31 nedelja trudnoće

31. nedelja trudnoće

 31. nedelja trudnoće je pred vama? Saznajte baš sve o vašoj bebi ali i o dešavanjima u vašem telu u ovom periodu!

Još malo i gotovo – porođaj se približava, beba sve veća, stomak takođe i vama je verovatno sve teže. Ipak, očekujte da i ove nedelje i poslednji meseci imaju svoje specifične pojave! Mi vam ovde prenosimo šta vas očekuje i kako da olakšate sebi preostali period i uživate u trudnoći na pravi način

Kada počinje 31. nedelja trudnoće?

 

217 dana od poslednjeg dana vašeg poslednjeg menstrualnog krvarenja je 31. nedelja trudnoće.

Možda vam nije baš jasno kako se to sve tačno računa, ali u tome može pomoći kalendar trudnoće. U svakom slučaju, računajte da ste u zadnjem tromesečju i samo još 9 nedelja do termina porođaja!

31. nedelja – koji je to mesec?

 

Zvanično ste na samom kraju 7. meseca. Još par dana i ući ćete u 8. mesec trudnoće, i ako vodite dnevnik za trudnice, ovde ćete pronaći razne zanimljivosti koje tamo možete da zapišete o ovom mesecu!

 

 

Ovo je pravo vreme da ako već niste počnete da sastavljate spisak i bacite se u nabavku stvari za bebu i potrepština za torbu za porodilište! Neka vam torba bude uvek sremna jer prvi simptomi porođaja mogu da vas iznenade sada kada ste svakim danom sve bliži terminu.

Da li znate da vaša beba sada izgleda gotovo isto kao što će izgledati za par nedelja kada se upoznate?

Imaće malo više kilica i malo manje sirastog maza, ali sveukupni izgled lica, kože, kose je već tu! Pogledajte šta se sve dešava kod vaše bebe u ovom periodu.

Beba u 31. nedelji trudnoće

 

Vaša beba sada ima oko 1.5 kg i preko 40cm.

Naravno mere su individualne, i neke bebe mogu biti malo krupnije a neke sitnije u ovom periodu. Ono što je važno za ovaj period jeste razvoj i aktivacija senzora odnosno čula!

Baš sada svih 5 čula vaše bebe su budna i aktivna! Mozak je u konstantnom razvoju, a u ovom periodu milioni neurona su se spojili i aktivirali centre koji su zaduženi čula!

Vaša beba čuje, vidi i prati svetlije nijanse koje primeti, oseća preko kože, ali oseća i različite ukuse. Neki naučnici tvrde da bebe osete i mirise, ali pošto su toliko retki dok je dete u stomaku, neki smatraju da, iako je čulo mirisa aktivno, nema šta da detektuje. Kažu da neki jak miris hrane koju ste jeli može da dospe do plodove vode, pa čak i kozmetičkih preparata, pa bi tebalo povesti računa o tome. Posvetite malo pažnje biranju kozmetike za trudnice jer nije baš sve dozvoljeno za kožu ispod koje se stvara novi život!

Pored čula, beba sada ima i jednu, recimo novu rutinu!

Zapravo periodi u kojima spava su vrlo diferencirani, a neki smatraju da mogu i da sanjanju i uđu u REM fazu sna. Verovatno možete da primetite da se u nekom periodu njihovi pokreti smanjuju gotovo ih i ne primećujete, a nekada su vrlo aktivni. To su faze odmora i sna i faze budnosti vaših mališana. Ako želite da ih malo razdrmate zbog pregleda ili možda brinete ako ih niste osetili duže vreme, popijte hladno slatko piće. Nalet šećera i promena temperature ih razbudi vrlo brzo!

Vaše dete može u potpunosti proširiti svoja pluća, a da se alveole ne zalepe. Ako se beba prevremeno rodi u ovom periodu, može se desiti da njena pluća rade svoj posao, što uveliko olakšava stvar.

