trudnički sjaj

Saznajte šta je trudnički sjaj i zašto se javlja

Zašto se javlja trudnički sjaj? Da li možda nešto otkriva?  Na pravom ste mestu da saznate odgovore na sva ova pitanja i bezbrižno nastavite da uživate u komplimentima koje dobijate od okoline.

Šta je trudnički sjaj?

 

Da li vas ovih dana zasipaju komentarima poput: “Pa ti sijaš” ili “Prolepšala si se u trudnoći”?

Obzirom da čitate tekst na ovu temu, znači da je neko primetio i vaš sjaj ili ste ga sami otkrili kada ste videli svoj odraz u ogledalu.

Trudnički sjaj je nešto što ne može biti neprimećeno, a evo i šta je to zapravo.

Ovaj pojam odnosi se prvenstveno na izgled kože koja tokom drugog stanja blista i ima neki poseban sjaj. Osim blistavosti kože, prisutno je i rumenilo na obrazima. Sveukupno gledano, koža lica zaista dobije na kvalitetu jer postane mekša, čistija i sjajnija.

Otuda i ovaj termin u skladu sa realnom slikom. Pored promena a koži lica, tu su i promene na kosi, kao i na noktima. 

Simptomi trudničkog sjaja

 

Kada vam neko kaže da sijate od kada ste trudni, da li znate na šta se to konkretno odnosi? Šta to sija?

Hajde da vidimo o čemu je tačno reč:

Sjajna koža

 

Trudnički sjaj prvo se ogleda na koži lica budućih mama. Tokom ovih posebnih devet meseci dešava se puno toga što utiče na promenu kvaliteta i izgleda kože.

 

 

Pre svega se povećava protok krvi, zatim imamo promenu hormonskog statusa, a sve to uzrokuje i pojačanu produkciju sebuma.

Kao krajnja posledica javlja se poboljšan kvalitet kože, odnosno koža koja je čistija, mekša i sjajnija.

Na licu se to posebno uočava u predelu obraza, brade, nosa i čela. Baš na tim područjima možete i uočiti promene.

Bitno je napomenuti da žene koje su pre trudnoće imale problema sa bubuljicama i masnom kožom, tokom drugog stanja mogu očekivati pogoršanje tih simptoma.

Naravno da se to neće desiti kod svake trudnice sa ovim problemom, ali treba biti spreman i na takvu mogućnost. Pročitajte više o tome:

Šta kada se pojave bubuljice u trudnoći?

Još jedna negativna promena na koži lica može biti melasma odnosno trudnička maska. Pod ovim pojmom misli se na pojačanu pigmentaciju kože usled čega se pojavljuju fleke na licu. Iako se ne smatraju ozbiljnim zdravstvenim problemom, sa estetske strane zaista mogu uznemiriti buduće mame i dovesti do nezadovoljstva sa fizičkim izgledom.

Lepša i kvalitetnija kosa

 

Žene koje pre trudnoće nisu bile zadovojne kvalitetom svoje kose, sada će to konačno postati. Zahvaljujući svim hormonskim promenama koje se dešavaju i suplementaciji folnom kiselinom, kosa budućih mama naprosto blista. Tom sjaju doprinosi gustina koja se značajno menja odnosno povećava tokom trudnoće. Očekujte da će kosa mnogo brže dobijati na dužini i da će dlaka biti jača i otpornija na oštećenja.

Uživajte u ovoj pozitivnoj promeni, jer će već nakon nekoliko meseci od porođaja kvalitet kose biti znatno narušen. Nije nam namera da vam porušimo lepu sliku majčinstva, samo vam predočavamo promene do kojih će doći nakon porođaja da budete spremni na njih.

Evo i kako da se izborite sa tim: Zaustavite opadanje kose posle porođaja!

