fleke u trudnoći

Zašto nastaju fleke u trudnoći i kako ih pobediti?

Fleke u trudnoći su jako česta pojava i mogu predstavljati estetski problem. A zašto se javljaju i zašto baš vama? Proverite.

U nastavku ćemo se detaljno pozabaviti ovom temom i otkriti na kojim delovima tela se fleke u trudnoći najčešće pojavljuju, koliko traju i kako ih se najlakše rešiti.  Ukoliko ste jedna od trudnica koja se bori sa problemom fleka odnosno sa “trudničkom maskom” tu smo da vas informišemo i tako pomognemo.

Uzrok fleka na licu u trudnoći

 

Promene na koži u trudnoći su jako česte. Većina žena će iskusiti bar jedan od problema sa kožom koji je uglavnom posledica hormonskih promena, a za neke promene struka još uvek nije utvrdila tačan uzrok.

Ispitujući uticaj hormona medicina je došla do rezultata da progesteron ima ključnu ulogu u razvoju fleka u trudnoći.

Veliki procenat žena, više od 50% se susreće sa ovim problemom u trudnoći. Različiti delovi kože mogu biti zahvaćeni nekim oblikom hiperpigmentacije odnosno promenom boje na koži.  Fleke koje se pojavljuju na licu u vidu trudničke maske  najviše su  uočljive i najviše smetaju ženama zbog narušenog estetskog izgleda kože.

Fleke se još zovu melazma, a karakterišu ih potamneli delovi kože, najčešće lica. Tamne fleke se najviše pojavljuju na čelu, obrazima i iznad gornje usne. Primetićete da se tamne fleke uglavnom pojavljuju simetrično na obe strane lica, a nijansa može varirati od svetlijih braon do jako tamno braon fleka. 

 

 

Najčešći uzroci ove pojave su:

 • Hormonske promene u trudnoći koji su  predispozicija za nastanak fleka na licu.
 • Izlaganje sunčevim zracima može biti okidač nastanka ovih promena.
 • Nasledni faktor nije dokazan, ali ako je neko u porodici imao ovaj problem veća je šansa za njegovu  ponovnu pojavu.
 • Tamnija koža ima veće šanse za pojavu trudničkih fleka

Verujemo da ste trenutno obeshrabreni kada se pogledate u ogledalo i da vam nije svejedno što vam je spoljašnji izgled narušen. Dobra vest je da je ovo stanje prolazno.

Fleke će uglavnom nestati same od sebe kroz nekoliko meseci nakon porođaja kada se telo vrati na pređašnji način funkcionisanja.

Naravno da i ovde ima izuzetaka. Kod jednog jako malog broja žena fleke možda neće nestati same od sebe. Nema potrebe za brigom, već potražite stručnu pomoć dermatologa radi sprovođenja efikasnog tretmana.

U trudnoći neki agresivniji tretman nije ni moguće primeniti. Za neku ozbiljniju terapiju neophodno je sačekati da se beba rodi ukoliko fleke ne prođu same od sebe.

 

Fleke u trudnoći u odnosu na mesto nastanka

Ako niste znali, fleke u trudnoći se mogu pojaviti na mnogim delovima tela, a evo i na kojim.

Fleke na stomaku u trudnoći

 

Stomak u trudnoći poprima najvidljive promene, menja veličinu i oblik. Kako trudnoća odmiče i beba raste koža na stomaku se sve više rasteže i to može dovesti do brojnih promena na koži od svraba, pucanja i strija u trudnoći, pa sve do pojave fleka.

Kako trudnoća odmiče, koža na stomaku može postati suva i osetljiva, pa joj je neophodna dobra hidratacija kvalitetnim kremama  za ovu namenu ili nekim prirodnim uljima. Uglavnom se koriste kreme protiv strija koja hidriraju kožu, održavaju joj elastičnost i fleksibilnost i sprečavaju strije. Naravno, kreme koje koristite u trudnoći morate birati pažljivo – da budu prirodne i bez štetnih sastojaka.

