32 nedelja trudnoće

32. nedelja trudnoće

Kada na red stigne 32. nedelja trudnoće to znači da ste ušli u osmi mesec. I šta vas sada očekuje? Mnogo toga. Saznajte šta.

Kada počinje 32. nedelja trudnoće?

 

Prvi dan poslednje menstruacije čini se tako dalekim. Kako i ne bi, kada je od tog datuma prošlo tačno 224 dana. Ukoliko se i vaša računica slaže sa tim, to znači da ste upravo ušli u trideset drugu nedelju trudnoće. 

32. nedelja trudnoće koji je to mesec?

 

Sada ste zvanično u osmom mesecu trudnoće koji je po mnogo čemu specifičan. Osim što je deo trećeg trimestra, ujedno nagoveštava i skoriji završetak ovog uzbudljivog putovanja. Do porođaja je ostalo još osam nedelja, a možda i manje, ko zna, pogotovo ako očekujete blizance.

 

 

Beba u 32. nedelji trudnoće

 

Stomak vam je svakim danom sve veći i veći. Verujte nam to je sa razlogom, jer veličina ploda sve više raste.

Beba je sada dugačka oko 42-43cm, a njena težina iznosi oko 1,7kg.

Ovo je otprilike veličina dinje ili ananasa, što pruža vizuelnu predstavu o bebinom rastu i razvoju u ovom periodu. Beba je sada prilično velika i zauzima veći deo prostora u materici, pripremajući se za konačni rast i razvoj pre rođenja.

Kolika će biti vaša beba zavisi od mnogih faktora, a ove brojke se odnose na prosečne vrednosti većeg broja dece u ovom periodu trudnoće. 

Beba je sada u potpunosti formirana. Naredni zadatak je da tokom sledećih nedelja dobije što više na težini i da njeni organi usavrše svoje funkcionisanje kako bi se spremili za spoljašnji svet.

Iako su svi delovi tela razvijeni kao i unutrašnji organi, razvoj nije u potpunosti gotov. Ukoliko bi se sada desio porođaj, plućima bi trebala podrška pri disanju. Dakle, ipak je potrebno još nekoliko nedelja kako bi sve bilo kako treba i kako bi beba mogla samostalno funkcionisati u spoljašnjem svetu. Alveole u plućima postaju efikasnije zahvaljujući proizvodnji surfaktanta, proteina koji sprečava njihovo prianjanje. Takođe, bebini pokreti postaju sve precizniji – sada može otvarati i zatvarati oči, a moguće je da ćete osetiti i ritmične pokrete koji ukazuju na štucanje, što je normalan deo bebina razvoja.

Kada je reč o položaju bebe u stomaku, tu se ne može sa sigurnošću reći u kom se položaju nalazi vaša beba.U 32. nedelji trudnoće, većina beba zauzima položaj glavom nadole, što je idealan položaj za prirodan porođaj. Međutim, ako vaša beba još uvek nije zauzela ovaj položaj, nema razloga za brigu – još uvek ima dovoljno vremena da se okrene. Bebe se mogu okretati do kasnijih nedelja trudnoće, pripremajući se za rođenje. U retkim slučajevima, ako beba ostane u drugačijem položaju, lekari mogu predložiti određene metode ili položaje kako bi pomogli bebi da se pravilno okrene.

Neka vas trenutni položaj ne brine, jer se stvari preko noći mogu promeniti. Kada dođe vreme za zakazivanje porođaja, tada će se proveriti bebin položaj  i izabrati način za njeno rođenje.

Pokreti bebe u 32. nedelji trudnoće

 

Pokreti bebe u ovoj nedelji trudnoće važan su podatak koji govori o stanju bebe u stomaku. Ukoliko su bebini pokreti redovni, onda nema mesta za zabrinutost. Problem je ako se pokreti ne osećaju duže vreme.

Zato lekari savetuju da se tokom trećeg trimestra prate i broje pokreti bebe. Ukoliko za dva sata uspete da izbrojite deset bebinih pokreta, onda je sve u redu. 

