36 nedelja trudnoće

36. nedelja trudnoće

Stigla je i 36. nedelja trudnoće? Ovih dana vas čeka puno posla i važne analize. Vreme je da se pripremate za porodilište.

Važna priprema odnosi se na prikupljanje završnih analiza i iščekivanje dana kada beba odluči da dođe na ovaj svet. Ostanite uz nas i pravovremeno saznajte šta vam sve treba za porodilište i kako vaša beba provodi poslednje nedelje u stomaku. 

Kada počinje 36. nedelja trudnoće?

 

Vreme je za malo prisećanja i računanja. Da li se sećate kada ste dobili poslednju menstruaciju? Ukoliko je to bilo pre tačno 252 dana, onda ste zakoračili u trideset šestu nedelju trudnoće.

36 nedelja trudnoće koji je to mesec?

 

Ulaskom u ovu nedelju, zakoračili ste u poslednji , odnosno u deveti mesec trudnoće. Samo vi znate da li je put dovde bio lagan ili ne, ali dobra vest je da ste jako blizu cilja. Do vašeg termina ostalo je još samo četiri nedelje.

 

 

Beba u 36. nedelji trudnoće

 

U ovoj nedelji trudnoće vaše dete je skoro u potpunosti obavilo svoj zadatak u materici. Tu su svi delovi tela, kao i unutrašnji organi, a i kosti su dovoljno jake. Vredno i svakodnevno se uvežbavaju funkcije koje su neophodne za funkcionisanje kao što je disanje, gutanje, sisanje.  Pripreme se uveliko vrše i sigurni smo da će se mališani roditi spremni za samostalno funkcionisanje.

Iako do kraja trudnoće ima još četiri nedelje, beba je već sada dugačka oko 46,8 cm, a teži oko  2,750 grama.

Ne brinite to nisu konačne brojke. Na samom kraju trudnoće bebe najviše dobijaju na težini i to im je ustvari i glavni zadatak u poslenjim nedeljama..

Sve je veća šansa da se beba nalazi u položaju glavom na dole i da se spremila za porođaj. Više od 90% beba se  namesti glavom na dole kako bi se omogućio prirodni vaginalni porođaj. 

Mali procenat beba i dalje je okrenut karlično, ali to nije razlog za paniku. Bebe se vrlo često okrenu u zadnjem momentu, a ukoliko se to ne desi lekar može preporučiti carski rez. Možda niste planirali tu opciju i možda vas plaši ili vam je naprosto odbojna, ali mislite na sopstvenu i bebinu dobrobit.

Pročitajte više o položajima bebe u stomaku.

Pokreti bebe u 36. nedelji trudnoće

 

Pokreti bebe u trideset šestoj nedelji trudnoće itekako znaju biti intenzivni. Beba sada ima sve manje prostora za kretanje, pa su pokreti više nalik guranju. Kada se beba pomera, to se itekako vidi, jer se ceo stomak pomera, a vrlo često se razaznaje i gde se nalazi ruka ili bebina noga.

Može se desiti da beba jako gura prema dole, pa vam se ponekad čini kao da samo što nije izašla napolje. Ne brinite to se beba samo namešta i polako priprema za porođaj. Ovo guranje ponekad izazova i bolne senzacije, ali to je pred kraj trudnoće očekivano.

Vodite računa da li je beba svakodnevno aktivna. Ako izostanu pokreti, obavezno se javite svom lekaru kako bi proverili stanje.

Pre nego što krenete da paničite primenite postupak za proveru bebine aktivnosti. Udobno se smestite i pratite  pokrete deteta. Ukoliko ih ima barem deset u toku dva sata onda je sa bebom najverovatnije sve u redu.

Ako aktivnost izostaje ili je smanjena, posavetujte se sa svojim lekarom šta da učinite i da li da se javite na pregled.

Porođaj u 36 nedelji trudnoće

 

Iako se smatraju prevremeno rođenim bebama, bebe rođene u 36. nedelji nisu pod tolikim rizikom jer su rođene u devetom mesecu i veoma su blizu termina

Šanse za preživljavaje prelaze 99%. Bebe mogu potpuno samostalno da funkcionišu ili im može zatrebati minimalna pomoć recimo oko disanja.

