30 nedelja trudnoće

30. nedelja trudnoće

Da li 30. nedelja trudnoće donosi nešto značajno? Svaki dan tokom drugog stanja važan je na neki način, a evo po čemu je važna ova nedelja.

Do kraja trudnoće ostalo je još deset nedelja, zato ih iskoristite na najbolji mogući način uz primenu naših korisnih saveta. Naravno, ovo samo teorijski, ukoliko se beba rodi baš na izračunat termin porođaja. Može se desiti da vas iznenadi i ranije, ali kasnije.

Kada počinje 30 nedelja trudnoće?

 

Ukoliko ste poslednju menstruaciju imali pre tačno 210 dana, onda ste upravo ušli u tridesetu nedelju trudnoće.

Kao što znate početkom trudnoće smatra se prvi dan poslednje menstruacije, pa otuda i ova računica.

30. nedelja trudnoće koji je to mesec?

 

Sada se nalazite u sedmom mesecu trudnoće  koji je deo trećeg trimestra. Iako mnogim trudnicama poslednja trećina zna biti vrlo teška, imajte na umu da je do porođaja ostalo još samo deset nedelja.

 

 

Beba u 30. nedelji trudnoće

 

Kako izgleda razvoj bebe u ovom periodu?

Neka vas ne čudi veličina stomaka, jer je beba sada dugačka oko 41cm, a teška oko 1,5kg.

Ukoliko vaša dete pomalo odstupa od ovih prosečnih vrednosti to je sasvim u redu ukoliko lekar ne primećuje nikakve zdravstvene probleme. Na veličinu bebe utiču mnogi faktori, pa ukoliko su roditelji sitnije građe, može se očekivati da i beba ne bude krupna. Važno je samo da redovno odlazite na kontrolne preglede i pratite da li je sa  razvojem deteta sve u redu u narednim nedeljama.

Sada je vaša beba u potpunosti formirana. To znači da su razvijeni svi delovi tela kao i unutrašnji organi. Iako mnogi unutrašnji organi već uveliko uvežbavaju svoje funkcije, mnogi se razvijaju i vrše konačne pripreme za funkcionisanje u spoljašnjem svetu.

Pluća polako završavaju svoj razvojni put, zato bi bilo dobro da beba ne žuri sa rođenjem kako bi se ovaj organ u potpunosti razvio i samostalno vršio svoju funkciju. Samostalno disanje uglavnom je moguće tek oko 36. nedelje trudnoće.

Bebini bubrezi već sada vrše svoju funkciju. Neka vas ne čudi informacija da beba ispušta urin u plodovu vodu u kojoj se nalazi. Da, beba će taj urin popiti i tako u krug, ali to je sasvim prirodan proces. Zahvaljujući tome, količina plodove vode ostaje na optimalnom nivou.

Do sada je vaša beba po svom telu imala lanugo dlačice koje su vršile funkciju regulisanja temperature. Sada one nestaju jer se mozak dovoljno razvio da uz pomoć masnih ćelija preuzme ovu ulogu.

Ako ste primetili neko čudno pomeranje stomaka i bebe, a ne deluje vam kao pokret, može biti da je u pitanju štucanje bebe u stomaku. To je jako važna aktivnost koja stimuliše razvoj bebinog mozga i pluća.

Kao što vidite ovako maleno biće već sada vrši brojne funkcije i vredno se priprema za spoljašnji svet.

Pokreti bebe u 30. nedelji trudnoće

 

Pokreti bebe u tridesetoj nedelji trudnoće moraju se redovno osećati. Obzirom na veličinu bebe sasvim je očekivano da ti pokreti budu intenzivni, a ponekad i malo bolni ukoliko beba jako udari. Ne brinite nije to ništa strašno, jer ćete u većini bebinih pokreta uživati. To što ponekad šutne u rebro, sasvim je normalno i nemojte im zameriti.

 

trideseta nedelja trudnoće

 

Dakle, kao što smo rekli, ovo je vreme kada je jako važno da pratite bebinu aktivnost. Pokreti se moraju svakodnevno osećati. Ukoliko ne osećate bebine pokrete onda je potrebno da se javite lekaru i proverite stanje.

Da bi ste znali da je sa bebinim pokretima sve u redu potrebno je da ih izbrojite. To radite na sledeći način.

Udobno se smestite i umirite. Brojte svaki bebin pokret.

Ako ih ima barem deset u toku dva sata onda je sa bebom sve u redu.

Ukoliko ne možete izbrojati deset pokreta u toku dva sata nije na odmet da se posavetujete sa lekarom šta dalje čiiti. Možda će vas za početak posavetovati da ponovite postupak nakon malo šetanja ili obroka.

Pogledajte kako još znati da je beba u stomaku dobro.

Mama u 30. nedelji trudnoće

 

Mama u tridesetoj nedelji trudnoće izgleda kao prava trudnica i njeno telo to pokazuje. Simptomi trudnoće su sada očigledni.  Stomak već poprima veće dimenzije i sigurno da vam je sve teže da se krećete  i nađete udoban položaj za odmaranje.

