prirodni porođaj

Prirodni porođaj – šta sve da očekujete?

Kako to tačno izgleda prirodni porođaj? Da li je bolno i hoćete li uopšte prepoznati da je počeo? Pred vama je mali vodič kroz ovo iskustvo.

Kada je vreme za prirodni porođaj?

 

Sve buduće mame počnu da razmišljaju o porođaju onda kada se odluče na trudnoću, a pogotovo kada saznaju da su u drugom stanju. Tada počinju prvi strahovi i razmišljanje o svemu što ih tada čeka, a kako vreme odmiče strepnje se povećavaju. Vreme za porođaj se svakim danom i mesecom sve više bliži da bi se nakon 36. nedelje trudnoće mogao iščekivati svaki dan.

 1. nedelja zvanično znači ulazak u deveti mesec što se smatra mogućim periodom porođaja. Ipak, zvanično se najčešće bebe rađaju oko 40. nedelje trudnoće odnosno punih 9 meseci i potpune zrelosti ploda.

Nekada se termin prekorači pa i ako bude nakon 40. nedelje, ipak nije strašno i ne trebate se brinuti.

Termin porođaja se određuje na osnovu zadnje menstruacije pre trudnoće pa se shodno tome mogu računati neka odstupanja i ona nisu zabrinjavajuća. Ako se beba slučajno rodi pre predviđenog termina, dok su u okviru između 36. i 40. nedelje smatraju se ročnim bebama.

Ukoliko se porođaj desi pre 36. nedelje beba se smara prevremeno rođenom, iako ne mora da znači da će biti potrebe za inkubatorom ili nekim posebnim terapijama.

Zapravo može se reći da su naše bake bile u pravu kada su rekle da se beba rađa onda kada je ona spremna, ali je to otprilike oko 40. nedelje po kalendaru trudnoće.

Sve u svemu, ukoliko je sa trudnoćom sve u redu, vreme za prirodni porođaj je između 36. i 40. nedelje i tada bi bilo dobro da imate spremnu torbu za porodilište i sve neophodno za dolazak vašeg malog čuda na ovaj svet!

 

 

Prirodni porođaj ili carski rez šta je bolje?

 

Prvo ćemo reći jednu i jedinu istinu što se tiče porođaja:

Najbolji je onaj koji je bezbedan i za mamu i za dete i to treba da vam je prvo na pameti.

Dakle ukoliko se lekari slože i odluče da je i za vas i za bebu sigurniji carski rez ili prirodni porođaj, onda bi tu odluku trebalo poštovati. Ipak, ta dva porođaja su potpuno različita. 

 • Prirodni porođaj podrazumeva vaginalno rođenje bebe bez dodatnih medikamenata. Međutim, sada je praksa da se često dodaju neophodni dripovi odnosno lekovi koji podstiču otvaranje kao i kontrakcije i ubrzavaju proces porođaja. Takođe se često daju epiduralne injekcije koje služe za smanjivanje bola odnosno, bol potpuno prestaje ali ste svesni, osećate kontrakcije i napone bebu rađate vaginalnim putem.
 • Carski rez je operacija kojom se na određenom mestu otvara stomak i materica i beba se izvlači napolje specijalnim instrumentima. U tom procesu majka je obično pod totalnom anestezijom, uspavana, mada postoje i varijante u kojima je majka svesna i carski rez se radi pod spinalnom anestezijom. Carski rez se obično radi onda kada prirodni porođaj nije moguć odnosno nosi rizike po majku ili bebu. U skorije vreme postoji praksa i mogućnost dogovora sa lekarom koji vodi trudnoću i vrši porođaj, da se uradi carski rez. Razlog za to je obično strah od prirodnog porođaja.

Pored razlike u izvođenju i doživljaju ova dva porođaja, razlike su i u oporavku. Konkretne razlike su u periodu oporavka.

Smatra se da je oporavak mama carskog reza duži i zahtevniji, jer se reže koža, sloj masnih naslaga, mišića kao i materice, koji se posle ponovo spajaju i potreban je duži period zarastanja.

