trudnički stomak

Trudnički stomak: kada se vidi i kako ga negovati?

Možda se i vi pitate kada počinje da se vidi trudnički stomak. Saznajte sve: kako raste, kako ga negovati i sve vezano za to.

Na primer, otkrijte kako razlikovati da li je u pitanju trudnički stomak ili salo? Kako ga eventualno sakriti da se ne vidi? Pred vama su svi saveti na tu temu.

Kako prepoznati trudnički stomak?

 

Trudnički stomak na samom početku trudnoće nije lako prepoznati. Vrlo često se pomeša sa gojaznošću i nakupljanjem sala. Ovo, naravno, kada je reč o drugima, jer ćete kod sebe sigurno znati šta je u pitanju, odnosno izostaće menstruacija i test za trudnoću pokazaće sveoje.

Da bi ste bili sigurni u to da je neko trudan, potrebno je pratiti rast samog stomaka. Kada se primeti da postepeno raste stomak,  onda se može reći da je u pitanju trudnoća.

Sa odmicanjem trudnoće dileme je sve manje. Tada se trbuh više ne može lako sakriti i nepogrešivo se utvrđuje da je u pitanju trudnoća.

Trudnički stomak često karakteriše i tamna linija koja se zove linea negra i koja se javlja po sredini stomaka. O njoj ćemo svakako detaljnije govoriti u nastavku teksta pa ćete umeti vrlo lako da je prepoznate u kada je vidite.

Trudnički stomak ili salo?

 

Primećujete da je stomačić porastao? Malo se zaokruglio? Naduvao? A ni pantalone se više ne mogu lako zakopčati.

Šta bi to moglo biti? Trudnoća ili koji kilogram viška usled nagomilavanja sala?

Ako niste sigurni, premotajte film unazad. Setite se svog menstrualnog ciklusa. Kada ste imali poslednju menstruaciju, kada vam se desila ovulacija? Kada to sračunate, prisetite se kada ste imali nezaštićene seksualne odnose.

Ukoliko se matematika uklapa i postoji mogućnost da ste ostali u drugom stanju, proverite to testom za utvrđivanje trudnoće ili laboratorijskom analizom krvi. 

Pre nego što uradite test, možete da obraitite pažnju na svoje telo, osluškujte ga i probajte da zabeležite eventualnu pojavu prvih simptoma trudnoće. Najraniji simptomi koji vam mogu rešiti nedoumicu su mučnina, zatvor, osetljivost na jake mirise kao što je miris svežeg mesa, česta potreba za mokrenjem, zamaranje, češća  potreba za spavanjem.

Dakle ako su neki od ovih simptoma vaši verni pratioci ovih dana, moguće da su na pragu lepe vesti.

Važno je znati da tokom prvih nedelja trudnoće stomak neće značajno narasti i vrlo verovatno nećete primetiti promene.

Kojom brzinom će rasti, svakako zavisi od same žene odnosno njene građe i fizičke konstitucije, kao i od redosleda trudnoće.

Kod prve trudnoće stomak mnogo sporije raste u odnosu na svaku narednu.

 

 

Kada stomak krene sa rastom usled dobijanja sala, to ćete shvatiti po izostanku prvih simptoma trudnoće. Uostalom ugojiti se možete naglo, a beba ne može porasti naglo jer ima svoj proces odnosno tok razvoja u materici.

Kada se salo nakupi, ono može odjednom “buknuti” i nepravilno se rasporediti po stomaku. Jednostavnim jezikom rečeno, kada dođe do nakupljanja sala, stomak deluje pomalo ružno, mlitavo i vrlo često neravnomerno raspoređeno.

Drugi faktor koji vas može zbuniti jeste nadutost. Tada je stomak tvrd, a opet nije u pitanju drugo stanje.

U trudnoći stomak raste ujednačeno, dolazi do postepenog ispupčenja i ima svoj oblik. Neko bi rekao kao da ste progutali loptu.

Čvrstina trudničkog stomaka

 

Tokom trudnoće ćete primetiti da se čvrstina stomaka menja. Nekad će vam se činiti da je stomak mekši, a nekad da je tvrđi i vrlo lako možete osetiti kao da se zateže.

 

stomak trudnice

 

E sad, šta je uzrok tim promenama?

