spinalna anestezija

Spinalna anestezija i sve što treba da znate o njoj

Šta je to spinalna anestezija, kako deluje i da li je dozvoljena u toku porođaja? Da li je to isto što i epidural? Saznajte baš sve.

Šta je spinalana anestezija?

 

Anestetik je sredstvo koje blokira nervne završetke da prenose impulse do mozga.

Nama je najpoznatija totalna anestezija, kada se pacijent uspavljuje i tada se vrše neke ozbiljne operacije i intervencije, a među nijima i carski rez! Spinalna anestezija spada u malo drugačiju verziju i evo o čemu je reč:

Spinalna anestezija spada u takozvane neuroaksijalne metode gde se anestetik ubrizgava u određeno područje gde obavlja svoju funkciju  – blokira prenos impulsa.

Na ovaj način se zapravo blokira bilo kakav osećaj i iako je pacijent svestan, ne oseća nikakve nadražaje iz područja koje je pod anestetikom.

 

spinalna anestezija postupak

 

Ova metoda ansteziranja se radi tako što se poprilično dugom iglom anestetik ubrizgava u predeo kičme, blizu kičmene moždine. Oko moždine postoji tečnost u kojima se nalaze nervni završeci i živci i ovaj anestetik deluje direktno na njih. 

Uz spinalnu anesteziju praktično ne osećate nikakve radnje, tegobe, ništa ispod predela u koji je data anestezija, dok ste iznad tog predela još uvek svesni svega i svih nadražaja. Verovali ili ne ova metoda je prvi put urađena davne 1898. godine u Nemačkoj od strane doktora Augusta Biera! Do danas je usavršena i često primenjivana.

Danas, kada se spinalna anestezija koristi u toku porođaja, ona se razlikuje po jačini.

Može biti parcijalna u kojoj vi osećate kontrakcije i možete da se krećete dok porođaj traje ali ne osećate bolove. Kada se koristi za carski rez, anestezija je jača, pa ne osećate ništa od grudi na niže, ali ste svesni i razgovarate sa lekarima i primate bebu na svoje grudi kada bude rođena. Sve ovo zvuči poput naučne fantastike, ali verujte da je i te kako efikasno i često se primenjuje!

Da li je spinalna anestezija isto što i epidural?

 

Koja je razlika zapravo između spinalne anestezije i epidurala, ako je uopšte i ima?

Razlika postoji, iako su im funkcije u osnovi slične.

Spinalana anestezija se daje odjednom, direktno u predeo kičme, a epidural se daje kroz kateter u kontinuitetu dokle god je neophodno.

I jedna i druga varijanta služe da smanje ili neutrališu bolove i tegobe koje se mogu javiti pod različitim okolnostima, a pogotovo kada je u pitanju porođaj.

Još jedna razlika je i u tome što spinalna anestezija deluje gotovo trenutno jer se plasira direktno u tečnost oko kičmene moždine. Dejstvo epidurala može početi malo kasnije, jer se daje u predeo izvan prostora likvora, u takozvano epiduralno područje. Međutim, iako je potrebno malo vremena da otpočne sa delovanjem, epiduralni anestetik se dozira i ubrizgava bez prekida, i odično vrši svoju funkciju.

Postoje i varijante u kojima se kombinuju obe metode! Prvo se ubrizga spinalni anestetik koji deluje trenutno, a zatim se plasira kateter i epiural se daje dokle god je to neophodno. Ovo je posebno efikasno kada je porođaj već otpočeo, ali se mora uraditi carski rez, a nema vremena za komplikovane procedure totalne anestezije.

Još jedna razlika je u tome što se spinalna anestezija daje brže i lakše od epidurala. Za epidural je potrebna posebna procedura, dosta opreme i stalno prisustvo anesteziologa. Za spinalnu je neophodna prava pozicija i pravilno plasiranje igle i anestetika. Nakon toga, ona deluje više sati, u zavisnosti od jačine i vrste anstetika.

Kome se spinalna anestezija preporučuje a kome nikako ne?

 

Spinalna anestezija je bezbedna za za većinu budućih mama, ali i za bebu. Smatra se da je uticaj anestetika za spinal među onima koji imaju minimalne uticaje na bebu. Razlog je što je dejstvo ograničeno na par sati, i dok počne da se prenosi kroz krv, porođaj je obično već završen.

