deveti mesec trudnoće

9. mesec trudnoće. Još malo i stiže beba!

9. mesec trudnoće je tu i vi ste nestrpljivi. Izdržite još malo, vrlo brzo će doći beba, a evo šta do tada možete očekivati.

Da li vas već sada svi pitaju: “Ti se još nisi porodila, pa kada ćeš?

Da, da, ovo ume da bude prilično naporno. Uz stomak koji je sve veći, bebu koja vas pritiska i šutira, ne možete da spavate, brinete o svemu…

Deveti mesec trudnoće zaista ume da bude fizički, ali i psihički težak za većinu žena. Ipak, naoružajte se strpljenjem i trudite se da uživate u poslednjim trudničkim danima.

Šta je to što vas očekuje sada, pred sam porođaj? Hajmo da saznamo.

Kada počinje 9. mesec trudnoće?

 

Čini vam se kao da ste juče saznali da ste trudni i radili test za trudnoću, a već ste ušli u 36.nedelju. To znači da ste i zvanično u poslednjem, devetom mesecu trudnoće.  Do samog porođaja ima još malo.

 

mama u devetom mesecu trudnoće

 

Prema kalendaru trudnoće, deveti mesec traje od ulaska u 36.nedelju, do 40.nedelje. Odnosno, može potrajati i do pune 42.nedelje.

Iako željno iščekujete taj datum kada ćete ugledati svoju bebu ili bebe, znajte da se svega 1 od 20 žena porodi upravo na očekivani termin. U procentima, to je svega 3 do 5% trudnica. Najčešće porođaj nastupa dve nedelje ranije ili dve nedelje nakon verovatnog termina.

Znajte da je od 37. nedelje beba potpuno zrela i spremna da upozna svet, pa ako porođaj nastupi od ove nedelje, on se smatra terminskim.

Bebe rođene pre 37.nedelje su prevremeno rođene. Čak oko 50 odsto višeplodnih trudnoća završava se prevremenim porođajem.

Mama u devetom mesecu trudnoće

 

Srećni ste, uzbuđeni, euforični. Onda odjednom počnete da strepite, plačete, brinete, naglo menjate raspoloženje? Ovo je potpuno normalno i prihvatljivo. Ipak vas uskoro očekuje jedna od najvećih uloga u životu, uloga majke.

Ukoliko je u pitanju prva trudnoća, onda su strahovi sigurno još veći. U glavi vam je toliko pitanja, strepite od porođaja, da li će sve proći u redu, kako će vam pasti prvi dani majčinstva…

Podelite brige i strepnje sa svojim partnernom, sa bliskim ljudima, razgovarajte otvoreno o svemu sa svojim ginekologom, treba da pričate o svemu što vas muči. I čestitajte sebi jer ste prešli dugih osam meseci od starta trudnoće.

Do cilja vas deli još svega nekoliko nedelja. Možete vi to. A kako se sada osećate?

Trudnički simptomi i emocije

 

Kako se približava veliki dan koji tako željno očekujete, sve su izraženiji trudnički simptomi. Na prvom mestu, emocije kroz koje ćete sada prolaziti, mogle bi da budu toliko jake kao kada se sabere sve ono što ste prošli u prethodnih osam meseci.Hormonske promene su sada na vrhuncu, a uz to, verovatno ste već umorni, iscrpljeni, imate bezbroj nedoumica i strahova. Zato je anksioznost čest pratilac većine trudnica. Ipak, trudite se da razmišljate pozitivno, jer je većina tih strahova najčešće bespotrebna;

Fizičke promene

 

Sam kraj poslednjeg trimestra trudnoće donosi brojne fizičke promene na telu. Stomak je sve veći, beba ima sve manje mesta u materici, pa nećete toliko često osećati njene udarce i šutiranje. Najčešće ćete ih osetiti kada se potpuno umirite, dok sedite, ali i kada legnete da spavate. Jedna od glavnih promena koje se mogu javiti jesu strije na stomaku. Naravno, ovo ne mora biti obavezan scenario, a posebno ne ako se i potrudite da ga sprečite, kao što je to uradila Aleksandra. Ona je našla idealno, a jednostavno rešenje protiv strija u trudnoći i oduševljena je kako deluje. O čemu je reč, saznajte iz njene lične priče koja se nalazi na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Nesanica i teškoće pri spavanju

 

