osetljivost na mirise

Pobedite osetljivost na mirise u trudnoći. Evo kako!

Zašto se javlja osetljivost na mirise u trudnoći i zašto budućim mamama odjednom mnogi mirisi ne prijaju? Ima dobrih razloga, otkrijte ih.

Za početak vam možemo reći da je to sasvim normalna pojava, a šta dovodi do nje to ćete saznati upravo u nastavku ovog teksta.

Šta je hiperosmija?

 

Ukoliko ste trudni ili planirate trudnoću, vreme je da se upoznate i sa ovim pojmom.

Hiperosmija je zapravo konstantno pojačano čulo mirisa.

Kod ovog stanja imate utisak kao da odjednom mirišete svet i sve detalje koji se nalaze oko vas kao što je recimo cveće u vazi koje se nalazi u prostoriji. Isto tako miris kuvanja koji dopire možda čak iz komšiluka, a da ne pričamo o mirisu kuvanja u sopstvenoj kuhinji.

Ali kakve to veze ima sa drugim stanjem?

Evo o čemu je reč.

Osetljivost na mirise u trudnoći: uzroci

 

Drugo stanje karakterišu razne promene koje samim tim doprinose i drugačijem funkcionisanju celokupnog organizma buduće mame. Pod tim se pre svega misli na hormonske promene koje su najupečatljivije. Pod hormonima naravno mislimo na estrogen i progesteron čiji se nivoi značajno povećavaju kada je beba na putu.

 

hiperosmija u trudnoći

 

Upravo su oni i zaslužni za pojačano čulo mirisa i sve što ima veze sa ovim simptomom.

Drugi uzroci  koji dovode do pojačanog čula mirisa su povećanje nazalnih prolaza i povećan dotok krvi u nos.

Sve ove promene karakteristične su za drugo stanje i za posledicu imaju upravo pojačanu osetljivost na mirise. 

Kada se javlja?

 

Hiperosmija se javlja u trudnoći, a preciznije rečeno na samom početku trudnoće. Zapravo nekada je i prvi simptom koji ukazuje na to da je došlo do začeća.

Čak i pre nego što posumnjate da ste u drugom stanju, može se desiti da odjednom previše osećate miris mesa, kuvanja, parfema. Obzirom da je ova promena takoreći suptilna, često joj se i ne pridaje značaj niti se sumnja na trudnoću. Tek kada se udruže i drugi simptomi onda trudnice postaju svesne svog pojačanog čula mirisa.

Vrlo često upravo ova promena postaje okidač i za jutarnje mučnine. Čim osetite neki miris koji vam ne prija, može doći do osećaja mučnine ili čak potrebe za povraćanjem.

Studije koje se bave ovom temom kažu da čak dve trećine budućih mama ima ovaj simptom u svom repertoaru pratećih simptoma trudnoće.

Kako se manifestuje osetljivost na mirise tokom drugog stanja?

 

Ovu promenu koja prati trudnoću ne podnose i ne manifestuju sve žene na isti način.

Neke žene reaguju gađenjem, dok se kod drugih može javiti čak osećaj mučnine i povraćanje. Mnoge čak izbegavaju objekte u kojima dominira jak miris, kao što su restorani, parfimerije, mesare.

Koji mirisi su najproblmetačniji?

 

Na koji miris ćete biti najosetljiviji odnosno koji će biti najproblematičniji, to se ne može unapred predvideti.

Prema onome što vidimo iz iskustva mnogih žena najproblematičniji mirisi su miris svežeg mesa, miris kuvanja pogotovo “teških” jela gde dominira dinstani luk i meso. 

 

 

Nemojte se začuditi ako odreagujete i na miris parfema makar on bio i najskuplji. Ukoliko taj miris u sebi sadrži jaku aromu koja vam ne prija, nema tih para zbog kojih ćete ga tolerisati.

Na spisku problematičnih mirisa često se nađe i riba, kafa, krastavac, sveži luk beli i crni.

Može se desiti da se ne složite sa našim primerima i da se vaše averzije vezuju za neke druge mirise. Sve je vrlo individualno i naravno da zavisi i od toga koji mirisi su vam prijali pre trudnoće, a na koje oduvek imate averziju da ne kažemo gađenje ili odbojnost.

Šta raditi kad ne možete da podnesete određene mirise?

 

Ako određene mirise zaista ne možete da podnesete nemojte sebe terati u takve situacije. Trudni ste i imate sva prava ovog sveta na to i niko nema prava da vam to zameri. Ono što možete učiniti da bi sebi olakšali svakako je nešto od sledećeg:

 • Izbegavajte mesta, objekte ili situacije za koje sigurno znate da ćete u njima naići na miris koji nikako ne možete da izbegnete. Naravno da izbegavanje nije rešenje, ali to nije trajno. Važno je da ne terate sebe za vreme trudnoće odnosno sve dok traje ta odbojnost prema određenim mirisima.
 • Ukoliko je situaciju nemoguće izbeći, onda pokušajte barem da smanjite dužinu izlaganja neprijatnom mirisu.
 • Sve aktivnosti koje možete činiti na svežem vazduhu, praktikujte napolju. Na taj način ćete smanjiti mogućnost da vam neprijatni mirisi stvaraju problem. Sa druge strane možete češće provetravati prostoriju u kojoj boravite ili konstantno držati otvoren prozor.
 • Ukoliko vam je čulo mirisa zaista mnogo aktivnije tokom trudnoće i često nailazi na neprijatne  mirise, ponesite sa sobom “oružje”. Naravno ne pravo, već nešto što ima miris koji vam prija. To može biti recimo pomorandža, limun, štapić vanile. To su samo primeri, a vi najbolje znate šta vam prija i kada naiđe neprijatan  miris, vi izvadite svoj i pobedite problem.
 • Ako je druga osoba uzrok neprijatnog mirisa na bilo koji način, recite joj to. Nemojte biti grubi, već na sasvim učtiv način zamolite da se ukloni izvor neprijatnog mirisa jer vam smeta.
 • Ukoliko vam neprijatnost stvaraju određene namirnice, izmenite jelovnik ili prilagodite način pripreme jela na neko vreme.
 • Neka neko drugi sprema i kuva umesto vas
 • Osvežavajte prostor mirisnim štapićima ili osveživačima vazduha.
 • Birajte kozmetiku za trudnice bez jakih veštačkih mirisa i boja.