Tako da ukoliko se desi da prevremeni porođaj krene ovih dana, nemojte unapred paničiti jer su šanse za vašu bebu vrlo velike i najverovatnije će sve biti baš kako treba.

Mama u 36. nedelji trudnoće

 

Mamama u 36. nedelji trudnoće sigurno je sve teže. Sada kada je stomak sve teži i veći, teškoće sa kretanjem su sve izraženije. Nije lako nositi toliki “teret” i boriti se sa svim simptomima koji vas mogu snaći ovih dana.

 

trideset šesta nedelja trudnoće

 

Nadamo se da ste do sada uveliko već našli kremu protiv strija i da se nisu pojavile.

Aleksandra je uspela da spreči nastanak strija, iako su joj govorili da će ih sigurni dobiti kad-tad, jer joj je stomak ogroman. Oduševljena je, jer su i svrab i zatezanje kože prestali,a trudnoću je izgurala bez strija. I vi možete uraditi isto. Čak i ako su se već pojavile, na vreme delujte na njih i smanjiće se njihova vidljivost. Kako? Saznajte iz njenog ličnog iskustva na ovom linku:https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Kilaža u ovoj nedelji sigurno je jedna od tema koja brine mnoge trudnice. Pred sam kraj trudnoće bebin glavni zadatak je dobijanje na težini. To sigurno utiče i na kilažu trudnica i rast stomaka. Sasvim je očekivano da vam apetit bude povećan i da vam više nije stalo do svakog dobijenog grama. Razumljivo da nije lako odupreti se ovim porivima, ali uvek imajte na umu da prekomerna težina u trudnoći može dovesti do komplikacija na porođaju.

Ne dozvolite da trenuci slabosti i želja za hranom ostave trajne posledice po vas ili vašu bebu.

Trudnoća u 36. nedelji: simptomi

 

Kada je reč o trudnoći, verovatno ste već shvatili da simptomi ne jenjavaju. Uvek ih ima, samo se smenjuju u zavisnosti od dela trudnoće. Evo šta možete očekivati u toku ove nedelje.

Tvrd stomak

 

Tvrd stomak u trudnoći česta je pojava. Nekim ženama stomak postane tvrd još na samom početku trudnoće dok se većini to desi nakon 30. nedelje trudnoće i to najčešće u predelu oko pupka.

Ukoliko je stomak baš jako tvrd, obratite pažnju da nisu u pitanju kontrakcije. Kod pravih kontrakcija, stomak zna biti tvrd kao kamen.

Bolovi u stomaku

 

Osećati razne senzacije, nelagodnosti pa čak i bolove u stomaku, sasvim je očekivano kako trudnoća odmiče. Razlog ovoj pojavi je rast bebe i naglo dobijanje na težini. Sve to zahteva da se stomačni mišići prilagode, rastežu i nose bebinu kilažu. Usled ovog naglog rasta, mogu se osećati i bolovi u stomaku.

Bolovi u leđima

 

Sve češće posustajete u mnogim aktivnostima jer vas muče bolovi u leđima? Sasvim razumljivo i očekivano za sam kraj trudnoće. Leđa su sada pod opterećenjem jer moraju  da nose stomak. Da bi izbegli ovaj neprijatan simptom pokušajte da odmarate što više, prilikom sedenja poduprite leđa nekim udobnim jastukom. Odlično rešenje je i odlazak na neku bezbednu masažu koja bi vas opustila. Izbegavajte podizanje teških stvari jer i to može uticati na pojavu bolova u leđima.

Pronađite način da sebi olakšate i smanjite pojavu ovih bolova.

Kontrakcije

 

Da bi se porođaj odvio što lakše priroda je uredila da se telo trudnice priprema za taj čin znatno ranije od termina predviđenog za porođaj. To se dešava upravo uz pomoć kontrakcija. One mogu biti lažne i zovu se Braxton Hicks. Njih prepoznajete po tome što ne jačaju svoj intenzitet i učestalost i prolaze nakon odmaranja ili promene položaja.