Najbolji položaj za spavanje je na levom boku, tako ćete smanjiti pritisak na krvne sudove. Između kolena stavite jastuk kako bi vam bilo lakše da se namestite. Grčevi u nogama, trnjenje ruku, oticanje ruku i nogu, simptomatični su za deveti mesec. Kako beba raste, tako pritiska određene vene, onemogućava snažan protok krvi i zato se mogu javiti grčevi i oticanje. Razlog je i nedostatak magnezijuma;

Gorušica

 

Gorušica može dostići svoj vrhunac u devetom mesecu, a muči veliki broj trudnica. Sporije varenje uslovljeno je hormonom trudnoće, progesteronom. Izbegavajte masnu i tešku hranu, nemojte jesti najmanje dva sata pred spavanje;

Bolovi

 

Bolovi u lumbalnom delu leđa nastupaju zbog rasta materice, istezanja ligamenata i povećane kilaže.

Bolovi u prednjem delu karlice, odnosno, u nivou pubične kosti, postaju kod nekih trudnica nepodnošljivi. Možda će vam se dešavati da ne možete ni da hodate, jer vas beba sve više pritiska;

Mokrenje

 

Često mokrenje je muka svake trudnice. Materica raste, pritiska bešiku i zato budite spremni da ćete nekada morati u toalet i na svakih 20 minuta;

Stomačni problemi

 

Nadimanje creva, zatvor, ali i hemoroidi toliko su mrski svim trudnicama. Na žalost, česta su pojava na kraju trudnoće i javljaju se kod čak 90 odsto trudnica u poslednjem trimestru;

Lošija krvna slika

 

Anemija nije nimalo bezazlena, ali je česta pred kraj trudnoće. Bebine potrebe su sve veće, crpi iz vašeg organizma zalihe gvožđa i drugih minerala;

Strije

 

Strije na stomaku, bokovima, zadnjici, ali i na grudima, nastaju usled pucanja elastičnih vlakana kože. Kako se koža širi iz meseca u mesec, tako i strije mogu postati sve vidljivije i veće. Ipak, do ovoga ne mora doći ako na vreme počnete da koristite kremu protiv strija.

 

Drugo stanje je delikatno i jako je važno šta nanosite na kožu, jer ona sve upija. Ako kozmetika ima štetne sastojke, oni mogu da dopru krvotokom i do bebe. Da ne bi mislili o tome, najbolje je da kozmetika bude na biljnoj bazi. Preporuka mnogih mama je Dr Pilar krema protiv strija –  bez parabena, mineralnih ulja, ftalata, alergenih mirisa i boja. Iskustva sa njom su odlična i mame tvrde da im se strije nisu pojavile u trudnoći. I vi možete biti jedna od zadovoljnih mama ako je naručite na linku: doktorpilar.com/krema-za-strije/

 

Uz umor, pospanost, često znojenje, bolove u grudima, čini vam se da deveti mesec nije nimalo zabavan? Ne brinite, ovo su sve simptomi koji se mogu javiti i bitno je da znate šta vas može čekati, ali moguće je da će u vašem slučaju mnogo toga i izostati.

U devetom mesecu porođaj može nastupiti u svakom momentu. Ukoliko se ne osećate dobro, veoma je važno da se uvek savetujete sa svojim lekarom. Samo on će moći da otkloni vaše sumnje i da vam određenu terapiju, ako je to neophodno.

Beba u devetom mesecu

 

Naravno da svakodnevno pratite koliko često vas dete šutira, brojite njegove pokrete i zamišljate kako će izgledati, na koga će ličiti, kakve će joj boje biti oči… Od veličine zrna maka, koliko je bilo kada je začeto, vaše dete će do kraja devetog meseca biti veličine manje lubenice. Zamislite to!

Okvirna kilaža koju će dostići je od 2,5 do 4 kg, ali nije retkost da bebe budu i mnogo veće, čak i do 6 kilograma.

9.mesec trudnoće: nedelja za nedeljom

 

Ulazite u finiš drugog stanja, još samo nekoliko nedelja i sviraćete kraj trudničkih dana.

 36.nedelja trudnoće

 

Beba se polako spušta u karlici, zauzima svoju krajnju poziciju, pa ćete iz dana u dan osećati sve veći pritisak na pubičnu kost. Leđa će vas boleti, jer ste sve teži i teško se krećete. Pomalo vam je smešno što se gegate i hodate kao pingvin. Hormoni rade svoje, opuštaju telo i vezivna tkiva, a na taj način pripremaju vas za porođaj.

