svrab u trudnoći

Kako da pojačan svrab u trudnoći prestane

Šta sve može da uzrokuje svrab u trudnoći?  Da li je to znak nekog većeg problema?  Kako da se rešite ove neprijatne pojave konačno? Pročitajte.

Vrlo česta pojava koju sve trudnice iskuse na ovom ili onom mestum i često ne znaju ni kako da je se reše ni kada je vreme da posete lekara – jeste svrab!  Verujte da ta neugodnost nekada može da bude nesnosna i zato joj posvećujemo malo pažnje u ovom tekstu.

Zašto se javlja svrab u trudnoći?

 

Ova strašno dosadna i vrlo iritirajuća pojava svraba trudnoći je potpuno normalna i prirodna stvar. To je prvo što treba da znate, međutim jednako važno je i gde se svrab javlja, jer u nekim situacijama morate posetiti lekara i dobiti pravu terapiju!

 

svrab kože u trudnoći

 

Tako imamo:

  • svrab stomaka u toku trudnoće
  • vaginalni svrab u trudnoći,
  • svrab grudi i bradavica u trudnoći,
  • svrab po telu

Svaki od spomenutih problema ima svoje simptome i svoje lečenje kao i uzrok pojave, i svakom smo posvetili pažnju .

Svrab kože u trudnoći

 

U čemu je stvar sa svrabom kože u trudnoći?

Stručnjaci kažu da je u pitanju kombinacija hormonskih promena, rastezanja kože i to dovodi do njene izuzetne osetljivosti i iritacije.

Tada se može javiti svrab kože na leđima, rukama, butinama, oko članaka na nogama i najčešće na stomaku.

Najčešći je svrab kože u devetom mesecu trudnoće kada je ona rastegnuta do svojih krajnjih granica kao posledica rasta bebe i dobijanja na kilaži. Upravo ova pojava je razlog zašto je važno da već na samom početku trudnoće počnete da negujete svoju kožu i hidrirate je svakodnevno.

 

Kozmetika u trudnoći treba da bude bez štetnih sastojaka, jer koža upija ono što nanosimo na nju. Kada su strije u pitanju, apsolutni pobednik na ovom polju je Dr Pilar krema protiv strija. U pitanju je krema bez parabena, mineralnih ulja, ftalata, veštačkih mirisa i bez boja. Napravljena je na biljnoj bazi sa sastojcima koji su savršeno uklopljeni da neguju kožu, umiruju svrab i sprečavaju strije. Možete je nabaviti na ovom linku: doktorpilar.com/krema-za-strije/

 

Na taj način se stvara malo veća elastičnost kože i ona će lakše pretrpeti promene kroz koje prolazi. Na ovaj način ćete takođe sprečiti i pojavu trudničkih strija.

Dakle, prevencijom protiv problema, na vreme i sa prirodnim preparatima koji će olakšati i svrab i strije.

Svrab po telu u trudnoći

 

Ovo je vrlo širok pojam, znamo, ali nekada se svrab javlja naizmenično na stomaku, zatim na stopalima ili rukama, pa je red da kažemo nešto i o ovakvoj “šetajućoj“ pojavi.

Uzrok ove pojave može biti različit, ali ključna stavka su hormoni i promene na telu u toku trudničkih dana. Tako na primer usled hormonskih povećanja može se desiti da se pojavi koprivnjača. Iako je ovaj osip vezan za alergijske reakcije, ponekada u toku drugog stanja žena usled varijacija u telu postaje osetljivija na patogene iz okoline i razvije se upravo koprivnjača.

Da li ste znali da 1 od 50 trudnica može da ima holestazu?

Holestaza je oboljenje koje nastaje usled slabijeg funkcionisanja jetre. Njen simptom je upravo čest svrab po telu, najčešće je to svrab na stopalima i dlanovima, zatim i ostalim delovima tela. Trudnička holestaza se javlja u kasnoj trudnoći oko 30. nedelje i nestaje par nedelja nakon porođaja. Međutim jako je važno da doktor na vreme uoči i prati situaciju holestaze da ne bi došlo do većih komplikacija.

