mokrenje u trudnoći

Zašto se javlja učestalo mokrenje u trudnoći

Pojavilo se učestalo mokrenje u trudnoći i to vas brine? Ova pojava vrlo je česta, a da li je i razlog za brigu? Saznaćete upravo od nas.

Zašto se javlja učestalo mokrenje u trudnoći?

 

Tokom drugog stanja dešavaju se brojne promene u organizmu. Neke sigurno očekujete, ali neke vas zaista mogu iznenaditi. Kada je o mokrenju reč i tu se situacija može značajno izmeniti kada je učestalost odlaska u toalet u pitanju.

Hajde da vidimo koji su razlozi za ovu pojavu:

Bubrezi pojačavaju svoju funkciju

 

Jedan od razloga zašto dolazi do učestalijeg mokrenja tokom trudnoće je taj što bubrezi postaju mnogo aktivniji. Hormoni trudnoće  ubrzavaju protok krvi bubrege, usled čega oni brže rade. Samim tim, proizvode više urina i imate više potrebe da taj urin izbacite iz svog tela. Ovo se dešava vrlo rano, čak može biti i prvi simptom trudnoće.

Materica pritiska bešiku

 

Od momenta kada dođe do začeća dešava se neprestani rast bebe, a samim tim i materice. Ona se nalazi iza bešike i samim tim vrši sve veći pritisak na bešiku. Kada je ona pod pritiskom, osećate čestu potrebu da je praznite. Primetićete je ovo posebno izraženo u kasnoj trudnoći.

 

 

Slabi karlični mišići

 

Nedovoljno jaki karlični mišići mogu takođe uticati na pojavu učestalijeg mokrenja tokom trudnoće. Ovi mišići imaju funkciju da “drže” unutrašnje organe na mestu, a između njih je i bešika.  Dobra vest je da za to ima rešenja, a potrebno je mišiće jačati uz pomoć Kegelovih vežbi koje su ženama vrlo preporučljive tokom trudnoće. Osim što će pomoći u kontrolisanju mokrenja, Kegelove vežbe su vrlo značajne za porođaj. One jačaju mišiće koji će vam biti potrebni tokom prirodnog vaginalnog porođaja kako bi lakše izgurali bebu, a značajne su i kasnije, jer su ovi mišići ključni u sprečavanju nevoljnog mokrenja (inkontinencija)

Hormonske promene

 

Tokom drugog stanja, hormone krivimo za sve, ali sa razlogom. Da bi se beba razvijala u materici, neophodno je da se značajno izmeni nivo hormona u telu žene. Hormoni utiču na razne aspekte u telu, a jedan od njih je i pojačana potreba za mokrenjem.

Pojava gestacijskog dijabetesa

 

Tokom trudnoće očekujte da vas ginekolog često šalje na proveru krvne slike. Sve se to radi sa razlogom. Jedan od njih je provera nivoa šećera u krvi zbog čega se radi OGTT test. Veliki broj trudnica tokom ovog perioda razvije gestacijski dijabetes, a jedan od njegovih simptoma je i često mokrenje. Ukoliko se otkrije promena u nivou šećera, potrebno je stanje staviti pod kontrolu uz odgovarajuću terapiju kako ne bi došlo do nepotrebnih komplikacija i posledica.

Prekomerno gojenje

 

Sigurno znate da je dobijanje određenog broja kilograma u trudnoći očekivano i poželjno. Međutim kada se sa brojem kilograma zaista pretera to može stvoriti mnogobrojne probleme. Jedan od njih je i učestalo mokrenje usled pritiska nagomilanih kilograma na bešiku. Povedite računa o unosu kalorija jer prekomernim gojenjem narušavate kvalitet trudnoće i povećavate rizik za mnogobrojne zdravstvene komplikacije.

Velike doze kofeina

 

Ne možete bez kafe?

 

mokrenje u trudnoći uzroci

 

OK, možda je ne morate u potpunosti izbaciti iz upotrebe,  ali svakako se potrudite da je svedete na minimum.

Pročitajte: Kafa u trudnoći: koliko piti i koju kafu?

Razlog je taj što je kafa diuretik, a to znači da izbacuje tečnost iz tela. Verovatno ste primetili da kada popijete kafu imate čestu potrebu za odlaskom do toaleta. Tako je i u trudnoći, a uz sve ostale promene ovo je još izraženije. Važno je napomenuti da i čajevi sadrže kofein pa samim tim vodite računa i o njihovom konzumiranju.

Unos velikih količina tečnosti

 

Da se razumemo. Unos tečnosti je jako važan i poželjan radi održavanja hidratacije i dovoljne količine plodove vode u materici. Međutim ukoliko su te količine zaista ogromne onda očekujte da se pojavi potreba za češćim pražnjenjem bešike.