Ukoliko već nije nameštena tako, beba će se u devetom mesecu najčešće okrenuti glavom nadole. Odnosno, biće u vertikalnom položaju.

Ukoliko se to ne desi, a bebina guza ili noge budu prednjačile prema porođajnom kanalu, to je karlični položaj. U tom slučaju ginekolog će verovatno morati da razmotri opciju carskog reza.

Ipak, mnoga deca se pred sam porođaj okrenu glavicom nadole. Nekada je dovoljno samo da pognu glavu i da se zarotiraju.

U 36-oj nedelji beba je dugačka oko 47cm, a teška je oko 2,5kg.

Imuni sistem novorođenčeta je formiran, kao i digestivni trakt. U bebinim crevima gomila se mekonijum, prva stolica, koju će izbacivati tokom prvih dana života.

Dlačice koje beba ima dok je u stomaku, lanugo malje, polako počinju da opadaju. Još uvek je pokrivena takozvanim sirastim mazom, ali će i on polako početi sa da se skida sa tela deteta. Uvećava se masno potkožno tkivo.

 37.nedelja trudnoće

 

Ulaskom u 37. nedelju, sve je spremno za porođaj. Vaše telo se još više opušta, lakše dišete jer se stomak spustio, ali to će dovesti do toga da učestalo mokrite. Vodite računa o ishrani da biste izbegli opstipaciju creva, žgaravicu i nadimanje.

 

 

Grudi su vam bolne i osetljive, a moguće je da uveliko lučite kolostrum, prvo mleko. Ono će biti od najveće važnosti u prvim satima i danima bebinog života.

Kontrakcije, stezanje i opuštanje stomaka, sada su sve učestalije i jače.

Priprema za porođaj neka počne. Sada bi već trebalo da ste spremili stvari za porođaj, kao i sve što će vam biti neophodno za bebu.

Bebina pluća se spremaju da obavljaju svoju funkciju u spoljnjem svetu i već su potpuno formirana. Vi ćete biti presrećni kada začujete prvi bebin plač. Beba sada ima sve manje mesta u materici, pa je moguće da ćete slabije osećati njene udarce i aktivnosti, ali mora da ih bude. Sve više se spušta u porođajni kanal i sprema se da ugleda svetlost dana. Dugačka je oko 50 cm, a teška oko 2.800 grama.

38.nedelja trudnoće

 

trudnoća od devet meseci

Osećate sve jače kontrakcije, znajte da se one zovu pripremne Brakston Hiksove kontrakcije. Sada je moguća pojava jačeg vaginalnog sekreta. Nakon seksualnog odnosa ili ginekološkog pregleda moguća je pojava blage sukrvice, ali ne brinite. Ovo je potpuno normalno, a dešava se zbog skraćivanja, to jest, dilatacije grlića materice.

Ukoliko primetite ozbiljnije krvarenje, odmah se javite lekaru.

Jače oticanje sveže krvi može biti jedan od simpotoma odlubljivanja posteljice ili nekih drugih komplikacija.

U ovoj fazi trudnoće moguće je i ispadanje sluznog čepa, usled skraćenja i širenja grlića, a to je znak da je porođaj blizu.

Sluzni čep izgleda kao ugrušak krvi i sluzi, a ima funkciju da tokom trudnoće sprečava ulazak bakterija u matericu.

Ipak, kod mnogih žena porođaj ne krene odmah nakon ispadanja sluznog čepa, nekada usledi čak i nakon nedelju dana.

Ukoliko dođe do pucanja vodenjaka, najkasnije nakon šest sati treba da budete u porodilištu.

Povedite računa da se ne zamarate, da ne stojite dugo i da ne obavljate teške poslove i aktivnosti. Ukoliko ste previše malaksali, slabo mokrite, imate jake mučnine, potrebno je da se javite lekaru. Ovo mogu biti simptomi preeklampsije, ozbiljnog stanja koje se javlja samo u trudnoći.

Iako je u potpunosti zrela da izađe iz materice, bebica i dalje prolazi kroz male, ali značajne promene. Sada je teška oko 3 kg, a dugačka oko 49,50cm. Izgleda poput veće bundeve.

