dečak ili devojčica

Dečak ili devojčica? Saznajte što pre!

Želite što pre da saznate da li je u vašem stomaku dečak ili devojčica? Nestrpljivi ste? Evo na koji način možete pokušati da to otkrijete.

Godinama se koriste razne metode koje često zovemo “bapske”, a  da li su tačne ostaje da isprobate i utvrdite na svom primeru.

Ukoliko niste pristalica toga, u odeljku koji govori o pouzdanim metodama, odaberite za sebe jednu i saznajte da li je na putu dečak ili devojčica.

Dečak ili devojčica kalendar

 

Budući roditelji često traže pomoć na internetu kako bi dobili odgovor na koji način mogu što pre da saznaju pol svoje bebe. Kao jedna od ponuđenih mogućnosti često se pojavi i kineski kalendar začeća.

Da bi saznali pol svoje bebe na osnovu ovog kalendara neophodno je da unesete podatke poput datuma rođenja buduće mame  i datuma kada je došlo do bebinog začeća. 

Tradicija ovakvog računanja pola duga je čak 700 godina u kineskoj kulturi. Koliko je ova metoda precizna ostaje vam da proverite.

Uostalom, šanse za pogodak su 50% pa zašto da ne isprobate makar samo iz zabave.

Ako vam to nije dovoljno, onda isprobajte još neke od metoda o kojima govorimo u nastavku.

Dečak ili devojčica – kako izračunati?

 

Niste znali da se pol bebe može izračunati?

O da, čak i matematičke formule mogu biti upotrebljene u ovu svrhu. Koliko su one pouzdane zaista ostaje da vidite na svom primeru, ali iz nekog razloga očigledno opstaju. Ako ne zbog svoje tačnosti, onda makar zbog zabave dok uživate u svojim trudničkim danima.

 

 

Kako su nastali svi ovi silni proračuni?

Jednostavno, na osnovu statističkih brojki koje postoje. Generalno gledano bebe se rađaju u ovom odnosu.

Na svakih 100 devojčica, rodi se 105 dečaka, dakle šanse da beba bude dečak, generalno su  za nijansu veće. Procentualno izraženo to izgleda ovako rodi se 49% devojčica, a 51,2% dečaka.

Drugi faktor koji se često uzima u obzir kod ovih proračuna jesu godine majke.

Ukoliko je majka mlađa, veće su šanse da će dobiti dečaka, kao i ako je prvorotka.

Na osnovu ovih faktora, osmišljena je jedna formula koja glasi ovako:

49% za devojčicu – godine majke – mesec začeća

 • Ukoliko je rezultat neparan broj, tada formula predviđa da je na putu dečak.
 • Ako se kao rezultat dobije paran broj, formula kaže da očekujete devojčicu.

Na primer: Ako majka ima 32 godine, a začela je u oktobru onda bi to bilo ovako:

49-32-10=7

U ovom slučaju mama može da očekuje dečaka.

Ko je ljubitelj matematičkih zavrzlama, slobodno može isprobati ovu formulu i možda predvideti pol bebe. U svakom slučaju, čak i da predviđanje nije tačno, malo zabave nije na odmet.

 

predviđanje pola deteta

 

Ovakvih matematičkih formula možete naći više. U suštini sve se baziraju na istim podacima, ali im je princip računanja drugačiji i različito tumače dobijeni rezultat. Pa zašto da ne, isprobajte ih sve i proverite da li su tačnije od ultrzvuka. Možete ih uneti u svoj trudnički dnevnik.

Znaci da nosite devojčicu

 

Ako vam matematika nije jača strana, onda pol svoje bebe možete predvideti i na osnovu nekoliko znakova. Dobro razmislite o svakom i čekajte potvrdu.

Važno je napomenuti da su ovi znaci  naučno ispitivani i u određenoj meri  potkrepljeni,  ali ne  mora značiti da će u 100% slučajeva biti potpuno tačni.

Godine partnera

 

Da li ste znali da godine buduće mame i budućeg tate mogu povećati šansu za dobijanje bebe određenog pola. Tako da ukoliko buduća mama ima preko 35 godina, a tata oko 40 i više, onda je veća šansa za dobijanje devojčice. 

Razlog leži u manjoj produkciji muških spermatozoida kako godine odmiču.

Broj starije dece

 

Ukoliko već imate dvoje ili troje dece i očekujete bebu, veća je šansa da sada bude devojčica.