Očekuje se da u ovom delu trudnoće dobijate na težini mnogo više nego ranije, jer su bebine potrebe sve veće. Iako vam je možda apetit znatno pojačan, vodite računa o ishrani i o tome koje namirnice konzumirate.

Jedite hranljive namirnice, koje će vas zasititi i doprneti vašem zdravlju, a izbegavajte kalorične obroke koje će doprineti gojenju, a ne i sitosti i hranljivosti.

Evo kako treba da izgleda ishrana u trudnoći.

Mnoge mame se u ovom delu trudnoće suočavaju sa problemom čestog odlaska u toalet ili nevoljnog oticanja mokraće. To se dešava zato što beba sve više pritiska bešiku i ponekad je nemoguće zadržazi mokraću, ako toalet nije u blizini.

Trudnoća u 30. nedelji: simptomi

 

Svaki deo trudnoće sa sobom donosi neke simptome. Vaše telo se menja i rvo šta vas može zadesiti baš ovih dana.

Bolovi u stomaku

 

Neretko se dešava da žene osećaju bolove u stomaku koji ih znaju uplašiti. Uglavnom su to bezopasni simptomi koji su posledica bebinog rasta i širenja materice.

Usled ovoga može se javiti i napetost kože stomaku, a kada stomak krene još da raste, dešava se i pojava strija na stomku.

Aleksandra ih je dočekala spremna. Našla je način kako da im se suprotstavi na jednostavan i bezbedan način. O čemu se radi, saznajte iz njenog iskustva koje je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Drugi uzrok bolova u stomaku može biti nezgodan položaj bebe ili je posledica zatvora, odnosno nemogućosti izbacivanja stolice.

Ako su bolovi povremeni i ne jačaju svoj intenzitet uglavnom su prolaznog karaktera. Ukoliko se desi da ne prestaju već jačaju intenzitet, onda se obavezno javite svom lekaru.

Kontrakcije

 

Kontrakcije materice su vrlo očekivan simptom. Reč je o lažnim Braxton Hicks kontrakcijama koje mnoge žene osećaju tokom trudnoće. Ukoliko kontrakcije ne pojačavaju svoj intenzitet već prolaze kada se odmorite ili promenite položaj, tada nema razloga za paniku.

U slučaju da kontrakcije ne prestaju, već vremenom postaju sve jače i češće, tada je potrebno otići kod lekara i proveriti šta se dešava. Možda su to prave kontrakcije koje najavljuju porođaj.

Vrtoglavica

 

Mnogi simptomi sa početka trudnoće znaju se vratiti u trećem trimestru. Ako vam se desi vrtoglavica nemojte se začuditi. Ponekad težina stomaka učini da izgubite ravnotežu i osetite vrtoglavicu, a nekad je za to kriv nizak krvni pritisak ili nizak nivo šećera u krvi. Ukoliko ne unosite dovoljne količine tečnosti i to može prouzrokovati vrtoglavicu. Redovno kontrolišite krvnu sliku jer i anemija zna biti uzročnik vrtoglavica.

Kratak dah

 

Ne možete da se nadišete vazduha? Potpuno razumemo osećaj koji imate. Razlog tome je pritisak koji materica vrši na vaša pluća.Beba je sada sve veća i zauzima sve više prostora u stomaku. To znači da ostali organi moraju malo da se stisnu kako bi omogućili bebi prostora za razvoj. Upravo zbog toga i dolazi do ovog simptoma.

Gorušica

 

Sve češće imate utisak kao da vas nešto peče u grlu i vrlo je neprijatan osećaj? Može biti da je reč o gorušici. Za ovu pojavu su krivi trudnički hormoni koji utiču na to da se pojedini stomačni mišići opuste. Kada se to desi želudačni sokovi i hrana kojiu ste pojeli  vraćaju se  u grlo  i zato imate taj neprijatan osećaj.

Nesanica

 

Mnogo trudnica ima ovaj problem, bilo zbog učestale potrebe za odlaskom u toalet, bilo zbog gorušice, bebine aktivnosti koja smeta spavanju ili zbog nemogućnosti da se nameste i nađu položaj za spavanje. Sa druge strane, veruje se da je i priroda udesila tako da se na ovaj način pripremate za česta buđenja onda kada beba dođe. Problem može biti ako još nemate otvoreno trudničko bolovanje, pa ovako umorne i nenaspavane morate na posao. San je veoma važan, pa gledajte da to nekako rešite. Rešenje može biti jastuk za spavanje, manje ekrana pred san, čitanje neke knjige, a ponekad vredi i poigrati se sa mozgom tako što ćete se truditi da ostanete budni. Verujte, pomaže.

Pregledi u 30. nedelji trudnoće

 

Vrlo lako se može desiti da vas u ovoj nedelji očekuje redovan kontrolni pregled ultrazvukom.  Ukoliko je tako, onda očekujte da lekar proverava da li je sa bebinim razvojem sve u redu. Pod tim se misli na to da li dužina i težina bebe odgovaraju starosti trudnoće.