Jači nokti

 

Na spisku pozitivnih promena tokom trudnoće nalaze se i nokti. Primetićete da su mnogo jači, brže rastu i da su značajno otporniji na oštećenja. Možda vam sada neće trebati nikakva dodatna ojačanja jer ćete imati savršene prirodne nokte.

Ovde smo pobrojali pozitivne promene koje su uslovljene fiziološkim promanama u organizmu.

Međutim nije na odmet da se osvrnemo i na onaj psihološki aspekt kada je sjaj trudnica u pitanju.

Svakako da toj pozitivnoj promeni doprinosi i unutrašnje stanje sreće i iščekivanja najlepšeg događaja, a to je rođenje vaše bebe i preuzimanje majčinske uloge.

Da li se javlja kod svih trudnica?

 

Ne, trudnički sjaj se neće pojaviti kod svih trudnica. Iako se kod svake žene tokom drugog stanja dešavaju iste promene kada je u pitanju povećanje protoka krvi i promena hormonskog statusa, to se neće jednako odraziti na vidljivom nivou.

 

trudnički sjaj simptomi

 

Neće koža svake trudnice delovati tako sjajno i lepo. Naprotiv, mogu se pojaviti oni negativni efekti o kojima smo pisali u prethodnom segmentu teksta kao što su bubuljice ili trudničke fleke. To značajno narušava estetski izgled kože i zato nema onog sjaja o kojem ovde govorimo.

Nema potrebe da vas to zabrinjava. To što se posledice svih promena ne vide na prvi pogled ne znači da sa vašom trudnoćom nešto nije u redu. Naprotiv, sve može biti kako treba, jedino se posledice svih promena kod vas možda ispoljavaju na drugačiji način. 

Šta izaziva trudnički sjaj?

 

Osim tog unutrašnjeg osećaja sreće, trudnički sjaj uzrokuju i “opipljive” odnosno fiziološke promene koje se trudnicama dešavaju.

Hajde da vidimo koje su:

Hormonske promene

 

Jedna od najvećih i najznačajnijih promena koje se dešavaju tokom drugog stanja odnosi se na promenu hormonskog statusa. Čim dođe do začeća menja se nivo hormona gonadotropina, estrogena i progesterona. Uticaj ovih hormona je za žene veoma važan tokom celog života, a posebno u trudnoći. Zahvaljujući povećanom nivou ovih hormona, trudnoća opstaje, a beba ima mogućnost zdravog razvoja u materici.

Ujedno ovi hormoni igraju važnu ulogu u izgledu i kvalitetu kože, pa možda baš vašoj koži doprinesu na kvalitetu i daju joj sjaj. 

Pojačano lučenje sebuma

 

Promene u hormosnkom statusu mogu uticati i na rad lojnih žlezda. One se vide u pojačanom lučenju sebuma odnosno ulja, koje se na licu manifestuje kao masna koža. Tokom drugog stanja pojačano lučenje tog ulja doprinosi sjaju vaše kože.

Povećan protok krvi

 

Još jedna važna promena tokom trudnoće jeste povećanje protoka krvi. Tokom ovih devet meseci vaše telo će proizvoditi veće količine krvi za čak 50%. To je vrlo značajno jer putem krvotoka beba bude opskrbljena neopohodnim nutrijentima za rast i razvoj.

To će se naravno odraziti i na vašu kožu koja će postati rumena usled širenja krvnih sudova. 

Rastezanje kože

 

Sasvim je očekivano da tokom trudnoće dođe i do rastezanja kože na različitim delovima tela gde se dešavaju najveće promene usled bebinog rasta. Verovali ili ne, to takođe može doprineti tome da koža deluje sjajnije.