Infekcije urinarnog trakta

 

Za kraj da pomenemo i ovaj uzrok koji bi izazvao učestalo mokrenje nevezano za to da li je žena trudna ili ne. Infekcija urinarnog trakta je u pitanju. U ovom slučaju biće neophodna adekvatna antibiotska terapija koju će vam  prepisati lekar.

Kao što vidite za pojavu učestalijeg mokrenja razloga je mnogo. Koji je kod vas dominantan, razmislite i pokušajte da ga regulišete kako bi vam trudnoća protekla što prijatnije, a mi vam u tome pomažemo u nastavku teksta.

Kada se javlja češće mokrenje u trudnoći?

 

Možda se sada, čitajući ovo, pitate kada počinje ovaj problem?

Da li će se i kada pojaviti potreba za češćim odlaskom do toaleta vrlo je individualno. Neke trudnice ovu promenu osete vrlo rano, dok se kod mnogih situacija promeni tek pred sam kraj trudnoće. Hajde da saznamo zašto je to tako.

Mokrenje u ranoj trudnoći

 

Učestalije mokrenje može se pojaviti bilo kada u toku trudnoće. Ukoliko se javi na samom početku, kada je to još rana trudnoća,  najčešće je uzrokovano naglim hormonskim promenama koje se dešavaju nakon začeća. Česti odlasci u toalet ujedno su i jedan od prvih simptoma trudnoće, tako da ukoliko planirate bebu, a često vam se mokri, možda su na pomolu lepe vesti.

Mokrenje u kasnoj trudnoći

 

Ukoliko imate malo više trudničkog staža, vaš trudnički stomak je sada dobio na veličini, a ujedno i vaša dete. Sve to uzrokuje pritisak na bešiku i zato imate osećaj da vam se mokri tokom celog dana. Osim toga i vaši bubrezi aktivno rade na proizvodnji tečnosti, pa je razloga za čest odlazak u toalet više.

Koliko često se mokri u trudnoći?

 

Koliko ćete često mokriti u trudnoći zaista je vrlo teško predvideti. Kod žena koje nisu trudne, prosek mokrenja je od četiri do deset puta. 

Ta brojka će se tokom drugog stanja značajno povećati, a koliko – to ćete videti. Sve zavisi od toga u kojem ste delu trudnoće, u kojem je položaju beba, da li vrši jak pritisak na bešiku i od toga šta jedete i pijete.

Posledice čestog mokrenja

 

Možda vam ova tema ne deluje značajno, ali često mokrenje itekako može imati posledice.

Neke od najčešćih su:

Isprekidan san

 

Kada ste trudni ljudi vam govore kako je sada vreme da spavate i odmarate dok se beba još nije rodila. Međutim tu je bešika koja će sve to poremetiti. Učestali odlasci do toaleta tokom noći vrlo su česta pojava. To značajno remeti kvalitet sna i žena naprosto ne može da se odmori dovoljno. Kod mnogih trudnica bešika alarmira i na svakih sat vremena, što je u većini slučajeva češće nego što se pojedine bebe bude tokom noći, tako da je kvalitet sna mngoih žena vrlo narušen.

Mokar veš u javnosti

 

Osim što se u trudnoći javlja česta potreba za mokrenjem, nekad se javlja i nemogućnost da se zadrži mokraća. Zato pojedine trudnice dožive neprijatnu situaciju na javnom mestu jer im veš odjednom postane mokar. Dok se javi potreba za mokrenjem, tu  je i urin, a toaleta nigde. Ukoliko vam se to desi jednom, ništa ne prepuštajte slučaju već počnite da koristite uloške koji će vam dati sigurnost dok ne stignete do prvog toaleta.

Frustriranost, “nervoza”

 

Često mokrenje itekako može uticati  na psihu žene. Naprosto vam dosadi i nervira vas ta česta potreba da odlazite do toaleta. Taman nešto krenete da radite kad eto bešike da alarmira i sve to prekine.

To zaista ume biti frustrirajuće, ali ne preostaje vam ništa drugo nego da prihvatite da je to normalno tokom trudnoće i da probate stvari staviti barem malo pod kontrolu.

Otežano mokrenje u trudnoći

 

Osim učestalog mokrenja, kao problem se može pojaviti i otežano mokrenje u trudnoći. Ukoliko imate potrebu da mokrite, a nikako ne uspevate i to vam zadaje probleme, bolove – obratite se svom lekaru.

Vrlo često je potrebno proveriti ovaj aspekt zdravstvenog stanja i odraditi laboratorijske analize urina. Možda je došlo do neke infekcije ili drugog zdravstvenog problema koji je neophodno sanirati odgovarajućom terapijom.

