opadanje kose posle porođaja

Zaustavite opadanje kose posle porođaja!

Zabrinjava vas opadanje kose posle porođaja? Niste jedini. Ovo pogađa veliki broj žena. Bez brige, postoje načini da se ono ublaži.

Trudnoća je zaista jedno sasvim drugo stanje, koja sa sobom nosi brojne promene u organizmu žene. Nakon porođaja potrebno je neko vreme da se stvari vrate na normalu, a do tada se žene susreću sa raznim problemima. Između njih je i opadanje kose.

Iako zna biti veoma neprijatno kada vam nakon češljanja u ruci ostane puno kose, niste jedini i nema razloga da paničite, a evo i zašto. 

Zašto se javlja opadanje kose posle porođaja?

 

Sigurno se pitate šta je uzrok gubitka kose nakon porođaja i da li se na njega može uticati.

Uzroka može biti više i na pojedine možete uticati u većoj meri, dok je na pojedine to nemoguće učiniti.

Evo nekoliko najverovatnijih uzroka koji dovode do opadanja kose:

Hormoni

 

Hormone krivimo za sve pa i za opadanje kose nakon porođaja. Međutim ne radimo to da bi našli opravdanje, već zato što to i medicina potvrđuje.

Za vreme trudnoće nivo hormona estrogena  se povećava, jer se na taj način obezbeđuju optimalni uslovi koji su neophodni za bebin razvoj.  Dok je nivo hormona tokom drugog stanja povišen, trudnice izjavljuju da im je kosa lepša nego ikada i da lepo raste, ima volumen i sjaj.

Da bi razumeli zašto dolazi do opadanja kose važno je da znate da kosa tokom svog životnog ciklusa prolazi kroz tri faze:

  1. Anagena faza je faza u kojoj kosa raste
  2. Katagena faza je faza u kojoj kosa miruje
  3. Telogena faza je faza u kojoj kosa opada jer nema nikakve aktivnosti u folikulu.

To bi značilo da svaka vlas ima svoj životni vek, a hormoni mogu doprineti tome da zaustave rast kose i utiču na njeno opadanje. Usled dejstva estrogena, više dlaka ostane u katogenoj fazi. Nakon porođaja, kada nivo estrogena opadne, sva ta kosa koja je bila u fazi mirovanja – opadne. Nastavi svoj ciklus tamo gde je stao i onda to izgleda dramatično.

 

 

Možda su vas tokom trudnoće mučile brojne tegobe, ali sa kosom ste sigurno bili prezadovoljni. Eto barem jedne pozitivne stvari kada je promena hormonskog statusa u pitanju.

Zdravstveni razlozi

 

Do opadanja kose mogu dovesti i razni zdravstveni problemi. Jedan od njih tiče se problema u funkcionisanju štitne žlezde koja može pojačano lučiti hormone.

Ako kosa krene da opada to može biti jedan od prvih simptoma koji govore da sa funkcionisanjem štitne žlezde nešto nije u redu.  Ovo stanje je prilično često i pogađa skoro svaku dvadesetu porodilju.

Problemi sa štitnom žlezdom nisu nimalo naivni i potrebno ih je pravovremeno ispitati i regulisati odgovarajućom terapijom. Opadanje kose je samo jedna posledica, a može ih biti jako puno i to mnogo ozbiljnijih.

Anemija

 

Anemija je čest pratilac drugog stanja i perioda nakon porođaja. Kada nemate dovoljno crvenih krvnih zrnaca to zaista može otežavati svakodnevno funkcionisanje. Trudnice i porodilje koje su anemične često su umorne, lako se zamaraju, imaju nepravilne otkucaje srca, gubitak daha. Ali ne samo to. To dovodi i do sprečavanja dovoda kiseonika do korena kose. Manje ishranjena kosa sklonija je opadanju.

To su neki od simptoma koji nagoveštavaju anemiju, a opadanje kose može biti jedan od njih.