Ne morate sada u detaljnu potragu za tim. Nudimo vam odmah rešenje.

 

Dr Pilar krema za strije je formula na biljnoj bazi uz dodatak hijalurona, pantenola i vitamina E. Savršeno prija koži, sprečava strije i smanjuje njihovu vidljivost ako su već nastale. Ova krema nema parabene, mineralna ulja, ftalate i slične nekorisne sastojke – samo ono što zaista neguje i što je bezbedno. Naručuje se samo online na istoimenom sajtu. Evo i link do njega: doktorpilar.com/krema-za-strije/

 

Na sredini stomaka javlja se i tamna linija koja se naziva i linea negra, a koja se proteže od pupka do pubične kosti. Ta linija postoji i pre trudnoće, ali nije toliko uočljiva kao u poodmakloj trudnoći.

Još jedna promena na stomaku trudnice koja se vezuje za treći trimestar su Pruritične urtikarijske papule i plakovi. Kod ovog stanja pojavljuju se crvenkaste papule i plakovi. Ove promene mogu biti praćene jakim svrabom.

Nakon porođaja uglavnom nestaju.

Fleke na licu u trudnoći

 

Stručni naziv za fleke na licu u trudnoći je melasma ili još i hloazma, a zovu ih još i “trudnička maska”.

Uzroci ove pojave su povećana proizvodnja melanina, nasledni faktor, sunčeva svetlost, način ishrane, kozmetika.

Melazmu možete prepoznati po tamnim mrljama na nosu, gornjoj usni, čelu, bradi i  jagodicama.

Uglavnom se povlači u toku prve godine nakon porođaja, a kada se beba rodi moguće je primeniti i adekvatnu terapiju za brže uklanjanje fleka.

Vrste trudničkih fleka po boji

Pored toga što se mogu javiti na različitim delovima tela, fleke mogu biti i različitih boja.

 

trudničke fleke

 

Crvene fleke u trudnoći

 

Crvene fleke koje vam  mogu ličiti na neki osip mogu se pojaviti na bilo kojem delu tela. Uglavnom su to benigna stanja  koja su propratni simptom u trudnoći,  a ponekad mogu biti i znak ozbiljnijih oboljenja.

Fleke u trudnoći mogu biti posledica vaskularnih promena na krvnim sudovima i proširenih kapilara, uticaja hormona, emotivnog stresa ili raznih infekcija.

Više od polovine trudnica se susreće sa ovim problemima u toku trudnoće, a većina njih nestaje nakon porođaja ili efiksanog tretmana.

Ukoliko imate simptome koji su jako izraženi potražite pomoć lekara kako bi ste ublažili tegobe.

Tamne fleke u trudnoći

Tamne fleke odnose se na hiperpigmentaciju kože. Javljaju se kod skoro 90% žena, pogotovo onih koje imaju tamniji ten.

Najčešće se pojavljuju u predelu bradavica, pupka, genitalija i pazušnih jama.

Kao i  ostale fleke i ove se uglavnom  povlače nakon porođaja, a u retkim slučajevima je potrebna terapija.

Bele fleke na koži u trudnoći

 

Bele fleke se formiraju na koži usled hormonskih promena u trudnoći i ovo stanje se zove tinea versicolor. Gljivice koje uzrokuju ovo stanje mogu se naći i na zdravoj koži, ali pojedini okidači poput toplog vremena, oslabljenog imuniteta i hormonskih promena mogu dovesti do aktivacije ovih gljivica i uzrokovati nastanak belih fleka.

Najčešće se pojavljuju na licu i to u predelu obraza, oko očiju, a mogu zahvatiti i veću površinu pa čak i druge delove tela.

Kako tretirati fleke u trudnoći?

 

Sa bilo kakvim tretmanima u trudnoći treba biti jako oprezan. Uglavnom se savetuje da pre korišćenja preparata proverite sa vašim lekarom da li su oni bezbedni za vašu bebu i za vas.