Međutim i u toku prirodnog porođaja nekada je potrebno raditi epiziotomiju (rezanje  vaginalnih mišića, međice i proširivanje porođajnog kanala za olakšavanje porođaja) za koju je takođe potreban duži oporavak. Takođe sve zavisi i od izdržljivosti i opšteg stanja same trudnice, zatim trajanja porođaja (vaginalnog) i drugih parametara koji utiču na oporavak nakon porođaja.

Šta je bolje za bebu?

Oba porođaja su dobra za bebu ako je ona rođena bez preterane muke, komplikacija i problema. Ipak smatra se da su bebe rođene carskim rezom u malo većem riziku od razvitka ekcema ili alergija, ali i da imaju manjih poteškoća sa disanjem. Međutim to nije uvek slučaj i dojenje svakako smanjuje rizike od mogućih alergija, ali i pomaže lakšu adaptaciju bebe na spoljni svet.

U svakom slučaju, kako god da se beba rodila, najvažnije je da je zdrava i da se vi osećate dobro. Britanski stručnjaci zapravo kažu da je svaki porođaj prirodan i jednako zahtevan bez obzira na način izvođenja.

Kako izgleda porođaj prirodnim putem?

 

Ono što je jako važno da znate jeste da se prirodni porođaj odvija u 3 faze.

Sam porođaj može da traje između 6h i dva dana, ali sve zavisi od toga da je žena prvorotka, da li je trudnoća više-plodna, kako je tekla trudnoća i mnogih drugih parametara.

Prva faza porođaja

 

Prva faza podrazumeva 3 stadijuma:

 • Početna faza
 • aktivna faza
 • prelazna faza

Početni stadijum prve faze porođaja je onaj u kojem se grlić materice skraćuje, pojavljuje se crvenkast sekret poput sukrvice ( takozvani sluzni čep) , možete iskusiti blaže kontrakcije koje su još neujednačene. Ova faza obično nije jako bolna, ali je najava samog porođaja i buduće majke se tada već pomalo uznemire iščekujući nastavak.

Ovaj period može trajati više sati a ponekad i više dana (mada retko). U tom periodu možete ostati kod kuće i negde gde se osećate prijatno, ali ukoliko vam ipak početni simptomi porođaja ne daju mira, možete pozvati svog lekara i poslušati savete.

Neke porodilje se u ovom periodu pripremaju za porodilište, pregledaju torbu i stvari za mamu i bebu, obavljaju higijenske pripreme (tuširanje, depilacija…) i slične stvari. Neke mame, obično one koje već imaju iskustva, ovaj period iskoriste za mali odmor i zadnje pripreme za dolazak novorođenčeta, ili ukoliko imaju stariju decu, provode vreme sa njima. Mamama koje imaju stariju decu a odlaze ponovo na porođaj, nekako najteže preživljavaju to odvajanje od starijeg deteta, brinu kako će se snaći, da li će biti dobro pa i kako će se ponašati prema novom članu. Zato ni ne primete kada se porođaj premesti u drugu fazu, sve dok se bolovi ne pojačaju.

Sve u svemu, saveti za prvu fazu su da:

 •  proverite sve potrebno za porođaj i dolazak bebe,
 •  da se malo odmorite i pokušate da smireno sačekate sledeće faze.
 • vežbajte svoju tehniku disanja i trudite se da kroz kontrakcije udišete duboko i izdišete lagano.

Savet plus je da malo šetate! Šetanje pomaže da se beba spusti ka karlici da zauzme položaj za porođaj.

Drugi stadijum prve faze porođaja se naziva još i aktivna faza. Tada se grlić i porođajni kanal otvaraju između 3 i 6 “prstiju”, kontrakcije postaju češće i ujednačene i to je vreme da se uputite u porodilište!

 

faze prirodnog porođaja

 

U ovoj fazi možete da osetite bol i pritisak u donjem delu kičme, potrebu za napinjanjem, a ponekada i mučninu.