Osim toga pažnja je usmerena i na količinu plodove vode jer je jako važno da ona bude optimalna. Manjak ili višak plodove vode može ukazivati na postojanje nekih problema.

Sada kada se porođaj bliži utvrđuje se i zrelost posteljice. Stepen zrelosti posteljice ginekolozi ocenjuju brojevima od 0 do 3. Kada je stepen zrelosti 0 to znači da je stanje normalno. Broj jedan govori da posteljica počinje sazrevati, ali da još uvek nema razloga za zabrinutost. Broj dva već govori o određenom stepenu zrelosti posteljice, dok se brojem 3 ocenjuje potpuna zrelost posteljice.

30. nedelja blizanačke trudnoće

 

Ova nedelja trudnoće itekako govori o tome da ste sve bliži porođaju. Verovatno znate da se blizanci u najvećem broju slučajeva rađaju mnogo ranije u odnosu na termin i imaju dobre šanse za preživljavanje i za normalan rast i razvoj.

 

trudnoća od 30 nedelja

 

Iako je vaš stomak verovatno mnogo veći u odnosu na trudnice koje nose jednu bebu, vaše bebice su verovatno malo sitnije. To znači da je njihova dužina sada neglde oko 38-40 cm, a kilaža negde oko 1,3kg. Naravno da ove dimenzije variraju od beba do beba, ali ovo su neke prosečne brojke.

Mama verujemo da vam je sada već prilično teško da se krećete, sigurno se mnogo više zamarate i imate raznih trudničkih simptoma koji vas muče. To je sasvim očekivano, ali probajte da primenite neki od saveta koji ćemo vam dati u nastavku i setite se da je porođaj vrlo blizu i da će sve neprijatnosti uskoro prestati.

Porođaj u 30. nedelji trudnoće

 

Ukoliko dođe do porođaja u ovoj nedelji, to se smatra prevremenim porođajem.

Iako zna biti vrlo rizičan po bebu i njen razvoj, ishod ne mora uvek biti negativan. Ako se beba rodi u ovoj nedelji šanse za preživljavanje su čak 98%, a uz odgovarajuću medicinsku negu, sve se može odviti baš kako treba.

Saveti za ovu nedelju

 

Ne izostavljamo ni ove nedelje korisne savete koji vam mogu olašati svakodnevnicu. Evo nekih vrlo značajnih za sve buduće mame.

 

 

Usporite

 

Možda ste do sada bili vrlo aktivni i puni snage i energije, ali ne dajte se prevariti. Sada ste u trećem trimestru i veoma ubrzan tempo može da vam naškodi. Vodite računa o tome. Neretko se dešava da zbog žurbe trudnice izgube ravnotežu i povrede se. Sada je vaš stomak sve veći i morate voditi računa o svom kretanju.

Pazite na ishranu

 

Vodite računa o tome šta jedete. Zdrava ishrana osim što je važna za zdravlja sada će uticati i na to da smanjite osećaj gorušice. Izbegavajte tešku i začinjenu hranu pogotovo u kasnim večernjim satima kada je pojava gorušice veća.

Vodite računa o bebinim pokretima

 

U prethodnom delu teksta smo vam detaljno opisali način na koji se broje bebini pokreti. Ne zaboravite da to činite svakodnevno.

Praktikujte Kegelove vežbe

 

Porođaj je sve bliži. Dobra priprema je jačanje karličnih mišića uz pomoć Kegelovih vežbi. Nisu zahtevne i vrlo se lako izvode, samo se o njima dobro informišite i vežbajte na pravilan način. Na taj način ćete spremni otići u porodilište. U suštini se svode na stezanje i opuštanje vaginalinh mišića – kao kada pokušavate da zaustavite mlaz mokraće.

Hidrirajte se

 

Postoji zabluda da uzimanje puno tečnosti dovodi do zdržavanje vode u organizmu i otečenosti. Baš naprotiv. Lekari savetuju da se pije puno vode jer se na taj način upravo reguliše zadržavanje tečnosti u organizmu i drži se pod kontrolom.

Kontrolišite zdravstveno stanje

 

Idite na redovne trudničke preglede. Obzirom da se porođaj bliži jako je važno da budete zdravi i  sve parametre držite pod kontrolom. Pod tim mislimo na krvnu sliku i nivo hemoglobina, krvni pritisak, kao i nivo šećera u krvi. Ovo su neki od važnih parametara koji mogu doprineti tome da se dese nepotrebne komplikacije.

Napravite spisak stvari za bebu

 

Ne morate odmah u šoping ako mislite da je rano. Napravite spisak, verujte da ćete svki dan dodati po nešto. Možete preuzeti i naš spisak stvari za bebu.

Treći trimester je pun izazova, ali i period kada je iščekivanje bebe na vrhuncu. Ne brinite, taj dan će brzo doći, a do tada se potrudite da ostanete zdravi i svoju trudnoću držite pod kontrolom.

PRETHODNO: 29. nedelja trudnoće            SLEDEĆE: 31. nedelja trudnoće