Razlog je u nivou hormona gonadotropina kojeg ima sve više sa svakom novom trudnoćom, a stručnjaci ga povezuju sa dobijanjem devojčice.

Ono što je jako važno jeste da sa svakom novom trudnoćom vodite sve više računa o nezi svog tela, a pogotovo kože. Tokom drugog stanja koža trpi velike promene, rasteže se i ukoliko ne dobija odgovarajuću negu javljaju se strije i dolazi do pucanja.

Aleksandra to sebi nije dozvolila i na vreme krenula sa negom kože. Sada je srećna jer njeno drugo stanje nije ostavilo trajne tragove.  Želite da znate u čemu je tajna? Onda kliknite na link u nastavku:https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Jake jutarnje mučnine

 

Ukoliko su vam jutra pa i ostali delovi dana obeleženi jakim mučninama, povraćanjem, izbegavanjem hrane, vrlo je verovatno da nosite devojčicu. Kada su mučnine vrlo intenzivne i praćene čestim povraćanjem tada ovo stanje dobija i dijagnozu koja se zove trudnička hiperemeza.  

Lošije pamćenje

 

Primetili ste da vrlo često zaboravljate stvari, datume ili čak neke važne obaveze? Izgleda da niste krivi vi za to, već devojčica koju ćete roditi za koji mesec.

Šalu na stranu, ali naučnici su zaista utvrdili da trudnice koje očekuju devojčicu postižu mnogo lošije skorove na testovima memorije u odnosu na trudnice koje očekuju dečake.

Pročitajte: Trudnički mozak – uzrok zaboravljanja u trudnoći!

Stres

 

Sada se sigurno pitate kakve veze stres ima sa polom bebe. Pa izgleda da ima, barem tako kažu stručnjaci. Razmislite da li ste bili pod intenzivnim stresom u vreme kada je došlo do začeća bebe. Ako jeste onda ćete najverovatnije roditi devojčicu.

Verovatnoća je takva iz razloga što su ženski embrioni mnogo otporniji na stresne okolnosti u odnosu na muške.

Položaj bebe u materici

 

Kažu da i položaj bebe u materici može ukazivati na pol bebe. Evo kako. Ukoliko ste prošli 32. nedelju trudnoće i beba je još uvek u karličnom položaju, odnosno glava je gore, a noge dole, veća je šansa da se rodi devojčica.

Znaci da nosite dečaka

 

Ko želi da dobije naslednika, onda treba da gleda da li postoje neki od sledećih znakova odnosno pokazatelja takve verovatnoće.

Visoko kalorična ishrana u vreme začeća

 

Ko želi dečaka, vreme začeća treba da planira u vreme slava i praznika. Zašto? Zato što stručnjaci kažu da ukoliko u vreme začeća jedemo kaloričnu hranu, veća je šansa za dečaka. 

To se opravdava time da je muškarcima ipak potrebnija mnogo jača hrana sa više kalorija kako bi zadovoljla njihove nutritivne potrebe. Ako bolje razmislite to važi i za odrasle osobe. Muškarci inače jedu više, obilnije i kaloričnije obroke. Razmislite o ovoj činjenici pa ukoliko je trudnoća tek u planu, vodite računa i o ishrani jer kao što vidite igra važnu ulogu.

Jedete više tokom trudnoće

 

I drugi znak da nosite dečaka ima veze sa ishranom. Sada se ona vezuje za samu trudnoću. Dakle, buduće mame ukoliko tokom trudnoće imate potrebu za većim količinama hrane koja je ujedno i kaloričnija, vrlo je verovatno da će biti dečak.

Kako stručnjaci kažu, razlog za pojačan apetit leži u testosteronu koji beba ispušta, jer on šalje signale majci da je potrebno više hrane. Kao posledica svega, javlja se veća porođajna težina kod dečaka u odnosu na devojčice. Naravno ne uvek, ali u većini slučajeva je tako.

Bračni status

 

Nećete verovati, ali i bračni status odnosno život u zajednici može biti prediktor pola bebe. Kako? Čak su i naučne studije rađene na ovu temu i rezultati su pokazali da parovi koji žive zajedno, venčano ili vanbračno imaju veće šanse da dobiju dečaka. 

Ako želite dečaka, leto je vreme za pravljenje bebe

 

Podaci koji se bave ovom temom pokazuju da ukoliko do začeća dođe tokom letnjih meseci, veća je šansa da se rodi dečak. Znate li zašto? Zato što tokom toplih dana nema toliko virusa, pa samim tim muški embrioni lakše opstaju. Logično iz toga sledi da se veći broj devojčica rađa ako do začeća dođe zimi jer su ženski embrioni mnogo otporniji na izazove iz spoljašnje sredine.