Kada dođete u porodilište babice i doktor će utvrditi stanje i fazu porođaja i na osnovu toga će reagovati. Smestiće vas u sobu u kojoj ćete boraviti, a zatim verovatno odvesti na CTG kojim se meri bebina srčana radnja kao i učestalost kontrakcija.

U ovoj faze se obično radi priprema pred porođaj u vidu pregleda, klistiranja kao i dodatnih provera ako ih lekar zatraži (merenje kilaže, pritiska, ostalih važnih parametara).

Ukoliko je neophodno može se desiti da će se primeniti ubrzavanje porođaja uz indukciju ili bušenje vodenjaka. Tada babica obično probije vodenjak, a porodilja je priključena na infuziju kroz koju se dozira hormon oksitocin koji služi za pokretanje kontrakcija i širenje porođajnog kanala. U tom slučaju ćete već biti postavljeni u porođajnu salu.

Stručna lica zadužena za porođaje će vas obilaziti i proveravati češće, a vi možete pitati ili prijaviti neke promene koje osećate, a stvaraju vam zabrinutost. Takođe, ako ste se odlučili za epidural, sada je vreme da ga primite i da porazgovarate sa stručnim osobljem o toku vašeg porođaja odnosno planu koji ste napravili sa lekarom ( da li ima epidurala, da li može neko da prisustvuje i slične dogovore).

Treći stadijum prve faze je prelazni, odnosno faza pred sam porođaj. Ona može trajati oko dvadesetak minuta i karakterišu je učestale kontrakcije koje su bolnije i duže. Takođe se javlja nagon za napinjanjem i osećaj pritiska na ceo pubični deo tela (karlica, vagina, rektum, bol u donjem delu leđa pa čak se bol oseti i u nogama).

Ukoliko osetite jak nagon za naponima obavezno recite babici ili lekaru. Oni će tada proceniti da li je vreme za napone, odnosno da li ste dovoljno otvoreni.

U ovom delu porođaja dobro je da počnete da praktikujete vežbe disanja kao i vizualizaciju koja bi trebala da vas umiri. Zamislite mentalnu sliku koja vas opušta i prepustite joj se (ako uspete).

Druga faza porođaja

 

Druga faza porođaja je ona koje se najviše plašimo i ona koja će nam promeniti život zauvek! U toj fazi će vaša beba ugledati svetlost dana i udahnuti po prvi put u svom životu!

Rođenje deteta se odvija baš tada i nije ni malo lako u to budite sigurni. Ipak,  nije ni tako izuzetno strašno kao što ste zamislili. 

Evo kako otprilike ide sled događaja:

 • Naponi se javljaju sa kontrakcijama koje traju oko minut do minut i po
 • Babica vas namešta u položaj za porođaj
 • Usmeravaju vas šta da radite i od ključnog je značaja da slušate:

– Kako da dišete

– Kada da se napnete

– koliko da zadržite napon i da se odmarate između njih

 •   Kada se beba spusti u porođajni kanal možete osetiti jak bol nalik na pečenje.  Tada će vas babica usmeravati kada da gurate (iako osetite nagon ka napinjanjem stalno, morate napraviti pauzu kada vam kažu) a kada da stanete. Previše brzo guranje može dovesti do pucanja međice i porođajnog kanala. Zato je važno da mišići kanala dobiju priliku da se prilagode potrebama porođaja. Ako bude neophodno u ovom momenti će vam uraditi epiziotomiju.
 • Kada bebina glava izađe iz porođajnog kanala, već ste na pola puta od završavanja porođaja. Tada ćete osetiti malo olakšanje ali još nije kraj. Još par napona će biti potrebno da beba izađe cela.
 •  Kada se beba rodi odmah se čisti od sluzi i u narednim sekundama bi trebalo da zaplače.  Beba se postavlja majci na grudi dok se preseca pupčana vrpca.

Zvanično je prošao najstrašniji deo porođaja, ali još nije kraj.