  • Jedan od uzroka svakako je rast bebe i zauzimanje određenog položaja u materici. Što je beba veća, sve je aktivnija i zauzima razne položaje. Nekad vam se može činiti da je stomak tvrđi ako je beba u nekom nezgodnom položaju, kao da se gura sa unutrašnjim organima. Namerno vam objašnjavamo jednostavnim jezikom, a ne medicinskom terminologijom, kako bi bilo jasnije i slikovitije.
  • Stomak može biti čvršći i kada dolazi do rastezanja kože, što je neophodno kako bi beba imala prostora u materici.
  • Tokom drugog i trećeg trimestra, pojava lažnih Braxton Hicks kontrakcija može uticati na promenu čvrstine stomaka. Kada se kontrakcije pojavljuju, stomak je čvršći  i imate utisak zatezanja.
  • Zatvor, odnosno nemogućnost pražnjenja creva može uticati na to da vam stomak deluje čvršće iako je problem u crevima.

Drugo stanje je zaista jedno kompleksno stanje tokom kojeg se svašta dešava i mnogo toga može uticati na promenu čvrstine stomaka.

Ukoliko su sa tom promenom udruženi neki drugi simptomi koji stvaraju nelagodnost ili vas zabrinjavaju, obratite se svom lekaru kako bi ste proverili stanje.

Kako izgleda trudnički stomak na početku?

 

Na samom početku trudnoće, recimo tokom prvog trimestra nema nekih značajnih promena kada je izgled stomaka u pitanju.

U ovom periodu beba je još uvek vrlo mala, a ubrzaniji rast se očekuje tek tokom drugog trimestra.

Do trećeg meseca trudnoće se uglavnom i ne primećuje da je žena trudna, ali naravno da to sve zavisi od same ženine visine, težine, kao i od redosleda trudnoće. Ukoliko nije prva trudnoća onda je za očekivati ubrzaniji rast stomaka, odnosno lakše rastezanje, jer je telo već prošlo kroz takvo iskustvo u prvoj trudnoći.

Većina trudnica će samo primetiti da je vreme za malo veće pantalone koje su udobnije i ne stežu u struku. 

Linea negra

 

Linea negra odnosno tamna linija koja se pojavljuje po sredini trudničkog stomaka, sastavni je deo skoro svake trudnoće. Njena pojava nije ništa zabrinjavajuće već je posledica delovanja trudničkih hormona.

Kod većine žena se pojavljuje tokom drugog trimestra, mada  je moguće da se pojavi i ranije.

Važno je napomenuti da njena boja može varirati od svetlo braon do tamne skoro čak i crne boje. Sve zavisi od količine hormona, ali i od samog tena trudnice.

Ukoliko se ona kod vas ne pojavi, ne brinite i to je moguće. Lekari kažu da čak oko četvrtine trudnica nema ovu promenu. Uglavnom su žene tamnijeg tena podložnije ovoj pojavi na stomaku.

Kada trudnoća prođe, vremenom će i linea negra nestati jer više nema trudničkih hormona. Za to je potrebno neko vreme, ali budite strpljive jer će sigurno proći.

Kada počinje da se vidi trudnički stomak?

 

Sigurno vas zanima kada će stomak početi da se nazire i kada ćete konačno izgledati kao prava trudnica?

Nažalost, to vam ne možemo reći sa sigurnošću.

Kada će se vaš stomak “pokazati” odnosno kada će dovoljno narasti da bude vidljiv kako vama tako i ostalim ljudima zavisi od mnogo faktora.

Pre svega od vaše visine, težine i generalno fizičke konstitucije. Zatim zavisi i od toga da li je u pitanju prva trudnoća ili neka naredna. Ukoliko je prva, moraćete sačekati malo duže kako bi se stomak video.

Koliko dugo?

Pa recimo da treba sačekati kraj prvog trimestra. Kod nekih žena se već tokom trećeg meseca trudnoće nazire stomak, dok je to kod većine znatno kasnije.

Drugi trimestar je vreme kada se beba ubrzano razvija i raste i tada i stomak dobija svoje trudničke obline i može se lepo videti.

Neka vas ne brine ukoliko je stomak mali, a već ste zagazili u drugi trimestar. Ukoliko je na redovnim pregledima kod ginekologa sve bilo u redu, onda je to u vašem slučaju prosto tako. Na to može uticati veličina bebe, njen položaj i vaša fizička građa. 

Ukoliko ste puniji, promena u izgledu se može nekad jedva primetiti.

Kakva god da je situacija u vašem slučaju, na jednu važnu stvar ne zaboravite i ovo vam obavezno preporučujemo da uradite!

 

Negujte svoj trudnički stomak!

 

Čak i pre nego što se počne videti i koža stomaka drastično rastezati, vi je negujte. Ipak, prvo pročitajte kava treba da bude nega kože u trudnoći i kakva treba da je kozmetika za trudnice.