Bol i peckanje pri mokrenju tokom trudnoće

 

Bol i peckanje tokom mokrenja nije normalna pojava, odmah da se razumemo. Čim mokrenje nije uobičajeno i bez simptoma znači da postoji neki problem.

Najverovatnije je reč o infekciji, bakteriji ili nekom drugom problemu. Šta god da je u pitanju, neophodno je da se što pre obratite svom lekaru jer ove promene mogu napraviti i ozbiljnije posledice. Zato ne čekajte već pravac na pregled.

Nekontrolisano mokrenje u trudnoći

 

Ne možete iskontrolisati mokrenje? Veš vam je često mokar, a da to ne možete sprečiti? Niste jedini. Jako puno žena iskusi ovaj problem tokom drugog stanja.

 

učestalo mokrenje u trudnoći

 

Razlog za ovu pojavu može biti bilo koji od onih razloga koje smo naveli na samom početku teksta, a uglavnom slabi donji mišići karlice. Vrlo često se dešava da urin nevoljno iscuri prilikom kijanja, kašljanja, kada se nasmejete, dok hodate ili podižete teret. Problem je što ova pojava remeti kvalitet svakodnevnog funkcionisanja i potrebno je naći rešenje.

Ukoliko vam se ovo često dešava posavetujte se sa lekarom šta dalje raditi. Neophodno je utvrditi uzrok problema kako bi se našlo najbolje rešenje. Jedno od rešenja može biti jačanje karličnih mišića kako bi se nevoljno mokrenje stavilo pod kontrolu.

Kada prestaje pojačano mokrenje u trudnoći?

 

Nažalost, odgovor na ovo pitanje vam ne možemo dati sa preciznošću.

Kada će prestati pojačano mokrenje zaista varira od žene do žene.

Lekari navode da je potrebno da prođe u proseku dvanaest nedelja od porođaja kako bi se telo vratilo na prethodno funkcionisanje.

Koliko će vama biti potrebno da se to desi zavisi od mnogo faktora.

Zato ostanite strpljivi i učinite sve što je u vašoj moći da se što pre vratite na pređašnje stanje kako bi ovaj simptom nestao, a vaše funkcionisanje dobilo na kvalitetu.

Kako pomoći sebi?

 

Ne možete sprečiti potrebu da često mokrite, to je naprosto tako. Trudnoća zahteva da se prilagodite mnogim promenama, a ovo je jedna od njih. Međutim možete pomoći sebi, jer za to ima načina.  Primenite neki od naših saveta kako bi ste sebi olakšali svakodnevnicu. 

 

 

Pijte dovoljno tečnosti

 

Iako ovaj savet zvuči kontradiktorno, nikako ga nemojte zaboravljati. Jeste da pokušavate smanjiti količinu urina, ali je sa druge strane potrebno da se dovoljno hidrirate. Zato vodite računa da unosite barem osam čaša vode dnevno. Hidratacija je vrlo važna tokom perioda drugog stanja jer time utičete i na količinu plodove vode, a nje mora biti dovoljno.

Povedite računa o tome kada pijete tečnost

 

Ovaj savet se nadovezuje na prethodni. Rekli smo da je potrebno unositi dovoljno tečnosti, ali povedite računa da ne pretereujete sa količinom kada treba negde da idete ili pred spavanje. Tada ograničite unos kako bi ste stigli tamo gde ste naumili i kako bi ste imali što kvalitetniji noćni san.

Smanjite unos kofeina

 

Kofein je diuretik, a ima ga kako u kafi tako i u čajevima. Zato oprezno sa ovim napicima, jer nakon svakog od njih imaćete potrebu za češćim mokrenjem. Probajte da tokom ovih meseci kofeinske napitke zamenite zdravijom i boljom varijantom napitka kao što su recimo ceđeni sokovi. 

Koristite uloške za inkontinenciju

 

Ako je problem sa mokrenjem zaista izražen i čest, vreme je za kupovinu uložaka za inkontinenciju. Možda vam ovo nije najdraža pomisao, ali oni vam zaista mogu biti od pomoći i učiniti da se u svakom momentu osećate sigurno. Sa njihovim korišćenjem nećete doći u situaciju da vam veš bude mokar u javnosti.

Radite Kegelove vežbe

 

Informišite se o Kegelovim vežbama koje služe jačanju karličnih mišića. Osim što će vam pomoći kod problema sa mokrenjem, uticaće i na to da se lakše porodite vaginalnim putem. Višestruko su značajne, zato ove vežbe svakodnevno primenjujte

Trudnice koje se suočavaju sa problemom učestalog ili bilo kog problema sa mokrenjem itekako imaju narušen kvalitet života tokom ovih meseci.

Nadamo se da će ovi saveti pomoći da se on barem malo popravi i da trudnoću pamtite kao jedan lep period iščekivanja najdražeg bića.