Veliki broj trudnica se susreo sa ovim problemom koji se rešava samo odgovarajućom terapijom i suplementacijom.

Stres i trauma

 

Stres i trauma opasni su neprijatelji zdravlja u svakom smislu. Kada je reč o porođaju tu se itekako može naći mesta za razne stresne pa čak i traumatične momente. Porođaj ne prođe uvek sjajno kao u filmovima, već se žene suočavaju sa raznim događajima.

Stresne situacije kod nekih se nastavljaju i tokom prvih meseci nakon porođaja i to može uticati da dođe do opadanja kose.

Kada se nađete u stresnoj situaciji luče se hormoni stresa koji nepovoljno utiču na razne aspekte u funkcionisanju organizma pa tako i na kosu.

Opadanje kose i dojenje

 

Da li od dojenja opada kosa?

 

opadanje kose nakon trudnoće

 

Mnoge žene opadanje kose povezuju sa dojenjem, odnosno smatraju da dojenje dovodi do toga da se gubi više kose. To nije tačno.

Do opadanja kose dolazi i kod žena koje ne doje. Na opadanje kose ne utiče sam čin dojenja već hormonski status koji se menja nakon porođaja.

Slobodno počnite da dojite svoje bebe,  činite to redovno i bez bilo kakve bojazni da će to doprineti nečem negativnom.

Kada je reč o kosi, ona neće opasti od dojenja, a sam taj čin ima samo pozitivnih efekata kako na majku tako i na bebu.

Kako sprečiti opadanje kose posle porođaja?

 

U prethodnim segmentima teksta govorili smo o najčešćim uzrocima opadanja kose nakon porođaja. Kao što vidite,  na neke od tih uzroka ne možete u potpunosti uticati i potpuno ih sprečiti. Teško da možete uticati na nivo hormona koji se prirodnim tokom vraća na staro.

Međutim neki uzroci se daju staviti pod kontrolu i samim tim smanjiti verovatnoću da dođe do opadanja kose.

Ono što je negde najvažnije jeste da porodilja vodi računa o svojoj ishrani i da je obogati neophodnim sastojcima i vitaminima. Na taj način će obezbediti da organizam pravilno funkcioniše i da kosa bude zdrava i jaka.

Ponekad čak i uz primenu svih medicinskih saveta žene ne uspevaju da se  zbore sa ovom pojavom sve dok ne prođe dovoljno vremena da se organizam vrati na normalno funkcionisanje odnosno na funkcionisanje pre trudnoće.

Osim odgovarajuće ishrane, neophodno je povesti računa o nezi kose koja zahteva odabir kvalitetnih  preparata. Ako ne znate kakav šampon kupiti, ostanite uz ovaj tekst i u nastavku saznajte još korisnih saveta.

Šampon protiv opadanja kose nakon porođaja

 

Sigurni smo da ste nailazili na reklame i šampone u prodavnicama na kojima piše da sprečavaju opadanje kose. Recimo da  se to  smatra za šampon koji je napravljen od belog luka  i šampone na prirodnoj osnovi koji su blagi po svom sastavu i ne isušuju kosu dodatno.

Koliko su oni zaista efikasni u ovoj situaciji?

Ostaje vam samo da proverite.

Šamponi na biljnoj osnovi ne mogu da vam naštete bez obzira da li dovode do rezultata ili ne. Sa druge strane sa šamponima koji sadrže štetne sastojke poput parabena, sulfata i silikona treba biti oprezan, jer ponekad mogu i  da odmognu.

Ono što vi možete učiniti jeste da vodite računa o sastavu preparata koji kupujete i birate one koji su namenjeni da spreče opadanje kose.

Možda nije loše ni da koristiti šampon za pranje bebine kose.