Ukoliko je na vreme nahranite, odnosno dovoljno hidrirate, bića otpornija na brojna oštećenja koja se mogu desiti u kasnijoj trudnoći usled bebinog rasta i rastezanja kože. 

Pružite koži kvalitetnu negu i učinite je elastičnom, a ona će vam uzvratiti svojim kvalitetom i odolevanjem na izazove koji je očekuju.

Ako ne znate kako i čime da negujete kožu svog stomaka, evo jednog dragocenog iskustva koje sa vama deli naša draga Aleksandra. Nega kože u trudnoći treba da bude posebna, bazirana na proizvodima bez štetnih sastojaka. Ona je na vreme krenula sa negom kože na stomaku i pravovremeno strijama stala na put. Ako želite da učinite pravu stvar, uradite to na način kao i ona. Klikom na link u nastavku, otkrićete šta je to njoj pomoglo i zašto je ona toliko oduševljena: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Drugi pravi trenutak da počnete sa negom kože stomaka, ako već niste – je sad. Bez obzira u kojoj se fazi rasta stomaka nalazite i da li strije već krenule ili ne. Nega će zaista napraviti razliku u odnosu na to kada baš ništa ne biste preduzeli.

A evo i kroz koje faze će proći vaš stomak.

Stomak u trudnoći po nedeljama

 

Sada ćemo vas detaljno sprovesti kroz devet uzbudljivih meseci i prikazati kako to stomak raste i kakve se promene dešavaju tokom ovog uzbudljivog putovanja zvanog trudnoća.

 

trudnički stomak po mesecima

 

Prvi mesec trudnoće – od prve do četvrte nedelje trudnoće

 

Prvim mesecom trudnoće smatra se onaj period kada vi zapravo tek treba da zatrudnite sredinom meseca kada dođe do ovulacije i oplodnje jajne ćelije.  Što znači da tek sredinom prvog meseca dolazi do začeća. Kada je reč o trudničkom stomaku možemo slobodno reći da u ovom periodu još uvek nema nikakvih promena. Stomak deluje kao da niste ni trudni.

Drugi mesec trudnoće – od  pete do osme nedelje

 

Na samom početku drugog meseca trudnoće primećujete izostanak menstruacije. Nju često prati nadutost stomaka, pa se neretko i ne pomisli na trudnoću sve dok menstruacija ne izostane. Zato se kod pojedinih trudnica tokom drugog meseca stomak može pomalo izmeniti u smislu da deluje naduveno, kao da ste se recimo prejeli.

Treći mesec trudnoće – od devete do dvanaeste nedelje

 

Treći mesec trudnoće sa sobom može doneti prve naznake trudničkog stomaka, odnosno kod nekih žena stomačić počinje da se nazire, ali vrlo malo.

Mogli bi reći da tokom prvog trimestra nema značajnih promena u izgledu trudničkog stomaka jer je beba vrlo mala.

Četvrti mesec trudnoće – od trinaeste do sedamnaeste nedelje

 

Tek ulaskom u drugi trimestar beba počinje naglo rasti, razvijati se, a sa njom će rasti i stomak. Četvrti mesec trudnoće sa sobom može doneti značajniji porast stomaka. To ćete sigurno primetiti po garderobi, a primetiće i vama bliski ljudi.

Pojedine trudnice možda ni tokom četvrtog meseca neće primećivati porast svog stomaka, ali to ne treba da vas zabrinjava. Ukoliko je sa bebom na pregledu sve u redu, onda vam ostaje samo da sačekate da stomak odluči da se pokaže svetu.

Peti mesec trudnoće – od osamnaeste do dvadeset prve nedelje

 

Peti mesec je period trudnoće tokom kojeg će skoro svaka trudnica zaista izgledati tako. Sada če stomak sigurno početi da se nazire u većoj ili manjoj meri, jer beba već poprima ozbiljnije razmere.

Šesti mesec trudnoće – od dvadeset druge do dvadeset šeste nedelje

 

Sada, u šestom mesecu,  polako ali sigurno počinjete da izgledate kao prava trudnica. Verovatno ste već posegli za trudničkom garderobom ili je uveliko pripremate. Stomak sada deluje kao da unutra imate jednu manju loptu, koja će već u narednom mesecu postati znatno veća.

Sedmi mesec trudnoće – od dvadeset sedme do tridesete nedelje

 

Sa ulaskom u treći trimestar i sedmi mesec trudnoće očekujte i nagli rast stomaka. Sada će beba sve više dobijati na težini i to će se sigurno odraziti na veličinu vašeg stomaka.