Ova pojava je češća kod višeplodnih trudnoća jer se u tim slučajevima nivo hormona estrogena povećava toliko da jetra ne može da postigne da ga sintetiše. Holestaza nije jako opasna, ali je nadzor i praćenje neophodno kako majke tako i bebe.

 

 

Svrab po telu u toku blaženog stanja nije nikakva čudna pojava, ali napomenite je svom lekaru, i on će najbolje znati šta je u pitanju.

Svrab bradavica u ranoj trudnoći

 

Mučnina, vrtoglavice, slabost, mislili ste – prošla sam kroz glavne simptome trudnoće, kad se odjednom javi svrab bradavica. Da, i to je vrlo česta pojava ponekada i na samom početku trudnoće, u prvih mesec ili dva.

Uzrok ove iritacije je upravo onaj na koji mislite – hormoni, rast grudi (čak i na samom početku trudnoće) i priprema za laktaciju i dojenje.

Ponekada se mogu javiti male grudvice ili kvržice koje vas mogu alarmirati, ali najčešće su u pitanju promene koje telo preživljava, u vidu reakcije imuniteta na sve te novine. Svakako da je neophodno da spomenete lekaru koji vam vodi trudnoću ove promene kao i svrab bradavica, da bi vas umirio i dao savet kako da se nosite sa tim problemom.

Naš savet je da nosite pamučni brushalter, da redovno mažete i negujete grudi i bradavice hidratantnim kremama, i da se što je manje moguće, češete. Neke mame kažu da im je pomagalo da na grudi i bradavice stave hladan oblog koji blago umiri iritirajući svrab.

Češanje (ako možete) svedite na minimum i izbegavajte grebanje noktima jer će se ta nežna koža tek širiti a češanje može doprineti lakšem pucanju kože i ragada.

Svrab grudi u trudnoći

 

Pored bradavica koje mogu da svrbe na početku trudnoće, pred kraj i kada se termin približava, počinju da svrbe cele grudi. Uzrok je laktacija i uvećanje kao i aktivnost mlečnih žlezda koje se spremaju za dojenje.

Da li ste znali da grudi mogu da porastu i do 2 broja u toku trudnoće i nakon porođaja?

Neki u tome vide poboljšanje drugi otežavajuću okolnost, ali situacija je takva – grudi se povećavaju i spremaju se da ispune osnovne potrebe vaše bebe – hrana i voda. To uvećavanje naravno prati i rastezanje kože, pojava strija i svrab.

Najbolji savet koji ćete dobiti jeste pravilna nega kože grudi na vreme, jer što ranije počnete da mažete kožu i bogatite je nutrijentima, veće su šanse da ćete izbeći negativne posledice.

Kada i ako se javi svrab grudi u poslednjem tromesečju trudnoće, hladite grudi, nosite pamučnu odeću i mažite prirodne preparate protiv strija i za negu kože. Kažu da je ohlađen gel od aloje odličan za svrab grudi, pa nije na odmet pokušati i tako nešto, ali se trudite da izbegavate mazanje bradavica bilo čime osim lanolinom ili kremama za bradavice.

Kreme za bradavice su specijalno napravljene da ih omekšaju i olakšaju samo dojenje kada dođe vreme za njega, Pored toga neće naštetiti ni bebi (u toku sisanja) i ne moraju se ispirati, a pomažu i kod ragada.

Vaginalni svrab u trudnoći

 

Verujemo da vam više nije dobro od svih nabrojanih predela koji mogu da svrbe u toku drugog stanja, a vagina nije izuzeta iz njih. Zapravo ona je na samom vrhu spiska predela gde se svrab može javiti.

Svrab intimnog područja je najčešće uzrokovan ni manje ni više već gljivicama i to iz porodice kandide. Najčešći simptomi su svrab i peckanje kao i beli iscedak odnosno siraste naslage. Kandida se javlja i pre same trudnoće kao i nakon nje, ukoliko je telo tome sklono, ali u toku trudnoće može biti posebno česta i naporna. To je zato što često imunitet bude oslabljen, sekreti i njihova struktura se menja, hormoni luduju i samim tim gljivice dobijaju priliku da se lako i brzo razvijaju.