Ako se desi da ne osećate pokrete i ne uspevate da izbrojite deset tokom dva sata, ponovite proceduru nakon malo šetanja ili obroka. Ukoliko se i dalje ništa ne dešava onda se obratite svom lekaru radi provere stanja.

Kada budete pratili bebine pokrete,važno je da imate na umu da su oni u ovom delu trudnoće malo drugačiji. Nema onih akrobacija od ranije kada je beba imala više prostora u materici. Sada kada je prostor skučen, pokreti više liče na guranje i pomeranje, nego na neke drastične pokrete. 

Bebe rođene u 32. nedelji

 

Porođaj u 32. nedelji trudnoće itekako je moguć. Iako se dešava manjem broju žena, nije na odmet da se osvrnemo i na ovu temu. Mnoge mame brine prevremeni porođaj u osmom mesecu trudnoće, jer to zahteva dužu medicinsku negu i nadzor nakon bebinog rođenja.

Dobra vest je da su šanse za preživljavanje u ovoj nedelji čak 99%. 

Nije najbolji scenario, ali ako već dođe do prevremenog porođaja, potrudite se da beba dobije najbolju medicinsku negu, slušajte savete lekara i na taj način sprečite nepovoljne posledice na dalji rast i razvoj deteta.

Mama u 32. nedelji trudnoće

 

Mamama koje su zakoračile u osmi mesec trudnoće sigurno je sve teže. Težina stomaka i sve promene koje se dešavaju utiču na to da se pojavljuje često zamaranje, gubitak daha, manjak snage i volje za kretanjem. Nije kod svih žena isto, ali one koje se bore sa većim brojem simptoma sigurno imaju poteškoća.

Povećanje umora je česta pojava, zbog čega mnoge trudnice imaju problema sa spavanjem.

Bol u leđima postaje uobičajen zbog dodatne težine koju nosi trudnički stomak. Takođe, mogu se pojaviti strije zbog širenja kože, dok oticanje ruku i stopala nastaje usled zadržavanja tečnosti u telu.

 

tridesest druga nedelja trudnoće

 

Kilogrami se sada ubrzano gomilaju. Sasvim je očekivano da imate povećan apetit. Beba naglo raste i sada joj je zadatak da što više dobije na težini, a to će se sigurno odraziti i na vašu kilažu. Očekujte da nedeljno dobijate i do pola kilograma na težini. Ipak, ne preterujte sa jelom. Prekomerno gojenje u trudnoći nije preporučljivo.

Ne savetujemo držanje bilo kakvih dijeta već samo regulisanje ishrane kako bi ste na zdrav način zadovoljili svoje i bebine potrebe bez gladovanja i nepotrebnog gojenja. Ukoliko ne znate kako regulisati ishranu da bi bili istovremeno i siti i zdravi, nije na odmet da posetite nutricionistu kako bi vam odredio najbolji jelovnik.

U ovom periodu stomak raste, a to znači da se koža rasteže više nego što je navikla. Ukoliko je ne negujete, mogu se pojaviti strije. Aleksandra nije htela da pristane na bilo kakvu negu, jer je htela samo najbolje za sebe i svoje dete. To znači – zdravo i bez štetnih sastojaka. Oduševljena je jer je to i našla i uspela je sa lakoćom da sprečči strije na svom telu. Kako? Saznajte i vi iz njene priče koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Hormonalne promene u 32. nedelji trudnoće mogu značajno uticati na trudnice. Hormoni mogu uzrokovati promene u krvnom pritisku, nivou šećera u krvi i cirkulaciji.

Povećanje grudi je takođe uobičajeno kako se telo priprema za dojenje, a neke žene mogu primetiti i curenje kolostruma, guste žute tečnosti koja prethodi proizvodnji mleka. Ove hormonalne promene mogu uticati i na emocionalno stanje trudnica, uzrokujući promene raspoloženja i povećanu osjetljivost​.