 

 

Ipak, iako je u većini slučajeva sigurna, postoje i one osobe koje imaju veće rizike od komplikacija i ne bi smele da prime spinal anestetik. U tu grupu spadaju osobe sa sledećim problemima:

 • Osobe sa problemom koagulacije (zgrušavanja) krvi
 • Osobe sa alergijama na anestetike
 • Trudnice i osobe koje imaju rane ili dermatološke infekcije
 • Nije preporučljiva ni osobama koje su imale veće povrede ili operacije kičme

Ovo su sve posebne situacije u kojima se spinalna ali ni epiduralna anestezija ne preporučuju!

Takođe je važno da znate da će se svakako pre anesteziranja sprovesti neophodne provere vašeg opšteg zdravlja kao i vaše zdravstvene istorije. Spinalna anstezija kod carskog reza se daje samo kada je neophodna ili u prethodnom dogovoru sa lekarom, i prethodno urađenim svim analizama.

Da li je spinalna anestezija obavezna?

 

Ni jedna vrsta anestetika ili lekova nije obavezna u toku porođaja, osim ako situacija nije preko ozbiljna pa je neophodna neka komplikovana intervencija. To znači da se spinalna anestezija daje samo u slučajevima u kojima ste to dogovorili sa lekarom, ili ako je u pitanju hitna operacija (carski rez). Čak i kada su hitni slučajevi za operacije u pitanju, češći izbor će biti totalna anestezija, nego spinalna, osim ukoliko niste izabrali ustanovu sa ovom praksom ili prethodno dogovorili ovu opciju sa lekarom.

Kako se daje spinalna anestezija i da li boli?

 

Kada je porođaj u pitanju, male su šanse da će bilo šta da boli kao kontrakcije! Zato, ako pitate neku od porodilja koje su primile spinalnu anesteziju kada je porođaj već otpočeo, reći će vam da nisu ni primetile ubod, već samo dejstvo! Istina je da ubod igle malo boli, kao pri davanju bilo koje inekcije, ali pošto je dejstvo spinala trenutno, ubrzo ne osetite više ništa u toj regiji.

Davanje ovog tipa anestezije se radi tako što se igla plasira na tačno određeno mesto na kičmi. Odnosno, igla se plasira dublje pod tkivo, u prostor između pršljenova, blizu kičmene moždine. Taj prostor je zapravo opna u kojoj se nalazi tečnost sa mnoštvom nervnih završetaka. Kada je igla plasirana, ubrizgava se anestetik koji ima dejstvo najmanje 2 časa a ponekad i duže (u zavisnosti od vrste leka).

 Dejstvo spinalne anestezije

 

Najveće pitanje koje muči trudnice koje razmišljaju o spinalnoj anesteziji jeste kako deluje i da li će osećati kontrakcije nakon primanja ove inekcije.

Dejstvo ovog anestetika je vrlo jako i gotovo trenutno.

Kada se ubrizga, osećaj koji se javlja je poprilično čudan, jer možete da pomerate udove, ali toga niste svesni jer ih ne osećate. Još čudnije je što, u zavisnosti od leka, vi možete da osetite kada su naponi u toku i da ih pratite guranjem, ali ne osećate pritisak ni bol koji ih prati.

Ono što je najfascinantnije je što ste vi, i u slučaju operacija poput carskog reza kada se otvara 7 slojeva vašeg tela, sve vreme budni i svesni. Spinalna anestezija deluje samo u predelu u kojem je data, odnosno blokira osećaje od pršljena kod kojih je ubrizgana na dole (karlica, donji ekstremiteti…)! Kada je spinalna anestezija data u toku porođaja bilo da je on prirodan ili carskim rezom, majka odmah može da vidi svoju bebu i da je drži na grudima, ako je takav dogovor sa lekarom. Baš zato je često upravo ova vrsta anestezije prvi izbor porodilja, ako postoji mogućnost za nju.

Prednosti i nedostaci spinalne anestezije

 

Kada razmišljate o spinalnoj anesteziji kao opciji za vaš porođaj, jako je važno da znate i koje su njene prednosti ali i nedostaci! Evo o čemu je tu reč:

Prednosti:

 • Gotovo trenutno dejstvo – Pošto se plasira direktno u cerebro-spinalnu tečnost, deluje vrlo brzo i oslobađa bola i drugih tegoba.
 • Mali stepen prenosa anestetika na bebu – Spinalna anestezija se prenosi kada je porođaj već počeo, i ne plasira se kroz krv. Kada se anestetici ili bilo koji drugi lekovi plasiraju kroz krv, imaju mnogo veće uticaje na bebu.