Može li se osetljivost na mirise sprečiti?

 

Ne! Nažalost osetljivost na mirise se ne može sprečiti.

Kao što smo u jednom od prethodnih delova teksta spomenuli ova promena je sastavni deo trudnoće i posledica promena u hormonskom statusu. Dakle nije do vas već do majke prirode, da ne kažemo biologije.  Međutim ono što možete učiniti jeste da primenite neke naše savete kako bi ste sprečili ili barem smanjili izloženost raznim mirisima.

Ono što možete sprečiti i na šta možete itekako uticati jesu strije. Jedan od vrlo upornih i nesavladivih neprijatelja tokom drugog stanja. Međutim Aleksandra je i tom neprijatelju stala na put . Strije se nisu pojavile, a sve je bilo potpuno bezbedno i na biljnoj bazi pa joj ni jaki mirisi nisu smetali. O čemu je reč? Saznajte iz njene lične priče na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Verujemo da vas zanima i ovo…

Koliko traje hiperosmija?

 

Koliko će trajati ova promena čula mirisa, niko vam ne može reći sa sigurnošću. Kod nekih trudnica prolazi sa prolaskom i ostalih simptoma trudnoće. To se dešava negde krajem prvog trimestra i možemo reći da ove žene zaista imaju sreće.

Sa druge strane, osetljivost na mirise ponekad se zadržava sve do porođaja pa i nekoliko nedelja nakon bebinog rođenja.

Da li osetljivost na mirise otkriva pol bebe?

 

Tokom istraživanja ove teme naišli smo na jedan zanimljiv izvor koji kaže da na osnovu nekih karakteristika ove promene možete da odredite pol bebe.

 

 

Evo kako:

 • Ukoliko se javi ogromno gađenje zbog nekih mirisa i ako se smatra da su određeni mirisi nepodnošljivi to može biti znak da nosite dečaka.
 • Žene koje odjednom ne mogu podneti mirise koje su inače volele, najverovatnije će roditi dečaka. Kada je situacija obrnuta, to je znak da je devojčica na putu.
 • Jutarnje mučnine mogu biti najava ženskog deteta.

Koliko su ove tvrdnje tačne, ostaje vam samo da vidite na svom primeru. Dobro zapamtite svoje simptome i kada dođe dan da se sazna pol bebe, videćete da li su ove tvrdnje tačne.

Pročitajte i ovo: Dečak ili devojčica? Saznajte što pre!

Kada posetiti lekara zbog ovoga?

 

Generalno, ovaj simptom nije razlog za zabrinutost ukoliko ne ometa svakodnevno funkcionisanje trudnice u velikoj meri.

Šta to znači?

Ako vam na primer ne prija miris nekog parfema, to i nije tako strašno jer ćete ga naprosto izbegavati vi ili vaš partner, a ako ga stavi neko drugi vi se udaljite od te osobe i rešen problem.

Međutim problem nije rešen ako vam ne prijaju mirisi mnogih namirnica, pa čak i kuvanih jela.

Dakle ako zbog mirisa ne možete da jedete, imate mučnine i povraćate, tada treba reagovati.

Ekstremne mučnine i česta povraćanja mogu biti uzrok dehidratacije i neodgovarajuće ishrane, pa čak i anemije u trudnoći.

Ako niste znali voda, hranljive namirnice i obroci vrlo su značajni u periodu drugog stanja. Ukoliko zbog mirisa koji vam se gade to ne možete priuštiti sebi, onda nije na odmet otići kod lekara i potražiti najbolje rešenje.

Da li postoje neki mirisi koji posebno prijaju u trudnoći?

 

Šta će vam prijati u trudnoći od mirisa, vrlo je individualno.

Posmatrajući iskustva mnogih trudnica to su uglavnom mirisi koji nisu previše intenzivni i koji podsećaju na voće i svežinu.

Neretko su to citrusi poput limuna i pomorandže. Zatim mirisi koji su osvežavajućeg karaktera poput cimeta ili mentola.

 

osetljivost na mirise u trudnoći

 

Možda će vam prijati i miris određenog parfema, ali to vam ostaje da sami vidite.

Ukoliko vas ovih dana pojačano čulo mirisa dodatno iscrpljuje i stvara vam neprijatnost, važno je da znate sledeće:

Priroda nije bez razloga trudnoću uredila na ovaj način i dodelila joj ovaj simptom. Naprotiv. Pojačano čulo mirisa služi kao “telohranitelj” odnosno čuva vas i vaše telo, a samim tim i bebu.

Kako?

Zahvaljujući mirisu vi možete vrlo dobro da namirišete namirnice koje su pokvarene i sprečite trovanje hranom.

Tokom trudnoće sve ima svoje ZAŠTO i svoje ZATO.

Nadamo se da vam je sada ova tema mnogo jasnija i da razumete zašto je osetljivost na mirise važan simptom u trudnoći. Slažemo se da nije najprijatniji, ali uvek imajte na umu da neće trajati zauvek.