 

 

Kakvog će biti oblika i da li će biti više ili niže pozicioniran, to zavisi od bebe i njenog položaja. Uostalom to se iz dana u dan može lako promeniti. Mnoge trudnice mogu očekivati da se i izgled pupka promeni, odnosno da postane ispupčen.

Osmi mesec trudnoće-od trideset prve do trideset pete nedelje

 

Sa ulaskom u osmi mesec trudnoće sve ste bliže svom cilju. Ako ste do sada bili vrlo aktivna trudnica, sada je vreme da malo usporite. Stomak je iz nedelje u nedelju sve veći. Samim tim vam to može otežati kretanje i dovesti do bržeg zamaranja.

Beba se možda već namestila u položaj za porođaj pa vam stomak ima određeni oblik i izgled, a možda je u trenutnom položaju samo privremeno.

Deveti mesec trudnoće-od trideset šeste do četrdesete nedelje

 

Konačno ste stigli do finala! Deveti mesec trudnoće predstavlja kraj uzbudljivog putovanja zvanog trudnoća.

Sada je sasvim očekivano i normalno da stomak izgleda kao da ste progutali lubenicu. Od koliko kilograma to zavisi od veličine bebe i naravno od vaše telesne građe.

Beba je najverovatnije odabrala položaj u kojem želi da se rodi, tako da u skladu sa tim izgleda i vaš stomak odnosno poprima takav oblik.

Pred sam porođaj stomak će početi lagano da se spušta, tačnije spušta se beba i priprema za dolazak na ovaj svet.

Dobro je da, ukoliko imate volje i vremena, vodite svoj trudnički dnevnik i da u njega stavite fotografije svog drugog stanja i izgleda stomaka iz meseca u mesec. To može biti lepa uspomena na trudničke dane.

Kako sakriti trudnički stomak?

 

Pojedine trudnice iz nekog razloga imaju potrebu da neko vreme sakriju trudnički stomak.

Da, to je izvodljivo do nekog dela trudnoće. Kada na red dođu drugi i treći trimestar, sakrivanje trudnoće je malo teže, da ne kažemo čak i neizvodljivo. 

No, obzirom da vas to zanima, evo nekoliko bezbednih predloga kako da sakrijete trudnički stomak tokom prvog i eventualno drugog trimestra.

Najbezbednije je da u tu svrhu korisitite odgovarajuću garderobu odnosno odeću za trudnice.To mogu biti široke majice ili haljine. Najvažnije je da izbegavate strukiranu odeću. Potrebno je da odeća bude široka u predelu stomaka, a to se može postići kupovinom haljina ili majica koje su “sečene” ispod grudi.

Druga važna stvar jeste da vodite računa o boji majice kao i o dezenu. Birajte tamnije boje jer će one vizuelno umanjiti stomak. Kada je reč o dezenu birajte dezen koji će vizuelno kamuflirati vaš stomak, a ne neku sličicu koja će biti na samom stomaku i dovesti ga do izražaja.

Slojevito oblačenje vam može biti od pomoći u ovoj avanturi sakrivanja trudnoće. Tako preko neke majice ili haljine obucite širi džemper, jaknu ili kardigan. Nije na odmet da kao detalj stavite i neku maramu ili šal koja će dodatno sakriti stomak.

Nikako se ne preporučuje da koristite bilo kakva pomagala kojima bi stiskali stomak i zatezali ga kako bi bio što manje primetan.

To na prvom mestu nije bezbedno, a na drugom nije ni prijatno jer se nećete osećati dobro i komforno dok vas nešto steže u predelu stomaka.

Da li se trudnički stomak može uvući?

 

Verovali ili ne, može!

Ako niste znali postoji metoda zvana “Belly Bump”. Koristi se u fitnesu za trudnice i uz pomoć ove metode, trudnice nauče da koriste određene mišiće kojima se beba drži u predelu grudnog koša. Dok je beba na tom mestu, trudnički stomak samim tim nestaje.

Ovo svakako ne pokušavajte sami kod kuće jer može da vam ne prija ukoliko vežbu ne izvodite pravilno, a možda ni za bebu nije sasvim bezbedno.

Ovo služi samo kao informacija da je i to moguće, a za praktično izvođenje eventualno potražite pomoć stručnog lica koje se bavi ovom tehnikom.

Krema za trudnički stomak

 

Krema za trudnički stomak protiv strija bi trebala biti sastavni deo kozmetike svake trudnice. Nega trudničkog stomaka mora započeti što ranije. Koža se na vreme mora nahraniti i spremiti za sve izazove trudnoće među kojima su najčešće strije.