Kada napokon dobijete vaše čedo i dotaknete ga po prvi put, osećaćete kao da proživljavate vantelesno iskustvo. Prvo je prisutan ogroman osećaj olakšanja, zatim neke čudne ushićenosti i poleta, ali u kombinaciji sa umorom. U svemu tome trudićete se da pričate svojoj bebi i da dobro zapazite sve sitnice na njoj, jer po prvi put u životu vidite najveću ljubav koju ćete ikada osetiti u obliku malog tela sa velikim ustima koja su vrlo glasna! Tada ostvarujete vrlo važan prvi kontakt sa bebom – koža na kožu– koji ima mnoge benefite za bebu ali i za vas.

Neke mame odluče da odmah pokušaju da podoje bebu i obično sve prođe kako treba. Međutim, nije kraj ima još malo toga da se uradi da bi porođaj zvanično bio gotov.

Treća faza prirodnog porođaja

 

Treća i finalna faza porođaja podrazumeva da je beba sa vama, da ste i vi i ona dobro i napokon se sve smiruje.

Ipak, kontrakcije još uvek postoje jer se u ovoj fazi odvaja posteljica koju takođe izbacujete kroz male napone. Tada je moguće da će stručna lica rešiti da vam daju neke lekove protiv bolova. Kada se posteljica odvoji i izvadi, vrši se kratak pregled kojim se utvrđuje da nema nekog nepredviđenog krvarenja, a ukoliko ste imali epiziotomiju, sledi ušivanje i sve se privodi kraju.

Ukoliko po planu porođaja stoji da treba uzeti matične ćelije bebe iz pupčanika, to se obavlja sada u ovoj trećoj fazi. Čuvanje matičnih ćelija vrši su u posebnim uslovima.

Nakon svega,  odvoze vas u vašu sobu. Možete osetiti umor, iscrpljenost pa i drhtavicu i nesvesticu. To sve obavezno napomenite babici i doktoru koji su pratili i izvršavali porođaj.

Bebu će do tada očistiti, izmeriti, pregledati, odrediti apgar skor (ocena koju beba dobija na porođaju) i odneti na odmor, jer joj je potreban kao i vama. Nakon toga, beba se donosi u vašu sobu gde ostaje sve dok ne dođe vreme da krenete kući iz porodilišta!

Na ovaj način se porođaj završava i vi prelazite u fazu roditeljstva ukoliko ste prvorotka ili u obnovu tih istih faza ukoliko imate starije dece.

U svakom slučaju, najveća muka je prošla, a sada vas čekaju sve one sitne radosti i brige koje male bebe donose sa sobom!

Koliko boli prirodan porođaj?

 

Znamo da je ovo pitanje koje će vam se najčešće javljati kada termin  počne da se bliži, a pogotovo kada osetite prve simptome porođaja! Konkretan odgovor ne postoji, jer je taj osećaj individualan. Ako ste razgovarali sa ženama koje su prošle kroz ta iskustva, onda znate da je svaka porođaj doživela drugačije.

Činjenica je da je bolan. Nekome kao menstrualni bolovi (malo pojačani) nekome kao kada imaju gadan stomačni virus. Smatra se da je najgore što se kontrakcije pojačavaju, a odmor između njih skraćuje. Dakle zapravo ne stignete da se oporavite od naleta bola i napona, a već nailazi drugi. Međutim, što bi naše bake rekle – porodile se tolike žene pre nas, pa valjda ćemo i mi. Zamislite situaciju u kojoj držite svoju bebu i sve je gotovo i tako će i biti.

Pored toga, spomenuli smo epidural i mogućnost olakšavanja ovih bolova, pa o tome možete diskutovati i dogovarati se sa svojim doktorom u toku trudnoće i pravljenja plana za porođaj. Takođe postoje tehnike disanja kao i mentalnih distrakcija koje se mogu koristiti kao olakšavajuće metode, ali o njima takođe trebate da se informišete na vreme i da počnete da ih vežbate pre samog rođenja deteta.