Nedostaci :

 • Može da ima uticaj na krvni pritisak – Anestezija može da ima izuzetno nepovoljne uticaje na krvni pritisak jer ga snižava. Kada postoji problem sa niskim pritiskom u trudnoći ili genralno varijacijama u vrednostima pritiska, ova vrsta anestezije nije najbolja opcija.
 • Smanjen osećaj u telu – Iako je zapravo ideja da se ne osećaju određeni delovi tela i bolovi, ovo može da bude problem ako se ne osećaju ni kontrakcije, ni potreba za guranjem. Zato je važno da se sprovedu detaljne analize i merenja pre anesteziranja da bi se odredila prava doza i vrsta leka, da se obezbedi dovoljno osećaja da porođaj može da teče bez problema. Ukoliko se izgubi osećaj u potpunosti, pa se kontrakcije ne osete, postoji mogućnost da će se koristiti vakuum pri porođaju ili će se preći na carski rez.
 • Nezgodan položaj pri davanju spinala – Ovo je takođe jedna od negativnih strana ove vrste anestziranje. Položaj koji morate da zauzmete da bi primili spinal je malo nezgodan za trudnice. Podrazumeva ležanje na boku, kolena skupljenih ka grudima, i potpuno mirovanje par minuta dok se igla ne plasira. Iako davanje ne traje dugo, za porodilju ovo može trajati kao večnost.
 • Spinal može imati neželjene propratne efekte – Ponekada, u retkim slučajevima se mogu javiti problemi poput svraba ili peckanja kože glave i tela, bolove u glavi ili kičmi, mučninu, probleme sa disanjem (vrlo retko). Kao i svaki lek, i spinal može imati ovakve posledice, ali su to retki i vrlo retki slučajevi u kojima je nešto drugo bilo okidač (prethodne bolesti, autoimuna oboljenja, skrivene infekcije, pogrešno doziranje…).

 Oporavak posle spinalne anestezije

 

Oporavak nakon spinala nije ništa drugačiji nego oporavak nakon porođaja u opšte. Kada prolazi dejstvo anestetika imaćete čudan osećaj, jer se vaše telo ponovo budi, a kako ste prošli kroz porođaj, bolovi će biti prisutni.

Prvo ćete osećati da vam se vraća mobilnost, iako je niste ni izgubili ali sada ćete osećati da ste pomerili nogu, dodire ili promenu temperature (ispod ili izvan pokrivača ili hladnoću od porođajnog stola). Zatim ćete početi da osećate umerene bolove u stomaku, intimnom području, krstima, kao poleddicu porođaja. Srećom, u porodilištu će vam verovatno davati anelgetik da se bol smanji, ali i antibiotike i inekcije za skupljanje materice.

Dalji oporavak teče normalno, uz obaveze sa bebom, učenje i privikavanje na dojenje, hranjenje, i manje spavanja, malo ćete biti svesni toga šta se dešava sa vašim telom. U slučaju nekih jakih tegoba, obavezno posetite lekara što pre.

Posledice i eventulne komplikacije od spinalne anestezije

 

Spinlna anelgezija je sigurna metoda koja se koristi u kontrolisanim uslovima od strane stručnog lica!

Ovo je prva stvka koju ćemo navesti jer je važno da znate da su moguće komplikacije vrlo retke, i u većini slučajeva nisu uzrokovane samim spinalom već zbog drugih faktora.

Glavne nuspojave odnosno posledice spinala koje se spominju su – dugotrajne glavobolje, bolovi u kičmi i neurološki simptomi (povremeni tremori, problemi sa čulom oseta u tom predelu..). 

Glavobolja kao posledica spinala ili epidurala je povezana sa tim što su nervi na neko vreme bili blokirani. Ovo je posebno vezano za epiduralnu anesteziju, dok se kod spinalne retko spominje i dešava, ali postoji manja mogućnost.

Što se boliva u leđima tiče, ne postoje naučni dokazi da ovaj tip anelgezije može da uzrokuje takve tegobe. Zapravo, bolovi u leđima se javljaju i nakon redovog porođaja bez ikakvih anestetika i inekcija u predelu kičme.

Ono što neke studije o spinalu navode kao moguće komplikacije jesu problemi sa koagulacijom, ako ih je osoba i pre toga imala. Problemi sa pritiskom i dehidracijom jer kod osoba koje pate od niskog pritiska dehidracija je čest problem, a spinal to može pogoršati. Ovi problemi se takođe javljaju samo ako je osoba ranije patila od problema sa niskim prtiskom.