A evo šta vas još očekuje u ovoj nedelji.

Trudnoća u 32. nedelji: simptomi

 

Nijedna nedelja trudnoće ne prolazi bez pratećih simptoma. Evo koji vas mogu zadesiti  ovih dana.

Bolovi u stomaku

 

Bolovi u stomaku su vrlo česta pojava tokom drugog stanja. Kada se nalazite u osmom mesecu trudnoće uglavnom je razlog za to težina bebe, rast materice i prilagođavanje svih mišića i ligamenata novonastaloj situaciji. 

Može biti da i zatvor uzrokuje ovu pojavu. Ukoliko bolovi nisu intenzivni, ne pojačavaju svoju jačinu i nema drugih simptoma, najčešće nema razloga za brigu.

Kontrakcije

 

Kako se bliži vreme za porođaj tako se i vaše telo priprema za taj čin. Jedan od načina za pripremu jeste uz pomoć lažnih Braxton Hicks kontrakcija. Ukoliko su prolazne i nemaju druge simptome, onda još uvek nije vreme za porođaj.

Ukoliko kontrakcije ne prestaju čak ni nakon odmora ili promene položaja i postaju sve jače i učestalije onda se obavezno javite lekaru. U tom slučaju može biti da su u pitanju porođajne kontrakcije i nisu lažne.

Grčevi

 

Vrlo neprijatan, ali čest simptom tokom trudnoće su i grčevi koji se najčešće javljaju u nogama i stopalima. Omiljeno doba za pojavu im je tokom noći dok spavate i odmarate svoje noge. Razlog za njihovu pojavu je u pritisku koji sve teža beba vrši na krvne sudove, smanjena cirkulacija i nedostatak magnezijuma u organizmu. 

Zatvor

 

Promene koje se dešavaju tokom trudnoće kao što su hormonske promene i pritisak na creva utiču na teže izbacivanje stolice. Kada ovo stanje potraje može izazvati vrlo neprijatne simptome poput bolova u stomaku, hemoroida, gasova, nadutosti. Da bi sprečili problem sa zatvorom u trudnoći potrebno je da unosite dovoljno tečnosti i da pripazite na ishranu.

Hemoroidi

 

Hemoroidi su u stvari proširene vene, ali u predelu anusa. Njihovu pojavu izazivaju brojne promene u organizmu žene tokom trudnoće. Hemoroidi znaju biti vrlo bolni i izazvati zaista puno nelagodnosti čak i krvarenje. Na vreme se posavetujte sa svojim ginekologom kako rešiti problem, jer se nakon vaginalnog porođaja situacija zna pogoršati i hemoroidi mogu postati vrlo bolni.

Svrab kože

 

Zašto koža svrbi u toku trudnoće? Kako beba raste neophodno je da se koža na pojedinim delovima tela rasteže kako bi beba imala dovoljno prostora. Sa rastezanjem kože dolazi do svraba, pa čak i do pucanja kože. Tako nastaju strije u trudnoći. Da bi sprečili ovaj neprijatan simptom na vreme krenite sa odgovarajućom negom kože i hidrirajte je što više. Preporučujemo da to činite uz pomoć prirodnih preparata namenjenih trudnicama.

Pojačan vaginalni sekret

 

Primetićete da se pred kraj trudnoće vaginalni sekret zna pojačati. To je način na koji se telo priprema za porođaj i sprečava pojavu vaginalnih infekcija.

Vodite računa o tome kakav je sekret, da li je promenio boju ili miris.

Ponekad može biti i znak da je došlo do infekcije pa je neophodno posetiti lekara kako bi se odredila odgovarajuća terapija.

Gorušica

 

Kako je plod sve veći, raste i pritisak deteta na želudac, što čini da se želudačna kiselina vraća u jednjak i stvara vam osećaj gorušice u grlu. Ovo se posebno izražava kada legnete, zato je jedno od rešenja da probate da spavate u polupodignotom položaju. Takođe, gledajte da jedete manje obroke, više puta dnevno, nezačinjenu hranu i neka to bude bar 2 sata pre spavanja.