Prirodni porođaj i epidural

 

Ako razmišljate o olakšavanju bola tokom porođaja onda ste čuli za epidural kao za magično sredstvo koje stopira bol, ali ne i sam osećaj koji imate tokom porođaja.

Ali šta je epidural zapravo?

To je inekcija jakog anelgezina odnosno sredstva protiv bolova, a dodatni plus je što se daje u predeo kičme gde otupi nerve iz one grupe koji signaliziraju bol prilikom porođaja.

To znači da će ova injekcija smanjiti bol koji nose kontrakcije i naponi, ali neće u potpunosti ugasiti sve osećaje u toku porođaja. Dakle, osetite napone i kontrakcije samo mnogo manje bole.

Mnoge žene se odlučuju za ovaj vid pomoći u toku porođaja i obično su zadovoljne. Ipak,  nekada se može desiti da epidural ne deluje baš onako kako su zamislile. Razlog je obično u promašenom vremenu ili mestu davanja ili prosto nekim fizičkim osobinama porodilje.

Epidural uvek mora da se da u određeno vreme, pri kraju prve ili u toku druge porođajne faze. Daje se u jedan deo kičme pri lumbalnom području.

Nije preterano neprijatno dobijanje epidurala, jer se pre toga primi lokalni anestetik, pa se tek onda daje ova injekcija.

Da bi ste ovu terapiju, da tako kažemo, dobili, potrebno je da se dogovorite sa vašim lekarom u toku pravljenja plana porođaja i da zatim te upute i potvrde nosite sa sobom u porodilište.

Kod nas je još uvek praksa da se ova vrsta olakšavanja porođaja dodatno plaća, ali o tome će vas izvestiti lekar.

Prirodni porođaj i spinalna anestezija

 

Spinalna anestezija se razlikuje od epidurala po mestu odnosno dubini davanja injekcije, kao i po jačini. Pored toga ona u potpunosti blokira sve osećaje u predelu u kom je data. Za ovu vrstu anestezije se obično odlučuju žene koje su dogovorile carski rezili ako je takva praksa u bolnici. U ovom slučaju carski rez se radi tako što je majka svesna ali ne oseća ništa od struka na niže. Pored toga, ovakav vid anestezije se koristi u nekim operacijama (kičme, hernije, histerektomije) ali može se davati i kao kontrola bola prilikom vaginalnog porođaja.

Retko kada se daje spinalna anestezija u toku prirodnog porođaja ali postoje situacije (kada je žena izmorena, beba se zaglavi, potreban je hitan carski rez). Ova vrsta anestetika ima svoje kontraindikacije, koje se obično ogledaju u drhtavici, slabosti, glavobolji, zatim mučnina, vrtoglavica, bol u kičmi. Pre odluke za ovakvu anesteziju neophodno je dobro se informisati, potražiti stručne savete i dva puta razmisliti.

Ipak, ona je i dalje više cenjena od totalne anestezije jer su manje šanse za komplikacije. Ovo su stvari koje trebate imati na umu i o kojima trebate razmisliti i edukovati se u toku trudnoće kada još imate vremena za donošenje odluke oko vašeg porođaja.

Prirodni porođaj u svetu i kod nas

 

Možda ste u svom istraživanju o trudnoći i porođaju naišli na neke specifične i drugačije načine porađanja, koji su vam se učinili privlačnim. 

 

porođaj prirodnim putem

 

Na primer porođaj kod kuće u kadi deluje vrlo udobno i kao da je sve mnogo lakše. Ipak kod nas on još nije moguć, odnosno ne postoje zvanične informacije da ih neko izvodi. Zašto kažemo neko izvodi? Zato što iako se žena praktično porađa sama u specijalnoj kadi u svojoj kući, čitav tim stručnih ljudi je u blizini. Obično su to babice i pedijatar kao i vozilo koje je spremno da preveze majku i bebu u bolnicu ukoliko je neophodno.