39.nedelja trudnoće

 

Spuštanje stomaka, češće kontrakcije, nesanica, ali i dijareja i svrab stomaka – sve su to simptomi dve nedelje pred porođaj. Znajte da porođaj sada već može da krene, pa budite potpuno spremni na to.

Ako osetite kontrakcije koje se javljaju u redovnim vremenskim razmacima, na primer, na 20 minuta, pa na 10 minuta, krećite u porodiliše.

Važno je da ne budete same u poslednjim nedeljama, neko treba da vam je u blizini kako bi mogao da vas preveze do bolnice kada zatreba. U ovoj fazi je pojačan simptom “svijanja gnezda”, želite da sve bude cakum pakum kada bebica stigne. Moguće je da će vam pasti na pamet da u poslednji trenutak krečite kuću, čistite, da menjate raspored stvari u stanu…

Stvari za bebicu su već spremne, pelene, benkice, krevetac, auto sedište… Samo čekamo da beban krene napolje!

A za to vreme bebica zauzima svoju krajnu poziciju, spušta se sve niže u karlicu, pa mama mnogo lakše diše. Ako je beba sada okrenuta karlično, možda će lekar već zakazati termin za carski rez. Ukoliko porođaj krene, a beba nije okrenuta glavom ka dole, to bi moglo izazvati brojne komplikacije. Zato lekar, kako bi bio siguran, može da odabere da budete porođeni pre termina, carskim rezom.

Sada je beba teška od 3 do 3,5kg, a dugačka od 50 do 52 cm, poput manje lubenice.

40.nedelja trudnoće

 

Brojite sitno i sve ste nestrpljiviji da najzad  zagrlite svoju bebu. Stalno ponavljate: hajmo napolje bebice. Ukoliko ste se tokom trudnoće ugojili više od 15 kg, onda ćete osećati dodatni pritisak, teško ćete se kretati, često ćete ići u toalet. Nesanice su i dalje tu, uz sve učestalije kontrakcije i jake bolove u leđima.

Možda vas sada sve nervira i frustrira? Pokušajte da se opustite, vežbajte tehnike disanja koje će vam koristiti na porođaju. Kažu da je ovakvo disanje spas u svim stresnim situacijama, ne samo na porođaju pa nije loše da potražite te vežbe. Nemojte se zatvarati u kuću, šetajte ako možete, družite se, radite sve što vam prija.

Ukoliko vam vodenjak i pukne dok se na pijaci ili u marketu, imaćete sasvim dovoljno vremena da bezbedno stignete do porodilišta. Važno je da ostanete smireni i pribrani, da pozovete Hitnu pomoć, supruga  ili nekog bliskog ko će vas odvesti u bolnicu.

Beba sada ima od 3.2 do 4,1 kg, a dužina joj je od 48 do 56 cm. Normalna težina na rođenju  je od 2,5 do oko 4kg. Svi organi rade onako kako će funkcionisati i kada se beba rodi. Sada je sve veća proizvodnja surfaktanta, materije koje će omogućiti bebi da normalno diše. Sve lanugo malje su nestale, a ostala na telu je još uvek izvesna količina sirastog maza.

Bebin centralni vid se još razvija, pa će trebati malo vremena dok bude mogla da vas vidi sasvim jasno. Prvih dana i nedelja bebe vide kao kroz maglu. Saznajte više o razvoju bebinog vida.

Kada se rodi, bebica će biti pomalo savijena, ali to je jedini položaj za koji je znala do tada. Ubrzo će shvatiti da ima prostora koliko želi.

41, 42.nedelja trudnoće

 

Vi ste potpuno spremni za porođaj, ali bebi je lepo i ne želi još napolje? Čini vam se da ste trudni čitavu večnost? Ne brinite, porođaj će krenuti svaki čas.

Važno je da će ginekolog pratiti sve kroz šta vi i bebica prolazite, da li je grlić skraćen, kako izgleda posteljica. Redovno ćete ići na CTG kojim se prate otkucaji bebinog srca i da li je beba pod stresom.

Ukoliko porođaj ne krene prirodno nakon pune 42.nedelje, primiće vas u porodilište gde će indukovati porođaj.

Beba sada ima dugačke noktiće na prstima, kosica joj i dalje raste. Tokom samog rađanja, beba će proizvoditi više hormona nego bila kada kasnije tokom života! Ti hormoni daće joj snagu da izađe u svet.