Pregledi u 32. nedelji trudnoće

 

Vrlo lako se može desiti da vas tokom ove nedelje očekuje redovni ultrazvučni pregled. Nikako ga nemojte propustiti jer ćete na taj način imati informaciju da li je sa bebom sve u redu i šta vam je činiti dalje, obzirom da je uskoro vreme da se pripremate za porođaj.

Ginekolog će tokom ovog pregleda pažnju usmeriti na to da li dimenzije i težina ploda odgovaraju starosti trudnoće. Vodi se računa o količini plodove vode, srčanoj akciji  ali i o zrelosti posteljice. Ova informacija će od sada biti vrlo važna. Ako misli da je potrebno, lekar vas može uputiti  i na CTG pregled koji se obično praktikuje tek od 36. nedelje trudnoće. On prati otkucaje srca bebe i na taj način njeno stanje.  Otkucaji srce bebe su 110-160 otkucaji u minuti, ali ako je plod aktivan ili pred porođaj, ubrzavaju se, a ako nešto nije u redu i usporiće.

Tokom svakog pregleda lekar proverava krvni pritisak, ali i krvnu sliku, a prati se i promena težine trudnica tokom vremena. Svi ovi podaci vrlo su značajni za porođaj i pravovremenim uočavanjem problema, mogu se izbeći neke ozbiljnije posledice.

32. nedelja blizanačke trudnoće

 

Trideset druga nedelja trudnoće sa blizancima sigurno je vrlo izazovna. Nositi dve bebe u stomaku nije nimalo lako i često zna biti propraćeno brojnim simptomima.

 

trideset dve nedelje trudnoće

 

Blizanačke trudnoće se uglavnom završavaju ranije, pa je vrlo moguće da uskoro ugledate svoje dve bebe. Zato nIje na odmet da spakujete torbu za porodilište, jer će vam možda uskoro zatrebati ako blizanci odluče da požure.

  • Razvoj blizanaca: U ovoj fazi, blizanci su verovatno u istoj fazi razvoja, iako može doći do razlika u veličini i težini između njih. Lekarima može biti teže da precizno prate razvoj svakog blizanca zbog ograničenog prostora u materici .
  • Fizički izazovi za majku: Majke koje nose blizance često osećaju dodatni pritisak na telo, što može rezultirati intenzivnijim simptomima poput bolova u leđima, oticanja i umora. Veća je verovatnoća za komplikacije poput preeklampsije i gestacijskog dijabetesa​
  • Porođaj: Blizanci se češće rađaju pre termina, što može zahtevati poseban nadzor i pripremu za mogući prevremeni porod. Položaj blizanaca u materici takođe može uticati na plan porođaja – ako oba blizanca nisu u pravilnom položaju, možda će biti potrebno planirati carski rez​ ​.

Saveti za ovu nedelju

 

Ne zaboravite da primenite savete koje smo vam spremili i učinite da vam ova nedelja trudnoće prođe bezbrižno, kao i da tako ostane u narednim nedeljama.

Ponašajte se u skladu sa svojim mogućnostima

 

Svaka žena se oseća drugačije. Iskustva po forumima kažu da pojedinim trudnicama ulazak u osmi mesec i sve što to prati zaista predstavlja poteškoću, dok se mnoge osećaju sasvim dobro i poletno i ne osećaju svoju trudnoću kao teret. Zato se ponašajte u skladu sa svojm osećajem.

Ako imate snage i elana za razne aktivnosti, upražnjavajte ih. Savetujemo samo da ne preterujete sa tempom i gomilanjem obaveza, jer ste ipak u drugom stanju  i svaki napor može imati posledice. Ne zaboravite da vam je stomak porastao, jer se vrlo često dešava da trudnice izgube pojam o tome dokle im doseže stomak ili izgube ravnotežu pa se povrede.