 

nega trudničkog stomaka

 

Zato kremu birajte pažljivo.

Neka kvalitet bude na prvom mestu, a kvalitet je svakako u prirodi i prirodnim preparatima koji su najbezbedniji kako za trudnicu tako i za bebu.

Mi preporučujemo da to bude Dr Pilar krema za kožu sklonu strijama. Ona je specifična, jer je u pitanju vrlo kvaitetan i efikasan proizvod bez štetnih sastojaka. Više o njoj možete saznati na ovom linku: https://doktorpilar.com/krema-za-strije/

No, često se javlja i ovaj problem…

Trudnički stomak, a nisam trudna?

 

Mnogim ženama se odjednom pojavljuje stomak koji deluje kao da su trudne, a nisu.

Šta bi mogao biti uzrok?

Vrlo često je reč samo o neodgovarajućem načinu života koji dovodi do toga da stomak raste i izgleda kao trudnički. Uglavnom je to nezdrava ishrana i konzumiranje puno gaziranih pića.

Stomak može poprimiti trudnički izgled i pred samu menstruaciju. Većina žena ima osećaj nadutosti kada se bliži ciklus.

Ukoliko ste se nedavno porodili, na izgled stomaka posle porođaja može uticati i to što se mišići nisu vratili na staro. To stanje se naziva dijastaza stomaka odnosno razdvajanje stomačnih mišića. Svakako , telo posle porođaja treba izvesno vreme da se vrati na staro, tako da znate da ne očekujete da ćete odmah čim postanete mama biti ona stara.

Pročitajte :Telo posle porođaja- promene koje vas očekuju

Da li trudnički stomak otkriva pol deteta?

Zanima vas da li je vaša beba dečak il devojčica?

I da vas ne zanima, ljudi oko vas će nagađati na osnovu raznih stvari, a između ostalog na osnovu izgleda vašeg stomaka.

Pa tako:

  • okrugao stomak znači da nosite dečaka, dok one šiljate varijente ukazuju na devojčice.
  • visoko postavljen stomak znači da nosite devojčicu, a nisko da je dečak
  • ako je linea negra do pupka nosite devojčicu , a ako je preko celog stomaka – nosite dečaka

Naravno, ništa vam neće otkriti tačno tu nedoumicu kao ultrazvuk ( a i on može da pogreši) .

Da li depilirati trudnički stomak?

 

Trudnički stomak se može depilirati ukoliko želite, a ukoliko vam to nije toliko važno još je bolja opcija ako to ne učinite.

Istražujući ovu temu videli smo da lekari odobravaju depilaciju stomaka ukoliko je radi profesionalni kozmetičar. Najvažnije je da metoda ni na koji način ne ugrozi trudnicu ili bebu.

Pročitajte: Depilacija u trudnoći? Koje su metode bezbedne?

Pojas za trudnički stomak

 

Pojas za trudnički stomak služi tome da se stomak podupre kako bi žena lakše nosila težinu stomaka. Vrlo često ga nose trudnice čija je beba nisko i na taj način sebi olakšavaju brojne tegobe.

Takođe je odličan način da mami koja nosi blizance bude lakše kretanje i da se smanji opterećenje na kičmu.

Ukoliko osećate bilo kakve tegobe kada je u pitanju težina stomaka ili stanje sa kičmom, posavetujte se sa lekarom da li je možda pojas dobro rešenje u vašem slučaju.

I na kraju, ono što mnoge muči…

Kako skinuti trudnički stomak?

 

Mnogim mamama je veliki problem skinuti trudnički stomak posle porođaja. Potpuno vas razumemo, ali imajte u vidu da je stomak prošao kroz velike promene i da mu nakon porođaja treba neko vreme da se vrati na staro.

Sama priroda se postarala za taj proces. Čim se normalizuje hormonski status i veličina stomaka će se dovesti u red.

Aktivan život, nega bebe i svakako dojenje mogu doprineti bržem regulisanju trudničkog stomaka. Još jedna od način je svakako fizičkom aktivnošću i vežbanjem.

Pre nego što se vratite svojim treninzima proverite sa svojim ginekologom da li je to bezbedno u vašem slučaju i tek nakon toga krenite sa vežbanjem.

Tokom drugog stanja stomak zaista prođe kroz najprimetnije promene. Zato ga negujte, vodite zdrav život, slušajte savete svog lekara i videćete da će vrlo brzo nakon porođaja vratiti svoj prvobitni oblik.