Pokreti bebe u 31. nedelji

 

Verovatno ste primetili da su pokreti bebe koje sada osećate malo drugačiji. Više nema poskakivanja stomaka i udaraca koji znaju i da zabole. To je zato što bebama sada postaje tesno u stomaku i imaju sve manje mesta. Njihovi pokreti su zapravo više istezanja koja vam napinju stomak, a manje đuskanja i zabava kao pre samo 2 nedelje.

Takođe, one sada spavaju, obično kada ste vi aktivni jer ih vi uljuljkavate dok se krećete. Baš zato kada vi odmarate one počnu da gurkaju i cupkaju, a vama se čini da vas praktično treniraju za period posle porođaja. Mogli bismo reći da se već uspostavio neki bebin ritam aktivnosti.

Njihovi pokreti sada podrazumevaju i hvatanje i puštanje pupčane vrpce, svojih delova tela pa i sisanje prsta. Sve to oni nauče i pre rođenja, tako da se ne iznenadite kada te pokrete primetite dok ih budete nosali kada se napokon budete sreli licem u lice.

Mama u 31. nedelji trudnoće

 

Mame u ovom periodu nisu baš u zavidnom položaju. Čini se kao da ni jedan položaj više nije udoban. Sedenje je teško, ležanje još teže, a hodanje po malo podseća na geganje. To je zbog sad već povelikog stomaka koji potpuno menja vaše telo od izgleda do centra za ravnotežu.

 

trideset prva nedelja trudnoće

 

Pritisak na mišiće i kosti ali i organe je konstantan i vrlo jak. Nije vam lako, to je sigurno, a kliaža može da doprinese tome.

Određen broj kilograma ćete svakako dobiti u trudnoći, a neki stručnjaci smatraju da ne bi trebalo da pređe 12 do 15 kg. U ovom periodu ne bi trebalo da ste nabacili više od 7 kilograma. Zato je važno da vodite računa o ishrani za trudnice ali i aktivnostima na dnevnom nivou. Sada više česte i brze aktivnosti nisu baš neka opcija, ali šetnje i neke blage vežbe za trudnice uvek mogu da budu dobar izbor.

Pored kilaže i gojenja u trudnoći, ishrana vam može pomoći i da ublažite neke simptome koje ćete primetiti!

Bitna je i nega kože. Stomak u ovom periodu raste kod žena, a koža se rasteže više nego što je uobičajeno. Ako se ne neguje, neće moći da se prilagodi i javiće se strije na stomaku. Pomozite joj da bude rastegljivija. Kako drugačije nego negom. Ipak, pazite čime se negujete.

Aleksandra je jako vodila računa o tome da njena koža ne upija štetne sastojke iz raznih kozmetičkih preparata. Rešila se strija prirodnim putem, a kako – saznajte iz njenog ličnog iskustva na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Evo koji simptomi su česti …

Trudnoća u 31. nedelji – simptomi

 

Od samog početka trudnoće kod vas se smenjuju neki simptomi- mučnine, glavobolje, pospanost, bolovi u stomaku ili kičmi.. Spisak je poprilično dug, zar ne? Iako vam je ostalo još par nedelja do kraja, to ne znači da je sa simptomima i tegobama gotovo. Zapravo vas čeka još par specifičnih pojava za trudnoću, a evo i koje su 31. nedelji:

  • Otoci,
  • Proširene vene
  • Hemoroidi,
  • Povremene glavobolje
  • Bolovi u leđima
  • Bol u stomaku
  • Učestalo mokrenje
  • Problemi sa spavanjem

Ima još o koja pojava koja bi mogla na ovaj spisak, ali opet svaka trudnoće je individualna i neke trudnice pola simptoma nikada i ne oseti. Mi prenosimo po par rečenica o najčešćima.