 

 

Završavajte pripreme za bebu

 

Da li ste sujeverni pa ništa još niste kupili za bebu? To je sasvim ok, ako ima ko da to učini kada se porodite. Međutim ako ćete vi kupovati stvari za bebu zadnji minut ili kada se porodite imajte na umu da vam to može biti dodatni napor, a ujedno vas i beba može iznenaditi i poraniti.

Bez obzira za kada ste ostavili kupovinu stvari za bebu, važno je da bude dobro isplanirana kako vam ne bi predstavljala bespotrebno opterećenje.

Informišite se o ustanovi u kojoj ćete se porađati i spremajte se za bolnicu

 

Iako se finalne pripreme za porođaj rade tek početkom devetog meseca nije na odmet da se barem raspitate  i informišete o uslovima koji vas čekaju u odabranom porodilištu i šta vam je sve potrebno.

Pripreme za bolnicu u 32. nedelji trudnoće mogu da uključuju sastavljanje liste stvari koje treba poneti kako bi se olakšao boravak i porođaj. Na ovoj listi treba da se nalaze:

  • Dokumentacija: Lična dokumenta, zdravstvena knjižica, trudnička knjižica, i svi medicinski nalazi.
  • Odeća: Udobna odeća za mamu, uključujući noćne košulje, bademantil, i papuče, kao i odeća za bebu.
  • Toaletne potrepštine: Higijenski proizvodi, uključujući četkicu za zube, pastu, sapun, šampon, i kreme.
  • Beleške o dojenju: Pisani planovi i beleške o dojenju mogu pomoći bolničkom osoblju da razume vaše želje i pruži potrebnu podršku.
  • Planovi za porodiljsko bolovanje: Dokumentacija i planovi vezani za otvaranje porodiljskog bolovanja, koja može uključivati formular za bolovanje i uputstva o procedurama​.

Dodatne stvari koje mogu biti korisne su mobilni telefon sa punjačem, knjige ili časopisi za čitanje, i lagani obroci ili užine za osveženje tokom boravka u bolnici.

Praktikujte zdrav život

 

Ne odustajte od zdravih životnih navika čak i ako je do sada sve bilo u redu. To vam može biti samo veliki plus i pomoći vam kako tokom trudnoće tako i nakon porođaja i u procesu oporavka.

Pratite bebinu aktivnost

 

Lekari preporučuju da se redovno prati bebina aktivnost. Pod tim se misli na brojanje bebinih pokreta. Ukoliko primetite da se beba umirila obratite malo više pažnje i probajte da izbrojite deset pokreta tokom dva sata. Ukoliko ne uspevate da osetite deset pokreta, javite se svom lekaru i proverite stanje.

Ne zaboravite Kegelove vežbe

 

Odličan način da svoje mišiće pripremite za porođaj jeste uz pomoć Kegelovih vežbi. One će ojačati karlične mišiće i doprineti da vaginalni porođaj protekne što lakše.

Bez vode nigde

 

Neka vam voda uvek bude veran saputnik. Hidratacija je jako važna, kako vama, tako i vašoj bebi. Ne brinite to neće učiniti da se voda zadržava u organizmu i da budete otečeni. Naprotiv, što se više hidrirate manje vode ćete zadržavati u organizmu.

Kontrolišite svoje zdravstveno stanje

 

Idite na sve zakazane preglede.Sada je vrlo važno da pazite na svoj krvni pritisak, kao i na nivo hemoglobina i šećera u krvi. Uskoro će doći do porođaja i ovi parametri moraju biti pod kontrolom kako bi izbegli nepotrebne komplikacije.

Sve ste bliži terminu porođaja.

Verujemo da ste nestrpljivi i da jedva čekate da ugledate svoju bebu. Da bi sve prošlo kako treba neophodno je da tokom ova poslednja dva meseca i dalje ostanete disciplinovani i verujemo da će sve biti baš kako treba.

PRETHODNO: 31. nedelja trudnoće                                 SLEDEĆE: 33. nedelja trudnoće