Zato je izuzetno važno da se pre porođaja dogovorite sa vašim lekarom, istražite ove opcije i saznate sve moguće prednosti i rizike spinala. Takođe je neophodno odraditi sve analize i provere da bi znali da li ste podobni za ovu vrstu anestezije.

Priprema i potrebne analize za spinal

 

Priprema pre svega podrazumeva prvo razgovor sa lekarom i istraživanje ove opcije za anesteziju. Ukoliko spinal bude vaš izbor ona je neophodno obaviti pripreme i preglede koji obuhvataju različite informacije i analize!

 

spinalna anestezija pregled

 

 • Prvo se uzima vaša porodična anamneza odnosno medicinska istorija. Tu će se proveriti da li vi ili neko iz vaše uže porodice ima alergije ili reakcije na anestetike ili neku vrstu lekova.
 • Nakon toga se obavljaju i fizički pregledi koji obuhvataju krvnu sliku, merenje pritiska i uvid u stanje iz toka trudnoće, analize na infekcije, pregledi kičme i predela oko kičme. Pregledi obuhvataju temeljno pregledanje kičmenog stuba, kože ali i proveru stanja poput skolioze, stenoze, operacija kičme, problema sa pršljenovima, diskus hernije…
 • Kada se analize obave, uzmu neophodne dodatne informacije poput vaše težine, i neke opšte zdravstvene slike, i lekar odobri spinal kao opciju, vi čekate porođaj kada će se anestezija i dati.

Važno je da po dolasku u porodilište naglasite da je spinalna anestezija vaš izbor, da date odobrenje i čekate kada će vas anesteziolog pozvati za proceduru. Spinal se daje u određenom momentu, a o tome će vaš lekar i anesteziolog da vas detaljno upute kada za to dođe vreme.

Spinalana anestezija – iskustva i cena

 

Što se iskustava sa spinalnom anestezijom tiče, porodilje su uglavnom vrlo zadovoljne, a pogotovo one koje u prethoda porođajna iskustva imale bez ove pomoći. Kako kažu, kada od jednom prestanete da osećate porođajne tegobe možete lakše da se skoncentrišete na uputstva lekara i babice, da vodite računa o disanju i guranju.

 

 

U slučajevima kada je spinal bio izbor za carski rez, porodilje su posebno zadovoljne time što su čule bebin prvi plač, što su je videle i poljubile i imale mogućnost da isprate prve momente bebinog života. Često se spominje taj momenat i važnost dodira kože na kožu po rođenju bebe, a sa spinalom je to moguće, dok sa totalnom anestezijom nije.

Retki su slučajevi u kojima se javljaju iskustva porodilja sa negativnim ishodom. Tu se spominje smanjeno dejstvo anestezije, ali uglavnom epidurala. Ovi slučajevi se dešavaju kada je vreme za davanje anestetika prošlo, kada je promašeno ili pogrešno plasiran kateter za epidural ili vrsta leka nije odgovarajuća. Ove situacije su izuzetno retke! Sledeća negativna iskustva su vezana za bolove u kičmi ili glavobolje kao posledice, ali i tu su slučajevi izuzetno retki, a razloge za ove pojave smo opisali već u tekstu.

Cena spinlne anestezije nije navedena i u većini slučajeva zavisi od porodilišta i lekara.

Strah od spinalne anestezije

 

Spinalna anestezije nije obavezna procedura za porodilje, zato strah ne treba da bude prisutan, jer zapravo ako je ne tražite, nećete je ni dobiti. Dakle, ako je spinal vaša želja, ali vas je pomalo strah, najbolje će vas umiriti lekar! On će vas detaljno uputiti u situaciju, objasniti kako se daje i kakva dejstva ima ova vrsta anelgezije.

Ova anestezija je od velike pomoći  i zapravo prekratnica u medicini koja omogućava da pacijent bude svestan ali oslobođen tegoba, a to može olakšati situaciju i pružiti nove uvide u problem ali i rešenje!

Izvori:

https://medlineplus.gov/ency/article/007413.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537299/

https://www.nhsfife.org/services/patients-carers-and-visitors/preparing-for-surgery/general-information-about-your-anaesthetic/spinal-anaesthetic/

https://www.uptodate.com/contents/spinal-anesthesia-technique

https://doi.org/10.1016/B978-0-443-06651-1.50072-1