava korišćenju epidurala koji utiče na smanjenje osećaja bola tokom prirodnog porođaja. Važno je napomenuti da se ovaj tip anestezije koristi i tokom carskog reza.

Dakle, epidural mogu koristiti sve žene koje ne žele da iskuse bol tokom porođaja i koje su dobrog zdravstvenog stanja.

Epidural se nikako ne preporučuje u sledećim situacijama:

 • Ako se porođaj odvija previše brzo, jer u tim situacijama epidural ne može da odreaguje na vreme.
 • Ukoliko imate problema sa krvnom slikom u vidu malog broja trombocita, infekcije krvi ili koristite lekove za razređivanje krvi.
 • U slučaju postojanja alergija na lekove koji se koriste tokom epiduralne anestezije.
 • Ukoliko imate neki zdravstveni problem u predelu kičme gde se nalazi epiduralni prostor kao što su recimo infekcije ili dijabetes.

Ukoliko bolujete od nekih hroničnih bolesti koje zahtevaju svakodnevnu terapiju obavezno to napomenite lekaru i anesteziologu, jer u nekim situacijama epidural neće moći da se primeni.

Da li je epiduralna anestezija obavezna?

 

Ne! Epiduralna anestezija nije obavezna već je apsolutno stvar ličnog izbora i lične odluke.

Lekar će vas pre samog porođaja pitati da li želite epidural, a u velikom broju slučajeva to se unapred isplanira i dogovori sa lekarom koji će obavljati porođaj.

Kako se daje epiduralna anestezija i da li boli?

 

Možda će vam opis same procedure davanja anestezije biti zastrašujuć, ali zaista nema potrebe za tim. Evo kako izgleda sam postupak.

 

davanje epiduralne anestezije

 

Nakon prijema u porodilište kada krenu ritmične pretporođajne kontrakcije lekar će započeti proceduru davanja epiduralne anestezije. Ona se daje u leđa, odnosno epiduralni prostor koji se nalazi oko kičme. Ovo mesto se prvo dezinfikuje, uvodi se igla sa lokalnim anestetikom i postavlja kateter. Nakon toga se igla izvlači napolje, a kateter ostaje kako bi se anestetik mogao davati po potrebi dok traje porođaj. Nakon završetka porođaja, kateter se vadi napolje.

Da li ovo boli?  Ono što ćete svakako osetiti je neprijatnost tokom uboda igle i osećaj pritiska. Verujte nam na reč u odnosu na bolove koje sa sobom nosi porođaj, ovaj osećaj nije nimalo bolan.

Dejstvo epiduralne anestezije

 

Dejstvo epiduralne anestezije započinje već nakon 10-15 minuta od davanja anestetika. Traje do 120 minuta, a po potrebi se može dodavati još leka kroz uvedeni kateter. O količini i doziranju anestetika odlučuje anesteziolog u zavisnosti od samog razvoja toka porođaja.

Epiduralna anestezija deluje lokalno.

Dakle nećete osećati donji deo tela, a tokom porođaja ćete biti budne sve vreme. To vam omogućava da sarađujete sa lekarima i slušate instrukcije, a da ujedno budete smirenije i manje umorne od bolnih kontrakcija.

U nekim situacijama se kontrakcije i naponi mogu osetiti, ali svakako ne u toj meri kao kada nema epidurala. Nekad žene ne dobiju dovoljne količine anestetika ili kateter nije postavljen kako treba pa se osete bolovi, ali u tom slučaju anesteziolog može dodati još anestetika ukoliko proceni da je to bezbedno i neophodno.

Prednosti i nedostaci epiduralne anestezije

 

Ako ste još uvek u nedoumici da li da primenite epidural tokom svog porođaja, verovatno ćete konačnu odluku doneti na osnovu narednih redova.  Saznajte koje su prednosti, a koji su nedostaci ove procedure i rešite svoju dilemu.

Prednosti epidurala

 

 • Najznačajnija prednost ove anestezije svakako je u tome što blokira bol. Kada trudnica ne oseća pun intenzitet porođajnog bola, mnogo bolje sarađuje sa lekarima i prati uputstva tokom porođaja.
 • Davanje ove vrste anestetika utiče i na psihičko stanje porodilje i čini je smirenijom, emotivno stabilnijom i saradljivijom.
 • Epidural pomaže trudnici  i da se ne umori previše, kao što je to slučaj tokom porođaja bez ove vrste anestezije.
 • Vrlo važna prednost  je i u tome što se anestetik može dodavati tokom porođaja u zavisnosti od potreba porodilje i procene lekara.

Nedostaci epidurala

 

Nije sve tako savršeno. Ova procedura sa sobom može doneti puno negativnih posledica, na koje trudnice često nisu ni upozorene. To naravno nije slučaj sa svakom ženom, ali se dešava.

Hajde da vidimo koji su najčešći nedostaci epidurala.