Kada govorimo o tretmanima fleka u trudnoći i ovde je potrebno voditi računa o tome kada i koju vrstu tretmana je najbolje primeniti.

Krema za fleke u trudnoći

 

Ukoliko vam se pojave fleke u trudnoći obratite se lekaru kako bi vam odredio adekvatnu kremu za rešavanje ovog problema.

Kreme su jedan vid rešenja, neophodno je samo voditi računa o njihovom sastavu. One se uglavnom stavljaju na delove kože koji su zahvaćeni flekama.

Funkcija krema je najčešće izbeljivanje potamnelih delova kože, zbog toga sadrže izbeljivače, hidrokinon i druge sastojke koji su efikasni za ovu namenu.

Međutim pojedine sastojke u kremama  poput hidrokinona  nije preporučljivo upotrebljavati za vreme trudnoće.

Najbezbedniji način za lečenje fleka jeste korišćenje krema za izbeljivanje kože koje su napravljene na prirodnoj bazi i sadrže ekstrakte biljaka poput sladića,  rabarbare ili masline.

Da li su bezbedni kozmetički tretmani u trudnoći?

 

Žene koje su pre trudnoće redovno koristile kozmetičke tretmane sada bi trebalo da povedu više računa o tome. Naravno da je važno za trudnicu da se i dalje neguje i oseća lepo, ali uz povećan oprez.

Ukoliko se opredelite za neki tretman, pre svega pronađite stručno lice koje vam uliva poverenje i poznaje sastav preparata koje koristi. Za bezbedan razvoj vaše bebe neophodno je voditi računa da preparati koji se koriste u svom sastavu nemaju štetne agense.

Kozmetički tretmani za uklanjanje fleka na koži poput lasera i hemijskog pilinga nisu preporučljivi za vreme trudnoće.

Ovi tretmani bi mogli dovesti do kontraefekta i ostaviti trajne promene na boji kože, a fleke su  ipak privremeni problem koji će nestati.

Trudnoća bi trebala biti period u kojem bebi omogućavate zdravu sredinu za rast i razvoj. Taj period će brzo proći pa možete nastaviti sa kozmetičkim tretmanima, a do tada pronađite adekvatne prirodne načine da se negujete.

Prirodni načini za uklanjanje fleka u trudnoći

 

uklanjanje fleka u trudnoći

 

Priroda nam je podarila mnogo toga, a na nama je samo da odaberemo najbolje iz prirode i primenimo u našu korist. Ovde smo izdvojili neke od najefikasnijih i najviše korišćenih načina za borbu protiv fleka u trudnoći.

 • Kurkuma je u poslednje vreme veoma zastupljena i preporučivana za dobrobit ljudskog organizma. Preporučuje se i u tretmanu trudničkih fleka jer izbeljuje kožu. Kurkuma se koristi tako što se pomeša sa svežim mlekom da bi se dobila pasta. Zatim pastu nanesete na delove kože zahvaćene flekama, ostavite da deluje desetak minuta i nakon toga isperete mlakom vodom.
 • Limunov sok je izuzetno dobar za negu kože jer sadrži vitamin C, jak je antioksidans  ima antibakterijska svojstva. Često se koristi za piling kože, a kod fleka deluje tako što uklanja potamneli površinski sloj kože. Možete ga pomešati sa hidrogen peroksidom u razmeri 1:1 i namažite na potamnela mesta na koži. Ovaj tretman je neophodno ponavljati više puta u toku dana, a koliko dugo videćete i sami od rezultata.
 • Jabukovo sirće se takođe meša u mnoge prirodne tretmane kože. Preporučuje se i za uklanjanje fleka, a koristi se razblaženo sa vodom u razmeri pola-pola i nanosi na potamnele delove kože.
 • Sveže mleko možete nanositi na potamnele delove kože dva puta dnevno uz pomoć tufera. Ova metoda služi izbeljivanju fleka na koži.
 • Aloe vera sadrži prirodnu komponentu aloin koja služi depigmentaciji kože i doprinosi posvetljivanju potamnelih delova. Ukoliko je koristitie za tretman trudničkih fleka gel Aloe vere nanesite na fleke pre spavanja i ujutru isperite mlakom vodom. Ovaj tretman ponavljajte sve dok ne dostignete željeni rezultat.
 • Crni čaj je odavno poznat po svojim blagotvornim dejstvima na organizam i prevenciju od raznih bolesti. Poznata je i njegova efikasnost  u tretmanima posvetljavanja tamnih delova kože. Nanosi se dva puta dnevno. Za rezultate je neophodno biti uporan i ovu metodu primenjivati nekoliko nedelja. Recept za ovaj tretman glasi da treba dodati kašičicu svežeg crnog čaja u šolju prokuvane destilovane vode. Ostaviti dva sata da odstoji, a zatim procediti i naneti na delove kože zahvaćene flekama.