Prave kontrakcije ćete itekako prepoznati jer će vremenom postati sve jače i javljati se sve učestalije. Kod pravih kontrakcija, ne pomaže ni odmor niti bilo koji drugi savet. One su tu zato što je beba odlučila da je došlo vreme za porođaj.

Gorušica

 

Gorušica nastaje kada se kiselina, odnosno delovi želudačne tečnosti,  vraćaju iz želuca u jednjak. To se u trudnoći vrlo često dešava zato bi trebalo voditi računa o ishrani. Izbegavajte jaku i začinjenu hranu jer ona dodatno pogoršava situaciju kada je gorušica u pitanju.

 

Spuštanje stomaka

 

Beba se možda već smestila glavom u karlicu, pa se vaš stomak možda malo spustio. Lakše dišete, a ni gorušica onda nije toliki problem.

Često mokrenje

 

Sigurni smo da su vam česti odlasci do toaleta postali sasvim uobičajena stvar. To je zato što beba sve više pritiska bešiku i stalno imate potrebu za mokrenjem. Ponekad će se desiti da ispustite svega nekoliko kapi mokraće da bi osetili olakšanje, ali to je tako kada ste u drugom stanju.

Vrlo često su te potreba za mokrenjem toliko iznenadne i jake da se može desiti i nevoljno otpuštanje mokraće, odnosno nemogućnost zadržavanja. Za svaki slučaj stavite higijenski uložak kako bi sprečili neželjene posledice u ovakvim situacijama.

Nesanica

 

Stalno ste  umorni i nenaspavani? Potpuno razumljivo, jer se ovih dana verovatno ne možete udobno namestiti i naspavati. Stomak je sve veći, beba je često i tokom noći vrlo aktivna, a ni bešika ne miruje već vas budi i po nekoliko puta u toku noći. Sve to uzrokuje nesanicu pa se osećate umorno i iscrpljeno.

Ukoliko očekujete prvu bebu onda imate mogućnost da se odmorite u toku dana ili kada vama to najviše odgovara i treba. Mame koje već imaju decu, sada su verovatno u izazovnijoj situaciji jer nemaju previše vremena za odmor.

Pregledi u ovoj nedelji

 

Sa ulaskom u deveti mesec trudnoće morate biti spremni na to da vas čekaju brojne analize i pregledi koji služe kao priprema za porođaj. Evo šta je sve potrebno odraditi ovih dana:

Ctg pregledi

 

Ctg pregledi vrlo su značajni i uglavnom se rade tek nakon ulaska u deveti mesec trudnoće. Očekujte da ih radite jednom nedeljno,  a po potrebi i češće. Značajni su jer Ctg zapisom dobijamo informacije o bebinoj srčanoj akciji, ali i o postojanju kontrakcija.

4d ultrazvuk

 

Može se desiti da vas lekar u toku ove nedelje pregleda uz pomoć 4d ultrazvuka kojim se dobija vrlo detaljna slika i precizno se vrši pregled bebe. Ultrazvučni pregledi u devetom mesecu trudnoće uglavnom su usmereni na utvrđivanje količine plodove vode, zrelost posteljice, protok kroz krvne sudove i utvrđivanje prednjačećeg dela bebe.

HbS Ag-test na žuticu

 

Ovaj test otkriva postojanje Hepatitisa, odnosno utvrđuje da li je trudnica zaražena.  Preporuka je da sve trudnice budu testirane ovim testom u trećem trimestru trudnoće. Ukoliko test pokaže pozitivne rezultate, lekari moraju pravovremeno reagovati i bebu odmah nakon rođenja zaštiti od hepatitisa B, uz odgovarajuću imunizaciju.

Bris grlića

 

Bris grlića materice veoma je važno raditi kako na početku trudnoće tako i u ovom periodu kada se pripremate za porođaj. Uz pomoć brisa otkriva se postojanje bakterijskih infekcija koje je neophodno pravovremeno lečiti, kako se beba ne bi zarazila prilikom prolaska kroz porođajni kanal.

Koprokultura-pregled stolice

 

Koprokultura je veoma važna mikrobiološka pretraga stolice. Utvrđuje se postojanje bakterija, gljivica i parazita koji mogu biti uzročnici mnogih infekcija i nepotrebno zakomplikovati sam kraj trudnoće.