 • Ne može se primentii bilo kada tokom porođaja, već u tačno određenom delu porođaja kada su kontrakcije na 2-3 minuta ili kada je cerviks otvoren 3-5 cm.
 • Ova vrsta anestezije može uticati na snižavanje krvnog pritiska.  Ukoliko se to desi lekari moraju pravovremeno reagovati i dati vam dovoljne količine tečnosti.
 • Vrlo česta posledica epidurala je u pojavi glavobolja koje mogu biti intezivne i potrajati i do nekoliko dana nakon porođaja.
 • Kao posledica epidurala odnosno lekova iz epidurala,  može se javitii svrab kože.
 • Ponekad epidural ne blokira sav bol pa će biti neophodna dodatna doza lekova ili promena anestetika.
 • U retkim situacijama epidural može usporiti bebino disanje, ali ovaj parametar se uvek prati tako da će lekari u tom slučaju pravovremeno delovati.
 • Igla može privremeno oštetiti nerve koji se nalaze u epiduralnom prostoru i uticati na nemogućnost pokretanja određenih delova tela.
 • U malom broju slučajeva dolazi i do infekcije koje nastaju nakon uboda igle. Ukoliko dođe do toga potrebno je uvesti odgovarajuću terapiju od strane lekara.

Dobro izvagajte ove prednosti i nedostatke pa prevagnite na onu stranu koja vam zvuči prihvatljivije i sa kojom ćete mirno otići na porođaj.

Oporavak posle epidurala

 

Kada se završi porođaj, obavezno se uklanja kateter sa leđa koji služi za ubrizgavanje anestetika.

Dejstvo leka će prestati u roku od nekoliko sati u zavisnosti od jačine i vrste anestezije.

Na koji način će teći oporavak posle porođaja sa epiduralom zavisi od mnogo faktora. Pre svega od samog toka porođaja. Ukoliko se dese komplikacije lekar može preporučiti strogo mirovanje. Kada je sa porodiljom sve u redu, verovatno će vas medicinsko osoblje podsticati na ustajanje.

 

 

Može se desiti da nakon epidurala imate pojedine neželjene efekte kao što su bolovi u leđima, glavobolje, drhtanje, zujanje u ušima.

U zavisnosti od simptoma i njihove jačine lekar može prepisati određenu terapiju koja je najčešće u vidu analgetika kako bi se smanjio bol.

Posledice epidurala i eventualne komplikacije

 

Iako se epidural opisuje kao  bezbedan i vrlo komforan način za porođaj, on u veoma malom procentu sa sobom nosi neželjene posledice i komplikacije.

U nastavku selde najčešće komplikacije po mamu:

 • Svega 1% porodilja završi sa posledicom jakih glavobolja. To je moguće neželjeno dejstvo, ali kao što vidite veoma se retko javlja.
 • Jedna od mogućih negativnih posledica  je infekcija koja može dovesti do zdravstevnih komplikacija, čak i meningitisa.
 • Ukoliko se igla ne uvede u epiduralni prostor na odgovarajući način, može se desiti i oštećenje nerava u tom delu kičme.
 • Gubitak kontrole nad bešikom, još je jedna od mogućih komplikacija epiduralne anestezije.

Epidural može uticati na bebu na nekoliko načina:

 • Lekovi iz ove anestezije mogu uticati na usporeno disanje bebe, ali ovaj parametar se prati i pravovremeno reaguje na pojavu ovog simptoma.
 • Lekari navode da epidural može uticati nepovoljno na sam početak dojenja, jer pojedine bebe odbijaju da sisaju.

Priprema za epiduralnu anesteziju

 

Epiduralnu anesteziju ne možete dobiti bez prethodne pripreme. Zato ukoliko ste se odlučili za ovu vrstu anestezije, pravovremeno se obratite svom lekaru kako bi ste prikupili neophodne analize.

 

porođaj sa epiduralom

 

Evo šta vam je sve potrebno za ovu proceduru:

 • Krvna slika
 • Biohemijske analize
 • Vreme koagulacije
 • Vreme krvarenja

Epiduralna anestezija cena

 

Ukoliko se odlučite za epiduralnu anesteziju na svom porođaju, budite spremni na opciju da ćete morati da je platite. Možda to u pojedinim porodilištima nije slučaj, ali u većini svakako jeste, pogotovo iz razloga što nedosstaje medicnskog osoblja iz oblasti anesteziologije.

Prema podacima koje smo našli, cena se kreće od 12000 dinara pa na više u zavisnsoti od više faktora.

Porađati se uz pomoć ove vrste anestezije svakako je komforno i lepo iskustvo, jer u svakom momentu možete biti uključeni u sam proces porođaja, a da se pritom ne mučite.

Naravno da i ovaj luksuz može da vas košta ukoliko dođe do nekih komplikacija. Zato se dobro informišite i posavetujte sa svojim ginekologom koliko je ova opcija dobra za vas lično.

Izvori: 

https://www.asahq.org/madeforthismoment/pain-management/techniques/epidural/

https://www.nhs.uk/conditions/epidural/side-effects

/https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21896-epidural

https://medlineplus.gov/ency/article/007413.html

Epidural Anesthesia and Analgesia
https://www.uspharmacist.com/article/epidural-anesthesia-during-labor-and-delivery https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542219/