disanje na porođaju

Disanje na porođaju može biti ključno. Naučite ga!

Da li znate zbog čega je disanje na porođaju vrlo važno? Iz mnogo razloga, a glavni je svakako taj što pravilno disanje olakšava porođaj. 

Ako ne znate kako treba disati tokom najvažnijeg događaja u životu, u nastavku vas o svemu tome informišemo. Zajedno sa nama naučite  da  dišete pravilno  i na porođaj otiđite puni samopouzdanja i spremni za novo poglavlje u životu.

Važnost pravilnog disanja na porođaju

 

Koliko i kako se treba pripremati za porođaj?  To su samo neka od čestih pitanja koje trudnice zanimaju.

Pripreme za prirodni porođaj obuhvataju mnoge aspekte, a jedan od najvažnijih svakako je priprema vezana za učenje pravilnog disanja tokom porođaja. 

 

pravilno disanje na porođaju

 

Zašto je pravilno disanje važno? Iz više razloga, a evo i najvažnijih:

 • Kada praktikuju tehnike pravilnog disanja, porodilja je fokusirana na tu aktivnost. Kada je fokus na disanju, onda ostali aspekti padaju u drugi plan, pa se samim tim pomalo zaboravi na bolove i strah.
 • Odgovarajuće disanje doprinosi tome da se telo snabde kiseonikom. Ne samo što se telo trudnice snabde kiseonikom već i telo bebe, a to je veoma važno da bi se izdržao čitav proces vezan za porođaj.
 • Još jedna važna uloga disanja jeste  redukcija tenzije u mišićima što olakšava sam porođaj.
 • Kada pravilno dišete utičete i na svoje psihičko, odnosno emotivno stanje pa se na taj način redukuju i emocije poput anksioznosti, straha, ljutnje. Nemojte se začuditi ako vas neka neočekivana emocija zapljusne tokom porođaja. Tokom takvog događaja koji je nabijen emocijama, hormonima i raznim drugim aspektima, svaka emocija se smatra opravdanom. Svako reaguje i doživljava na drugačiji način ovo iskustvo.
 • Odgovarajućim načinom disanja možete postići čak i to da se osećate opušteno i relaksirano, uprkos svim teškoćama i nelagodnostima koje u tom momentu osećate.
 • Tokom porođaja važno je da imate osećaj da kontrolišete situaciju. Dakle, vi treba da imate kontrolu nad porođajem, a ne porođaj nad vama. To na primer znači da utičete na to kada se napinjete, a kada to ne treba da radite. Osećaj kontrole možete održavati pravilnim disanjem,jer neće dozvoliti da određene emocije ovladaju vama i izgubite kontrolu nad sobom i onim što treba da činite.

I ne brinite – ne morate sve to sami da mislite. Sve ovo što smo do sada naveli na kraju će uticati na to da budete saradljivi tokom porođaja i slušate instrukcije medicinskog osoblja. Osim toga bolje ćete se nositi sa bolovima i svime što vas tokom porođaja očekuje.

Naravno, ako je u pitanju carski rez, o ovome ne morate da brinete.

No, verovatno vas zanima sledeće…

Gde naučiti tehnike disanja na porođaju?

 

Ukoliko ste na vreme prepoznali značaj pravilnog disanja, vreme je da počnete da ga učite, vežbate i na kraju prakitkujete na porođaju.

Naravno da se niste rodili naučeni sa ovim znanjem, ali zato postoji više načina na koje možete naučiti ove tehnike disanja.

 

 

U školici za trudnice

 

Škola za trudnice pravo je mesto na kojem se možete edukovati o svemu što je vezano za porođaj. Tehnike pravilnog disanja sigurno su neizostavna tema u ovim školicama, jer je njihov značaj prepoznat odavno.

Zato ukoliko želite da vam porođaj ostane u sećanju kao iskustvo koje i nije tako strašno, vreme je da krenete sa vežbanjem.

Na internetu

 

Internet je prepun korisnih sadržaja, pa vam tako može pomoći i u ovoj situaciji. Pronađite sadržaje koji govore o tehnikama pravilnog disanja. Tih sadržaja ima i u formi video zapisa ne samo u pisanoj  što može biti vrlo korisno i praktično za učenje.

Iskoristite mogućnosti savremene tehnologije i olakšajte sebi porođaj.

Učite od iskusnih i profesionalnih ljudi

 

Dobar način da se nešto nauči jeste i ovaj  kada ima ko da vas nauči. Vrlo često od pomoći mogu biti žene koje su prošle ovo iskustvo i koje su tehnike pravinog disanja uspešno primenile tokom porođaja. Ukoliko imate frišku porodilju u okolini, potražite savet,  a možda čak i neku korisnu  lekciju na ovu temu.