Vaginalni pregled

 

Očekujte da će pred sam kraj trudnoće vaginalni pregledi biti češći. Razlog tome je provera stanja grlića materice. Lekar uz pomoć vaginalnog pregleda utvrđuje da li je grlić skraćen i otvoren. Ove informacije su veoma važne jer nagoveštavaju skori dolazak bebe.

36. nedelja blizanačke trudnoće

 

Da li je ovo možda ta nedelja kada vaši blizanci odluče da dođu na ovaj svet? Može biti jer blizanačka trudnoća često traje mnogo kraće u odnosu na predviđeni termin porođaja. 

 

mama u 36 nedelji trudnoće

 

Vašim bebama je sada priično tesno u stomaku, a sigurni smo da ni vama nije lako da se nosite sa svim simptomima koji vas ovih dana prate.

Izazovno je izneti blizanačku trudnoću i ovih dana očekujte da lekar vrši pojačan nadzor i mnogo češće kontrole kako bi se ispratila trudnoća.

Vaša torba za porodilište trebala bi biti uveliko spakovana, a stvari za mališane spremne, jer vas itekako mogu obradovati ranije.

Vodite računa o sebi i svom zdravlju. Što više odmarajte i ukoliko imate nekih tegoba u dogovoru  sa lekarom držite ih pod kontrolom i uzimajte odgovarajuću terapiju ukoliko je potrebna.

Saveti za ovu nedelju

Ove nedelje vas čeka puno obaveza jer je vreme za završne pripreme. Uz pomoć sledećih saveta  pravovormeno se  pripremite i spremni dočekajte odlazak u porodilište.

 

 

Prikupite neophodnu dokumentaciju i analize za porodilište

 

Početak devetog meseca je period kada vas lekar upućuje da odradite završne analize čije ćete rezultate nositi u porodilište. Budite odgovorni i odradite sve pravovremeno kako bi izbegli komplikacije u slučaju da nešto nije u redu.

Raspitajte se da li će vam biti potrebna još neka dokumenta kada odete na porođaj pa sve blagovremeno pripremite.

Spakujte torbu za porodilište

 

Ukoliko to do sada niste učinili krajnje je vreme da spakujete torbu za porodilište. Verovatno ste dobili spisak potrebnih stvari, a ukoliko niste informišite se u porodilištu u koje idete šta vam sve treba.

Budite organizovani kada je pakovanje u pitanju. Nema potrebe da nosite i kupujete previše nepotrebnih stvari, već samo ono što je neophodno.

Pozavršavajte poslovne obaveze

 

Mame koje su u radnom odnosu verovatno su već otvorile porodiljsko bolovanje, a ako to još niste učinili pravo je vreme i za tu stavku.

Mnogima je posao veoma važan, ali dajte sebi malo oduška i poslednje nedelje trudnoće provedite u odmaranju i pripremanju za novog člana porodice.

Pazite na svoje zdravlje

 

Ne zaboravljajte da kontrolišete svoje zdravstveno stanje. Redovno proveravajte krvni pritisak i krvnu sliku kako bi izbegli nepotrebne komplikacije na porođaju. Ukoliko primetite neke simptome obavezno se javite svom lekaru kako bi dobili odgovarajuću terapiju.

Pripremite stvari za bebu

 

Sada je zaista poslednji momenat da se ode u kupovinu svega što vam je za bebu potrebno. Ukoliko od starije dece imate stvari, onda krenite sa pranjem, peglanjem i dezinfikovanjem svega što ćete korisitit već od prvog dana. Kako se termin bude približavao biće vam sve teže da obavljate mnoge aktivnosti, zato sebi olakšajte tako što  ćete stvari obavljati polako i bez previše žurbe i napora.

 

Konačno je stigao i deveti mesec. Mnoge mame su ga jedva dočekale. Znamo da je iščekivanje na vrhuncu, ali ovih par nedelja iskoristite da se malo posvetite sebi. Sigurno će vam prijati i učiniti vas spremnijim za novu roditeljsku  ulogu.

PRETHODNO: 35. nedelja trudnoće               SLEDEĆE: 37. nedelja trudnoće