Međutim jako je važno da vodite računa o nezi kože koja se rasteže jer to sa sobom može doneti i negativne posledice u vidu strija na koži. Da ne bi iskusili ovaj negativan efekat, ugledajte se na Aleksandru. Ona je uspela da izbegne problem sa strijama i sačuva svoj trudnički sjaj kože tako što je otkrila savršeno kozmetičko rešenje zahvaljujući kojem su je strije zaobišle. Ona je prezadovoljna, a ako vas zanima o čemu se radi kliknite na link u nastavku, pročitajte njeno iskustvo i sijajte do kraja trudnoće: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Naleti vrućine

 

Ovaj simptom vrlo je čest u trudnoći. Javlja se kako zbog uticaja hormona tako i zbpg dodatnog napora koji vam je potreban za kretanje usled bebinog rasta i težine stomaka.

Iako je ovaj simptom ponekad neprijatan, on može doprineti tom trudničkom sjaju tako što se zarumenite ili krene pojačano lučenje sebuma. Možda je vama u tom momentu vruće, ali imajte na umu da sijate. 

Kada trudnica počinje da “sija”?

 

Kada će se tačno pojaviti trudnički sjaj to niko ne može reći sa sigurnošću. U prethodnim delovima teksta smo spomenuli da ga neće doživeti svaka žena, a kada će se pojaviti kod vas ostaje vam da sačekate i vidite.

Ono što statistika kaže jeste da se najčešće pojavljuje tokom prvog trimestra, a da je najupečatljiviji tokom drugog trimestra.

Sa druge strane ima žena koje naprosto  sijaju čitavih devet meseci.

 

 

Možda vi taj sjaj  nećete ni primetiti kod sebe. Vrlo često ga žene postanu svesne kada od strane okoline dobijaju pozitivne komentare o svom izgledu tokom drugog stanja.

Koliko traje trudnički sjaj?

 

Koliko će trudnički sjaj potrajati ni to vam ne možemo reći sa sigurnošću. Svaki organizam je drugačiji i svaka trudnoća je drugačija. Nemaju sve žene apsolutno identične hormonske i ostale promene tokom trudnoće.

 

trudnički sjaj žene

 

Zato ne razmišljajte o tome koliko će taj sjaj potrajati već uživajte u svakom momentu njegovog trajanja.

Nakon porođaja taj sjaj će početi da bledi, a zameniće ga opadanje kose, umor i neprospavane noći. Neka vas to ne plaši jer su to sasvim očekivani pratioci prvih meseci majčinstva.

Trudnički sjaj i pol bebe – ima li to veze?

 

Sigurno ste upoznati sa onim “bapskim” verovanjima i pričama koje povezuju izgled trudnice sa polom bebe.

Uglavnom se za tu priliku kaže da žena nosi dečaka kada je lepa i kada sija tokom trudnoće. Veruje se da bebe devojčice kradu majčinu lepotu i da tada nema tog sjaja koji prati trudnicu.

Za ovo verovanje nema naučnih dokaza. Možda pogađanje ponekad bude zaista tačno, ali to je samo zato što kod svakog predviđanja imate veliki procenat šanse da pogodite, a  on iznosi 50%. Ako vas zanima pol bebe, a još nije u mogućnosti da se utvrdi, možete se poigrati i sa kineskim kalendarom začeća.

Ukoliko zaista želite da saznate pol svoje bebe pre rođenja, onda je najbolje da sačekate ultrazvučni pregled pomoću kojeg već oko polovine trudnoće sa velikom sigurnošću možete znati da li nosite dečaka ili devojčicu. Tu su naravno i prenatalni testovi koji otkrivaju pol bebe znatno ranije.

Neka ova narodna verovanja i predviđanja posluže kao vid zabave, a za ostale informacije sačekajte pregled i potvrdu svog lekara.

 

U našim tekstovima često govorimo o brojnim promenama koje trudnoća sa sobom nosi. Ističemo ih iz razloga što su zaista velike i značajne, a kao što vidite – nisu uvek negativne i teške poput mučnina i povraćanja. Naprotiv, trudnoća ima i svojih pozitivnih efekata na izlged trudnice, a to je upravo ovaj sjaj koji traje samo dok ste trudne. Zato uživajte u njemu i sijajte.