Najsigurniji način kako da naučite tehnike pravilnog disanja svakako je od stručnjaka koji se bave ovom oblašću To mogu biti na primer ginekolozi, babice, dule ili neko drugo medicinsko osoblje. 

Tipovi disanja na porođaju

 

Da ovo nije sasvim jednostavna i lagana tema videćete i u ovom segmentu teksta.

Postoji više tipova disanja, a koji se kada primenjuje zavisi od faze porođaja u kojoj se nalazite.

Evo i objašnjenja.

Prva faza  – početak porođaja

 

 • Prvi tip disanja koji se preporučuje tokom ove faze porođaja, kada porođajne kontrakcije nisu isuviše intenzivne trebalo bi da izgleda ovako:
  • Potrebno je da udahnete duboko pre i nakon svake kontrakcije
  • Duboko udišite vazduh kroz nos, a izdah treba da bude na usta

Ovaj način disanja preporučuje se kako bi ste ostali fokusirani na sam proces porođaja. Osim toga bebi tako obezbeđujete dovoljne količine kiseonika.

 • Drugi tip disanja koji još zovu sporo ili lagano disanje preporučuje se u fazi kada više ne možete da govorite tokom pojave kontrakcija. To znači da one postaju intenzivnije i tada je vreme da malo usporite sa disanjem.

To radite na sledeći način:

  • Pre pojave kontrakcije, primenite prvi tip disanja o kojem smo prethodno pisali.
  • Polako udišite vazduh kroz nos, a izdah je kroz usta
  • Stručnjaci savetuju da se tokom pojave neprijatnih kontrakcija fokusirate na neki sadržaj. To može biti recimo neki predmet u sobi i dok ste fokusirani na njega manje ćete uočavati neprijatnost koju izazivaju bolne kontrakcije

Iako je ovo teško postići tokom porođaja, probajte da se što više opustite sa svakim udahom, odnosno da opuštate različite delove tela koliko god je to moguće. Štedite energiju i probajte da se osećate što bolje tokom porođaja.

Aktivna faza porođaja

 

Kada kontrakcije postanu intenzivne i bolne vreme je za takozvano ubrzano disanje.

Evo kako se ono izvodi:

 • Započnite sa prvim tipom disanja o kojem smo pisali u prvoj fazi porođaja.
 • Usmerite pažnju  na tačku ili predmet koji ste odbarali kao fokus
 • Kako nadolazi kontrakcija i bol, ubrzajte disanje tako što ćete vazduh plitko udisati. Jedan udah na usta na svaki sekund
 • Kada prođe kontrakcija krenite sa laganim disanjem na usta.

Brzina disanja bi trebala da se usklađuje sa intenzitetom kontrakcija. To znači da što je kontrakcija bliže, disanje bi trebalo ubrzati. Kada prolazi kontrakcija, disanje treba da bude laganije.

Disanje u prelaznoj fazi porođaja

 

Ova vrsta disanja sprovodi se u fazi porođaja kada se pored kontrakcija pojavljuju i naponi. U ovoj fazi već dolazi do toga da žene budu iscrpljene i ponestaje im snage za saradnju sa medicinskim osobljem. Da ne bi došlo do gubitka kontrole sada kada je jako važno da slušate uputstva lekara, bitno je da pravilno dišete i čuvate potrebnu snagu.

Evo kako da to učinite:

 • Kada osećate da kontrakcija nadolazi, tada primenite prvi tip disanja o kojem smo pisali.
 • Ne zaboravite da se fokusirate na onaj predmet ili osobu koju ste odabrali kao fokus.
 • Kada dođe do kontrakcije  udišite lagano i plitko na usta. Potrebno je da udahnete između 5-20 puta na svakih 10 sekundi.
 • Kada je izdah u pitanju, savetuje se da on traje duže i da vazduh izdahnete do kraja.

Vežbe za disanje na porođaju

 

Kako ćete disati tokom prirodnog vaginalnog porođaja zavisi od toga kako i koliko vežbate ove tehnike pravilnog disanja.

 

vežbe disanja u trudnoći

 

Da bi na porođaj došli spremni, neophodno je da na vreme krenete sa ovom temom i praktikovanjem tehnika.

Što češće i više vežbate, činite da ova aktivnost postane takoreći automatizovana, odnosno da je tokom porođaja sa lakoćom primenite bez potrebe da vrtite beleške u glavi kako se kada diše.