Za negu dečije kose i kože uvek prvo birajte dobar sastav i kvalitet, pa sve ostalo. Marija je upravo tako uspela da zaustavi promene na koži njene bebe koje joj nisu davale mira. Šta joj je pomoglo u tome? Ispričala nam je, pa saznajte na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Ali, evo i konkretnih saveta za pomoć kosi u ovom periodu.

Kako negovati kosu nakon trudnoće?

 

Drage žene probajte da i nakon porođaja odvojite vreme za sebe i  ne zaboravite da se pravilno negujete. Jasno da je ponekad teško naći vremena i za redovno pranje kose, ali kada ga nađete vodite računa kako to činite.

Evo nekih praktičnih saveta:

  • Kupite kvalitetan šampon na biljnoj bazi. Vodite računa da po svom sastavu bude blag i da ne isušuje kosu. Takođe je važno da ne sadrži veštačke i štetne sastojjke poput parabena,sulfata i silikona jer oni ništa dobro ne mogu da učine za kvalitet kose.
  • Prilikom kupovine šampona obratite pažnju da li na njima piše da doprinose volumenu kose. Ako vam kosa opada, ovakvi šamponi će doprineti da se to ne primeti mnogo jer će ona izgledati bujno..
  • Kad god možete ne sušite kosu fenom, već je ostavite da se osuši na vazduhu. Isto tako savetuje se izbegavanje korišćenja pegli za kosu koje itekako mogu pogoršati stanje.
  • Ne kidajte kosu prilikom češljanja i vodite računa o načinu vezivanja kose kako je ne bi dodatno oštetili raznim šnalama i gumicama.

U osetljivom periodu kada vam kosa opada frizeri savetuju da se izbegavaju agresivniji tretmani koji zahtevaju farbanje ili stavljanje minivala.

Farbanje inače može dovesti do opadanja kose, kao i sredstva koja se koriste prilikom stavljanja minivala.

Da li šišanje pomaže da kosa posle porođaja manje opada?

 

Šišanje samo po sebi neće zaustaviti opadanje kose. Međutim promena frizure itekako može doprineti da se ublaži situacija i da izgledate sređeno i imate pristojnu, a možda čak i savršenu frizuru.

Kada se porode, žene najčešće biraju kraće frizure koje su lakše i praktičnije za održavanje. Kada je kosa kraća čak iako opada to ne predstavlja toliki problem kao kada opada duga kosa.

Osim toga izbor odgovarajuće frizure može učiniti da vaša kosa izgleda bujno i da se opadanje kose na prvi pogled uopšte ne primeti.

Izaberite odgovarajuću frizuru i frizera koji dobro radi svoj posao i sigurni smo da ćete biti zadovoljni sa svojom frizurom čak iako odpadne po koja vlas.

Vitamini protiv opadanja kose

 

Da bi ste nakon porođaja mogli da funkcionišete bez nekih tegoba jako je važno da budete zdravi, odnosno da svom organizmu pružite sve neophodne vitamine.

Većina stručnjaka insistira da se to učini odgovarajućom ishranom, međutim to nije uvek moguće. Sve što možete rešite raznovrsnim i vitaminski bogatim namirnicama, a za ostalo, tu je farmacija da reši problem. Pojedine probleme kao što je recimo anemija ponekad je potrebno rešavati vitaminskim suplementima.

Ukoliko dojite i imate bilo kakav nedostatak vitamiina, prvo se posavetujte sa lekarom šta da učinite.

Iako se vitaminska suplementacija preporučuje porodiljama, nemojte je uzimati na svoju ruku bez prethodnog konsultovanja sa lekarom. Tokom perioda dojenja jako je važno šta unosite  u svoj organizam i u kojim količinama, a to ipak najbolje zna doktor.

Stručnjaci navode da je jako važno voditi računa o unosu kalcijuma, magnezijuma, folne kiseline, gvožđa, vitamina E.

Prirodna rešenja za manje opadanje kose nakon porođaja

 

Jedno od prirodnih rešenje za manje opadanja kose smo već spomenuli i  tiče se odgovarajuće ishrane.