Takođe te kade su poput đakuzija, i postavljaju se u kući na mestu koje najviše odgovara za to. Obavezno je potrebno prilagođavanje vode uslovima pogodnim za bebinu kožu. U svakom slučaju nije to samo ”  napuni se kada i porađa se”. Za ovaj vid porođaja potrebne su posebne pripreme, određeni uslovi i obavezna stručna lica. Međutim žene koje su iskusile ovako nešto kažu da je lakše i manje bolnije i da su bile opuštenije. Postoje i neke privatne klinike i porodilišta koja nude ovu opciju, ali se za to treba izdvojiti poprilična suma novca i vrlo se teško pronalaze.

Postoji i vid “full natural birth”  odnosno potpuno prirodnog porođaja. On obično podrazumeva porođaj bez medicinskih pomagala, bilo kakvih lekova, uz prisustvo takozvanih dula, odnosno babica. One su posebno edukovane i spremne za prirodan porođaj, obučene su da okrenu bebu, pripreme porodilju, dočekaju bebu i obave prvo čišćenje (sluzi i z disajnih puteva bebe) presecanje pupčanika, zapravo ceo porođaj vode one same. Porođaj se odvija na mestu po izboru porodilje gde se ona oseća udobno i opušteno.

Kod nas se ovakvi tipovi porođaja retko kada izvode, odnosno skoro uopšte se ne izvode. Situacije u kojima se žene porađaju na starinski način odnosno potpuno prirodno je obično ako ne stignu do porodilišta na vreme, ili su u izuzetno ne razvijenim predelima zemlje gde porođaje obavlja obučena žena.

Kod nas se najčešće porođaji odvijaju u porodilištima od strane babica, stručnog osoblja i lekara. Po iskustvima žena važno je da se pripremite psihički, naoružate strpljenjem i da slušate savete koje vam daju u toku porođaja.

Da li je moguć prirodni porođaj nakon carskog reza?

 

Ovo je poprilično često pitanje, jer se neke majke koje su iskusile oporavak nakon carskog reza, pitaju da li moraju ponovo da prolaze kroz to iskustvo. Nažalost praksa kaže da se nakon carskog reza uvek radi ponovo carski. Situacije u kojima je moguće da se uradi prirodni porođaj nakon carskog je kada je vremenska razlika između porođaja više godina (uvek više od 2 godine) ili ako je porođaj krenuo pre dogovorenog termina za carski. 

Ali zašto je to tako?

 

 

Da li ste znali da nakon carskog reza svaka sledeća trudnoća, pogotovo ako je ubrzo nakon prethodne, nosi rizike od razdvajanja materice? Takođe su povećani rizici od placente previe (posteljica se namešta na grlić materice i izaziva komplikacije) kao i da se placenta pozicionira na mesto ožiljka što može stvoriti komplikacije.

Zato lekari savetuju razmak od najmanje godinu dana pre druge trudnoće, a najbolje da razmak bude i do 2 godine (ili više).

Pročitajte: Razmak između dve trudnoće. Kada je bezbedno opet zatrudneti?

Nakon carskog reza, iako se vi osećate dobro, rane i rezovi unutar vašeg tela zarastaju sporije i duže. Zato se prema carskom rezu treba odnositi kao prema ozbiljnoj komplikovanoj operaciji koja ne služi za to da bi vama porođaj bio lakši. Takođe žene koje su iskusile ovaj način porođaja obično dele mišljenje da bi im prirodno rađanje bilo lakše i oporavak brži.

Sve u svemu, prirodni porđaj nakon carskog jeste moguć u nekim situacijama, ali se retko kada izvodi u praksi.

Kako olakšati prirodni porođaj?

 

Pored medikamenata koje smo spomenuli i anestetika, postoje neke tehnike koje vam mogu malo olakšati prirodni porođaj. Za njih je potrebna obuka, ali evo ukratko o čemu se tu radi:

Metoda vizualizacije – semi-meditacija

 

U ovoj metodi se kombinuju tehnika disanja za umirivanje i distrakcija mislima sa bola koji dolazi u talasima uz kontrakcije. Vežbanjem se ova metoda usavršava i dobijate mogućnost da olakšate porođaj i bolove vizualizacijom, odnosno zamišljanjem umirujućih situacija.