Bolovi u stomaku, leđima i karlici

 

Što se tiče simptoma koji su bolni, u njih moramo uvrstiti ove koji stižu malo kasnije u trudnoći. Na primer glavobolje se mogu desiti u ranoj trudnoći, ali jači bolovi u krstima i karlici su češći u zadnjem tromesečju. Uzrok za bolna leđa je stomak koji vuče kičmu napred i vrši veliki pritisak u svakom položaju na pršljenove. Tome doprinose i hormoni koji su zaduženi za veću elastičnost i lakše širenje pri porođaju. Oni utiču na pomeranje ligamenata i kostiju, pa zbog njih može da boli i karlica koja se širi i priprema za izlazak deteta.

Bol u stomaku je malo drugačija stavka. Ako se bol javlja u početku trudnoće to je zbog svih dešavanja u materici, širenja, rasta, hormona. To su obično bolovi slični menstrualnim grčevima i normalni su.

U kasnijoj trudnoći, bolovi u stomaku se mogu javljati sporadično. Nekada kao rezultat pokretanja bebe i pritiska na organe, nekada zbog daljeg rasta i rastezanja stomaka.. U svakom slučaju bolovi ne bi trebali da budu jaki, česti i praćeni krvarenjem. 

Ukoliko vam se jave jaki bolovi u stomaku, praćeni grčenjem, krvarenjem ili curenjem vode, odmah se javite stručnom licu!

Kontrakcije u 7. mesecu trudnoće

 

U 31. nedelji pojava kontrakcija je moguća, ali obično su u pitanju lažne kontrakcije. Zatezanje stomaka u neregulisanim vremenskim intervalima koje traju par sekundi su takozvane Brekston-Hiks kontrakcije. One se javljaju u zadnjem tromesečju i obično nisu razlog za brigu. Svakako ih spomenite svom lekaru na redovnom pregledu.

Prave porođajne kontrakcije se takođe mogu javiti u ovim nedeljama. One se javljaju ritmično, odnosno u određenim vremenskim intervalima, postaju sve jače i češće, obično praćene pucanjem vodnjaka, ali to i ne mora da uvek bude slučaj. Ako posumnjate da su u pitanju prave kontrakcije, da gubite plodovu vodu ili krvarite, odmah se javite lekaru. Prevremeni porođaj može da se dogodi u ovoj nedelji, ali može se i sprečiti i prolongirati. Važno je da ne čekate već odmah potražite stručnu pomoć!

Učestalo mokrenje u 31. nedelji

 

Pritisak na bešiku postaje gotovo nepodnošljiv. Čini vam se da je svaka kap vode koju ste uneli u organizam izašla iz njega pojedinačno. Česta poseta toaletu zbog mokrenja je više zbog toga koliko vam dete pritiska bešiku i njen kapacitet je zbog toga smanjen na minimum.

Nije dobro da smanjujete količinu vode koju pijete u toku dana, ali možete da smanjite unos uveče pred spavanje. Najbolje je da vodu i tečnosti pijete pre podne, a kada se veče približi smanjite. Tako ćete možda uspeti da uhvatite malo sna koji neće biti prekinut odlaskom u kupatlo.

Curenje kolostruma

 

Kolostrum je fenomen majčinskog tela, prvo mleko i tečno zlato za naše mališane! Prvo mleko se stvara u grudnima trudnice mnogo pre nego što će ga beba zapravo probati. Sa početkom trudnoće otpočinje i rad mlečnih žlezda u grudima koje se pripremaju na stavranje hrane za bebu. Zato se u 3. trimestru može desiti da primetite curenje kolostruma iz dojki. Najčešće ćete to primetiti nakon tuširanja kada se zbog toplote mlečni kanali šire. To ne znači da je količina mleka u grudima velika, ali je znak da svakako postoji.

Možete kupiti tufere za grudi koje ćete koristiti da zaštitite odeću od žućkaste tečnosti.

Pregledi u 31. nedelji trudnoće

 

Redovne kontrole i preglede morate obavljati svaki mesec u toku trudničkih dana! Oni služe za praćenje rasta i razvoja bebe, ali i vašeg sveukupnog zdravlja! Ultrazvuk u trudnoći je čest, radi se gotovo svakog meseca, a neki su ekspertni. Posebni pregledi se sprovode 2 ili 3 puta u toku trudnoće i na njima se beleže prisustva organa, funkcije mozga, srca i svih sistema koji se stvaraju i razvijaju svakodnevno.