 

gubitak kose nakon porođaja

 

Ono što još možete preduzeti jeste da redovno masirate svoju kosu uz pomoć prirodnih ulja poput kokosovog, bademovog ili maslinovog. Savetuje se da masirate glavu jednom do dva puta nedeljno. Nakon detaljne masaže koja će vam sigurno prijati, kosu isperite odgovarajućim šamponom.

Osim masaže, u svojoj kuhinji možete napraviti i prirodne maske koje će doprineti bržem rastu kose i boljem kvalitetu vlasi.

  • Tako možete pomešati belance i maslinovo ulje i ostaviti da deluje pola sata, a zatim isprati vodom i šamponom.
  • Još jednu prirodnu masku možete napraviti od avokada i kokosovog mleka. Ova maska bogata je proteinima koji će doprineti  odgovarajućem rastu kose.

Prilikom svakog pranja kose vodite računa da budete nežni, bez jakog trljanja peškirom. Izbegavajte sušenje fenom za kosu, kao i šnale i gumice koji mogu dodatno čupati kosu i dovesti do opadanja.

Uz pomoć ovih saveta možda nećete potpuno sprečiti opadanje kose, ali ćete ga sigurno svesti na minimum.

Koliko traje opadanje kose posle porođaja?

 

Ako je prošlo otprilike tri meseca od vašeg porođaja možete očekivati da će doći do opadanja kose.

To se neće desiti svakoj ženi, ali većini hoće u određenoj meri.

Koliko će trajati vrlo je individualno, ali neki prosek je tri meseca.

Dakle, kada vaša beba napuni šest meseci možete očekivati da se situacija polako stabilizuje. Negde oko bebinog prvog rođendana već bi trebalo da su stvari onakve kakve su bile pre trudnoće i svih promena koje su vas zadesile.

Dodatni oprez kada je opadanje kose u pitanju!

 

Opadanje kose nije samo estetski problem. Kada kosa opada u bebinoj blizini, to može biti potencijalno opasno. Jako često se desi da se vlas omota oko prstiju na bebinim nogama.

Kada se to desi to može uticati na zaustavljanje krvotoka u prstu  i bebi stvarati neprijatnost. Beba može dugo i neutešno plakati, a vi ne znate šta je uzrok. Ukoliko do toga dođe probajte pronaći kraj vlasi i odmotati prstić. Ako ne uspete sami rešiti problem, idite kod lekara da vam pomogne. U tim situacijama itekako može doći do panike, pa je ponekad najbolje potražiti stručnu pomoć.

Povremeno obratite pažnju na bebine prstiće, pogotovo nakon što je beba bila gola prilikom kupanja ili presvlačenja. Najbolje bi bilo da kosu vežete kako bi ste smanjili šansu da ona opada u bebinoj blizini i da dođe do ovoga.

Kada je vreme za lekara?

 

Rekli smo da opadanje kose nakon porođaja nije za paniku. To je sasvim očekivana pojava koja ne treba da vas zabrinjava jer prolazi nakon određenog vremena.

A šta ako opadanje kose potraje duže?

Onda je vreme da za svaki slučaj posetite lekara.

Ako vam kosa jako opada duže od šest meseci vreme je da proverite šta se dešava.

Ponekad određeni zdravstveni problemi mogu biti uzrok. Nekad je to poremećaj u radu štitne žlezde, a nekad neki drugi problem koji treba ispitiati i na vreme tretirati.

Biti mama jako je lepo, ali istovremeno i veoma izazovno. Iako su prvi dani i meseci sa bebom zaista uživanje, budite spremni da su propraćeni raznim pojavama i promenama kao što je opadanje kose.

Iako zna biti neprijatno, nema potrebe da vas zabrinjava. Kad vaš mališan počne da sedi i puzi i vaše stanje će se stabilizovati pa zajedno sa njim možete da napravite i prve korake sa osmehom na licu i ponovo lepom kosom.