Tehnika disanja je jako važno za prirodan porođaj. Pored toga što vam štedi snagu i pomaže da lakše iskoristite dah i energiju za kontrakcije, smanjuje i pritisak koji se stvara u celom telu pri naponima (pogotovo u glavi i očima), pomaže i da prevaziđete bolne nalete. Ovu tehniku učite u školici za trudnice koju možete pohađati i državno pri vašem porodilištu.

Postoje i neki, nazovimo ih tako, narodni saveti koji navodno obećavaju brže otvaranje grilića materice i lakši porođaj. Jedan od njih je da se ispije ricinusovo ulje u određenoj količini. Ono deluje kao laksativ, ali nije sasvim bezbedno raditi ovakve stvari na svoju ruku i ne savetujemo vam da vam ovo isprobavate.

Pored ovih tehnika, možete se služiti nekim prirodnim načinima za olakšavanje bola:

 • grickanje leda – kažu da olakšava bol, i malo vas hidrira u periodu prve porođajne faze
 • Šetanje i česte promene položaja tela – pomažu da se lakše otvorite, izdužuju mišiće koji se pri kontrakcijama grče, olakšavaju osećaj trnjenja u telu
 • Nekim porodiljama prija topao čaj dok su još u prvoj fazi porođaja, ali sa tečnostima budite oprezni i trudite se da često praznite bešiku da bi beba imala više prostora za izlazak tokom porođaja

Prirodni porođaj oporavak

 

Nakon porođaja, oporavak je vrlo individualna stvar.

Ono što je sigurno jeste da možete da očekujete da će vam stomak biti otečen i napet još bar narednih mesec do dva dana.

Ukoliko se javila dijastaza onda i mnogo duže i potrebno je da potražite pomoć stručnog lica.

Period krvarenja i izbacivanja sadržaja iz materice nakon porođaja se naziva lohije i traje oko 2 meseca, najčešće oko 40 dana (ono što naši stari kažu period rizika za majku i bebu). U tom periodu ćete koristiti kapi za skupljanje materice, po preporuci lekara.

 Ići ćete na prvu kontrolu nakon mesec i po dana nakon porođaja, ukoliko ima potrebe i ranije. Nju će obaviti specijalista ginekologije i akušerstva.

Kod nekih žena oporavak bude brz i vrlo lako se vraćaju svakodnevnim aktivnostima, dok kod nekih traje i do pola godine. Ukoliko ste imali epiziotomiju, oporavak će trajati duže. Biće vam neophodni jastuci za lakše sedenje, adekvatna nega vaginalnog područja da bi rana što pre zarasla i prošla. Konci sa ovog područja su uglavnom samootapajući, odnosno nema potrebe da se vade.

Ono što je neminovno, jesu promene na telu posle porođaja koje se mogu ticati izgleda stomaka, strija na koži, širine kukova, većih grudi…Neke se stvari vraćaju u normalu, neke ostanu sa vama zauvek. Na neke možete uticati, na neke ne. Recimo, kremama možete sprečiti strije.

Nakon carskog reza oporavak traje duže, pregledi su češći, vađenje konaca se obavlja nakon 10 dana do dve nedelje od operacije. Dugo možete osećati bol i nelagodnost u donjem delu stomaka kao i kičmi.

Ono što je važno da znate jeste da se obavezno javite lekaru ukoliko vam se nešto čini čudno ili zabrinjavajuće, ukoliko imate povišenu temperaturu ili drhtavicu, jako krvarenje ili neke druge tegobe, bilo koji tip porođaja da je bio u pitanju!

Porođaj je prirodna stvar karakteristična za svako živo biće na našoj planeti. Strašno je, stresno i poprilično bolno, ali i najdivnije, fascinantno iskustvo koje stvara novi život, menja vaš svet i obogaćuje našu planetu!