Svakako, tokom porođaja će biti najvažnije da vi sarađujete sa babicom i lekarom kako bi beba bila bezbedno rođena. Koliko god bilo bolno, trudite se da predišete kontrakcije i da ostanete smireni i prisebni. Razmislite o anestezijama, poput epiduralne, razgovarajte sa svojim lekarom o ovoj opciji.

Kontrakcije u devetom mesecu trudnoće

 

Kako se porođaj bliži, telo se sve intenzivnije priprema za ovo jedinstveno  iskustvo.

 

9. mesec trudnoće

 

Brinete da li ćete prepoznati kada krenu porođajne kontrakcije? Ne brinite, itekako ćete ih prepoznati.

Brakston Hiksove kontrakcije

 

Već od četvrtog meseca trudnoće kod pojedinih žena mogu da se jave takozvane Brakston- Hiksove kontarkcije. To su pripremne, sporadične kontrakcije i potpuno su različite od pravih. Kako trudnoća odmiče,  mogu biti sve učestalije, a u devetom mesecu javljaće se gotovo svakodnevno. Osetićete ih kao stezanje i opuštanje gornjeg dela stomaka.

Ne javljaju se u pravilnim razmacima. Možete imati jednu kontrakciju sada, pa drugu tek za tri sata. Isto tako, kada promenite položaj, ove kontrakcije najčešće prestaju. Slabe su, možete normalno da dišete i pričate.

Porođajne kontrakcije

 

Prave porođajne kontrakcije takođe mogu da se jave ranije, već u osmom mesecu, početkom devetog. Ipak, u većini slučajeva kreću dve nedelje pre ili dve nedelje nakon očekivanog termina. Lako ćete ih prepoznati.

Kad se pomerite ili promenite položaj, porođajne kontrakcije neće oslabiti. Postajaće sve jače. Osećaćete ih kao bol u leđima koji se širi napred, ka stomaku. Kada počnu da se javljaju u pravilnim vremenskim razmacima, a jake su toliko da ne možete ni da pričate, krenite u porodilište.

Čak i ukoliko vam nije pukao vodenjak, ne čekajte da kontrakcije budu veoma učestale.

Posebno ako ste udaljeni od porodilišta, bitno je da stignete na vreme da se ne biste porađali u autu. Znam za nekoliko takvih slučajeva, ali nećete verovati, priroda je učinila svoje i beba i mama su bile u najboljem redu.

Tako da, drage trudnice, nema potrebe da se plašite. Bićete u bolnici, okruženi lekarima i svi će dati sve od sebe da novi život dođe na svet najbezbednije moguće.

Pregledi u 9. mesecu trudnoće

 

Mnogo toga očekuje vas kod lekara u poslednjem mesecu. Do 36.nedelje urađeni su ekspertni ultrazvukovi, redovno se prati rast ploda, količina plodove vode, zrelost posteljice. Odnosno, da li beba u materici ima sve uslove za normalan rast i razvoj.

CTG pregled

 

Nakon 36.nedelje ići ćete na CTG jednom nedeljno, sve do termina porođaja. Nakon toga, ako se ne porodite nakon punih 40.nedelja, CTG će vam raditi dva do tri puta nedeljno, a u nekim slučajevima i svakodnevno.

CTG, to jest, kardiotokografija, služi kako bi se pratili srčani tonovi bebe, ali i materične kontrakcije.

Njime se utvrđuje da li je beba pod stresom, ali i da li postoje kontrakcije koje trudnica još uvek ne oseća. Normalan broj otkucaja bebinog srca je od 110 do 160 otkucaja u minuti.

Kada su u pitanju kontrakcije, one se mere na skali od 0 do 100.

 • One koje su veće od 60 mogu upućivati na lagano otvaranje grlića.
 • Ukoliko su između 80 i 100, to su porođajne kontrakcije.

CTG se može obavljati i ranije u trećem trimestru, ukoliko su bebini pokreti ređi, ako postoje problem sa posteljicom, manjak plodove vode, ako je u pitanju višeplodna trudnoća ili majka ima povišen krvni pritisak ili dijabetes.

Priprema za porodilište

 

Najčešće se u devetom mesecu ne radi se mikroskopski pregled grlića materice.  Lekar će obavljati ginekološki pregled kako bi se ustanovilo da li se grlić skraćuje, a radiće ultarzvuk ukoliko treba otkloniti neke sumnje.