Prirodnih tretmana za ovaj problem je puno, odaberite za sebe onaj koji vam deluje najefikasnije i budite uporni dok ne postignete željene rezultate.

Kako sprečiti nastanak melazme u trudnoći?

 

Da bi ste sprečili nastanak pojave tamnih fleka struka kaže da možete preduzeti sledeće mere.

 

 

 • Izbegavajte preterano izlaganje suncu i UV zračenju.
 • Nosite zaštitnu kremu za sunčanje. Za vreme letnjeg perioda to može biti visok zaštitini faktor, dok je za vreme hladnijeg perioda dovoljan zaštitni faktor 30.
 • Nošenje šešira može pomoći u zaštiti kože lica od sunčevih zraka.

Prevencija je jako važna i može dati dobre rezultate, ali budite spremni da će uticaj hormonskih promena nekada ipak biti jači i dovesti do pojave melazme.

Ukoliko se to ipak desi, evo preporuke kako da je privremeno prikrijete i da se osećate bolje i lepše.

Kako prekriti trudničku masku?

 

Trudnička maska može biti zaista veliki estetski problem. Mnogim trudnicama stvara neprijatnost pa se pitaju kako prekriti fleke na licu.

Korišćenje šminke je sasvim dozvoljeno za ovu namenu. Trudničke fleke možete prekriti nekim kvalitetnim puderom i na taj način se osećati prijatnije.

Prilikom kupovine šminke obratitie pažnju na sastav pudera. Izbegavajte one koji sadrže alkohol jer on može dodatno isušiti i oštetiti vašu kožu. Takođe vodite računa o nijansi pudera, kako ne bi bila velika razlika između delova na kojima su fleke i ostalih delova lica.

Postoji mogućnost da će vam biti teško da nađete odgovarajuću nijansu kako bi ste u potpunosti izjednačili celu površinu lica, ali ako uspete barem približno to da uradite opet ćete se osećati sigurnije i lepše.

Imajte na umu da je to trenutno stanje i najbolje je da se posvetite potpunom rešavanju problema, a prekrivanje neka bude samo pomoćna i privremena metoda.

Trudnice koje se bore sa ovim problemom su trenutno možda neutešne, ali i ovaj momenat je jedan od propratnih simptoma trudnoće.

Znajte da niste sami, jer  se čak 75% trudnica bori sa nekim oblikom trudničke maske.  Jeste neprijatno iskustvo, ali neka vas to ne ometa u uživanju u trudnoći i iščekivanju vaše bebe.

Izvori:

https://clearifirx.com/blog/melasma-pregnancy 
https://www.todaysparent.com/pregnancy/being-pregnant/how-to-treat-your-pregnancy-melasma/ 
https://familydoctor.org/condition/melasma/
https://knowyourskin.britishskinfoundation.org.uk/condition/melasma/
https://www.health.harvard.edu/womens-health/unmasking-the-causes-and-treatments-of-melasma 
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/changes-to-your-skin-during-pregnancy