 U 31. nedelji pregled podrazumeva ultrazvuk, merenje dužine i procena težine bebe, zatim vaše mere, opšte stanje a ponekada i krvna slika.

Ukoliko imate neke probleme od ranije poput varijacija u pritisku, anemije, dijabetes, vršiće se i provere tih stanja.

31. nedelja blizanačke trudnoće

 

Buduće mame blizanaca ili više beba u ovoj nedelji mogu da osete malo više tegoba. Vaš stomak je malko veći i sigurno teži, a to znači više bolova u karlici i kičmi, ali i nogama.

 

trudnoća u 31. nedelji

 

  • Probajte da odmarate i podižete noge kada ležite.
  • Izbegavajte ležanje na leđima već birajte levu stranu. Ležanje na leđima može izazvati pritisak na donju šuplju venu i tako izazvati velike probleme, a ležanje na levom boku podstiče cirkulaciju.

Vaše decasu možda malo sitnija, ali su jednako aktivna. Njihovi pokreti su stalni i često mogu da se vide ultrazvučne slike jednojajčanih blizanaca koji se grle ili drže. Neki stručnjaci smatraju da su blizanci povezani sopstvenim načinom komunikacije još u stomaku! Sigurno je da su svesni jedni drugih i da su u nekoj posebnoj vezi i u ovom periodu se često igraju zajedno, kao što će i kada se nađu u spoljašnjem svetu!

Porođaj u 31 nedelji

 

Preveremni porođaj na žalost nije retka pojava. Može se desiti i u 31. nedelji trudnoće, ali beba ima velike šanse da preživi i bude bez većih posledica. Prevremeno rođenim bebama je neophodna posebna nega u posebnim uslovima i verovatno će neko vreme morati da provedu u specijalizovanim bolnicama za neonatologiju.

Važno je prepoznati porođaj na vreme i odmah se javiti stručnom licu. Što se pre javite povećavate šanse da se porođaj spreči ili odloži, a svaki dan je važan. Ukoliko do porođaja ipak dođe, važno je da pratite uputstva i savete lekara

Saveti za 31. nedelju trudnoće

 

Prvi savet, a možda i odgovor na najčešće pitanje je – možete da imate seksualne odnose ako je trudnoća uredna i vaš lekar se slaže sa time. To znači da ćete odnose imati u zavisnosti od toka vaše trudnoće i toga kako se vi osećate. Ako je sve u redu, odnosni u 7 mesecu trunoće su sasvim ok. Vaša beba ne primećuje i ne razume šta se dešava.

 

 

Drugi izuzetno važan savet jeste da se posvetite istraživanju svega što se tiče porođaja! Često se kod trudnica javlja strah od onoga što ih čeka, a prikupljanje informacija može biti od pomoći. Istražite vrste porođaja, opcije koje imate poput epidurala, zatim samo porodilište.. .Možete porazgovarati sa babicom, a odlične izvore informacija možete naći i u školama za trudnice. Budite spremni i informisani i sigurno će vam biti lakše da se suočite sa predstojećim događajima.

Organizujte pomoć koja će vam biti potrebna kada beba stigne. Sada je pravo vreme da počnete da razmišljate o tome kako ćete se uskladiti sa partnerom, bližnjim osobama kada dete dođe na svet i kada postanete roditelji. Biće vam potrebna sva pomoć koju možete da dobijete da bi i vi mogli malo da se odmorite ali i naviknete na novonastalu situaciju i malu bebu.

Prvo partnera uključite u sve planove i dogovorite se kako ćete raspoređivati vreme i obaveze, a zatim u tu kombinaciju uključite i sve dostubne bliže osobe iz porodice. Sigurno će vam trebati i puno značiti što imate plan i pomoć u ovom veoma važnom poduhvatu koji vas čeka.

Prethodno: 30. nedelja trudnoće                                  Sledeće: 32. nedelja trudnoće