Gadljivost na hranu

 

Sasvim je očekivano da tokom trudnoće dođe do raznih promena kada je ishrana u pitanju. Javljaju se želje za raznim namirnicama, ali se isto tako javlja gađenje prema mnogim vrstama hrane. Čak i prema onim vrstama koje su pre trudnoće bile omiljene.

Stručnjaci kažu da razlog može biti u tome što nosite dečaka. Razlog za pojavu češćeg gađenja i odbojnosti prema hrani vezuje se za način funkcionisanja ženinog imunog sistema. Naime, priroda je trudnoću uredila tako da svi simptomi imaju neku funkciju. Odbojnost prema nekim namirnicama, gađenje, mučnina imaju funkciju da bebu zaštite od potencijalno opasnih namirnica. Dakle, ovo se ne javlja bez razloga, a kada nosite dečaka gađenje je intenzivnije re su muške bebe mnogo osetljivije.

Pojava gestacijskog dijabetesa

 

Ne zna se tačno zbog čega, ali gestacijski dijabetes češće se javlja tokom trudnoća iz kojih se rađaju dečaci.

Ovaj zdravstveni problem zaista može zakomplikovati trudnoću i sam ishod trudnoće i porođaja, zato uvek treba voditi računa o nivou šećera u krvi i redovno ga kontrolisati. U ove svrhe radi se OGTT test.

Iako ni ovi znaci nisu 100% sigurni, moramo priznati da su utemeljeni na naučnim studijama.

Šta mislite koliki procenat onda imaju narodna verovanja kada je predviđanje pola deteta u pitanju?

Hajde da vidimo pre svega koja su to verovanja i koliko su zaista efikasna.

No, pre toga, da pomenemo i ovo.

Kako začeti dečaka odnosno devojčicu?

 

Parovi koji zaista imaju želju za detetom određenog pola, trebali bi dobro iščitati ovaj odeljak teksta i zapamtiti uputstva.

Evo kako se začinje devojčica, a kako dečak.

Kako začeti devojčicu

 

Devojčicu ćete dobiti ukoliko uradite sledeće:

 • Upražnjavajte seksualne odnose tri ili više dana pre ovulacije, a zatim prekinite
 • Praktikujte misionarsku pozu
 • Bez ženskog orgazma
 • Pre odnosa žena treba da se okupa u rastvoru od sirćeta i vode
 • Muškarac treba da se okupa u što toplijoj vodi kako bi “ubio” Y hromozome.

Kako začeti dečaka?

 

Dečaka ćete dobiti ukoliko pratite sledeće korake:

 • Upražnjavajte seksualne odnose blizu ovulacije, oko dva dana pre ovulacije
 • Seksualna poza u stilu psa (dog style)
 • Žena mora doživeti orgazam
 • Pre odnosa žena treba da se okupa u mešavini od soda bikarbone i vode
 • Muškarac treba da se okupa u hladnoj vodi

Možda vam ovi saveti deluju smešno ili vas začuđuju, ali su zaista zasnovani na  medicinskim osnovama, iako nema studija koje potvrđuju njihovu efikasnost. Uostalom, ne košta vas ništa da probate.

Narodna verovanja: dečak ili devojčica

 

Kada je ova tema u pitanju, nezaobilazna su narodna verovanja koja su se vekovima održala iz ko zna kakvih razloga. Među tim verovanjima su i kućni testovi za predviđanje pola bebe.

Ako niste znali, narod je nekada davno osmislio razne metode za ovu namenu. Da li su neke od njih efikasnije i od 4D ultrazvuka, ostaje vam da proverite i saznate.

Evo koja su verovanja najčešća kada je predviđanje pola bebe u pitanju.

Test sa prstenom

 

Evo jedne zanimljive metode za otkrivanje pola bebe. Trebaće vam konac i vaš prsten. Okačite prsten na konac i držite ga ispred stomaka tako da ga ne dodiruje. Trudite se da vam ruka bude što mirnija i da prsten sam odluči na koji način će se klatiti.

Ako počne kružiti biće devojčica, dok smer napred nazad ukazuje na dečaka. 

Položaj stomaka

 

Za ovo je svaka žena čula makar samo u prolazu. Veruje se da žena nosi dečaka ukoliko je stomak nisko. Iz toga logično sledi da će se devojčica roditi ukoliko je stomak pozicioniran visoko. E sad je pitanje šta je za narod nisko, a šta visoko? No, nećemo ulaziti u dubiozu, samo vas upoznajemo sa ovim narodnim verovanjem.