U slučaju ovih simptoma posetite lekara i on će vam dati kreme ili vaginalete (koje su dozvoljene za trudnice) koje ćete koristiti prema uputstvu. Takođe, redovne kontrole i uzimanje briseva će pokazati prisustvo gljivica, bakterija ili drugih problema unutar vagine za koje se treba pobrinuti adekvatnom terapijom. Zato ne preskačite preglede, i trudite se da kandidu držite pod kontrolom, malo i ishranom kao i adekvatnim antimikoticima.

Svrab na stomaku u toku trudnoće

 

Stomak kao prva asocijacija na trudničke dane zapravo najviše trpi u toku svih promena koje telo očekuje. Raste, širi se, pomera se, javlja se linea negra …ma sto čuda se dešava na toj maloj površini dok se beba razvija unutar njega. Tako je on i na udaru nervirajućeg svraba, što zbog rastezanja što zbog hormona. Takođe se na njemu najčešće pojavljuju strije, mada i na bokovima, zadnjici, grudima i butinama, u zavisnosti od toga koliko se trudnica ugojila, koliko je koža rastegljiva, da li postoje predispozicije za pojavu strija i tako dalje.

 

svrab stomaka u trudnoći

 

Svrab stomaka se najčešće javlja kao pratilac pucanja kože pod pritiskom bebe koja raste. Najbolja stvar koju možete da uradite jeste da redovno mažete kožu i hidrirate je dubinski, ali i koristite preparate protiv strija .

Svrab oko pupka na stomaku može takođe biti nešto što će vas mučiti, zato ga nemojte preskakati u toku negovanja kože stomaka. Da li ste čuli da neka verovanja kažu da ako imate ispupčen pupak u toku trudnoće znači da ćete roditi dečaka, ako ostane uvučen (i blago tamnije boje) da ćete roditi devojčicu? Bapske priče ili ne, pupak stvarno može da se izbaci u toku trudničkih dana usled pritiska koji beba vrši na stomačni zid, i tada može da pecka, svrbi, dobije tamniju boju i generalno bude centar neprijatnih osećaja.

Kako sprečiti svrab u trudnoći?

 

Sada kada smo prošli kroz uzroke ove neprijatne pojave, sigurno vas zanima i na koje načine možete da se od iste sačuvate ili odbranite! Pored prevencije i mazanja dobrih proverenih krema, postoje neki domaći lekovi za svrab u trudnoći, i evo nekih najkorisnijih:

Hladne obloge

Za ovakve obloge možete da koristite više puta dnevno, kada osetite nelagodni svrabež na koži. Možete koristiti smrznute proizvode (sitnije poput povrća) u kesi koje ćete umotati u krpu i nasloniti na iritirani deo kože. Možete i skvasiti i iscediti pamučnu krpu, zatim je složiti u pravougaonik i staviti da se zaledi. Tako zaleđenu je umotajte u još jednu suvu krpu i nanesite na deo kože koji svrbi.

Nije preporučljivo da stavljate led direktno na telo jer može biti nelagodno, pa čak i stvoriti hladne opekotine (kada se koža zalepi za led i ostane crvenilo).

Ovaj trik pomaže zato što umiruje iritaciju, i sprečava neprijatan osećaj na koži trudnice.

Kokosovo ulje

 

Kokosovo ulje, ekstra devičansko, ima posebne supstance koje ublažavaju upale i iritacije. Zato ga mnoge trudnice koriste i mažu na telo, pogotovo na stomak. Može se mazati jedanput dnevno, ali da bi zapravo imalo efekta važno je da se koristi u kontinuitetu od rane trudnoće. Ono i hidrira kožu, pa možda može umanjiti verovatnoću za stvaranje strija. Takođe ima i antibakterijsko dejstvo i može uticati na smanjenje bakterijskih upala i osipa.