Od analiza koje će vam biti potrebne za porodilište, osim nalaza od vašeg ginekologa, dobićete upute da uradite sledeće:

 •  test na Hepatitis B;
 • Koprokultura, laboratorijski pregled stolice (ne stariji od 15 dana);
 • Krvna grupa i Rh faktor;
 • Analiza krvne slike i urina (ne starije od 15 dana);
 • Biohemija, vreme koagulacije, vreme krvarenja- ukoliko ćete se porađati na carski rez ili epiduralnom anestezijom;
 • Drugi nalazi i analize za koje lekar proceni da su neophodni, a shodno vašem zdravstvenom stanju.

Za prijem u porodilište trebaće vam i overena zdravstvena knjižica, lična karta i uput za porodilište.

Saveti za 9.mesec trudnoće

 

Porođaj je blizu i morate biti spremni, u svakom pogledu.

 

 

 • Ispadanje sluznog čepa, prskanje vodenjaka, ali i jake i sve bolnije kontrakcije, sigurni su znaci da se porođaj bliži. Važno je da budete psihički spremni, mada, kada porođaj krene, sve će ići svojim tokom. Ne brinite ako kontrakcije krenu dok spavate, probudiće vas sigurno. Niko se nije porodio u snu, pa nećete  ni vi;
 • Važno je da pratite bebine pokrete. Beba sada ima sve manje mesta, neće vas toliko udarati, više ćete osećati njene pokrete kao blago protezanje u stomaku.Osetićete ih kao blago udaranje u bešiku ili bubrege. Ipak, trebalo bi svakodnevno da ih primećujete. Možete ih brojati, a normalno je da osetite desetak pokreta u toku sat vremena. Ako izostanu duže vreme ili primetite da se beba ne pomera, javite se lekaru;
 • Da biste sprečili anemiju jedite namirnice bogate gvožđem, zeleno povrće, pijte sok od narandže. Nedostatak magnezijuma je takođe čest slučaj, pa će vam lekar možda savetovati da uzimate suplemente ovih minerala. Nemojte to činiti na svoju ruku;
 • Trudnički pojas biće od velike pomoći ako vam je stomak pretežak i ne možete da se krećete;
 • Torba sa svim neophodnim stvarima za porodilište za vas i bebu treba da je spremna kada uđete u 9.mesec. Za vas, to je neophodna medicinska dokumentacija, spavaćice, peškiri, papuče, mrežasti ulošci, pribor za ličnu higijenu, voda, neki keks. Za bebicu, pelene, vlažne maramice, benkice, krema za pelensku regiju… zavisi od porodilišta do porodilišta. Svakako, raspitaćete se na vreme šta vam je sve potrebno, svako porodilište ima svoja pravila;
 • Patronažna sestra imaće važnu ulogu u prvim bebinim danima. Važno je da se tokom devetog meseca, a možete i ranije, javite patronažnoj službi u svom mestu kako biste im javili kada se porodite. Patronažna sestra će dolaziti nekoliko puta da vam pokaže kako da okupate bebu, da previjete pupak, da vas posavetuje sve u vezi sa negom bebe i kako treba da izgleda dojenje i ishrana bebe.
 • Ukoliko se osećate dobro i vaš ginekolog smatra da je sve u redu sa trudnoćom, nema potrebe da stalno budete u kući. Ukoliko ste u radnom odnosu, sada ćete biti na porodiljskom odsustvu. To vreme posvetite sebi, radite jogu, šetajte, čitajte, edukujte se o svim bitnim stvarima koje vas čekaju nakon porođaja;
 • Školice za trudnice  su super, pa se upišite na časove ako postoji u vašem mestu. Naučićete mnogo toga, od tehnika disanja na porođaju, kako da prepoznate kontrakcije, šta vas sve čeka nakon što se beba rodi. Sa drugim trudnicama možete da razmenite svoje nedoumice i strahove, one će vas najbolje razumeti;
 • Uključite partnera u sve važno što vas čeka u narednom periodu. On je taj koji će najverovatnije biti uz vas kada se beba rodi, zajedno ćete brinuti o novorođenčetu. Ako vam ovo nije prva beba, objasnite starijoj deci da im stiže brat ili sestra, polako ih pripremite za ovaj važan momenat.

I dok odbrojavate poslednje trenutke do dana D, stavite po strani sve strahove i sumnje da li ćete se snaći kada stigne beba.

Naravno da hoćete! A mi smo tu za vas na tom putu, da zajedno rastemo zdravo.