Soda bikarbona i urin

 

Možda vam ovaj test ne deluje privlačno, ali narodna verovanja kažu da je prilično tačan. Potrebno je u jednu posudu pomešati soda bikarbonu i vaš urin, a zatim malo sačekati. Ako nema nikakve reakcije test poručuje da nosite devojčicu. Ukoliko mešavina počne peniti na putu je dečak. 

Linea negra

 

Linea negra je tamna linija koja se pojavljuje na sredini trudničkog stomaka. Ona se proteže od pubične kosti vertikalno prema gore.

Kažu da nosite devojčicu ako se ova linija završava kod pupka. Ukoliko ide sve do grudi, eto dečaka u najavi. 

 

 

Temperatura vaših stopala

 

Da li vam je tokom trudnoće stalno hladno nogama ili baš suprotno? Ukoliko su vam stopala stalno hladna, to je verovatno zato što ćete roditi dečaka. Ustvari, tako kažu narodna verovanja.

Izgled trudnice

 

Ovo verovanje vrlo je rasprostranjeno i smatra se da trudnice koje nose devojčicu nisu lepe. Mogu imati problema sa kožom u vidu trudničkih akni, loš kvalitet kose i noktiju. Razlog tome je, navodno,  taj što bebe devojčice kradu mami lepotu. Sa druge strane kada neka trudnica blista i prolepša se tokom tih devet meseci,  ima onaj takozvani trudnički sjaj, svi predviđaju da će se roditi dečak.

Pouzdan način da znate da li nosite dečaka ili devojčicu

 

Do sada smo ovoj temi pristupali sa nekih zanimljivih i malo naučno potvrđenih stanovišta.

Sada je došlo vreme da se bavimo ozbiljnim odnosno medicinskim i preciznim načinima za oktrivanje pola bebe.

Na neki od ovih načina ćete sigurno saznati da li nosite dečaka ili devojčicu:

Neinvazivni prenatalni testovi

 

Neinvazivni prenatalni testovi primenjuju se kod velikog broja trudnica po preporuci lekara. Kod ovih metoda na osnovu uzorka krvi može se odrediti pol bebe. Prednost ove metode je u tome što se može primeniti veoma rano u trudnoći, a ujedno su i vrlo precizni.

Invazivne metode

 

Kao što sam naziv kaže invazivne metode su one koje sa sobom nose određeni rizik i zato se i ne primenjuju kod svake trudnice već samo u određenim situacijama isključivo po preporuci lekara. Jedna od tih metoda je i amniocenteza koja prvenstveno služi otkrivanju postojanja genetskih poremećaja i sprovodi se između 15. i 18. nedelje trudnoće, a daje podatak i o polu bebe.

Ultrazvučni pregled

 

Ultrazvučni pregledi se u današnje vreme sprovode redovno, najčešće jednom mesečno tokom trudnoće. U zavisnosti od specifičnih karakteristika svake trudnoće lekar određuje učestalost ove vrste pregleda.

Kada će se uz pomoć ove metode otkriti pol bebe vrlo je individualno. Faktori koji utiču na to svakako su kvalitet ultrazvučnog aparata, položaj bebe u materici, ali i stručnost ginekologa. U suštini, najpreciznija informacija je ona koja se dobije negde oko 18. nedelje trudnoće.

Gender reveal – trend današnjice

 

Kada primenite neku od ovih sigurnih  metoda za oktrivanje pola bebe, onda možete isprobati i gender reveal.

Znate li šta je to?

Mogli bi reći da je to čitav spektakl koji ima za cilj oktrivanje pola bebe.

 

gender reveal

 

Recimo ukoliko se opredelite za neke prenatalne testove, rezultat stigne u vidu balona roze ili plave boje koji obavezno budu sakriveni u nekoj kutiji. Cilj je da roditelji na neki zanimljiv način saznaju pol svog deteta. To naravno nije obavezno uraditi, ali u poslednje vreme sve veći broj roditelja prati trendove i iz ove oblasti.

 

Kada ste trudni, sigurno željno iščekujete da saznate pol svoje bebe. To je sasvim razumljivo, ali budite strpljivi. Doći će i taj dan, a do tada se potrudite da vodite računa o svojoj trudnoći i da uživate u svakom danu ovog neponovljivog životnog iskustva.