Nije na odmet da vam u tome pomogne partner i na taj način olakša čitav proces.

Na vreme krenite sa vežbanjem i nema mesta za brigu i paniku.

Nepravilno disanje na porođaju – izbegnite ga

 

Ako ste se nekada zapitali šta sve može otežati porođaj, evo i odgovora:  nepravilno disanje koje se odnosi na preterivanje sa dubokim disanjem, kratko disanje, brzo uvlačenje vazduha.

Kada dođe do nekog oblika nepravilnog disanja to otežava porođaj jer dovodi hiperventilacije i brzog umaranja. Posledice neodgovarajućeg načina disanja svakako dovode i do smanjene količine kiseonika u organizmu, a to nikako nije povoljno za bebu kojoj je kiseonik neophodan. Samim tim otežavate čitav porođaj i rizikujete da bebu dovedete u opasnost.

Evo do kakvih još  posledica može dovesti nepravilno disanje:

 • Kada ne dišete pravilno i ritmično, to može pojačati neprijatne emocije poput straha i anksioznosti.
 • Isuviše brzo i plitko disanje u momentima kada još nije preporučlljivo,  stvara i osećaj panike koji nikako nije poželjan na porođaju. 
 • Ako ne dišete pravilno, dolazi do gubitka kontrole nad situacijom i onim što činite tokom kontrakcija i čitavog procesa porođaja.
 • Smanjuje se mogućnost da ostvarite odgovarajuću saradnju sa lekarima i slušate instrukcije koje od njih dobijate.

Kao što vidite jako je puno negativnih posledica nepravilnog disanja. Nema potrebe da ih bespotrebno stvarate, već se potrudite da vam ovaj događaj protekne što prijatnije.

Iskustva sa primenom tehnike pravilnog disanja na porođaju

 

Iskustva sa primenom tehnika disanja su svakako različita, kao i kada su u pitanju drugi aspekti porođaja. Učenje pravilnog disanja sve više dobija na značaju poslednjih godina. Iako se i ranije o tome dosta znalo, nije se toliko praktikovalo kao sada kada postoje škole za trudnice i razni dostupni sadržaji na ovu temu.

 

 

Čitajući i slušajući iskustva mnogih žena dolazimo do zaključka da su iskustva različita i da su bila uslovljena mnogim faktorima.

Mnogim porodiljama koje su  zaista dobro naučile tehnike disanja, to je pomoglo  jer su se skoncentrisale na njih tokom neprijatnih momenata na porođaju. To je učinilo da bol ne deluje toliko strašno i da se ne razmišlja o eventualnim negativnim posledicama i strahu koji je uvek u nekoj meri prisutan. Ove žene kažu da su zaista imale osećaj da su prisutne, da imaju kontrolu nad onim što se dešava i da to i nije tako strašno.

Sa druge strane, porodilje čije je emotivno stanje straha i anksioznosti prevladalo, nisu uspele  pravilno primeniti  tehnike disanja. U tim momentima panike, naprosto kao da su zaboravile kako treba disati. Naravno da je i čitavo iskustvo porođaja prošlo drugačije i ne pamti se kao najprijatnije. Kada njih pitate šta je najvažnije i koji je njihov savet, verovatno ćete čuti da je najvažnije ostati pribran, paziti na disanje i tako uticati da ishod porođaja bude što povoljniji.

Koja je uloga partnera u učenju tehnika disanja?

 

Kome je teško da kroz sve ovo prolazi sam, slobodno može uključiti partnera u čitav proces. Kada je reč o učenju tehnika disanja partner zaista može doprineti boljem uspehu. Tokom vežbanja može vam poslužiti kao podrška, “trener”, a donekle i kao ogledalo u koje gledate i vidite kako to treba da izgleda. Tako je tokom procesa vežbanja i učenja ovih tehnika.

A šta je sa porođajem?

Pa ukoliko je partner u mogućnosti da prisustvuje porođaju i vi to želite, ono što ste vežbali tokom trudnoće možete isprobati na delu. Ako dodamo da su sada okolnosti mnogo napetije i prožete snažnim emocijama, podrška partnera ponekad može biti od ključne važnosti. Zato nije na odmet da ih uključite u celu priču.

Ishod samog porođaja zavisi od mnogo faktora. Na neke je nemoguće uticati, ali kada je reč o disanju onda je stepen kontrole prilično veliki. Iskoristite tu mogućnost . Naučite tehnike disanja i neka vam porođaj ostane u sećanju kao jedno iskustvo koje se može prilično lako podneti,