Slično dejstvo ima i šea buter ali takođe mora biti u što prirodnijoj formi jer što se više prečišćava i obrađuje ono gubi svoja dejstva. Ukoliko niste fan ili ne možete da pronađete prirodne forme ovih ulja, možete naći proizvode koji ih sadrže ali vodite računa da to budu melemi ili kreme koje su na prirodnoj bazi.

Kupka sa ovsenom kašom

 

Ovsena kaša odnosno ovsene pahuljice pomažu da se koža umiri i regeneriše pogotovo kada ste je često češali. U početku trudnoće možete napraviti toplu kupku u koju ćete ubaciti jednu šolju ovsenih pahuljica i one će otpustiti svoje regenerišuće elemente i umiriti svrab.

Međutim, duge kupke i namakanje u vodi nije preporučljivo u poodmakloj trudnoći jer može potaknuti otvaranje, pa mi preporučujemo pravljenje obloga od ovsenih pahuljica.

Jednostavno prelijte ovsene pahuljice toplom vodom, kada se prohlade u to umočite blaznice ili pamučne gaze (pamučne pelene za bebe) i tako ih nanesite na deo koji je iziritiran i svrbi. Ostavite da se posuši i zatim isperite mlakom vodom.

Pored ovih trikova, postoje i proizvodi namenjeni baš za negu kože u trudnoći i protiv svraba ili iritacija ali i koji smanjuju strije u trudnoći, i njih možete naći u apotekama ili specijalizovanoj prodaji.

Krema protiv svraba u trudnoći

 

Kreme koje možete pronaći , a da mogu uticati na svrab kože i mogu ih koristiti i trudnice su obično one koje se preporučuju i za strije ili za ekceme i atopijski dermatitis od beba i dece. Na primer postoje melemi i kreme za strije koji su sačinjeni od etarskih ulja i biljnih ekstrakata sa elementima koji hidriraju kožu, oporavljaju je, daju joj elastičnost i smanjuju iritacije. Jako je važno da takvi proizvodi ne sadrže konzervanse niti alkohol ili parfeme koji mogu podstaći iritaciju i svrab.

Kreme ili losioni za ekcem i atopijski dermatitis su obično obogaćene elementima koji umiruju svrab, sprečavaju sušenje kože i njeno pucanje koje je kod ovih stanja podrazumevano. Zato mogu da pomognu kod olakšavanja neprijatnosti izazvanog svrabom, i nije loše imati ih pri ruci u toku trudnoće.

Iskustva sa svrabom u trudnoći

 

Žene koje su prošle kroz ovu neprijatnost kažu da im je ponekada bilo toliko teško da se ne češu jer bi se raščešale do rana koliko je intenzivan osećaj svraba. Takođe kažu i da pored hladnih obloga pomoć su pronašle samo u kremama na biljnoj bazi.

 

 

Pored toga, iskustva žena govore da je rani početak negovanja i mazanja kože u mnogome umanjio osećaj svraba koji im se javio kasnije, nije bio toliko jak i intenzivan kao kod onih koje su ove korake preskakale u ranoj trudnoći.

Dakle, počnite sa negovanjem na vreme, uvek se posavetujte sa lekarom oko simptoma koje imate i potražite njihov savet. Hladne obloge uvek mogu da pomognu, pa makar i na kratko, i uvek se trudite da se ne češete previše jer to samo može više da naškodi.

Izvori: 

https://www.healthline.com/health/pregnancy/itchy-breast-pregnancy#timing-during-pregnancy

https://www.newhealthadvisor.org/Itchy-Breasts-During-Pregnancy.html

https://parenting.firstcry.com/articles/10-best-home-remedies-to-cure-itching-during-pregnancy/

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/itching-during-pregnancy

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cholestasis-of-pregnancy/symptoms-causes/syc-20363257

https://www.nct.org.uk/pregnancy/worries-and-discomforts/common-discomforts/itching-pregnancy-five-things-you-need-know